Składniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki suchego maku 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jaja 150 g masła Dżem morelowy lub inny ulubiony Cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Przygotowanie Zagnieść ciasto, rozwałkować niezbyt cienko. Wzdłuż brzegu wyłożyć dżem. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy, odciąć od pozostałego ciasta, zwinięte
W garach u Gosiciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki cytrusów. Najpopularniejsza skórka kojarząca się z procesem kandyzowania to pomarańczowa. Ja ostatnio spróbowałam
vaniliowoczekoladowaczarną godzinę" ;) Składniki: 2 szklanki maki 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200g masła Przygotowanie: Masło połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na około
Amatorka kuchennaMakowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem. A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05 , więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :) Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażurawiny suszonej garść ananasa kandyzowanego 1 łyżka rumu (opcjonalnie) Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sypki mak, wiórki, cukier i wymieszać. Następnie dodać kefir i rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Bakalie obtoczyć w mące, aby nie spadały na dno. Dodać do ciasta bakalie, a także rum i delikatnie
talerz przyjemnościrosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wylewać na wrzącą wodę lub rosół (ja gotuję w rosole) najlepiej przez zęby widelca - wówczas
królestwo garówKolejny pyszny chlebek wg domowej receptury. Tym razem z marchewki. Pycha! Składniki: 2 szklanki startej marchewki 4 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki suszonej żurawiny tłuszcz do formy Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić ciasto, przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 190 stopni przez pół godziny, do zrumienienia
Tradycyjna Kuchniadokarmieniu zakwasu żytniego. Pozostaje mi wówczas upieczenie chleba na drożdżach. Musi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb jest lżej strawny. Najlepiej ugotować je w łupinie, żeby zachowały więcej
Wiem co jemjajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wylewać na wrzącą wodę lub rosół (ja gotuję w rosole) najlepiej przez zęby widelca - wówczas są cienkie i długie
królestwo garówprzepis na najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo pomimo drożdży w składzie, ciasto nie musi rosnąć. Są miękkie, odpowiednio słodkie, niedrogie i po prostu pyszne. 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki śmietany
Szefowa kuchnidoskonałe ciasto , które możemy podać na Wigilię. Makowiec jest smaczny, a z jabłkami będzie miał winny mokry smak. Bardzo szybki przepis. SKŁADNIKI 20 dag maku szklanka cukru pół kostki margaryny 5 jaj 8 łyżek kaszy manny 50 dag jabłek 1 mały proszek do pieczenia WYKONANIE jajka utrzeć z cukrem, mak ugotować i przekręcić dwa razy przez maszynkę
W kuchennym oknie Ewyłyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur fix cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie
Ala piecze i gotujeIdealna na każdą okazję- szczególnie na Wielkanoc, zawsze się udaje więc bez obaw, że nie wyjdzie :) Składniki: 30 dag maki 10 dag cukru 5 łyżek masła 5 łyżek smalcu 4 jajka 2 dag drożdży 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 dag rodzynek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i przygotować rozczyn. Żółtka utrzeć(...)nadal ucierając dodać mąkę, rozczyn. Następnie dodać pianę ubitą z białek(trochę piany zostawić), rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym
Tradycyjna Kuchniazawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni."Składniki: 350 g maki żytniej150 g mąki pszennej5 g świeżych drożdży2 łyżeczki soli szklanka ciepłej przegotowanej wody1/2 szklanki mlekamakziarna słonecznikaSposób przygotowania:Na sam początek, do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, rozkruszone na małe kawałki(...)podsypujemy mąką i wykładamy na blat, lekko ugniatając aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto odkładamy zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut.Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około
Słodkie Przyjemnościskładniki na jeden cienki biszkopt: (pieczemy dwa lub jeden z podwójnej porcji a następnie przecinamy go na blaty) 110 g maki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 125 ml mocnego naparu kawy do nasączenie wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas(...)ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto z orzechami: 250 g orzechów włoskich
Domowy Smak Jedzeniarozpuści. Na końcu dodaję żółtka po jednym i już tylko mieszam chwilę aż masa się połączy. Maki przesiewam, dodaję kakao, proszek do pieczenia i wsypuję stopniowo mieszając od spodu delikatnie. Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto . Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 20 minut aż biszkopt będzie suchy
wesoła kuchniaostatnio zapomniałam i również była pyszna...) - 250g (ml) wrzącej wody Mak zalać w misce wrzątkiem, zamieszać i odstawić. Gdy użyjemy maku w całości, musimy go zalać wodą i gotować ok.20-30 minut, a następnie 2-3-krotnie zmielić. Ja od kilku lat używam już tylko suchego maku mielonego. Do przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione(...)drożdżowego ciasta. Gotowe ciasto (zimne najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno (na arkuszu papieru lub na folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę masy makowej i rozsmarowuję ją na cieście (po bokach pozostawiam margines bez masy). Przy pomocy folii lub papieru (na którym rozwałkowałam ciasto) zwijam ciasno struclę. Z zimnym ciastem rewelacyjnie
Smaczne ZdroweCiasto jest miękkie, lekko wilgotne nie za słodkie. Od razu upiekłam w największej blaszce jaką mam w domu, a i tak po dwóch dniach nie było śladu. Jak to ciasta z owocami będzie dobre do 3 dni, bo nie radzę przechowywać w lodówce, tylko zawinięte w papier. Składniki na dużą blachę: 1-1,2 kg jabłek 300 g mąki ziemniaczanej(...)garść) Przygotowanie: Na idealnie gładką masę zblenduj banany, cukier i olej. Maki i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i wymieszaj z masą bananową. W zależności od wielkości jabłek pokrój je na ćwiartki, w ósemki lub kostkę, oczywiście usuń gniazda nasienne. Połącz owoce z ciastem. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cynamonem i z grubsza
greenscarfsicie, zemleć w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach, 3 -4 razy. W żeliwnym rondlu rozpuścić masło, miód, dodać wanilię , wszystkie bakalie, mieszamy. Teraz dodać mak i przesmażać go z podanymi składnikami przez 15 minut, często mieszając, by uniknąć przypalenia. Po lekkim przestudzeniu masy przechodzimy do kolejnego etapu. 3- 4 żółtka utrzeć dokładnie ze szklanką cukru(...)kieliszek rumu lub koniaku. Jeszcze letni farsz nakładać na ciasto np z tego przepisu. Uwagi: Ilość bakalii jest moim zdaniem jak najbardziej do modyfikacji - to jest minimum. Można dodać znacznie więcej i bardziej różnorodnych. Ponieważ farsz jest nieco pracochłonny, na ogół szykuję go nieco wcześniej. Po przesmażeniu maku z bakaliami, masę studzę i zamrażam. Przed samym pieczeniem
Stare Gary