W wielu przepisach przeglądanych przeze mnie, dość często pojawiał się składnik : ekstrakt z wanilii. W sumie nigdy się nie zastanawiałam nad nim. Wydawało mi się, że
Moja Delicjapiekarniku. Polecam zdecydowanie wypiekanie chleba w piekarniku, jest zdecydowanie lepszy do tego zadania. Zaczyn ; 360 mąki żytniej typ 720 300 g wody 40 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe na chleb; 400 g wody 230 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3 g 1 łyżka soli Wieczorem; Wszystkie składniki na zaczyn krótko(...)dnia; Do miski z zaczynem dodajemy kolejno składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, ciasto mieszamy dokładnie ok. 5 min. Pozostawiamy pod przykryciem do ok. 1 godziny, czas zależy do temperatury otoczenia. Po tym czasie, kiedy ciasto już wyrośnie, smaruję foremki olejem i wysypuję otrębami żytnimi lub pszennymi. Przekładam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temperatury
SprawdzonaKuchnia.plmąki kukurydzianej warto dodawać mąkę sojową, która bogata jest w te drogocenne dla zdrowia substancje. Maka kukurydziana posiada charakterystyczną żółtą barwę i neutralny delikatny smak. Dzięki tym cechom mąka ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać m.in. do: pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek, wafli zagęszczania: zup, sosów, kremów omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli panierowania mięsa
Ciastka - domowe słodkościmiałkiego cukru 1 łyżeczka ektraktu waniliowego 1 łyżka śmietanki (może być 36%, lub mniej) 5 łyżek maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo, opcjonalnie, do posmarowania na lukier: cukier puder + odrobina wody + cukrowe groszki do dekoracji; lub: trochę gotowej masy do przekładania ciast; lub: miód, golden syrup, albo dżem Stop masło w małej miseczce w mikrofali - okolice
Lejdi of the houselubi. GOFRY OWSIANE Z MAKIEM Składniki: 150 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych) 150 g mąki pszennej 2 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżki maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g rozpuszczonego masła 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli Przygotowanie: Składniki suche (obydwie mąki,cukier, proszek do pieczenia,sól,mak) mieszamy razem. W oddzielnym naczyniu(...)mieszamy składniki mokre: rozpuszczone ostudzone masło, mleko oraz jajka. Do mieszanki dodajemy składniki suche. Całość dokładnie mieszamy do otrzymania kremowego ciasta. Odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub w zdrowszej wersji z jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem
Bon appetit mon amieprzez około 10 minut. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Powoli, nie przerywając miksowania dodajemy połowę maki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z całej skórkę a także z połowy wyciskamy sok, dodajemy do ciasta.Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godz. Po tym czasie z ciasta
Radość kipiąca uśmiechem.oleju Wykonanie: Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać cukier, w kruszyć drożdże i dodać dwie łyżki maki. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zaczyn, ciepłą wodę i olej. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoja objętość wyłożyć na stolnicę. Podzielić
Agusiowe smakołykimojej mocy. W przepisie wykorzystałam produkty z sklepu Coś dla zdrowia oraz gruszkę z własnego ogrodu. Ciasto jest przepyszne! Dzięki gruszce jest bardzo wilgotne oraz wyczuwa się każdy z wykorzystanych produktów! Składniki: 2 jaja 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju 1 łyżka maki kokosowej 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 4 daktyle (namoczone
Truskawkowa FiestaPołączyć w cieście smaki i aromaty serowca i makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy już tylko dekorację. Zachęcam do spróbowania i zaskoczenia bliskich w ten świąteczny
Raj dla Podniebieniacukier waniliowy zmielony 16 g tłuszcz do smażenia foremka serduszko do wykrawania Wykonanie: Zaczynamy od przesiania maki nad stolnica silikonową.Robimy kopczyk, a w nim wgłębienie do którego wbijamy żółtka i śmietanę. Dodajemy odrobinę wódki, a jak nie macie to ocet. Wyrabiamy ciasto rękoma jakieś 15 minut. Zostawiamy je na 30 minut by odpoczęło. Ciasto przekroiłam na połowę i wałkowałam
