Tescoma Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków 80g maki pszennej, choć dokładna ilość zależy też od gatunku ziemniaków 1 jajko Szczypta soli W oryginalnym przepisie dodatkowo 30g drobno tartego parmezanu. Ja przygotowałam kluski bez dodatku sera. Przygotowanie: Ugotowane wcześniej ziemniaki, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mąkę, jajko oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto. Na posypanej mąką stolnicy przygotować wałeczki o średnicy
W garach u Gosipełnotłustego twarogu 1 jajko ok 1/3 szklanki maki pszennej szczypta soli Dodatkowo brązowy cukier cynamon 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem 3. W oryginale ciasto formujemy
Słodki Kompromisroznosi się po całym domu! 300 g maki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka startego cynamonu 1 jajko 200 g masła lub margaryny Marmolada do dekoracji Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz przesiany przez sitko cukier puder. Wbijamy jajko. Dodajemy starty cynamon i posiekaną margarynę lub masło. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Kawałkami przekładamy do pistoletu lub maszynki
VioletoweKucharzeniegarści: ziaren słonecznika sezamu siemienia lnianego suchego maku otrębów pszennych ponadto: tłuszcz do blaszki łyżka otrębów łyżka ziaren siemienia lnianego łyżeczka czarnuszki W szklance wody rozpuścić miodek, dodać drożdże i łyżkę mąki pszennej; odstawić na 10 minut. Obie mąki wymieszać z solą, dodać do zaczynu wraz z resztą wody i ziarnami. Wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić na 40 minut w ciepłe
6niebodyni siemienia lnianego sezamu białego sezamu czarnego maku ponadto: tłuszcz i otręby do wysypania blaszki 2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto (będzie dość luźne), odstawić w ciepłe miejsce
6niebojajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego troszkę maku do posypania 4 łyżki mleka do posmarowania bułek Wykonanie : Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki oleju rzepakowego, 200 g maki pszennej, 50 g siemienia lnianego złotego, świeżo mielona papryka chili do smaku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól, chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane, mąkę pszenną i wyrabiamy gładkie ciasto (jak na pierogi). W razie potrzeby dodajemy mąki
Moniki SmakołykiBabeczki powstały bardzo szybko i tak samo szybko zniknęły. Moja córka uznała ze sa godne polecenia wiec to robie ;-) Skłądniki
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Przyznam, że bałam się je robić. Wyobrażałam sobie jak lądują w koszu. Nie upieczona breja. Ale widziałam na jednym z blogów, że wyszły z żytniej mąki. Ucieszyłam się jak dziecko, bo mam sporo żytnich mąk. Ciągle je kupuję nie pamiętając, że przecież mam. Ciasto wygląda śmiesznie. Jest szare jak popiół, ale pięknie się
AZgotuj!razem zgodnie z planem :) 250 g maki żytniej typ 720 250 g mąki żytniej typ 2000 150 g zakwasu 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin przed pieczeniem. Wrzucamy/wlewamy/wsypujemy zatem wszystkie składniki do miski i wyrabiamy ciasto. Nie musimy długo, wystarczy 7 minut. Mąka żytnia
Marder&Marder Manufacturemleka 150 g mąki kukurydzianej 400 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki syropu klonowego 50 g masła Masło kroimy na małe kosteczki i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy do miski. Albo możemy wyrabiać na kuchennym blacie, to już jak lubimy. No i właśnie wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut. Ma być elastyczne
Marder&Marder Manufacturełyżek wiórek kokosowych - 1/2 szklanki maki owsianej - 1 jajko duże - 3/4 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i żółtko. Białko ubij na sztywno dodaj do masy i wymieszaj. Banana kroimy w grube plastry zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Podajemy posypane wiórkami
SMYKWKUCHNIblaszki użyłam formy do babeczek i zmniejszylam ilosc skladnikow :D:D. Pyszne, puszysyste i lekkie! Dobre na przekąskę, do kawy/herbaty, dla dzieciakow i na gorące dni. SKLADNIKI: -1 szkl. Maki -2 jaja -3/4 szkl. Cukru + troche cukru do posypania owocow -5 dag margaryny -1 lyzeczka proszku do pieczenia -2 jablka lub 2 banany ( możemy zrobic 1 polowe babeczek(...)jabłek, możemy posypac również cynamonem). Polowe porcji margaryny roztopic. Zoltka utrzec z cukrem, dodac przestudzona margaryne. Do zoltek z cukrem dodac proszek do pieczenia i make, dokladnie wymieszac. Jeżeli ciasto jest zbyt geste, dolewamy wody. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z ciastem. Foremke natłuszczamy 2 czescia margaryny ( ja mam metalowa forme, ale tez sylikonowe foremki) i lejemy
PychaDaniaziemniaków czubata łyżka maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 żółtko 1/2 kg śliwek cukier sól Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Z mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka szczypty soli i ziemniaków zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki
vegetanieŚLĄSKIE SKŁADNIKI: ziemniaki - 1,5 kg maka ziemniaczana - 3 łyżki jajko - 1 sztuka WYKONANIE: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta). Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy
Kuchnia Beaty