żytni na zakwasie przepyszny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400g aktywnego zakwasu żytniego 600g maki żytniej (ja dałam 500 g chlebowej i 100g razowej) 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 400 ml wody Garść siemienia lnianego Sposób przygotowania Składniki mieszamy na gładkie ciasto. Przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni
Mieszam w Garnkuwidelcem, wbijamy jajka oraz dodajemy od razu 1 szklankę mąki i zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto ma się lepić delikatnie, jeśli mocno dosypujemy po-trochu mąki z 1/4 szklanki. 2. Odrywamy kawałki i nakładamy albo całą truskawkę albo kawałki, zalepiamy i układamy na talerz wysypany maka. 3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia przez 7-12 minut
Gotowanie...to proste !danie jest banalnie proste. ;-) Zatem zapraszam! Miłego dnia kochani! Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru Odrobina oleju do smażenia kostka sera białego (30 dag) mała puszka masy krówkowej ( u mnie kawowa) Przygotowanie; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej
Radość kipiąca uśmiechem.łyżki mleka Przygotowanie: 50 ml ciepłej wody mieszamy z drożdżami,cukrem i łyżką maki,odstawiamy na 15 min. Białą cebule rumienimy na oleju. Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn drożdżowy i ok 220 ml ciepłej wody,cebulkę prażoną ,cebulkę podsmażoną razem z olejem,sól,zagniatamy elastyczne ciasto,zostawiamy w natłuszczonej misce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką .ok 45 min. po tym czasie ,formujemy
Swojskie jedzonkoglutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE! 1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki) 100g - suchy mak 250g -3 jabłka -kasza manna (1/2 szklanki) 60g -przyprawa korzenna 5g +słodzik według uznania(dałam
fitolarun.blogspot.comrobimy w niej dołek . Wlewamy rozpuszczone drożdże w mleku i delikatnie mieszamy z maka i cukrem aby powstała zawiesina. Zostawiamy na 15 minut ( rozczyn powinien już pracować ) . Dodajemy resztę mleka ,wbijajmy jajo i dodajemy żółtka. Rozpuszczamy margarynę i dodajemy razem z pozostałym cukrem . Miksujemy ciasto ( robotem najlepiej i końcówka hak ) jakieś 15 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie
Różowa kuchniaduże cebule, obrane i również starte -duża łyżka jogurtu naturalnego -3 łyżki maki pszennej TYP550 -olej rzepakowy łyżka + do smażenia -sól, pieprz -dwa jajka Ziemniaki cedzimy na sicie, sok odstawiamy na chwilkę. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich mąki i mieszamy do jednolitej konsystencji. Ciasto jajeczne łączymy z ziemniakami, cebula i łyżeczką oleju rzepakowego. Sok po odcedzeniu ziemniaków delikatnie wylewamy
BaRepasPrzykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i uformować bułeczki (u mnie 8 bułeczek które dodatkowo nacięłam), pozostawić je pod przykryciem do napuszenia się. Przed samym pieczeniem należy każdą z bułeczek posmarować jajkiem (ja swoje posypałam dodatkowo makiem) bądź roztopionym masłem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15-20 min. Gotowe bułeczki
Krakowskie smaki Animnie dwie blachy ciasteczek ok 40 sztuk zniknęło w dwa dni ;-) Składniki: 1 szklanka maki pszennej 1,5 szklanki krupczatki 200 g zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się
Na słodko lub wytrawnieprostu pycha!A jaki zapach...Podczas pieczenia unosi sie zniewalajacy zapach czekolady i malin. Ciasto upieklam w foremce 23x30 cm.Zapraszam do przepisu. Skladniki: spod na brownies: 200 g gorzkiej czekolady(75 %) 80 g masla 120 g cukru 2 jajka 1/2 extraktu z wanilii 105 g maki 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej 1/4 lyzeczki soli nalozenie: 240 g twarozku 100 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupelnie cholesterolu ( jesli w ich skladzie nie ma zoltek lub smietany) i nie podwyzszaja cholesterolu we krwi,gdy nie ma w nich masla. Ciastka ,w ktorych migdaly zastapiono orzechami,makiem,innymi nasionami lub platkami owsianymi,sa rowniez bardzo cenne pod wzgledem wartosci odzywczych. Maja tez inna wazna zalete,bo w smakowity sposob mozemy spozytkowac pozostale po innnych wypiekach(...)soli 120 g brazowego cukru 200 g marcepanu 200 g mielonych migdalow 120 g maku 30 sztuk oplatkow ( 5 cm srednicy) Wykonanie: Bialka ze szczypta soli ubic na sztywna,lsniaca piane. Dodajac po lyzce cukru ubijac dalej. Marcepan zetrzec na grubych oczkach tarki. Migdaly , mak i marcepan ostroznie przy pomocy szpatulki wymieszac z ubita piana. Na blaszce wylozonej papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto gości w mojej kuchni od bardzo dawna.Już nie pamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu. Czego potrzebujemy(...)szklanki maki 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody garść orzechów włoskich garść rodzynek 2 kg. jabłek Wykonanie Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej i dalej cukier. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z sypkimi dodatkami id alej ucieramy. Zaznaczam masa jest bardzo gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest
W kuchennym oknie Ewysmaku sola i pieprzem Nalesniki 0,5 l mleka 500 g maki 2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem Na koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto i smarzymy palcki na cala patelnie Placki osmarzamy z dwoch stron
Klaudynkowa kuchniaciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania. Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek. skladniki: 800g ziemniakow 70g boczku wedzonego 1 cebula 50g masla 2 kromki chleba tostowego 2 jajka 150g maki sol galka(...)muszkatalowa maka ziemniaczana do obtoczenia Wykonanie: Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac przez praske. Boczek, cebule i chleb pokroic w kostke. Na jednej patelni podsmazyc boczek i cebule. Na drugiej rozpuscic maslo i obsmazyc chleb na grzanki. Do ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula
Przysmaki Karolki