Sernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji
Ola la LCHFSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji
Ola la LCHFPo świątecznym obżarstwie wszelkich słodkości, postanowiłam upiec coś dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki
Różne smaki w kuchniTen sernik to klasyka - aż dziwne, że przez tyle lat prowadzenia bloga jeszcze go tutaj nie dodałam. Najczystsza postać tego ciasta*, sam ser, żadnego spodu i
Słodkie inspiracjeskładniki: 500 g pszenicy np. orkiszowej 200-250 g płynnego miodu naturalnego 150 g suchego maku 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów
Domowy Smak JedzeniaProsty przepis na biszkopt rzucany, ale tym razem kakaowy :) Składniki na tortownice o śred 24 cm 5 jajek 2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !żytniej do wypieku chleba 25 g świeżych drożdży płaska łyżka cukru płaska łyżka soli 2 szklanki wody Oraz: łyżka oleju 0,5 szklanki wody szklanka mąki mak metalowy garnek z pokrywką Mąki przesiewamy razem z solą wprost do garnka. Ja użyłam starego metalowego ( tak garnek jak i pokrywka bez plastikowych elementów) o średnicy(...)Rano posypujemy blat mąką, wykładamy ciasto i wyrabiamy. Jak każde drożdżowe, aż zacznie odstawać od ręki. Formujemy coś na wzór kuli, z wszelkimi łączeniami od spodu. Garnek myjemy, dokładnie osuszamy. Następnie smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Boki mają być oprószone, natomiast dno całe zakryte mąką. Do tak przygotowanego garnka wkładamy wyrobione ciasto, układamy tak samo jak leżało
Dieta moja pasjaziemniaczanej - 1 niepełna łyżeczka soli morskiej - 40g drożdży - 1 szkl wody - 1/3 szkl oleju Dodatkowo: - jajko do posmarowania bułeczek - ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz mak) W kubku rozkruszyć drożdże , dodać do nich łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody. Odstawić na ok.5-10 minut aż zacznie pracować. Do dużej miski przesiać mąki, dodać sól , letnią wodę(...)ciepłe miejsce na ok.5 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez ok 3-4 minuty. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 5h. Po tym czasie ( min.5h) wyciągnąć wyrośnięte ciasto na blat ( u mnie przykryty folią spoż.)- powinno przynajmniej podwoić swoją objętość
Smaczne ZdroweMasło topię i studzę, aby nie było za ciepłe. Trzeba przygotować rozczyn. Można w osobnej miseczce lub w dołku na środku mąki przesianej do naczynia, w którym będę wyrabiać ciasto. Rozczyn to skruszone drożdże wymieszane z kilkoma łyżkami mleka, odrobiną cukru i mąki. Mieszam i odstawiam do wystartowania drożdży w ciepłe miejsce przykrywając. Jajko łączę z dwoma żółtkami. Kiedy drożdże(...)minut, staram się już nie dodawać maki, ew. maksymalnie dodam ze dwie łyżki. Wyrabiam aż coraz łatwiej odchodzi od naczynia. Dodaję rodzynki, wyrabiam jeszcze. Lekko je smaruję z wierzchu oliwą, by nie schło podczas wyrastania. Wyrasta przykryte, w cieple przez około 1,5 godziny. Po tym czasie powinno mniej więcej podwoić objętość. Kiedy ciasto rośnie smaruję formy. Na tę babę
I tu będę miała takie tedzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła 5 łyżek śmietany kremówki 48% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 225 g maki pszennej 100 g zmielonych migdałów(...)dodajemy wymieszaną mąkę. Ponownie ubijamy do połączenia się składników. Wsypujemy połowę malin i delikatnie mieszamy łyżką. Formę prostokątna o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Na wierzch rozrzucamy pozostałe maliny i pokruszone bezy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche. Wyjmujemy
Made By Mom And SonLekkie ciasto porzeczkowe z owocami lata. Wykorzystałam jeszcze maliny, jagody. Dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Puszysty biszkopt, lekko kwaskowa masa porzeczkowa bardzo dobrze się łączą. Jest proste do zrobienia, i na pewno będzie wam smakować. biszkopt: 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej masa porzeczkowa: 500 ml śmietany kremówki(...)dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę. Masa porzeczkowa: Porzeczki myję i obieram, przekładam do garnka zostawiając 100 g, dodaje
