chcielibyście zawiesić je na choince lub poczęstować świątecznych gości, to niebawem należy je przygotować. Pierniczki po upieczeniu są twarde i będą potrzebowały dwóch lub trzech tygodni, aby zmiękły. Z ciasta można przygotować również lukrowany domek. Przepis na lukier polecam z tego przepisu jest niezawodny pięknie się rozprowadza i super trzyma formę. Polecam i smacznego! Print Pierniczki czekoladowe .wprm-recipe-rating(...)rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Ciastka Cuisine Polska Keyword miód Prep Time 30 minutes Cook Time 12 minutes Total Time 42 minutes Author Anna Ingredients 330 g maki pszennej 90 g mała 1 małe jajko 45 g cukru pudru 1 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z jednej pomarańczy 30 g gorzkiej czekolady
SprawdzonaKuchnia.plsmaku ,nie ma w nich jajek ani za dużo tłuszczu więc można je potraktować jak dietetyczne :) Z podanej porcji mi wyszło 13 sztuk małych bułeczek. Składniki : - 450 g maki pszennej u mnie typ 550 - 200 ml letniej wody - 8 g soli - 15 g miodu - 15 g drożdży - 130 g jogurtu naturalnego ,ja daję Zott bo nie ma żadnych zbędnych(...)wlewamy w zagłębienie w mące, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy 10 minut robotem na wolnych obrotach lub 15 minut ręcznie, ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i nie kleić się do rąk, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę i wyrabiamy ok minuty
Wypieki ReneDynię kroimy w drobną kostkę( pestki usuwamy ,wykorzystałam twardą część dyn) i przesmażamy na suchej patelni do miękkości , miksujemy na jednolita masę , następnie odmierzamy 250 g maki pszennej 4 jajka M 200 g margaryny lub masła 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 200 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu szczypta chili opcjonalnie garść żurawiny(...)były wyczuwalne ) ,nastepnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do przygotowanej masy dodajemy na przemian mąkę i zmiksowaną dynie. Bialka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy do ciasta i delikatnie łączymyze sobą. Dodajemy żurawinę i posiekane orzechy i wszystko razem mieszamy, Keksówke o wymiarach 25 cm/12 cm smarujemy masłem oprószamy maką wylewamy ciasto do foremki i pieczemy w temperaturze
Andzia Pichciwszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb, zamiast go wyrzucać. Można dodać orzechów, które się zebrało późnym latem. Składniki: - stary chleb - jakieś mleko - mak - bakalie - cukier Wykonanie: Mleko gotujemy z makiem oraz bakaliami i dosładzamy. W naczyniu układamy warstwę chleba i zalewamy tą mieszaniną. Powtarzamy z kolejnymi warstwami. Kisiel z dzikiej róży Ten napój poznałem
Kryzysowa Książka KucharskaUwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni
Moja DelicjaUwielbiam piec muffinki. Wystarczy wymieszać lub zmiksować składniki, do piekarnika i gotowe. Możliwości smakowych jest wiele. Tym razem upiekłam muffinki kakaowe z dodatkiem maku sypkiego i wiórek kokosowych. Wyszły idealne, trochę takie sypkie, bo z dodatkiem mąki krupczatki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Upieczcie :) I dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: 3 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka sypkiego maku 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie pysznych muffinek: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. 3. Pieczemy
Izabelawkuchniładnie się rozpuszczą, dodajemy ciepłe mleko, ciepłą wodę, łyżkę maki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut (jeśli używamy drożdży instant, pomijamy etap robienia zaczynu, takie drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki). Mąkę umieszczamy w dużej misce, wlewamy zaczyn, dodajemy sól oraz wlewamy masło lub olej, wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut, do momentu, aż stanie się ono elastyczne
KulinarneImpresje.plkażdym prostokącie wyłożyć na środku farsz wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawinąć w rulonik i skleić łączenie. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy rulonik pokroić na kawałki w odstępach co około 4 cm. Każdego pasztecika posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzch można posypać kilka ziaren siemienia lnianego, maku lub czarnuszki. Paszteciki odstawić na około 10 minut, aby trochę podrosły. Wstawić
Zrób to smaczniechudego twarogu do posmarowania: mleko do posypania: sezam, mak lub gruby cukier Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Odstawiamy na 10 minut by ruszyły. W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Do dołka, który robimy w mące wbijamy jajko, żółtka, zaczyn i wkruszamy twaróg. Wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewióryuzyskania jednolitej masy. Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową. Beza orzechowa: 6 białek 5 łyżek cukru 80 g zmielonych orzechów 120 g posiekanych orzechów 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka maki pszennej Białka ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy stopniowo cukier
Pyszności SłodkościKolejna odsłona pysznego i bardzo ciekawego ciasta! Daktyle świetnie połączyły się z kokosem, więc smak jest idealny! Składniki: 2 jaja 1/2 szklanki cukru brązowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 20 sztuk namocoznych daktyli + maka do obtoczenia 1/2 szklanki wiórek kokosowych aromat Sposób przygotowania: Na początku daktyle zalewamy wrzątkiem
Truskawkowa Fiestamakiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia(...)już tylko chwilę do połączenia składników. Mąki przesiewam, dodaję proszek, mak i mieszam razem. Mąki wsypuję na trzy raty i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół
wesoła kuchniamakiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia(...)już tylko chwilę do połączenia składników. Mąki przesiewam, dodaję proszek, mak i mieszam razem. Mąki wsypuję na trzy raty i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół
wesoła kuchniaktóre na pewno Was zainteresują! Będą kluski z makiem, pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga. Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich(...)mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz mak z nadmiaru mleka i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu. Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki
Garniec MagalieUwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam bez spodu, choć oczywiście możecie przygotować go np. na spodzie z ciasteczek tak jak w przepisie na sernik z makiem i nutą pomarańczy . Do sernika dodałam kaszę manną błyskawiczną, aby mój sernik był bardziej
Słodkie okruszkiłyżeczki soli 1.5 dag.drożdży lub 7 g.suszonych(instant) mak 1 jajo do posmarowania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem.Odstawiamy na 5 min.Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy drożdże,sól i roztopione,wystudzone masło.Mieszamy,wyrzucamy na blat i zagniatamy.Wstawiamy do miski na 1 godz.Przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte ciast dzielimy na dwie części.Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka,dobrze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzekąska :) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 i 1/2 szkl maki tortowej 100 gr margaryny 1/2 kubka serka twarogowego - może być smakowy ( ja użyłam o smaku grillowanej papryki od Piątnicy ) kminek, papryka słodka i ostra w proszku do smaku 3/4-1 płaskiej łyżeczki soli 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na pól i wałkujemy dość cienko. Wykrajmy dowolnej wielkości
Gotowanie...to proste !