Domowa masa z białego maku do wypieków. 203orzechy, smażymy 3-4 min. Następnie mieszankę miodowo orzechową wlewamy do maku. Scieramy skórkę z pomarańczy a także wsypujemy suszoną skórkę cytrynową. Na końcu wlewamy aromaty i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo dosłodzić cukrem, lub miód zamienić na cukier. Przechowywać w lodówce. Przed wyłożeniem masy na ciasto zaleca się wymieszać z ubitą pianą z białek. Smacznego! ps. niebawem
Radość kipiąca uśmiechem.
Paszteciki z domowym pasztetem 130ciasto naszło na ciasto od spodu pasztecika.) i tak robimy do końca ciasta. 4. Ostrym nożem rulony tniemy na paszteciki około 4cm, przekładamy na blaszkę, pozostawiamy na około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać paszteciki czymś co lubimy ( czarnuszka, sezam, mak itp. ) Pieczemy je w temp. 200* około 20 minut. Na zdjęciu prezentuje
Dziś Ja gotuje
Zapiekane naleśniki – DUTCH BABY 253zapiekany naleśnik DUTCH BABY 150 ml mleka 3 jajka 80 g maki ¼ łyżeczki soli 3 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju roślinnego Holenderski naleśnik – DUTCH BABY Przygotowanie Mleko, jajka wyjmij z lodówki wcześniej i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnie w dość dużym naczyniu połącz składniki aż ciasto stanie się jedwabiście gładki. Ważne aby ciasto było płynne, zbyt gęste ciasto
Naleśniki
Masa makowa do makowców ( bardzo dobra ). 197Zmielony mak wsyp do miski. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do maku posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową posiekaną w drobną kostkę , cukier, miód, roztopione masło, olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie. Masa jest gotowa, możesz nią smarować ciasto na makowce. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć lub zwiększyć proporcje w zależności od potrzeb
Przepisy i porady kulinarne
Kluski Śląskie 176przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko około 200-300 g maki ziemniaczanej sól, ewentualnie 1. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy kluseczki robiąc palcem dołeczek
Gotowanie...to proste !
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 440oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dokładnie , ale delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy. BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy
Ostra na Słodko
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 197Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy pierogi. Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite! Sos makowy: 100 g sparzonego i zmielonego maku 1 limonka 100 ml śmietanki słodkiej 100 ml mleka 4 żółtka jaja
Kuchnia Bazylii
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 231tych co lubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze - Pollocka (dorsza) w cieście piwnym - Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym - Chrupiącego łososia Gordona Ramsaya - Dogfish
mojewypiekiinietylko
Langosze wg Aleex 203oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy pasują także słodkie dodatki. Tym razem podałam je z konfiturą wiśniową, ale sprawdziłam również wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie są znakomite. Polecam. Składniki: • 40 dkg maki • 1 szklanka letniego mleka • 3 dkg drożdży • 1 łyżeczka cukru • 1-2 łyżki
W mojej kuchni
CHLEB Z KASZĄ JAGLANĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 172odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, dodać płatki suszonych pomidorów, ponownie zagnieść. Uformować okrągły bochenek lub włozyć do foremki keksowej. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie posypać górę ulubionymi dodatkami (makiem, sezamem, czarnuszką) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st na 30 minut
Walijskie Pichcenie
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 209pyszne. Składniki na około 60 ciasteczek: zależy od wielkości szklanki. 250g maki pszennej 250g masła 250g twarogu śmietanowego opakowanie cukru wanilinowego 2 jabłka cukier puder do posypania Mąkę przesiałam na blat. Dodałam cukier wanilinowy. Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło. Ostatni składnik to twaróg. Zagniotłam ciasto. Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam na 30 minut
potrawyregionalne
CIASTO TRUSKAWKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ 308pychotka,nie ma u mnie sezonu truskawkowego bez tego ciasta w lodówce-uwielbiam je i cała moja rodzina,puszysty biszkopt,kremowa bita śmietana i galaretka z truskawkami-czy może być coś lepszego???? SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajek 1 szkl.cukru 1 szkl. maki pszennej 1,5 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: 500 l śmietany 30 % 2 śmietan
Swojskie jedzonko
Proziaki pieczone- sodziaki- bułeczki z maślanki 280pieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie ! Składniki: 200 ml maślanki, 1 1/3 szklanki maki ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól do smaku. Wykonanie: Maślankę przelać do miski, dodać mąkę, jajko, sodę oczyszczoną, sól do smaku i wymieszać dokładnie ręką. Następnie przełożyć ciasto łyżka do foremek wysmarowanych olejem. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piec około
Tradycyjna Kuchnia
