furorę w necie. Skusiłam się i zrobiłam je . Jak zwykle przepis trochę przekombinowałam , mimo to wyszły przepyszne :) . Składniki ciastka pieczarki: - 2 szklanki mąki ziemniaczanej -2 szklanki maki pszennej typ 500 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia -150 g margaryny rozpuszczonej - 3 łyżki oleju -10 łyżek ksylitolu zmielonego ( cukier brzozowy dietetyczny ) Kłos - Pol -błonnik kakaowy(...)mąkę pszenną i proszek do pieczenia ( przesiewamy najpierw ). Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jaja. Rozpuszczamy margarynę i dodajemy przestudzona , wlewamy olej. Wsypujemy zmielony ksylitol , dodajemy olejek waniliowy . Wyrabiamy rękoma ciasto . Dzielimy na mniejsze kawałki i " wałkujemy" jak na kopytka. Kroimy w mniejsze kawałki ( mi wyszło 102 szt). Rękoma formujemy kuleczki kładziemy ja na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Butelkę
Różowa kuchniaKruche mini szarlotki z jabłkowym musem, z korzennym akcentem cynamonu i goździków. Łatwe w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Składniki na 5-6 sztuk: 1 szklanka maki 8 dag margaryny 1/4 szk cukru 5 dag smalcu 1 jajo płaska łyżeczka proszku(...)stronie www.Skworcu.com.pl 1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą. 3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze
Apetyczna babeczkażółtko 1 łyżka mleka do posypania: sezam, mak, czarnuszka Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy ciepłą wodę, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie, do którego przekładamy rozczyn. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej(...)mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym) do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 12 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, a następnie palcami w środku robimy otwór (o średnicy mniej więcej 2 cm). Bajgle odstawiamy na oprószonych mąką deskach do krojenia w ciepłej miejsce, możemy
bistro mamaimprezy urodzinowej Syncia. Przepis podpatrzony w Kornikowej Kuchni . Razowe ciasto z marcepanem i jablkami 2 kwaśne jabłka 1 cytryna 100 g marcepanu 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 3 jajka 180 g mąki razowej orkiszowej (u mnie była to mieszanka pół na pól maki pszennej razowej i zwykłej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajku i dalej miksujemy, by składniki dobrze się połączyły. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dalej miksujemy. Otrzymamy dość gęste ciasto. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wyrównujemy wierzch łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Do ciasta delikatnie wciskamy jabłka naciętą stronę do góry. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy
Dzieje kuchennej WiewióryCynamonowiec – kuchnia podkarpacka Cynamonowiec to klasyczne ciasto na oleju i sodzie oczyszczonej, które wyróżnia się smakiem i wilgotnością. Swój przyjemny brązowy kolor zawdzięcza cynamonowi i sodzie oczyszczonej oraz dodanym do ciasta powidłom śliwkowym. Powidła wpływają również na wilgotność ciasta. Dominującym smakiem jest aromat cynamonowy, przez który lekko przebija się smak powideł. Po upieczeniu ciasto przekłada się kremem budyniowym. Przepis pochodzi(...)się nim Stowarzyszenie „Zawisłocze Pilzneńskie” w Mokrzcu. Cynamonowiec – kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm): 2 szklanki mąki pszennej 8 jajek 6 łyżek powideł śliwkowych 6 łyżeczek cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju Składniki na masę: 500 ml mleka 2 łyżki maki pszennej 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki budyniu śmietankowego 250 g margaryny
Trzeci talerzwody 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru 30 g świeżych drożdży Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Do posypania: mak lub sezam Nadzienie: 200 g pieczarek 250 g kiszonej kapusty, ugotowanej, ostudzonej i pokrojonej drobno olej, do smażenia sól i pieprz, rozmaryn i kminek do smaku Ciepłą wodę wymieszać(...)koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć. Dokładnie wymieszać z kapustą, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Ostudzić. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte można odrywać porcje orzecha
Czerwień i błękitmurzynek. Na bazie tego przepisu robiłam ciasto z coca-colą. Ten przepis też nie znacznie różni się od oryginału :) W tej wersji jest bardziej wilgotny i miękki. Pozostaje też dłużej świeży. Składniki: 1 kostka margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek mleka 5 jajek 1 i 1/2 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)powidła. Zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Zmiksować na najniższych obrotach miksera. Przemieszać dodatkowo łyżką, żeby ciasto z dna miski ładnie się połączyło. Gotowe ciasto wylać do tortownicy, posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto udekorować polewą. Czekoladę pokruszyć
Agusiowe smakołykiwykombinować na Sylwestra, i wykombinowałam kojące żołądek wilgotne ciasto cytrynowe, które idealnie Was ukoi rano, po imprezie w towarzystwie herbatki (jakby nie patrzeć środki na kaca to głównie witamina C) Składniki na małą keksówkę 22×8 cm (dla większej podwoić ilość składników, ja użyłam 4 mini keksóweczek): 300 g maki pszennej 150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego *(małe opakowanie jogurtu(...)zetrzyj z sok wyciśnij. Rodzynki zalej 50 ml gorącej wody i zblenduj na gładką masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski i dodaj pozostałe składniki na ciasto. Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera. Przełóż ciasto co formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 minut w temp. 180 C (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche). Uwaga
greenscarfciasto :) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 3 żółtka 30g cukru pudru Galaretka: 600g wiśni (świeże lub z kompotu) 3 galaretki wiśniowe 500ml gorącej wody Krem: 500 ml kremówki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Smakołyki Asiżytniej typ 720, wyrabiamy jednolite ciasto, na końcu dodajemy 50 g śliwki suszonej pociętej na kawałki i wmieszać w ciasto. Zostawiamy na 45 minut w misce w cieple, potem do foremki 25 cm keksówki i czekamy aż wyrośnie prawie do brzegów co trwa ok 2 godziny. Troszkę ciasta zostawiamy w misce, rozrabiamy wodą na papkę i przed(...)maki żytniej razowej 2 g tłuczonych w moździerzu nasion kolendry, mieszamy razem i zalewamy 150 g wrzącej wody. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia do temp. pokojowej. Potem jak przestygnie dodajemy pół łyżeczki zaczynu, dokładnie mieszamy i stawiamy razem z zaczynem w cieple. Ciasto: po 18 godzinach od nastawienia zaczynu
Przepisy na domowy ser i chlebowoców, zatem do dzieła i ciasto na weekend gotowe ! :) Składniki na blaszkę 20 x 10 cm Murzynek: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1 jajko kl L 70 g masła 80 g kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody duża garść śliwek suszonych 1 łyżka maki do obtoczenia śliwek wiórki kokosowe Polewa(...)mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą kakao oraz kwaśną śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach a następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i obtoczone w mące, po wymieszaniu ciasto przelewamy od razu do foremki . Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy
Gotowanie...to proste !mnie typ 750) lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (nie gorące) - 80g masła - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - mak, sezam lub inne ziarna do posypania - białko lub jajko do posmarowania bułek Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać troszkę ciepłego (nie gorącego) mleka oraz łyżkę mąki i dokładnie rozprowadzić. odstawić(...)swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, podzielić na 10-12 części i uformować okrągłe bułeczki dłońmi maczanymi w oleju. Uformowane bułeczki odstawiamy ponownie do wyrastania na ok.30-40 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy ulubionymi ziarnami. U mnie mak i sezam. Ja dodatkowo skrapiam jeszcze
Smaczne ZdroweCiasto którym się dziś z Wami dzielę powstało podczas słonecznych wakacyjnych dni... gdzieś jednak zdjęcia zawieruszyły się na moim dysku dlatego post dodaję dopiero dziś. Ciasto jest banalnie proste i można je przygotować z takimi owocami na jakie akurat mamy chęć a więc dziś zapraszam na drożdżowe - tzw, KLASYK! Składniki; 50 dag mąki pszennej 30 g drożdży(...)maki pszennej opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robiąc w niej zagłębienie. Podgrzewamy mleko wlewamy je do zagłębienia, dosypujemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże. Oprószamy mąką i odstawiamy na kilka minut aby podrosło. Masło roztapiamy i dodajemy je do miski, dodajemy tez drugą część cukru, jajka, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło
Radość kipiąca uśmiechem.Zdrowe brownie! Bez białej mąki, masła i dodatku cukru. Coś wspaniałego...móc rozkoszować się obłędnym smakiem ciasta bez wyrzutów sumienia. Biała mąka została wymieniona na mąkę
Kuchnia MagdaLenyTradycyjny farsz do pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym
Ola la LCHFskładniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu
Domowy Smak JedzeniaBabka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne. Składniki: 8 jajek 300 gram maki pszennej 350 gram cukru 1 kostka margaryny sok
Bajeczna Kuchniaskładniki: 360 g maki 4 łyżki cukru 15 g drożdży puree z dyni 1 jajko 40 g masła 1/ łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka
Domowy Smak JedzeniaCo domowe to domowe! Dużo zdrowsze i smaczniejsze :) Składniki: ½ szklanki mleka, 5 dag cukru, 5 dag maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki kakao. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
Tradycyjna Kuchnia