Różowa kuchniałyżki mąki 3 łyżki gęstego jogurtu o smaku marcepanowym z makiem (może być inny smak) Przygotowanie: Żółtka, mąkę i jogurt połączyć ze sobą. Masa jest dość gęsta. Drewnianą deskę zamoczyć w gorącej wodzie. Rozsmarować na niej ciasto. Małą łyżkę zamoczyć we wrzątku i prosto z deski ściągać za pomocą łyżeczki małe kluseczki prosto
Amatorka kuchenna125ml wody 7g suchych/12g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli mak, sezam, gruba sól, zioła W misce wymieszać mąkę, drożdże i kaszę, zrobić w środku dołek i wlać mieszaninę wody, oliwy i soli, wyrobić dość twarde ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Po tym czasie rwać małe kawałki i każdy zrolować
Przepysznik - BLW i nie tylkomacie ochote na naprawdę cos smacznego i prostego w przygotowaniu to zrobcie te muffinki. Przepis na ciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Skladniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g maki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia ( dalam 1,5 ) 130 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju
Słodkości i nie tylkoodstawiłam łącznie na 50 minut - oczywiście w połowie tego czasu krótko wyrobiłam. Jak wspomniałam wyżej ciasto odstawiłam do wyrastania na noc - u mnie to trwało 5,5 godziny. Użyłam małej keksówki o wymiarach 25x11x7 wysmarowanej olejem. Przed pieczeniem wierzch można posypać makiem - tak zrobiłam w przypadku chleba na zakwasie pszennym. Rano wstawiłam chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
apetytnapieczeniemąki żytniej typ 720, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki ziaren słonecznika, łyżkę maku, łyżeczkę soli, dodałam 4 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( konsystencji jogurtu naturalnego ) i dolałam 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto nie jest zbyt luźne, raczej nie klejące się do rąk. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam
apetytnapieczenieswej prostocie, bez zbędnych dodatków (np. rodzynek, za którymi nie przepadam) i z własnoręcznie zrobionym ciastem na kluski. Masa makowa również nie może być gotowa z puszki, ale tutaj można sobie ułatwić pracę przy pomocy urządzenia Thermomix (nie musimy kilkakrotnie przepuszczać maku przez maszynkę i wyrobienie samej masy trwa o wiele krócej
Milion Smakówwkładamy do opruszonego mąką (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) koszyczka. Tak przygotowane koszyczki z ciastem wkładamy do siatek sklepowych aby chleb nam nie sechł i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy bochenki roztrzepanym jajkiem ze śmietanką i posypujemy sezamem, makiem bądź innymi nasionkami. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź podsypujemy mąką
Krakowskie smaki Aniszklanki ciepłego mleka (woda) 8 łyżk oleju szczypta soli 60 g drożdży 2 szklanki suchego maku 20 dkg cukru mąka do podsypania Drożdże wymieszać z połową cukru, mlekiem i szklanką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Porcje ciasta formować w cienkie wałeczki grubości palca wskazującego. Odcinać
w mojej kuchniucieramy do białości, nastepnie dodajemy żółtka i jajko i dalej ubijamy. W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników. Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed
Słodkie Przyjemnościsię spodobać zarówno na śniadanie jak i na obiad... Składniki: Na 3- 4 porcje 1/2 szklanki maki szklanka mleka 1 jajko sól Farsz: 3 pomidory kilka oliwek kulka mozzarelli zioła: bazylia, oregano ząbek czosnku opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i smażymy cieniutkie naleśniki. Pomidory, oliwki i mozzarelle kroimy na drobniejsze kawałki posypujemy
NaKońcuJęzykacukrem , rozprowadzić 3 łyżkami ciepłego mleka. Mąkę wsypać do miski , zrobić zagłębienie, wlać pozostałe mleko, przysypać maka , wyłożyć na do rozprowadzone drożdże. znów delikatnie przysypać mąką. Pozostawić na ok pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Kłaść na patelnie niewielkie porcje i smażyć racuchy . Na oleju , lub na teflonowej patelni bez tłuszczu