wesoła kuchniaciasto, chrzęszczące cukrem, z kwaśnymi kawałkami rabarbaru w środku, który tak cudownie przełamuje słodycz. Te racuszki konkurować mogą jedynie z racuchami z jabłkami. W sumie może i dobrze, że na młode jabłka musimy jeszcze trochę poczekać, bo byłoby za dużo dobrego na raz;) Polecam również inne przepisy na racuszki: Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem(...)smażenia Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę (najpierw wsypać 1/5 szklanki, resztę dosypać później w zależności od konsystencji ciasta) i zmiksować na jednolite ciasto. Pod koniec mieszania wlać spirytus. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć
Obiad gotowyPołączyć składniki i wyrabiać ok 5 min,aż ciasto będzie odchodziło od miski.Kulę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski,wstawić na noc do lodówki,przykryć. Rano wyrośniętą kulę ciasta wyłożyć na blat i podzielić na 10 lub 12 części.Formować bułeczki wg uznania.Jeśli chcecie by wyszły Wam takie kajzerki jak mi wystarczy z każdej części uformować wałeczek- biorąc(...)słonecznikiem,makiem,sezamem lub czarnuszką.Piec ok 25-30 min w 200stC. Jeśli z jakiś względów nie tolerujecie mleka lub okaże się,że brak go w domu nie martwcie się.Wczoraj gdy okazało się,że nie mam pieczywa wiedziałam,że będą bułeczki na śniadanie.Zawsze mam drożdże w proszku na wszelki wypadek.Poleciałam do kuchni przygotować ciasto
Niespełnione zdolności kulinarnewaniliowego 3 szklanki maki tortowej szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej) na lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku jabłkowego łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka jajek ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy kolejno cukier i cukier waniliowy, następnie olej, margarynę i ocet, przesianą mąkę oraz na końcu piwo. Ciasto przekładamy do formy
Pyry na Gazmoimi małymi zmianami :) Składniki: 250 g mąki pszennej typ 500, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1/2 szklanki letniego mleka, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki maku, 3 duże cebule, 7 łyżek startego żółtego sera. Przygotowanie: W małej salaterce rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy(...)jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i mieszamy ciasto. Następnie wlewamy olej i wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i powinno ładnie odchodzić od ścianek miski. Jeśli klei się do rąk to można podsypać trochę mąką. Po wyrobieniu przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 7 części. Z każdego kawałka formujemy
Aga w kuchnidrożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty. Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na całą noc do lodówki. Glazura: łyżka miodu, 2 łyżki wody, mak (użyłam BackMit). Miód rozpuścić(...)wodzie, masą smarować rogale. Posypać makiem. Piec około 15minut w temp. 200st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościbudyniową i prażonymi wiórkami kokosowymi. Bardzo dawno nie robiłam tego ciasta. Kartka z przepisem wpadła mi w ręce przez przypadek. Przypomniałam sobie ten smak i nie mogłam się oprzeć. Musiałam zrobić. Może ktoś jeszcze ma ochotę ? :) Składniki na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka(...)poprzednia dokładnie się połączy, żeby nie było grudek. Na koniec wsypać do masy 3/4 przesmażonych wiórek i dokładnie wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.. Na jedną część ciasta wyłożyć 3/4 masy. Przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać resztą wiórek. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Agusiowe smakołykiodwrotnie- żółtka ubić później dodać białka. Czasami się udało, ale nie zawsze. Przepis, który prezentuję dzisiaj jest dość prosty i zawsze się udaje. SKŁADNIKI 6 jajek 1,5 szklanki maki pszennej 0,75 szklani mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki wody WYKONANIE Jajka ubić z cukrem na puszystą masę(...)proszkiem do pieczenia. Po trochę mąkę wsypywać do masy- mieszać. Dodawać również partiami olej i wodę. Mieszać tak, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać do formy ( jeśli mniejsza, ciasto będzie wysokie) Ja piekłam w formie 30 cm. na 20 cm. dość duża. Piec w temperaturze 180 ok 40 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewywyrośnięte drożdże, sól, cukier puder i miękkie masło. Wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 