ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:392/571)

MIniaturowe brownies z Nutelli. I tylko 3 składniki! 125

temu - zawiera sporo oleju palmowego, więc jest nieetyczna. Niestety wspomniany olej jest niemal niemożliwy do uniknięcia, bo jest w składzie ogromnej ilości produktów domowych - od czekolady przez herbatniki, po ciasta i lody. Dlatego bardzo mnie cieszy, i mam nadzieję, że potrwa długo, ostatni supermarketowy trend z liniami oznaczanymi 'nie zawiera oleju palmowego'. Trzeba tylko sprawdzać dokładnie, czego też w miejsce(...)maki opcjonalnie: trochę posieknych orzechów do posypania po wierzchu Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę muffinkowa z 6 papilotkami. Nutellę i jajko wymieszaj dokładnie w misce. Powinna powstać gładka masa. Wmieszaj makę. Rozdziel równomiernie pomiędzy papilotki i posyp orzechami, jeśli używasz. Piecz przez około 10 minut - wetknięty w środek patyczek powinien być wciaż lekko mokrawy i oblepiony czekoladowym ciastem. Zajadaj

Lejdi of the house
,,Biała kostka Lionu’’ 397

chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru(...)budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. A gdy zastygnie układamy skrojone batoniki. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany

Podróż w kulinaria
Scones ze skórką pomarańczową... 124

czasu i energii. Ciasto robi się rzeczywiście super szybko, ale tak naprawdę newiele szybciej, niż ręcznie. No i niestety zostajemy z gór ą  małych, plastikowych części do umycia...      Przepis z bloga The ordinary cook . Składniki: (mnie wyszedł spokojnie tuzin piekarza, czyli 13 sztuk wykrawanych foremka o średnicy 6cm) 300g mąki (lub 300g maki z proszkiem(...)całość zacznie przypominać bułkę tart ą. W osobnej misce wymieszaj mleko, jogurt i jajko. Wlej do malaksera, dosyp kandyzowan ą  skórkę i pulsuj kilka razy, aż powstanie ciasto.  Ręcznie: Wsyp  mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier do sporej miski. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż mieszanka zacznie wygl ą dać, jak bułka tarta. Wlej jajko, roztrzepane

Lejdi of the house
Pychotka na krakersach 913

uzyskać bardzo fajny smak ciasta. Ciasto idealnie nadaje się na każdą okazję i na pewno zaskoczy nie jednego łasucha (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 900 ml mleka 2 śnieżki 1 margaryna 250 gram puszka masy kajmakowej 3/4 szklanki soku z czarnej porzeczki 1 galaretka brzoskwiniowa 100 gram wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej(...)kajmakowa miksujemy wraz z 150 gramami margaryny. 400 ml zimnego mleka miksujemy z 2 śnieżkami. Gdy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej tężejącą galaretkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Na spod blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 1 warstwę krakersów, następnie wykładamy na nie kokosowa masę. Na masę wykładamy 2 warstwę krakersów i masę kajmakowa. Na masę kajmakowa wykładamy

Blog kulinarny S9.PL
Rogaliki kokosowe z nutą migdałową 91

czymś nadziane, może jednak z samego ciasta są przygotowane, gdzie smaki w sobie ma schowane. Ja do ciasta drożdżowego wiórki kokosowe dodałam, a cukrem migdałowym nutę migdałową uzyskałam. Ciasto ekspresowo wyrobione, trójkąty dzięki formie z tekturki wykrojone, wszystkie równiarko pozwijane i w piekarniku wypiekane. Cukrem pudrem tylko oprószone i ze smakiem raz na raz zjedzone. Składniki(...)masła, 25 g świeżych drożdży, 150 g cukru pudru, 100 g drobnych wiórek kokosowych, ½ płaskiej łyżeczki soli, 1 opakowanie cukru smak migdałowy (15 g), 600 g maki extra wypieki typ. 550, ponadto:   cukier puder do oprószenia, mąka do podsypania. Przygotowanie: Przygotowujemy tekturowy trójkąt równoramienny : podstawa ok. 8 cm, wysokość 16 cm. Blachy od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mleko

Moniki Smakołyki
Bułeczki hamburgerowe 82

bardzo smaczne, nikogo przekonywać chyba nie muszę. Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność, ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie wykona za Was najtrudniejszą pracę jaką, jest zagniatanie ciasta. Po podzieleniu ciasta na porcję uformujcie zgrabne kulki. Następnie spłaszczcie je, tworząc płaski placuszek. Bułki hamburgerowe(...)niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy, bo na pewno ktoś z Waszych bliskich czeka na pysznego burgera w domowej bułeczce albo słodką deserową wersję