Malinowa KawiarenkaSkładniki (2-3 porcje): - słoiczek powideł śliwkowych - 250 g ziemniaków - 150 g m ą ki - 1 jajko - sól - 50 g masła - 4 łyżki cukru pudru - 75 g maku - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: 1) Masło wyjmujemy z lodówki. 2) Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy, zalewamy zimn ą wod ą i znów(...)odrobinę (mniej więcej łyżkę ciasta) i rolujemy. Ciasto powinno uzyskać kształt mniej więcej taki jak na zdjęciu. 5) Zagotowujemy lekko osoloną wodę z łyżeczką oleju. Wkładamy do gorącej wody i gotujemy na małym ogniu do czasu aż ' nudle' wypłyną na wierzch. 6) Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder i mak. Wrzucamy ' nudle ' i chwilkę smażyć. 7) W małym
Roślinożerni urlopowiczeJabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów. Składniki: 3 szklanki maki pszennej typ 500 łyżeczka proszku do pieczenia kostka zimnego masła (200 g ) ksylitol 125 g łyżka cukru waniliowego 5 żółtek L szklanka żurawiny suszonej śmietana(...)pieczenia przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Krok 2 Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Jedna cześć ciasta idzie na dno druga na boki
Różowa kuchniajest inaczej. Topione ciasto jest bardzo wdzięczne. Dobrze wyrasta, świetnie się skleja a jeszcze lepiej wałkuje. Jedynie na co trzeba zwrócić uwagę to to, żeby za długo po wypłynięciu ciasta nie trzymać w wodzie, bo za bardzo nasiąknie i trzeba będzie dosypywać mąki. Możecie nadziewać rożki marmoladą jak i czekoladą. Ja używam marmolady z tego względu, że zwykły dżem(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 0,5 kg maki 250 g masła 2 łyżeczki cukru 2 jajka + 1 do smarowania 5 dkg droźdży 0,5 szkl. mleka marmolada cukier puder do posypania Sposób przygotowania Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min. Ze składników wraz drożdżami zagnieść ciasto. Ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i wkładamy
Mieszam w Garnkumianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów nadaje mu niesamowitego efektu, jest pyszne i świetnie się prezentuje! Dla nas to kolejny eksperyment, jak się okazało, baaardzo udany! Wierzch jest nieco chrupiący, a wnętrze delikatne jak muślin. Zamiast orzechów można użyć mielonego, suchego maku, ale zaręczam Wam, że w wydaniu orzechowym jest(...)cukru 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 85 g roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 2 białka 50 g cukru 150-200 g zmielonych (np. w blenderze) orzechów lub mielonego, suchego maku (zalanego 125 ml wrzącego mleka) żółtko do posmarowania Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołek i wlewamy weń ciepły rozczyn
Rozpustne gotowaniewiecie, ja też z młodym lubimy, najbardziej te z ciastem kruchym. Żeby było trochę inaczej, to tym razem dodałam jeszcze migdały i do piany z białek sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Szarlotka wyszła pyszna, jak to szarlotka :-))). Polecam, blaszka 24x34 cm. Udanego poniedziałku :-)) Składniki: 3,5 szklanki maki tortowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 250 g masła(...)cytryny starta skórka z cytryny Na stolnicę dajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło i smalec. Siekamy nożem, dodajemy żółtka i cukier. Dodajemy też śmietanę, jak by ciasto było dalej za suche, to dodajemy jeszcze. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, ja na spód daję większą, do starcia zostawiam mniejszą. Tą mniejszą wkładamy do lodówki. Jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem
kruche babeczkimak, czarnuszkę, ulubione ziarna lub przygotować bez dodatków) 1 małe jajko do posmarowania paluchów Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, nasze drożdże z mlekiem, resztę cukru, olej i wbijamy jajko. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłuższą chwilę ręką (aż z ciasta(...)można go na chwilę włączyć). Z ciasta formujemy w dłoniach lub na lekko (!) oprószonym mąką blacie paluchy (krótsze lub dłuższe, wyjdzie od 12 do 16 paluchów w zależności od wielkości). Paluchy układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (używam dużej z piekarnika). Smarujemy je jajkiem i posypujemy sezamem (można zamienić na mak, czarnuszkę, ulubione ziarna lub przygotować