8 minut, po czym włożyć do miski lekko nasmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 50 minut. Do dużej miski wlać wrzącą wodę, dodać sodę i wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i podzielić na 10 części(...)sugerowałabym upieczone już precle zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika i rozmrożeniu, będą smakowały jak świeże. Ja podzieliłam ciasto na 10 części dlatego tez wyszło mi z podanych ilości 10 precli. Formowanie precli jest proste. Rozwałkowane w wałek ciasto należy złapać za oba końce, które następnie trzeba przełożyć tak jakbyśmy chcieli je zawiązać. Utworzyć coś na kształt literki
MeCooksZapraszam po śliczne i apetyczne drożdżówki z makiem , które wbrew pozorom bardzo prosto się szykuje. To przepis na deser, który idealnie sprawdzi się też na Święta. - prosty sposób formowania drożdżówek - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - delikatne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość
AniaGotuje.plDla wszystkich tych, którzy nie mogą spożywać mleka zwierzęcego w żadnej postaci podałam dzisiaj przepis na Domowe mleko ryżowe . Na jego bazie można przygotować wiele wegańskich
Moja DelicjaDomowa przyprawa do dyni (tzw. Pumpkin Pie Spice ) to kompozycja mielonych przypraw, takich jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Przyprawę tę stosujemy w wielu jesiennych potrawach
Moja DelicjaMoje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio “ Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy “. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem smakuje jak
Moja DelicjaDrożdże rozkruszyć i dodać do nich ciepłą wodę, cukier oraz 3 łyżki maki. Wszystko razem rozmieszać i postawić rozczyn w ciepłym miejscu aby zaczął pracować. Kiedy na rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodać do niego resztę przesianej mąki, sól oraz olej. Wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1h, ciasto powinno podwoić
Krylowa KuchniaDomowe nuggetsy z kurczaka to zdrowa wersja popularnej wersji kurczaka sprzedawanej w barach szybkiej obsługi. Nuggetsy to małe kawałki kurczaka w złocistej panierce najczęściej smażone na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sztuk ciasteczek o średnicy 5-6 cm: 250 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 100 g cukru 150 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy) 50 g wiórków kokosowych skórka z 1 limetki 50 ml mleka (u mnie sojowe) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez pół godziny. Schodzone
greenscarfrówne części. Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki ( tutaj zobaczysz jak to zrobić, krok po kroku ). Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut. Smacznego
Codziennik Kuchennydrugi. Odwracamy złożoną częścią do spodu. Na koniec formujemy okrągłe chlebki, sklejając ciasto w jednym miejscu i układamy na blaszce tym sklejeniem do dołu. Tak przygotowane kulki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka mak W miseczce roztrzepujemy białko z mlekiem. Za pomocą pędzelka smarujemy chlebki. Każdą
kulinarnyswiatdomiłyżeczka sody 1 płaska łyżeczka soli 1 małe jajko dowolne ziarna, u mnie mak i siemię lniane, może być sezam lub gruboziarnista sól Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 210 C. W misce połącz przesianą mąkę z sodą, dodaj sól, wymieszaj. Wlej maślankę, połącz w miękkie ciasto. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto, wygładź. Pędzelkiem posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem
Zasmakuj Kuchnidałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 30 min. co jakiś czas mieszając. Po przegotowaniu osączyć i odstawić na bok do przestudzenia. Ostudzony mak zmielić 3 razy przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach(...)rodzynkami i jeszcze chwilę podsmażyć aby smaki dobrze się połączyły. Dodać przygotowany wcześniej mak i podsmażać wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć
Ukojenie Podniebieniaszkl maki pszennej 1 szkl mąki graham 2 jajka 1 szkl cukru 250 g masła lub margaryny garść ziaren sezamu i słonecznika (mieszane) do posypania 1 szkl ziaren słonecznika i sezamu (mieszane) Zagniatamy ciasto z podanych składników , wałkujemy na grubość ok 0,5 cm , wykrawamy kółeczka szklaneczką literatką i maczamy przed ułożeniem w ziarnach. Pieczemy
