ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:360/571)

Włoskie ciasteczka cytrynowe inspirowane książką Italia do zjedzenia.... 177

przez około 10 minut. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Powoli, nie przerywając miksowania dodajemy połowę  maki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z całej skórkę a także z połowy wyciskamy sok, dodajemy do ciasta.Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godz. Po tym czasie z ciasta

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułka weka. 141

oleju Wykonanie: Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać cukier, w kruszyć drożdże i dodać dwie łyżki maki. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zaczyn, ciepłą wodę i olej. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoja objętość wyłożyć na stolnicę. Podzielić

Agusiowe smakołyki
Kokosowo-daktylowe ciasto z gruszką 143

mojej mocy. W przepisie wykorzystałam produkty z sklepu Coś dla zdrowia oraz gruszkę z własnego ogrodu. Ciasto jest przepyszne! Dzięki gruszce jest bardzo wilgotne oraz wyczuwa się każdy z wykorzystanych produktów! Składniki: 2 jaja 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju 1 łyżka maki kokosowej 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 4 daktyle (namoczone

Truskawkowa Fiesta
Sernik „makowa figa” 103

Połączyć w cieście smaki i aromaty serowca i makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy już tylko dekorację. Zachęcam do spróbowania i zaskoczenia bliskich w ten świąteczny

Raj dla Podniebienia
Walentynkowe faworki w kształcie serduszka 272

cukier waniliowy zmielony 16 g tłuszcz do smażenia foremka serduszko do wykrawania Wykonanie: Zaczynamy od przesiania maki nad stolnica silikonową.Robimy kopczyk, a w nim wgłębienie do którego wbijamy żółtka i śmietanę. Dodajemy odrobinę wódki, a jak nie macie to ocet. Wyrabiamy ciasto rękoma jakieś 15 minut. Zostawiamy je na 30 minut by odpoczęło. Ciasto przekroiłam na połowę i wałkowałam

Różowa kuchnia
Kluski z makiem 293

łyżki mąki     3 łyżki gęstego jogurtu o smaku marcepanowym z makiem (może być inny smak) Przygotowanie:    Żółtka, mąkę i jogurt połączyć ze sobą. Masa jest dość gęsta.  Drewnianą deskę zamoczyć w gorącej wodzie. Rozsmarować na niej ciasto. Małą łyżkę zamoczyć we wrzątku i prosto z deski ściągać za pomocą łyżeczki małe kluseczki prosto

Amatorka kuchenna
Grissini 139

125ml wody 7g suchych/12g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli mak, sezam, gruba sól, zioła     W misce wymieszać mąkę, drożdże i kaszę, zrobić w środku dołek i wlać mieszaninę wody, oliwy i soli, wyrobić dość twarde ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Po tym czasie rwać małe kawałki i każdy zrolować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cytrynowe muffinki 212

macie ochote na naprawdę cos smacznego i prostego w przygotowaniu to zrobcie te muffinki. Przepis na ciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Skladniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g maki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia ( dalam 1,5 ) 130 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju

Słodkości i nie tylko
Pszenny z miodem 196

odstawiłam łącznie na 50 minut - oczywiście w połowie tego czasu krótko wyrobiłam. Jak wspomniałam wyżej ciasto odstawiłam do wyrastania na noc - u mnie to trwało 5,5 godziny. Użyłam małej keksówki o wymiarach 25x11x7 wysmarowanej olejem. Przed pieczeniem wierzch można posypać makiem - tak zrobiłam w przypadku chleba na zakwasie pszennym. Rano wstawiłam chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

apetytnapieczenie
Żytni z ziarnami 187

mąki żytniej typ 720, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki ziaren słonecznika, łyżkę maku, łyżeczkę soli, dodałam 4 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( konsystencji jogurtu naturalnego ) i dolałam 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto nie jest zbyt luźne, raczej nie klejące się do rąk. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam

apetytnapieczenie
Kluski z makiem 177

swej prostocie, bez zbędnych dodatków (np. rodzynek, za którymi nie przepadam) i z własnoręcznie zrobionym ciastem na kluski. Masa makowa również nie może być gotowa z puszki, ale tutaj można sobie ułatwić pracę przy pomocy urządzenia Thermomix (nie musimy kilkakrotnie przepuszczać maku przez maszynkę i wyrobienie samej masy trwa o wiele krócej

Milion Smaków
Chleb mleczny na zakwasie 131

wkładamy do opruszonego mąką (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) koszyczka. Tak przygotowane koszyczki z ciastem wkładamy do siatek sklepowych aby chleb nam nie sechł i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy bochenki roztrzepanym jajkiem ze śmietanką i posypujemy sezamem, makiem bądź innymi nasionkami. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź podsypujemy mąką

Krakowskie smaki Ani
LITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE 229

szklanki ciepłego mleka (woda) 8 łyżk oleju szczypta soli 60 g drożdży 2 szklanki suchego maku 20 dkg cukru mąka do podsypania Drożdże wymieszać z połową cukru, mlekiem i szklanką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Porcje ciasta formować w cienkie wałeczki grubości palca wskazującego. Odcinać

w mojej kuchni
Domowe Pieguski 137

ucieramy do białości, nastepnie dodajemy żółtka i jajko i dalej ubijamy. W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników. Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed

Słodkie Przyjemności
Naleśniki z pomidorami 145

się spodobać zarówno na śniadanie jak i na obiad... Składniki: Na 3- 4 porcje 1/2 szklanki maki szklanka mleka 1 jajko sól Farsz: 3 pomidory kilka oliwek  kulka mozzarelli zioła: bazylia, oregano ząbek czosnku opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i smażymy cieniutkie naleśniki. Pomidory, oliwki i mozzarelle kroimy na drobniejsze kawałki posypujemy

NaKońcuJęzyka