ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:385/571)

Biszkopt, który zawsze się udaje 442

odwrotnie- żółtka ubić później dodać białka. Czasami się udało, ale nie zawsze. Przepis, który prezentuję dzisiaj jest dość prosty i zawsze się udaje. SKŁADNIKI 6 jajek 1,5 szklanki maki pszennej 0,75 szklani  mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki wody WYKONANIE Jajka ubić z cukrem na puszystą masę(...)proszkiem do pieczenia. Po trochę  mąkę wsypywać do masy- mieszać. Dodawać również partiami olej i wodę. Mieszać tak, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać do formy ( jeśli mniejsza, ciasto będzie wysokie) Ja piekłam w formie  30 cm. na 20 cm.  dość duża. Piec w temperaturze 180  ok 40 min. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Precle z posypką migdałową 99

wyrośnięte drożdże, sól, cukier puder i miękkie masło. Wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 8 minut, po czym włożyć do miski lekko nasmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 50 minut. Do dużej miski wlać wrzącą wodę, dodać sodę i wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i podzielić na 10 części(...)sugerowałabym upieczone już precle zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika i rozmrożeniu, będą smakowały jak świeże. Ja podzieliłam ciasto na 10 części dlatego tez wyszło mi z podanych ilości 10 precli. Formowanie precli jest proste. Rozwałkowane w wałek ciasto należy złapać za oba końce, które następnie trzeba przełożyć tak jakbyśmy chcieli je zawiązać. Utworzyć coś na kształt literki

MeCooks
Drożdżówki z makiem 98

Zapraszam po śliczne i apetyczne drożdżówki z makiem , które wbrew pozorom bardzo prosto się szykuje. To przepis na deser, który idealnie sprawdzi się też na Święta.  - prosty sposób formowania drożdżówek - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - delikatne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Mleko ryżowe kakaowe (czekoladowe) 87

Dla wszystkich tych, którzy nie mogą spożywać mleka zwierzęcego w żadnej postaci podałam dzisiaj przepis na Domowe mleko ryżowe . Na jego bazie można przygotować wiele wegańskich

Moja Delicja
Domowa przyprawa do dyni – Pumpkin Pie Spice 77

Domowa przyprawa do dyni (tzw. Pumpkin Pie Spice ) to kompozycja mielonych przypraw, takich jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Przyprawę tę stosujemy w wielu jesiennych potrawach

Moja Delicja
Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy 79

Moje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio “ Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy “. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem smakuje jak

Moja Delicja
Ziołowo-czosnkowy chlebek do odrywania 154

Drożdże rozkruszyć i dodać do nich ciepłą wodę, cukier oraz 3 łyżki maki. Wszystko razem rozmieszać i postawić rozczyn w ciepłym miejscu aby zaczął pracować. Kiedy na rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodać do niego resztę przesianej mąki, sól oraz olej. Wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1h, ciasto powinno podwoić

Krylowa Kuchnia
Domowe nuggetsy z kurczaka 128

Domowe nuggetsy z kurczaka to zdrowa wersja popularnej wersji kurczaka sprzedawanej w barach szybkiej obsługi. Nuggetsy to małe kawałki kurczaka w złocistej panierce najczęściej smażone na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Delikatne ciasteczka do herbaty z kokosem i limonką 130

sztuk ciasteczek o średnicy 5-6 cm: 250 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 100 g cukru 150 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy) 50 g wiórków kokosowych skórka z 1 limetki 50 ml mleka (u mnie sojowe)   Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez pół godziny. Schodzone

greenscarf
Czeskie rogaliki. Ceské rohlíky. 109

równe części.  Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut.  Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki ( tutaj zobaczysz jak to zrobić, krok po kroku ). Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Chlebowe miseczki 111

drugi. Odwracamy złożoną częścią do spodu. Na koniec formujemy okrągłe chlebki, sklejając ciasto w jednym miejscu i układamy na blaszce tym sklejeniem do dołu. Tak przygotowane kulki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.   Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka mak  W miseczce roztrzepujemy białko z mlekiem. Za pomocą pędzelka smarujemy chlebki. Każdą

kulinarnyswiatdomi
Chleb ekspresowy na maślance 125

łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka soli 1 małe jajko dowolne ziarna, u mnie mak i siemię lniane, może być sezam lub gruboziarnista sól Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 210 C. W misce połącz przesianą mąkę z sodą, dodaj sól, wymieszaj. Wlej maślankę, połącz w miękkie ciasto. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto, wygładź. Pędzelkiem posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem

Zasmakuj Kuchni
Rogale Marcina 135

dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 30 min. co jakiś czas mieszając. Po przegotowaniu osączyć i odstawić na bok do przestudzenia. Ostudzony mak zmielić 3 razy przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach(...)rodzynkami i jeszcze chwilę podsmażyć aby smaki dobrze się połączyły. Dodać przygotowany wcześniej mak i podsmażać wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć

Ukojenie Podniebienia
Ciasteczka grahamkowe z ziarnami 152

szkl maki pszennej 1 szkl mąki graham 2 jajka 1 szkl cukru 250 g masła lub margaryny garść ziaren sezamu i słonecznika (mieszane)  do posypania 1 szkl ziaren słonecznika i sezamu (mieszane) Zagniatamy ciasto z podanych składników , wałkujemy na grubość ok 0,5 cm , wykrawamy kółeczka szklaneczką literatką i maczamy przed ułożeniem w ziarnach. Pieczemy

Gotowanie jest łatwe
Kopytka serowe. A może leniwe ziemniaczane?... 96

tłuczonych, zimnych, najlepiej z poprzedniego dnia  250 twarogu tłustego 1 jajko szklanka maki + 1-2 lyzki + do podsypywania 1.5 lyzki skrobi kukurydzianej Wyłóż ziemniaki do sporej miski. Dodaj rozgnieciony dokładnie widelcem twaróg, a następnie jajko, makę, szczyptę soli i skrobię. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Z ciasta formuj wałeczki, w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, i krój

Lejdi of the house