Słodkie okruszkiciasto drożdżowe, niezwykle pulchne, pachnące. Jest ono z dodatkiem sera białego, borówek oraz kruszonki. Całość smakuje rewelacyjnie, bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x40cm CIASTO -750g mąki pszennej tortowej-ja polecam Mąkę Szymanowską Polskie Młyny -50g drożdży -4 jajka -3/4 szkl cukru -125g masła -250ml mleka(...)miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki oraz ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy do podrośnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na jednolitą masę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy drożdże podrosną przesiewamy do nich mąkę. Ja bardzo polecam Mąkę Szymanowską-idealną do wypieków. Dzięki niej ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. Następnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuniedawna drożdży instant. Ciasto robi wrażenie, bo jest bardzo wysokie. Nie spogladam już zazdrosnym okiem na mistrzowskie wypieki z cukiernii, bo sama je potrafię upiec. Ty też upieczesz je bez trudu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w dość wysoką foremkę, przynajmniej 6,5 cm. Zapraszam do przepisu! Składniki na blaszkę 24x28x6,5 cm: 500 g maki orkiszowej 700 2 jajka 200ml
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżka mleka mak Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczyn na 15 minut . Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować. Do misy miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier, sól i zaczyn drożdżowy, miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto jajko(...)mleko z masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na 10 miarę równych części i uformować z nich wałeczki. Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętać
6nieboPrzepis na mocno cytrynowe muffinki z dodatkiem maku. Orzeźwiające muffinki cytrynowe, oblane cytrynowym lukrem. Idealne do kawy, na deser lub do szkoły. Puszyste muffinki, które dzięki
To co lubię - gotuję i polecamświeżych drożdży 30 g. mleka w proszku 100 g. masła 130 ml. mleka 235 ml. wody Oraz: 20 g. rozpuszczonego masła do posmarowania bułek po 1/2 łyżeczki maku, sezamu, płatków drożdżowych do posypania (opcjonalnie) Mąkę wsyp do dużej miski, zrób wgłębienie i rozkrusz drożdże. Posyp drożdże łyżką cukru. Mleko lekko podgrzej. Polej drożdże połową mleka i wymieszaj z odrobiną mąki(...)wyrabiaj ciasto około 5 minut. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i podziel na 15 równych kawałków. Z każdego uformuj małe okrągłe bułeczki i ułóż je w równych odstępach w blaszce (23 cm./34 cm.) wysmarowanej masłem. Odstaw na 15 minut. Bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem. Posyp makiem
Delicious PlaceKolejne ciasto mojej mamy. Ciasto który zawsze wychodzi. Zastanawiałam się jak go nazwać: keks wyśmienity, wspaniały a może prosty. Nazwalam go po prostu keksem mojej mamy, bo ta nazwa mówi wszystko. Może nie jest to zdrowa propozycja, ale od święta proszę bardzo:) Składniki: 250g maki pszennej 250g cukry pudru 250g margaryny 5 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy jeszcze bakalie posiekane na drobno. Gotowe ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach 12x26cm Piec
Apetyt na ZieloneMacie już ochotę na rogale Marcińskie? My w tym roku wreszcie wyprzedzimy trochę to święto i przepis już podsuwamy Wam pod noski 😃 Nasze rogaliki nie są nadziane makiem (na to przyjdzie czas ;) a użyłyśmy w tym celu krem pistacjowo- kakaowy Super Krówka . Rogaliki z czeko nadzieniem to zawsze dobry pomysł do herbatki, kawki czy na wynos do pracy(...)mieszanka ryżowo-kokosowa) -60g oleju kokosowego -80g cukru kokosowego -2 jajka lub 200g puree z dyni pieczonej w wersji wegańskiej -mąka orkiszowa lub żytnia do wyrobienia ciasta ok 200g do nawet 3000g -krem pistacjowo-kakaowy Super Krówka ( recenzja ) -gorzka czekolada i pistacje do ozdoby 1. Napój, olej i cukier roztopić razem. Jeśli ma to być opcja wegańska
Candy Pandastakie moje wspomnienia. Dziś chciałam Was zaprosić na ciasto, którym raczyłam swych gości. Można rzec, że to jesienna chmurka kokosową z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta. Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką SKŁADNIKI : biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli warstwa jabłkowa(...)szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i stale miksujemy. Na koniec dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka) Warstwa jabłek: Jabłka obieramy, ścieramy an dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy wodę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki