sałatka - 51777 przepisów (strona:385/3452)

Sałatka makaronowa z serem feta i granatem 283

Sałatka makaronowa z serem feta i granatem zagościła u mnie całkiem przypadkiem. Kiedyś, w luźniej rozmowie bliska znajoma poleciła mi ten przepis, za co bardzo dziękuję! Przyznam się szczerze, że do przygotowania sałatki zbierałam się dość długo i trochę nie wierzyłam w połączenie składników. Zastanawiałam się, jak do sera feta może pasować granat, a do granatu suszony pomidor i oliwki(...)Jednak połączenie fajnie ze sobą zagrało i stworzyło wypełniającą się, smaczną, ciekawą całość Podobnie miałam też z odkryciem połączenia fety z arbuzem , które mnie zachwyciło. Przepis na sałatkę makaronową z serem feta i granatem Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki 250 g makaronu świderki 150-200 g sera typu feta 10 suszonych pomidorów w zalewie 20 czarnych

Kuchnia Bazylii
Tajska sałatka z ogórka 203

Tajska sałatka z ogórka Dziś wracam do tajskich smaków, ale obiecuję, że już na dniach przejdę do przepisów świątecznych i sylwestrowych, których mam  w zanadrzu całkiem sporo ;) W weekend trafiłam jednak na przepis na rewelacyjną tajską sałatkę z ogórka (Yum Tang Gwa) i musiałam ją wypróbować, bo czyż nie wygląda apetycznie? Przepis znalazłam w książce The Hairy Bikers(...)blogu pojawi się jeszcze niejeden wpis zaczerpnięty z tej pozycji. A tak przy okazji, czy chcielibyście na blogu poczytać jakieś recenzje książek kulinarnych? Dajcie znać!  A wracając do sałatki, jest niezwykle smaczna, lekka i orzeźwiająca, a stopień ostrości możecie oczywiście dostosować do własnych potrzeb dodając mniej lub więcej papryczki chilli. Polecam ją do wszelkiego rodzaju pieczonych lub smażonych mięs

Codzienne Gotowanie
Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi 195

powiedział, że płatki mogą być tylko z mlekiem? Oto całkowicie inny sposób na ich wykorzystanie. Pyszna i sycąca sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi to świetne rozwiązanie zarówno na pierwsze śniadanie, jaki i na lunchboxa do pracy. Zachęcam do jej wypróbowania Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi Składniki: dwie duże garści mixu sałat (u mnie rukola, endywia(...)talerzu układamy sałaty. Ogórka kroimy w półksiężyce, a rzodkiewkę w plasterki. Układamy je na sałatach. Dodajemy jajka pokrojone na ćwiartki. Makrele dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce. W kubeczku mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Polewamy nim sałatkę. Na koniec całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę tuż przed podaniem obsypujemy płatkami kukurydzianymi. Smacznego Artykuł Sałatka śniadaniowa z makrelą

PatiGotuje
Sałatka ” Rosyjska jesień” 236

Sałatka ” Rosyjska jesień „ Następna pozycja z cyklu sałatka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ja je uwielbiam , na okrągło wymyślam nowe i nadaje im dziwaczne nazwy , a potem jak nie opublikuje na blogu , to sama za cholercię nie mogę sobie przypomnieć co tam nawrzucałam " class(...)fasola nie farbowała i odstawiamy do odcieknięcia na co najmniej 2 godzinki ,można do nich dorzucić ,ogórka już po pokrojeniu, ale wtedy, już nie płukać . Dzięki temu prostemu trikowi , sałatka nie popłynie , czego osobiście nie znoszę Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( czyli obierkach ) , studzimy , obieramy , kroimy w kostkę , wkładamy do michy . Śląskie kiełbaski, kroimy w drobną , zgrabną kosteczkę ( najlepiej, takiej samej

Ogrodnik w podróży
Sałatka z rzodkiewką podana w bułeczkach. 169

macie pomysłu na podanie sałatki to polecam podać ją wydrążonych bułeczkach, najlepiej bardzo chrupiących. Sama sałatka jest bardzo prosta, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam na śniadanie, kolację lub przekąskę. Sałatkę przyprawiłam  białym pieprzem mielonym , który otrzymałam od  SKWORCU . Życzę smacznego. Zapraszam :) Składniki: Na sałatkę: pół pęczka rzodkiewki 2 jajka 10 dag sera żółtego w kawałku pół(...)obieramy ze skorupek, razem z serem żółtym, umytą i osuszoną rzodkiewką kroimy w kostkę. Groszek dokładnie osączamy z zalewy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. 2. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dajemy tylko połowę szczypiorku. 3. Z bułek ścinamy wierzchy, a środek wydrążamy. Następnie bułki napełniamy sałatką i posypujemy odłożonym szczypiorkiem

Izabelawkuchni
Sałatka z makaronu, rzodkiewek i jajka z jogurtowym dresingiem. 144

Dzisiaj znów zapraszam na sałatkę. Szybko się ją przygotowuje i jest bardziej sycąca. Można przygotować ją nawet na obiad, tak było w moim przypadku, na przekąskę lub kolację. Do przyprawienia sałatki użyłam produktów, które otrzymałam od  SKWORCU . Zapraszam na sałatkę:) Składniki: Składniki na sałatkę: 2 garście makaronu kokardki 1 jajko pół pęczka rzodkiewek 1 łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki(...)posklejał. 2. Jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy w większą kostkę. 3. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i również kroimy w większą kostkę. 4. Wszystkie składniki sałatki ze sobą mieszamy. 5. Składniki na dresing przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy przyprawiają do smaku solą i pieprzem. 6. Sałatkę polewamy dresingiem i podajemy. 7. Życzę smacznego

Izabelawkuchni
Babeczki Yorkshire pudding. 152

Yorkshire pudding przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, pieczone są w formie do muffinek. Przepis pochodzi z kuchni angielskiej. Podawane są w niedzielę lub święta jako dodatek do mięs i sałatek. Ja proponuję podać je z pyszną sałatką. Do przyprawienia sałatki użyłam produktów, które otrzymałam od  SKWORCU . Zapraszam:)   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 2 jajka(...)pół łyżeczki soli Sałatka: 20 dag marynowanych pieczarek pół puszki zielonego groszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól do smaku biały pieprz mielony do smaku Dodatkowo: olej rzepakowy Wykonanie: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do wysokiej miski, najlepiej żeby miała dziubek, następnie miksujemy mikserem przez kilka minut na dużych obrotach, aż ciasto będzie gładkie

Izabelawkuchni
Sałatka z kabanosem i oscypkiem 227

Szybka sałatka z kabanosem i oscypkiem na kolacje lub przyjęcie. Jedna z moich ulubionych sałatek na kolację. Sałatka posypana jest solonym bobem oraz polana pysznym sosem. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4-6 Składniki: 150 g mix sałat 120 g kabanosa 140 g oscypka 1 papryka 1 ogórek szklarniowy (mały) 50 g słonego(...)łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie: Sałatę przełożyć do miski, dodać pokrojonego kabanosa, oscypka oraz warzywa. Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą. Polać sosem sałatkę i posypać słony bobem. Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z kabanosem i oscypkiem Artykuł Sałatka z kabanosem i oscypkiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka weselna z porem i ananasem 1163

Jadłam tą sałatkę na weselu mojego bratanka. Była rewelacyjna, pyszna. Zrobiła ją mama panny młodej. Dziękuje Asiu, bardzo bardzo. Przygotowanie klopsików – mięso z kurczaka zmielić, dodać soli, pieprzu. Do masy dodać bułkę tartą, curry, potarty i wyciśnięty sok z imbiru i jajko. Uformować małe okrągłe klopsiki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec klopsiki na blaszce 15 minut. Przygotowanie(...)sałatki – ananasa i mandarynki odcedzić. Pora pokroić w cienie paseczki. Groszek odcedzić. Do dużej miski wrzucić pora, kawałki ananasa, mandarynki,groszek i zimne klopsiki. Wymieszać. Przygotowanie sosu – do majonezu dodać curry, wymieszać. Majonezu dodać tyle żeby wszystkie składniki się połączyły. doprawić sałatkę do smaku solą i białym pieprzem. Sałatka jest rewelacyjna, polecam

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami 161

sklepach ostatnio zaczynają pojawiać się świeże figi. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę, żeby wykorzystać je do sałatki. Figi są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Zawierają wiele wyjątkowych wartości odżywczych, witamin i minerałów, w tym wapń, żelazo, magnez, potas, czy cynk. Świeże figi mają być miękkie i delikatne w dotyku. Wystarczy je umyć i można je jeść wraz(...)skórką. Dzisiejsza sałatka to lekka i kolorowa propozycja. Idealna jako dodatek do grilla, kolacji, czy obiadu. U mnie na sto procent pojawi się jeszcze nie raz ;D Sałatka z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 4 figi 2 garści roszponki (około 100 g) 12 pomidorków koktajlowych 150 g mozzarelli 3 plasterki szynki dojrzewającej (u mnie serrano

