Chleb żytni razowy na zakwasie 150żytni razowy w wersji naturalnej, jedynie z makiem na wierzchu, ale jutro piekę z różniastymi ziarenkami, co by było ciekawiej. Chlebek na zakwasie wyrastał u mnie ok. 5h blisko kaloryfera. U jednych czas wyrastania będzie dłuższy u innych krótszy. Dużo zależy od temperatury w pomieszczeniu, zakwasu i temperatury dodanej do ciasta wody. Przepis oczywiście polecam. Przypominam, że żytnim chlebkom
Mieszam w Garnku
Bułeczki z młodą kapustą 271olej do smażenia sól pieprz majeranek sezam lub mak do posypania Mleko podgrzać. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i mleka przygotować rozczyn. Jajka rozkłócić widelcem, 2 łyżki przelać do miseczki i odstawić do posmarowania bułek. Pozostałe jajka wymieszać z cukrem, śmietaną i solą, wlać wyrośnięty rozczyn. Wsypać przesianą mąkę. Wyrabiać ciasto, dodając miękkie masło, aż będzie odstawać od ręki
Obiad gotowy
Naleśniki miodowe... 222wielkości patelni) 2 szklanki mleka 1 szklanka maki 2 białka jajek 1 jajko 1 łyżka miodu (najlepiej mocno smakujacego, jak rzepakowy) 1 łyżka oleju szczypta soli Wymieszaj wszystkie składniki w sporej misce, albo w blenderze lub malakserze. Odstaw na 30-40 minut. Rozgrzej odrobinę oleju na nieprzywierajacej patelni. Wlewaj porcje ciasta (około 3-4 łyżek) i smaż
Lejdi of the house
Świąteczne makowe ciasteczka 218Jeśli tak jak ja lubicie ciasteczka z makiem, to te na pewno Wam posmakują. Polecam na co dzień i na świat Świąteczne makowe ciasteczka Składniki: (na dużą blachę ciasteczek, ilość zależy od grubości i wielkości ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 170 g masła 1 łyżka płynnego miodu 3 pełne łyżeczki niebieskiego maku – do nabycia w e-Dana(...)Przygotowanie: Do misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, mak i cukier puder. Dodajemy masło, siekamy je nożem. Następnie wbijamy jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto grubość (około 3 mm, można zrobić ciut grubsze
Słodkie okruszki
Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym 215również posmakują. Składniki: maka pszenna 2 szklanki, cukier brązowy 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1 szklanka, żurawina 4 łyżki, olej kokosowy do smażenia, cukier puder do posypania placuszków Sposób przygotowania: Mleko podgrzać, następnie wsypać wszystkie składniki ciasta do miski, wymieszać z mlekiem
kulinarne odsłony pati
Bułeczki na maślance 239ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na części, z każdej formować bułeczkę i układać na wyłożonej pergaminem blasze. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez
Moje domowe kucharzenie
BEZGLUTENOWE CIASTECZKA KOKOSOWE 191POTRZEBUJEMY: 10 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ryżowej 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA (opcjonalnie) 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka łyżeczek oleju kokosowego Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grugość ok. 4mm i wycinamy herbatniki
WYSPA SZCZĘSLIWA
Czekoladowa bomba (z bananem, żurawiną i płatkami owsianymi) 198się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy 16 cm) 200g maki pszennej 100g cukru 250g margaryny 20g kakao
Di gotuje
Serca z jabłkami i melisą. 230sięgają a więc zapraszam... Składniki; 3 szklanki maki pszennej ok 15 dag masła 3 łyżki cukru 4 łyżki zimnej wody Nadzienie; 3 duże jabłka ok 2 płaskie łyżki cukru kilka listków melisy pół łyżeczki cynamonu Dodatkowo; jajko do posmarowania serc cukier waniliowy do posypania Przygotowanie; Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około
Radość kipiąca uśmiechem.
Miękkie pierniczki 401piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki maki (pół kg) Wykonanie : Masło , miód , cukier , kakao i przyprawę włożyć do garnka , podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się połączą a masło rozpuści . Wystudzić. Jajko lekko roztrzepać . Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko i wystudzona masę. Wyrobić całość na gładkie ciasto , najlepiej drewniana łyżką. Przykryć i odstawić najlepiej
Malinowa Kawiarenka
Bagietki Orkiszowe Łatwe 198łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży sezam lub mak do posypania wierzchu Wykonanie: Drożdże pokruszyłam do miseczki, wsypałam cukier, wlałam 1 łyżkę wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże z cukrem. Wszystko razem zagniotłam i wyrabiałam kilka minut. Potem z ciasta ukształtowałam kulę, włożyłam ją do miski wysmarowanej oliwą
Blondynka Gotuje
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 244zamrażarki. Następnie rozwałkować ciasto i małą szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy: Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi Pierogi z makiem Pieczone pierożki
Tradycyjna Kuchnia
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 207wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub maku. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy szmatką i odstawiamy do ostatecznego
upichcona
Zimowy placek z porem. 234zielone. Drozdzowy placek z porem skladniki: 250g maki 20g drozdzy 1 lyzeczka cukru sol 150g boczku wedzonego 1 lyza oliwy 1 por 2 cebule szczypta galki muszkatalowej i pieprzu cayenne wykonanie: Make przesiac do duzej miski. Zrobic wglebienie, wkruszyc drozdze, dodac sol i cukier. Wlac 160ml cieplej wody. Zagniesc gladkie ciasto, rozwalkowac na placek wielkosci blachy. Przelozyc na natluszczona blache
Przysmaki Karolki
Omlet z cebula i kielbasa 180jajka 3 szklanki maki 120 ml mleka sol Obieramy cebule i kroimy w drobna kostke Kroimy kielbase w drobna kostke Na patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy na niego cebule, troche podsmarzamy Do cebuli dorzucamy kielbase i wszystko razem smarzymy Odstawaimy patelnie z ognia i zajmujemy sie ciastem na omlety Do miski wbijamy jajka, chwilke mieszamy
Klaudynkowa kuchnia
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 246ksylitolu 50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki) 50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej) 50g żurawiny, rodzynek, owoców goji olejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno) i trzymać na ogniu(...)czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2 W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna
CoolinarniePL
Murzynek jak za "komuny" 195cieście, kiedy to za tłuszcz równie dobrze służyła zwykła margaryna. Reszta składników też nie nastręczała wtedy większych trudności w zdobyciu i w efekcie powstawało proste, ale jakże pyszne ciasto. Do tej pory mam do niego ogromny sentyment. Inny przysmak PRL-u, do którego lubię wracać wspomnieniami to blok czekoladowy - taka namiastka Pewex-owej czekolady . Zapraszam do podejrzenia przepisu TU . Składniki(...)blaszkę o wymiarach LxWxH 30x12x10 cm: 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego 2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. cukru mały proszek do pieczenia - na 1/2kg maki 3-4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 4 jajka szczypta soli 1 olejek rumowy - lub inny w zależności od preferencji W oczekiwaniu na zagotowanie się płynu W garnku podgrzać lekko mleko
Grunt to przepis!
Ciasto 3 bit 161Wiele o tym cieście słyszałam, kilka razy jadłam u kogoś wreszcie przyszła pora na zrobienie u siebie. Składniki: 400 g herbatników, puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej, 500-600 ml mleka śmietany kremówki 30% lub 36%, 1 łyżka cukru pudru, 100 g czekolady. Masa budyniowa: 750 ml mleka, 3 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 3 czubate łyżki(...)jeśli trzeba dolewamy jej. Zagotować 1/2 litra mleka wraz z cukrem i masłem. Resztę mleka zmiksować z jajkami i mąkami. na gotujące się mleko wlać mieszankę z jajek i maki i ugotować budyń. Trzeba dokładnie i energicznie mieszać, aby budyń nie miał grudek i nie przypalił się. Gotować kilka minut. blachę wyłożyć folią aluminiową, a na spód wyłożyć pierwszą warstwę
Państwo Wojtczuk gotują
Dwukolorowy placek z rabarbarem 110Choć się nie zarzekam. W formie tegoż wypieku rabarbar okazał się przyswajalny przez dzieci. To rzadkość. Zapewne to zasługa czekoladowych fragmentów masy, nie będę się oszukiwać. Ale nie tylko. Ciasto ogółem jest bardzo przyjemne w strukturze, puchate, aromatyczne i można w dodatku konsumować jeszcze ciepłe. Upiekłam je w zasadzie spontanicznie, wpadła do nas przyjaciółka córki, która poważnie oświadczyła, że musi(...)miałam nic, poza kupionym po pracy rabarbarem. Zapytałam, czy to na nerwy się nada. Nada. W terapii uczestniczyć miała też moja córka antyrabarbarowa, pro - czekoladowa. Upiekłam to ciasto. Zuza w stresie zjadła dwa kawałki. Nie wiem, jak bezpośrednio przełożyło się na stan jej psychiki, ale przepis w archiwum się znalazł z dopiskiem, że rewelacja. Polecam więc, na stresy, problemy
Kronika Piekarnika
Placuszki z jagodami 120duże jajka 2 łyżki roztopionego masła lub innego tłuszczu 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 180 g maki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo 1 szklanka jagód cukier puder miód, śmietana, syrop klonowy lub inna słodkość, którą wykorzystamy do podania placuszków Instructions Do miski wbić(...)dodać jogurt i cukier, ubić na puszystą masę, następnie dodać tłuszcz, mąkę, proszek, sól i sodę, całość wymieszać do połączenia się składników. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę tłuszczu, nakładać porcję ciasta ( około 1 łyżka ciasta na jeden placek ), smażyć placuszki przez chwilę, kiedy zaczną rosnąć, nałożyć na wierzch po łyżce jagód, delkiatnie je dociskając, placek przewrócić na drugą stronę, smażyć
SprawdzonaKuchnia.pl