SprawdzonaKuchnia.pl
Ślimaczki cynamonowe z migdałami 88

migdałami, marcepanem i suszoną żurawiną. Jeśli nie macie czasu albo boicie się podjąć wypieku rogali Marcińskich , to te ślimaczki mogą spokojnie je zastąpić. Przygotowując ślimaczki, nie miałam białego maku , ale jeśli dodacie go do wypełnienia (może być gotowa masa z puszki), to będą prawie jak klasyczne rogale Marcińskie! To, co bardzo ważne, to, że pracy przy nich jest nie wiele(...)cukiernicze. W przygotowaniu wypieków typu „ślimaczki” najfajniejsze jest to, że specjalnie nie trzeba się starać, aby formować piękne kształtne bułki . Wystarczy rozsmarować i rozsypać dodatki na rozwałkowanym cieście, zwinąć je w ścisły rulon, a kawałki ciasta ułożyć w brytfannie lub na blaszce i upiec. Prosty i szybki deser, prawda? Można też przygotować je w formie do muffinek

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 190

chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też sobie odpuściłam ich przygotowanie, kupiłam 1 rogala marcińskiego z certyfikatem i upiekłam swoje Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami . Bardzo mi smakują kruche rogaliki gdyż nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie w przygotowaniu. Składniki(...)mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć. Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru . Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy na świąteczne ciasta i inne słodkości 276

ciasta i desery. Spory wybór, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) To jak, co w tym roku pieczemy? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem(...)Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Torty: Miodownik z orzechami Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Tort makowy Pijana śliwka Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe z kremem chałwowym Ciasto z kremem chałwowym Kostka kawowa Ciasto miodowe z brzoskwiniami Orzechowe babeczki Ciasto marchewkowe z kremem Cytrynowiec

Domowa cukiernia Ewy
Szarlotka sypana – bardzo prosty przepis 75

MAKI PSZENNEJ 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO CYNAMON DO SMAKU 150 G MASŁA CUKIER PUDER DO POSYPANIA 1 1/2 KG SOCZYSTYCH JABŁEK OKOŁO 3/4 SZKLANKI CUKRU. ILOŚĆ CUKRU ZALEŻY OD TEGO JAK KWAŚNE LUB SŁODKIE SA JABŁKA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: MASLO LEKKO ZMROZIC, LATWIEJ BEDZIE SIE UCIERAC. PRZYGOTOWAĆ CIASTO

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb pszenny na zakwasie 110

rozwiązanie :) I teraz właśnie pomyślałem, że idealnie nada się do chleba, który chcę zrobić. I już na etapie wyrabiania ciasta okazało się, że pomysł miałem doskonały. Bo zwykle jak ciasto wyrabiam to ma ono taki po prostu zapach, hmmm... no sam nie wiem. No taki zapach mąki ma. No bo w sumie jaki zapach może mieć mąka? No pachnie mąką(...)unosił mi się taki delikatny świeży aromat. Taki właśnie jakby wiosenny - tak jak w nazwie tego zakwasu. Poważnie! :) Smak gotowego pieczywa zresztą też był taki wyjątkowo delikatny. 500 g maki pszennej 300 ml wody 150 zakwasu żytniego 25 g naturalnego zakwasu Spring Panettone 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru Od razu napiszę, że oczywiście nic nie wyszło

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowe z jagodami i kruszonką! 186

Jakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-). Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej babuni - 1 paczka drożdży - 5 jaj - 1 - 1,3 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - cukier waniliowy - masło 1 kostka(...)nadzienie: 5-7 łyżek cukru ( w zależności jak bardzo lubicie słodkie) - 2 szklanki jagód - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka cynamonu - garść rodzynek dużych - 3 płaskie łyżki maki ziemniaczanej Do dużej miski wsyp mąkę zrób wgłębienie. W kubeczku wymieszaj drożdże z 1/2 szkl. ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Wlej w wgłębienie i zmieszaj z częścią mąki na gęstą papkę

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z owocami i kruszonką 150

mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z cukinia 110

jesc na surowo. Ja dzis postanowilam przygotowac ciasto z cukinia. Powoli chyba zaczynam sie wyrabiac i dochodzic do wprawy w prostych wypiekach, poniewaz to ciasto uwazam za bardzo udane:) Ciasto jest bardzo smaczne, aromatryczne i wilgotne i niezbyt slodkie. Bardzo wszystkim polecam poniewaz jest przepyszne;)  Zobaczcie jak poradzili sobie z cukinia pozostali uczestnicy wyzwania: Lejdi , Mirabelka , Bartoldzik , Gin , Shinju(...)Panna Malwinna .  Skladniki : 2 duze jajka 120ml oliwy z oliwek 85g brazowego cukru 350g obranej cukini startej na tarce o grubych oczkach 1 lyzeczka aromatu waniliowego 300g maki 2 lyzeczki mielonego cynamonu 0.25 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej 0.5 lyzeczki sody oczyszczonej 0.5 lyzeczki proszku do pieczenia 85g orzechow wloskich 100g rodzynek szczypta soli Przygotowanie : W duzej misce utrzec jajka

Codzienne Gotowanie