ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:411/571)

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami / Quick Apple Nut Bread 68

pokrojone w kostkę jabłka - mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać dodatkowymi 2 łyżkami brązowego cukru i migdałami. Piec około 50 minut w 180 C. Kilka dni temu otrzymałam kolejną niespodziankę - już drugą paczkę pyszności od firmy Radix . Tym razem będę testować: bezglutenowe musli, mak niebieski, mąkę migdałową, orzechy laskowe, chrupiące zboża preparowane, suszone gruszki

Lekcje w kuchni
Bardzo puszyste pancakes na maślance 140

jogurt (np. jak u mnie marcepanowy jogurt z makiem) i odrobina domowej konfitury.   Te pancakes szykujemy tak samo jak muffinki – mokre składniki dokładnie mieszamy ze sobą, suche składniki dokładnie razem przesiewamy, a na koniec łączymy wszystko razem, dodając zawartość ‘mokrej miski’ do suchej. Jak przy pieczeniu prawie wszystkich ciast tak i w wypadku tych pancakes dobrze byłoby, gdyby

Karo in the Kitchen
Maślane ciasteczka z czekoladą 168

szkl cukru 1 jajko 2 i 1/2 szkl maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 150 g czekolady  Przygotowanie: Masło ucieramy na puch dodajemy cukier i mieszamy do połączenia. Dodać jajko i jeszcze chwile miksować. Mąkę wymieszać z solą i sodą, dodać do masy maślanej i zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać na małe kawałki, dodać do ciasta i zagnieść

Motylkowa Kuchnia
Babeczki makowe 121

szczypta soli Przygotowanie: Do miski wkładamy mąkę, cukry, mak i proszek do pieczenia. Mieszamy i odkładamy. Masło rozpuszczamy, studzimy i przelewamy do miski. Do masła wlewamy sok i skórkę z cytryny i pomarańczy, jogurt, wanilię oraz jajka.  Mieszamy dokładnie. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy 15 minut

Zainspirowana w kuchni
MASA MAKOWA Z BAKALIAMI 131

przygotowaniu masę makową. Idealnie sprawdza się w ciastach kruchych, drożdżowych, francuskich.  Według mnie najlepsza masa makowa jaką jadłam, pełna ulubionych bakalii, niczym nie równa się tej gotowej zakupionej w sklepie.  Tak przygotowana masa makowa powinna być przechowywana w lodówce maksymalnie 5-6 dni. Składniki: * 200 g niebieskiego maku  (użyłam Skworcu) * 300 ml mleka * 50 g masła

Zrób to smacznie
Cebularze 169

smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy suchy mak. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i chwilę jeszcze smażymy, odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość

Bajeczna Kuchnia
CIASTECZKA MAŚLANE Z TWAROGIEM 119

pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę, masło i aromatyzowany cukier. Wszystko razem bardzo dobrze wyrobić, na gładka masę. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce

Kuchnia w opałach
Chleb pszenny na zakwasie 141

Potrzebuje jedynie ciepłego miejsca i czasu :) Składniki: 250 g maki pszennej chlebowe (typ 750) 250 g mąki pszennej (typ 650) 225 g wody 1 łyżeczka soli morskiej 150 g bardzo aktywnego zakwas żytniego Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem ok. 5 minut lub ręcznie ok 7 minut. Ciasto jest kleiste i dość luźne. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem

Delicious Titbits
Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 157

łyżki cukru 180 g maki pszennej pełnoziarnistej 70 g maki gryczanej 4 małe jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Do 100 ml ciepłego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce. Po 15 minut dolewamy zaczyn do mąki, dodajemy pozostały cukier i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy przykryte ściereczką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodkie środy - Walentynkowe maślane serduszka 126

każdą okazję... Walentynkowe maślane serduszka SKŁADNIKI: 600 g maki pszennej 300 g masła 180 g cukru pudru 3 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Obwarzanki jak Krakowskie 105

drożdży  3 łyżki masła łyżeczka cukru łyżeczka soli mak, sól, sezam, zioła do posypania Wykonanie:  Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody, łyżeczką cukru i mąką, zostawiamy je do podwojenia objętości. W między czasie rozpuszczamy masło, studzimy. Do miski dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy je do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Krakowskie smaki Ani
MAŚLANY CHLEB 94

zewnątrz. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić na 8 mniejszych kulek itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciastaCałość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem.  Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze

w mojej kuchni
Batoniki owsiane z białą czekoladą 135

orzechy laskowe i mieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, sezam i mak i zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy i posypujemy zmielonymi migdałami. Pieczemy 25 minut w 180`C. Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika i wierzch zalewamy białą

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka owsiane 145

Składniki : 2 szklanki maki 1.5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki brązowego cukru 2 jaja 125 g miękkiego masła łyżeczka sody Wykonanie: Sodę przesiać z mąką, dać płatki owsiane, cukier i masło pokrojone w kostkę. Posiekać nożem. Następnie dać jajka i dokładnie zagnieść ciasto.  Ja ciasto podzieliłam na dwa. Z jednego zrobiłam małe kuleczki i tylko lekko spłaszczyłam. Drugie