Knedle z rabarbarem 204sezon, takie nadzienie :) Dziś z rabarbarem ! Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag maki, 1 jajko, ½ kg rabarbaru, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i zmielić. Następnie dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Rabarbar umyć, pokroić ze skórką i posypać cukrem. Ciasto podzielić na kawałki, wkładać
Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka kruche 206również są pyszne! Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremkami. My najbardziej lubimy serduszka, które nie wiem dlaczego, zjadane są w pierwszej kolejności. W miseczce rozkłócić białko, a w kolejnej miseczce przygotować cukier. Do miski z cukrem można dosypać mak. Maczać wykrojone ciastka najpierw w białku, a następnie w cukrze lub w cukrze z makiem. Piec
Lawendowe Niebo
Kruche rogaliki z makowym nadzieniem 264soli. Dodać żółtka, śmietanę i posiekane masło, połączyć końcówką noża. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na kilka 4 części, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Nadzienie makowe: 150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka
Z miłości do słodkości
Burgery rybne w błyskawicznych bułkach 165kwadransie pieczenia wyciągniesz mięciutkie i pachnące bułeczki. Jeśli masz więcej czasu na przygotowanie burgerów, zrób bułki hamburgerowe gotowe w 30 minut z ciasta drożdżowego według naszego sprawdzonego przepisu. Z ciasta z mąki samorosnącej upieczesz także błyskawiczną pizzę , która może być gotowa nawet w 10 minut. Przepis na błyskawiczne bułki hamburgerowe pochodzi z bloga Backtothebooknutrition.com Składniki: 200-300 g wędzonej ryby(...)sezamu, chia lub maku Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od bułek. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Wsyp do dużej misy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Do mniejszej misy wlej jogurt, roztopione masło i mód. Wymieszaj. Przelej mokre składniki do suchych, wymieszaj drewnianą łyżką a potem wyrabiaj rękami, do momentu aż mąka wchłonie wilgoć. Jeśli ciasto jest za mokre delikatnie
Niedzielny kucharz
Babka piaskowa 192moja propozycja ciasta na rozpoczynający się dziś weekend. Szybka, nieskomplikowana w wykonaniu babka piaskowa, która w smaku jest obłędna. Bardzo delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Ja swoją polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą, ale można udekorować ją również lukrem albo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ") 4 duże jajka(...)cukru 75 g mąki ziemniaczanej 150 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowej 200 g rozpuszczonego masła polewa: 90 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej + kilka łyżek mleka płatki migdałowe do dekoracji Całe jajka ubić wraz z cukrem na puszysta jasną masę. Nie przestając miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek
Simply Food
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 206świeżych drożdży Ciasto właściwe 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane) 500 ml mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szklanki mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru - zrezygnowałam z cukru 1 niepełna łyżeczka soli 2 łyżki oleju oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię(...)puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę (wyszło prawie 500 g), 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę, polać olejem i jeszcze chwilę wyrabiać. Włożyć do miski, przykryć
Weekendy w domu i ogrodzie
Chałka drożdżowa 163masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto , powinno odstawać od brzegów miski. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło. Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając(...)wyrastania ciasta. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście. Każdą z porcji ciasta podzielić
SprawdzonaKuchnia.pl
Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. 206maki sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Dodać drożdże, wymieszać, przykryć zaczyn i pozwolić mu wyrosnąć. 10 żółtek ubić z cukrem na pulchny krem. Ubite żółtka i pozostawioną mąkę,25dag,dodać do zaczynu i dobrze wyrobić. Następnie dodać roztopione masło i mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli. Znowu ciasto dokładnie wyrobić. Dodać
Kulinarny karnet Christophera
Ciastka roladki z dżemem 162Ostatnio dość często robiąc coś słodkiego na deser, decyduję się na kruche wypieki. Ostatnio były rogaliki i kruche babeczki z kremem, wcześniej jakaś szarlotka, kruche ciasto z rabarbarem. Dziś natomiast zdecydowałam się na kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem(...)bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, dość szybko stygną, wiec nie trzeba długo czekać na zjedzenie. Dodatkowo ładnie wyglądają na talerzu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. maki pszennej tortowej 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 150g masła dżem (u mnie
Waniliowe Improwizacje
Aromatyczne bułki z kminem rzymskim i zielonym pieprzem 313dodajemy rozgnieciony zielony pieprz. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski i przykrywamy, by wyrosło. Następnie formujemy gotowe bułki. Z podanych proporcji wyjdzie ich 6-8 sztuk, w zależności od wielkości. Odstawiamy aż jeszcze trochę urosną. W tym czasie mieszamy łyłżkę oleju z łyżką musztardy i smarujemy nasze bułki. Możemy posypać je makiem, sezamem lub tym, na co akurat
MarcinChef