Gotowanie jest łatwetłuczonych, zimnych, najlepiej z poprzedniego dnia 250 twarogu tłustego 1 jajko szklanka maki + 1-2 lyzki + do podsypywania 1.5 lyzki skrobi kukurydzianej Wyłóż ziemniaki do sporej miski. Dodaj rozgnieciony dokładnie widelcem twaróg, a następnie jajko, makę, szczyptę soli i skrobię. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Z ciasta formuj wałeczki, w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, i krój
Lejdi of the housedałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 30 min. co jakiś czas mieszając. Po przegotowaniu osączyć i odstawić na bok do przestudzenia. Ostudzony mak zmielić 3 razy przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach(...)rodzynkami i jeszcze chwilę podsmażyć aby smaki dobrze się połączyły. Dodać przygotowany wcześniej mak i podsmażać wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć
Ukojenie Podniebieniatwarde dodajemy kilka łyżek wody, jak za miękkie kilka łyżek mąki. Gotowe ciasto odstawiamy przykryte na 1 h do wyrośnięcia, potem zagniatamy i formujemy chleb. Wykładamy na blachę i przykrywamy na minimum 30 min., nastawiamy piekarnik na 200 st.C Zdejmujemy szmatkę smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy. Tak przygotowany chleb wkładamy do piekarnika
chleba naszegokońcu dodaje po jednym żółtku mieszam mikserem ale już tylko chwilę do połączenia. Maki przesiewam, dodaję kakao, proszek, startą czekoladę i mieszam. Dodaję w trzech partiach do masy jajecznej i mieszam delikatnie od spodu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 50 minut. Przed
wesoła kuchniatylko na Walentynki ;) :) Składniki na 2 blaszki od piekarnika ciastek 250 gr maki tortowej 1 całe jajko 1 czubata łyżka śmietany 18 % 50 gr cukru pudru 100-125 gr margaryny marmolada 1.W misce umieszczamy wszystkie składniki i tworzymy kruszonkę która następnie zagniatamy w ciasto. Ciasto chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy je na pół
Gotowanie...to proste !Pyszne drożdżówki ..u mnie z serkiem waniliowym..ale mogą być i z makiem lub z marmoladą..jak kto woli i lubi.. 300 ml mleka 25 g drożdży 2 jaja 1 żółtko 50 dkg maki 10 dkg cukru 50 g masła dowolne nadzienie Przygotować rozczyn i odstawić go na około 15 minut w ciepłe(...)miejsce.Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku posmarować nadzienie. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek . Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem
Moje domowe kucharzeniemocnego espresso - wystudzone wcześniej przygotowane! sól szczypta szklanka maki pszennej szklanka mąki żytniej żółtko Miękkie masło wraz z cukrami utrzyj w malakserze na puszystą masę, potem dodaj kakao. Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne
AZgotuj!świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml wody Dwie łyżki oliwy wlewamy na patelnię i szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę. Resztę składników wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Jak cebula przestygnie to dorzucamy i cebulę razem z oliwą, jeśli jeszcze zostało jej coś
Marder&Marder Manufactureklonowy. Przygotowanie: W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłym mlekiem. Dodajemy 50 g maki mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Dodajemy żółtka, cukier, sól masło i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki, migdały i wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia
Moniki Smakołykisięgamy . składniki na 6 naleśników 4 jajka 250 ml mleka 100g maki margaryna do smażenia nadzienie 250 g serka śmietankowego homogenizowanego cukier waniliowy 6 brzoskwiń z puszki 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru przepis Z mleka, mąki i jajek wyrabiamy gładkie ciasto , odstawiamy na 20 minut , a następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki . Serek
Smakowite Daniazamknięte w jednym bochenku. 400 g zakwasu żytniego 150 ml wody 100 g maki pszennej razowej 300 g mąki pszennej białej 1 łyżka soli Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania
Z butelką mleczka w tlezimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło". Potem smażymy cienkie naleśniki
Kulinarne przygody Gatity