ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:339/571)

Placek marcepanowy ze śliwkami 189

będą na pewno zachwyceni, bez dokładki się nie obędzie. Proste ucierane ciasto, na wierzchu układa się śliwki, które lekko zatapiają się podczas pieczenia. Warto wypróbować! Składniki (na tortownicę 26 cm): 100 g marcepanu 125 g masła 125 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 średnie jajka 150 g maki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo(...)razem do połączenia składników do masy jajeczno-marcepanowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli masę wyłożyć na blaszkę/tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć wydrylowane śliwki. Posypać cukrem i cynamonem piec w 200`C około 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z kremem waniliowym 153

szarlotki. Tym razem mamy jabłka z galaretką, kruche ciasto, biszkopt, krem budyniowy, a wszystko ułożone tak, że tworzy nie tylko pyszne ale i niezwykle efektownie prezentujące się ciastoCiasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru  250 g masła (może być margaryna) 4 żółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 równe części(...)szklanka maki 4 łyżki oleju 2 łyżki wody szczypta soli. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy aż się połączą z białkami. Zmniejszamy obroty miksera wlewamy olej z wodą, a następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki

Cynamonowe szczęście
Ekspresowe Ciasto Makowe Z Bakaliami 223

temperaturę Pokojową ! 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 2. Dodajemy mak zmielony, mąkę z proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą. ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min. Składniki na polewę

Gotowanie...to proste !
Bułeczki śniadaniowe domowe 98

minut do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką. Po tym czasie uformowałam 8 kulek (ok. 9 dkg każda) i wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem.  Piekłam 15 minut w piekarniku

Pieprzyć z Fantazją
Bułeczki śniadaniowe domowe 136

minut do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką. Po tym czasie uformowałam 8 kulek (ok. 9 dkg każda) i wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem.  Piekłam 15 minut w piekarniku

Pieprzyć z Fantazją
Rogale z makiem 204

masła mleko do posmarowania mak niebieski ale-raj Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, drożdże, mleko w proszku i wymieszać. Wlać roztrzepane jajka, miód, letnie mleko i chwilkę zmiksować. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewać powoli rozpuszczone letnie masło. Miksować około 5-8 minut aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce(...)podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by się "odgazowało". Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i kilka razy zagnieść. Podzielić na 10 równych części. Uformować z każdej części kulkę, rozwałkować na trójkąt około 30 cm długi i 15 cm na szerszej krawędzi. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej krawędzi. Każdy rogal zanurzyć w mleku i maku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Ala piecze i gotuje
Anielskie ciasto z mrożonymi owocami i masą z kwaśnej śmietany 140

kubki smakowe tańczą walca. Uważam, że owoce idealnie komponują się z czekoladą, więc wierzch ciasta udekorowałam cienką warstwą gorzkiej czekolady. Jakie było zaskoczenie rodzinki, gdy do popołudniowej kawki zaproponowałam im takie arcydzieło. Składniki na biszkopt 7 jajek 21 dkg cukru 21 dkg maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na blat kokosowy 5 białek 10 dkg wiórek kokosowych(...)masy z mąką. W tym celu używamy drewnianej łyżki i małymi porcjami przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. 2 Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko sam spód, ponieważ biszkopt podczas pieczenia będzie się wspinał po ściankach i nie zmieni swojego kształty. Pieczemy przez około 20 minut

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Łatwe muffiny z mrożonymi jagodami 146

rozmrażać, dajemy je na wierzch zmrożone.  Ciasto bez użycia miksera, to duży plus. Muffiny smakują obłędnie, Dzieciaki mruczą podczas konsumpcji a to niepodważalny dowód że są pyszne 🥰😋☕  Zapraszam!!!  2 jajka 200 ml mleka roślinnego, u mnie napój jaglany bez cukru ( może być krowie) 70 ml oleju słonecznikowego 25 dag maki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego

Takie tam pichcenie
Bułeczki cynamonowo-pomarańczowe czyli Słodki Czwartek odc.133 172

jest kubek esencjonalnej herbaty, a zaraz potem wyjmuje składniki i przygotowuje ciasto na bułeczki. Na już na teraz, do herbaty albo z kubkiem kakao. Przepis na te bułeczki znalazłam w cudownej książce "Sirocco". Bułeczki=ciastka przygotowuje się szybciutko i są niebywale smakowite :) Bułeczki cynamonowo-pomarańczowe 250 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 1/4 łyżeczki(...)wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek, wrzucamy masło i palcami rozcieramy je na okruszki. Dodajemy cynamon, skórkę, cukier, jajko, mleko oraz daktyle. Całość zagniatamy na ciasto, będzie trochę kleiste. Blat posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką bułeczki (ok.12 szt.). Układamy je na blasze w odstępach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Galette – ciasto kruche na oliwie – z serem, cebulą i porem 260

się ciągnąć.   Zarabiamy ciasto szybko na kuchennym blacie, spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychał i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – można je bez problemu zamrozić, albo przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. NADZIENIE Nadzienie tej rustykalnej tarty to tylko kilka podstawowych składników(...)mąk – gluten w kruchym cieście nie jest potrzebny NADZIENIE POROWO-CEBULOWE 25-30g startego na drobnej tarce Pecorino Romano albo parmezanu 120g pora – tylko biała i jasnozielona część (waga po oczyszczeniu) 270g cebuli (waga po oczyszczeniu) 2 średniej wielkości ząbki czosnku 2 pełne (z małą górką) łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka maku (opcjonalnie) 65g rzadkiej śmietanki

Karo in the Kitchen
KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 255

Kolejna wariacja z krewetkami w roli głównej. Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za owocami morza smażonymi w cieście. