Puree z dyni nie jest daniem samym w sobie. Jest to składnik potrzebny do przygotowania różnych dyniowych dań. Za równo na słodko, jak i na słono
Moja DelicjaDeser na śniadanie? Czemu nie 🙂 Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano
Moja Delicjaktóry na pewno Was zachwyci. Miąższ chleba jest obłędnie sprężysty i bardzo smaczny, a skórka tak chrupiąca, jak żadna inna. Przygotowanie ciasta trwa pięć minut i co ważne w tym przepisie nie musicie przygotowywać rozczynu, a później ciasta właściwego podwójnego wyrastania itd. Tutaj wystarczy wymieszać składniki i przełożyć je od razu do foremki po 20 minutach można wstawić chleb(...)spowoduje, że chleb zaparuje od spodu, a jego skórka się rozmiękczy. Smaczenego! Notes Ciasto jest dość gęste i klejące i nie należy dolewać więcej wody! Ciasto bardzo szybko rośnie w foremce – uważajcie aby nie przykleiło się do folii spożywczej, żeby temu zaradzić można posmarować wierzch ciasta olejem lub posypać mąką. Chleb wypróbowałam w różnych kombinacjach i tak, można
SprawdzonaKuchnia.plpotrzeba: 300 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej, 400 g maki pszennej tortowej typ 450, 150 ml wody (150 g) zimnej, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyki oleju, 1 łyżeczka soli, Mleko do posmarowania (opcjonalnie) Wykonanie: Do miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy, a następnie zagniatamy delikatne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Miskę przykrywamy pokrywką lub folią, zostawiamy
Bułka z Chlebemwyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał.Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie
Moje domowe kucharzenieodciskamy z nadmiaru płynu np. przez gazę lub pieluchę tetrową. Do maku dodajemy pozostałe składniki: podprażone bakalie, skórkę pomarańczową, miód oraz rodzynki z rumem. Mieszamy, łącząc jednocześnie z roztopionym i przestudzonym masłem oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego, lub jeśli wolimy- rumowego. Tak przygotowaną masę wykorzystujemy do wypieku ciast, drożdżówek czy świątecznych potraw (np. pierogów). Możemy ją także przechowywać do kilku
Kuchnia w czekoladziePieczemy go w tortownicy 24 cm biszkopt składniki 4 jajka 1/2 szkl cukru kryształu 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżeczki proszku do
Moje Wyrobywyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał .Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około
Moje domowe kucharzeniełyżka cukru 1 żółtko 5 g sezamu jasnego, czarnuszki lub maku ((do posypania)) Mąkę, cukier, sól i drożdże wsyp do miski. Masło rozpuść w rondelku, a mleko lekko podgrzej. Dodaj masło i mleko do pozostałych składników (wskazówka: mleko nie może być gorące tylko lekko ciepłe). Wyrabiaj ciasto do powstania jednolitej masy. Następnie odstaw je do wyrośnięcia
Przepisy na widelcu400ml zimnej wody 30g płatków owsianych bezglutenowych 10g siemienia lnianego 170g maki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 10g łusek babki jajowatej papier do pieczenia firmy FPHU Green Pack WYKONANIE: 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. 2. Połączyć z pozostałymi dodatkami, przemieszać łyżką drewnianą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką, pozostawić na około 2 godziny. 4. Blaszkę
Dziś Ja gotujejajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i zmiksować tylko chwilę mikserem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku, nagrzanym
Agusiowe smakołykiSkładniki: 60 g mąki gryczanej 1 łyżka maku 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 1 jajko 10 g cukru kokosowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka masła klarowanego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej masło i nakładaj porcję ciasta. Przewróć placki na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki
Zdrowie na języku :Pnajbardziej te z serem i bananem. Dziś zrobiłam z maki razowej i były jeszcze lepsze niż tradycyjne. Spróbujcie są przepyszne :) Składniki: 1,5 szklanki mąki razowej 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki
magiczna kuchnia Kasinajbardziej z bułką tartą ;) Składniki: 250 gram sera chudego 90 gram maki 1 jajko duża szczypta soli dodatkowo: tłuszcz bułka tarta Przygotowanie: Jajko mieszamy za pomocą rózgi do momentu połączenia się żółtka z białkiem. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę pszenną i jajko. Zagniatamy ciasto, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta formujemy wałek, grubość zależy od naszych
Życie zaczyna się w kuchniblaszkę ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( najlepiej 1/2 szkl maki pszennej zastąpić krupczatką ) 2 żółtka 100 gr masła 1/2 szkl cukru razem z waniliowym (waniliowego 1-2 łyżki) ewent. 2 łyżeczki śmietany kwaśnej 18-12% ewent. kilka kropel esencji waniliowej 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy 1-2 łyżeczki śmietany ), chowamy
Gotowanie...to proste !Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne/silikon. Moje zdanie... Dzięki szablonom każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu. Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami - czy innymi dowolnymi produktami. Ja użyłam maku i w ten sposób mój pozornie prosty tort prezentował się naprawdę wyjątkowo
Di gotujePrzepis pochodzi od sąsiadki mojej Babci. Ciasteczka są kruchutkie i delikatne. Piekła je moja Babcia, Mama, a teraz ja. Warto. Składniki 45 dag maki 1 kostka
czarrna od kuchnigarść rodzynek Wykonanie: Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Obie maki dokładnie wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, żółtka dodać do mąki. Wlać płynne, ostygnięte masło i 2 szklanki wody. Wymieszać składniki, w miarę potrzeby dolewając wodę. Ciasto powinno przybrać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie
kolorowotorcikowomleka 2 jaja 2 łyżki oleju 1,5 szkl maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka cynamon mus jabłkowy Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować
Kuchenne aromatyłyżeczka soli, Wykonanie; Przygotuj zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżka maki i łyżka cukru. Zalej je 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. pozostałą makę przesiej, wymieszaj z solą, dolej ciepłe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj.Starannie wyrób, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na stolnicę wysypana maką, chwile je zagniataj, następnie uformuj wałek długości formy
Anioły w kuchniSkładniki: 1 królik 3-4 fileta z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej przyprawy do królika: 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek
kgwjanczewozakwasu 600 g mąki pszennej (dałam typ 650) 50 g maki żytniej jasnej (ja dałam typ 2000) 100 g płatków owsianych 15 g soli 3 łyżki cukru, miodu, melasy (dałam miód) Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do misy robota i wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około
Sto kolorów kuchniPrzelać ciasto do okrągłej, wyłożonej papierem, formy/tortownicy. Czereśnie odsączyć, wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałów. Piec w 175 stopniach C, około 60 min. W przepisie wykorzystałam bakalie KRESTO raz BackMit. Bakalie te oma w swojej ofercie firma VOG Polska . BackMit to gama tartych bakali - orzechy, migdały i mak. Dzięki nim szybko przygotujemy ciasteczka i inne wypieki - oszczędzając czas. KRESTO
kolorowotorcikowojestem na deptaku to zawsze zaglądam. Jest mnóstwo pieczywa do wyboru. Ciasta, ciasteczka, bezy. Bardzo duży wybór bułek słodkich. Obsługa zawsze miła i uśmiechnięta. Cena zwykłego chleba niekrojonego to 2,50 , ciastko francuskie znajdziemy za 1,50 a pizzerkę w cenie 2,50. Bułki słodkie np. z makiem po 1,60 tak jak i pączki. Tutaj akurat kupiłam rożka
Magiczne Życie Martybitej śmietany z mascarpone, biszkoptami, a całość wykończona słodką masą krówkową i płatkami migdałów. Składniki: na dużą blachę na biszkopt: 5 jajek, 2 budynie toffi po 40g, 3 łyzki maki pszennej, łyżka oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru masa: 400 ml śmietany 30%, 500 g mascarpone, łyżki cukru pudru ok 600g masy krówkowej kajmakowej, płatki(...)pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. masa: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, Dodajemy stopniowo mascarpone, miksujemy na małych obrotach do połączenia się mas. składanie ciasta: Na wystudzony biszkopt wykładamy masę śmietanową, układamy biszkopty wierzchem do dołu, następnie rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki na noc lub na min. 12 godzin
Lena Gotujetemu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy: 7 białek 250 g cukru 300 g wiórek kokosowych 150 g maku Krem(...)piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec w 180 stopniach około 25-30 minut
Ala piecze i gotujeciepłe, zimne też smakują wyśmienicie. Muszą być pyszne, bo mój syn jak ugryzł kawałek i poczuł agrest, to prawie się na mnie obraził, bo dla niego owocowe dodatki do ciast są przestępstwem:) Ale po jakimś czasie usiadł do stołu, podnosił bezową pierzynkę i wydłubywał agrest, składał z powrotem i jadł. Ja zdążyłam zjeść dwie i dwie zawieźć tacie, resztą Młody(...)czekać - pieczcie! :) Składniki na 12 sztuk:) 125 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko 2 żółtka (te które zostają po zrobieniu bezy) 120 g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Blondynka Gotujełyżki masła + 100g - 6 łyżek brązowego cukru - 25g świeżych drożdży (lub 2x7g suchych drożdży) - 2 łyżeczki soli - 1/3 szklanki sody - 2 szklanki wody - drobny cukier, cynamon, sezam, mak, gruboziarnista sól Mleko podgrzać, odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do pozostałego mleka(...)dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Delikatnie przestudzić. Mąkę, sól i cukier umieścić w misce. Dodać mleko z masłem i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto na stolnicy (w razie konieczności podsypać mąką). Uformować z ciasta kulkę i wsadzić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia ilości
CookYourselfpochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn(...)nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule
moj przepis nadziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna(...)bardzo smaczne. Zawsze można zrobić je trochę wcześniej, co jest sporym ułatwieniem, przy napiętym grafiku." Składniki : 140 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka jajko 325 g maki pszennej 50 g maki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli 50 g wiórków kokosowych orzechy w kolorowej polewie / jajeczka czekoladowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy masło
Słodkie Przyjemnościserowa połączona z kakaowym ciastem tworzy pyszną „szachownicę”, której nikt się nie oprze. Wygląda smakowicie i smakuje rewelacyjnie! Robi się go błyskawicznie i zawsze się udaje. Nie ma obaw o zakalca albo nieudany wypiek – to 100% sprawdzony przepis, w którym z całą pewnością się zakochacie. Polecam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * maka pszenna – 3/4 szkl(...)pianę ubitą z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt dzielimy na 8 równych długich pasków. 4 szt układamy na blasze ( wyłożonej papierem ) zachowując równe odstępy. Przestrzenie pomiędzy ciastem wypełniamy masą serową. Na masę serową układamy pozostałe 4 paski ciasta,a a przestrzenie ponownie wypełniamy masą ( ma powstać szachownica ). Pieczemy ok. 50 minut/180C ( góra-dół, bez termoobiegu ). Uwaga! Wierch
Ostra na Słodko