PatiGotuje
Sałatka z fetą i ostrym sosem 187

Sałatka z fetą i ostrym sosem posmakowała mi od pierwszego kęsa. Przepis mam od mojej koleżanki Madzi, które zrobiła tę sałatkę na nasz babski wieczór. Sałatka jest bardzo prosta i klasyczna, jednak dzięki ostremu sosu nabiera fajnego smaku. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 – 8 Składniki: 150 g mix sałat(...)słonecznik. Całość polać sosem i dokładnie wymieszać. Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie składniki na sos 2. Pokroić warzywa i ser 3. Wymieszać sałatkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z fetą i ostrym sosem Artykuł Sałatka z fetą i ostrym sosem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę 832

Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – podane składniki wystarczą na 3 słoiki po 1000ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – Składniki: 2 kg nieprzerośniętej cukinii, najlepiej o miękkiej skórce 2 duże cebule 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka soli

Kulinarne Przeboje
Sałatka z mozzarellą i cytrusową posypką! 195

Sałatka z mozzarellą i cytrusową posypką! Lekko, smacznie i bardzo bardzo aromatycznie! Lubię przygotowywać sałatki, w gruncie rzeczy chyba robię codziennie jedną, w okresie wakacyjnym to zdecydowany must have! Wykorzystuję sezonowe produkty, i smaki, które lubię. Jeśli sałatkę przygotowuje, jako obiad to musi zwierać ona białko, aby była pełnowartościowym posiłkiem. Źródłem białka w sałatkach jest zazwyczaj kurczak, jajka, sery białe(...)latem często sięgam po fetę lub mozzarellę. Te dwa sery dobrze się komponują z warzywami, jak i z owocami. A ja, jak wiecie jestem miłośnikiem smaku słodko-kwaśny. Dzisiejsza sałatka wyszła mi pycha! Dlatego przed zjedzeniem zrobiłam zdjęcia i dziele się pomysłem na nią! PRZEPIS NA SAŁATKĘ: SKŁADNIKI: - 1/3 główki sałaty ( u mnie masłowa) - 3 łyżki czerwonej fasoli na parze

SMYKWKUCHNI
Sałatka ze smażonym serem halloumi 255

Musze przyznać, że to był mój pierwszy raz z serem halloumi... Pierwszy i na pewno nie ostatni. Cudownie pyszny, słonawy ser sprawdził się doskonale w sałatce.Kolejne eksperymenty kulinarne z halloumi w roli głównej, przede mną. Na pewno podzielę się z Wami przepisami na dania z tym właśnie serem. Czym jest halloumi ?  Halloumi to ser wytwarzany z mleka owczego(...)także w innych marketach, przy okazji akcji tematycznych i tygodni greckich ( ja kupiłam w  Biedronce ). Na pewno znajdziecie go w każdych delikatesach lub sklepach internetowych. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SMAŻONYM SEREM HALLOUMI Składniki: około 100 g roszponki około 150 g burak liściowego lub młodych liści botwinki 1 mała cebula 10 pomidorków koktajlowych 250 g sera halloumi 2 łyżki nasion

kolorowotorcikowo
SAŁATKA GRZYBOWA POLANA 325

Sałatka grzybowa polana zrobiła furorę na moich imieninach. Pięknie wyglądała i była bardzo smaczna. Śmiało można ją podać nawet na świąteczny stół. Uprzedzę Wasze pytanie i od razu odpowiem- nie rozpadnie się jeżeli dobrze podociskacie każdą warstwę tej sałatki. Będę wracać do niej często, bo bardzo nam posmakowała. SAŁATKA GRZYBOWA POLANA /wg Kuchni Broni 1 duży słoik pieczarek marynowanych(...)podociskać. Posmarować cienko majonezem. Układać kolejne warstwy: ziemniaki, sól, pieprz, majonez, mięso, majonez, ogórki, majonez, jajka, sól, pieprz, majonez, ser żółty, majonez. Każdą warstwę dokładnie podociskać, żeby nam się sałatka nie rozjechała na talerzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć sałatkę na talerz (zdjąć folię, przyłożyć talerz i odwrócić formę do góry dnem

Pieguskowa Kuchnia