Moje pyszne gotowanie
Razowe ciasteczka z wanilią 176

masła 15 dag cukru pudru 30 dag maki razowej 1 jajo 2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z  2 lasek wanilii, ew. cukier waniliowy szczypta soli 1/2 łyżeczki sody Wanilia mielona, w laskach czy w paście znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1.  Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka szklanką, ozdobnym dnem zrobić wzorki

Apetyczna babeczka
Placuszki kukurydziano- ryżowe 141

wzięcia udziału w   Konkursie Składniki: 3/4 kubka maki ryżowej 3/4 kubka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko  drożdże około 15- 20 gram szklanka ciepłego mleka woda ciepła łyżka cukru Mąki mieszamy, drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodajemy jajko, cukier i wszystko razem mieszamy..Dolewając wody doprowadzamy ciasto do konsystencji gęstej śmietany lub ciasta naleśnikowego Odstawiamy

NaKońcuJęzyka
Makowy keks różą nadziany 115

jajka na dwa średniej wielkości banany zmiksowane na mus. 100 g żytniej mąki chlebowej (typ 720) 100 g orkiszowej mąki tortowej 80 g słodziwa, u mnie erytrol 50 g maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 jajka 4 łyżki mleka roślinnego 150 g mieszanki posiekanych owoców suszonych: moreli, śliwek(...)misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i mieszamy na dość zwartą, gęstą masę. Dodajemy owoce i orzechy i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, wylewamy część ciasta. Pośrodku wykładamy spory pasek marmolady tak, aby pozostał ok. 1 cm ciasta dookoła, delikatnie rozsmarowujemy, wykładamy pozostałą część masy. Pieczemy w 180 st. C przez minimum godzinę, „do suchego

Kucharzyca
Jabłecznik z bitą śmietaną. 121

Składniki :                                3 szklanki maki pszennej                                  3/4 szklanki cukru                                  3 jajka(...)posypać cukrem, cukrem waniliowy i cynamonem, wymieszać i na chwilę odstawić. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, dodać margarynę startą na tarce, cukier, cukier waniliowy i jajka, szybko zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto lekko dociskając. Mniejszą połowę ciasta rozwałkować i ( jeśli

Sama słodycz i szczypta chili
Marcepanowo makowa kostka 86

Makowa kostka, ale nie taka zwykła. Ona jest obłędna. Rodzina zachwycona, i nawet najwięksi maruderzy nie byli wstanie się powstrzymać. Spód jest bezglutenowy z maku białego

wesoła kuchnia
Muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą 162

1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki

Korniszonki
Strucla z makiem 955

Obowiązkowa świąteczna pozycja🙂 Składniki 60 dkg mąki + 4 łyżki 5 dkg świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki 3 żółtka 1/3 kostki margaryny

czarrna od kuchni
Pełnoziarnista Szarlotka Kanadyjska Forda 131

Zachciało mi się coś słodkiego i padło na tą właśnie szarlotkę...Powiem szczerze, że zakochałam się w niej od razu jest cudowna, może to zasługa tej

Gotowanie...to proste !
Dietetyczny sernik orzechowy z nutą chilli 186

SKŁADNIKI: 700 g mielonego twarogu,  6 jajek,  czubata łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru),  1 miarka kazeiny,  1 miarka odtłuszczonego mleka

ClauditteMissCooking
Nadziewane obwarzanki 190

Prosty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa. Składniki ciasto 4 szkl mąki 1

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Delikatny biszkopt z samych białek 86

Delikatny biszkopt z samych białek Składniki Przepis na cztery osoby 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek

Miód i pieprz
Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.160 168

owocach, ma w sobie razową mąkę orkiszową i przyprawy pachnące jesienią. Nie ma w sobie jajek z czego ucieszą się alergicy, a mimo to jest zwartym i wilgotnym ciastem idealnych jako drugie śniadanie do lunchboxu. Przepis znalazłam w książce "ziarno" Dominiki Wójciak. Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 60 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego(...)pokrojonych w drobne paseczki 50 ml rumu 170 g daktyli (namaczamy je w gorącej wodzie) 2 dojrzałe banany 60 ml oleju kokosowego 70 g orzechów włoskich, posiekanych 180 g maki orkiszowej pełnoziarnistej po płaskiej łyżeczce sody, proszku do pieczenia, mielonego cynamonu czubate pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Siemię lniane namaczamy w mleku a śliwki w rumie. Odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maślane rogaliki śniadaniowe 402

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rogaliki śniadaniowe. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem. Najlepiej smakują z domowym masełkiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 6 maślanych rogalików:  10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej(...)jajko, dodajemy sól, mleko, olej i powoli dosypujemy mąki. Wyrabiamy i dodajemy drożdże i roztopione masło. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto stanie się jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na owal o wymiarach mniej więcej 20x15 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem

My Culinary Art