Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny

Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny

Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny

Kybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna potrawa Karaimów, obecna także w kuchni litewskiej. (źródło: Wikipedia) Z tradycyjnego przepisu na kibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 i ½ kostki margaryny 1 jajo 2 żółtka 2 dag drożdży 1 szk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Tradycyjna Kuchnia

Autor

Tradycyjna KuchniaTradycyjna Kuchnia

Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.

Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.

Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.

Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.

ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pierogi przepis, pierogi, ciasto, zdrowe przepisy, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, jajko, mak, wieprzowina, drożdżowe, ciasto na pierogi, pierogi przepis ciasto, pyszne ciasto, ciasto z białek , ciasto z makiem, pierożki drożdżowe

Inne przepisy z Tradycyjna Kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.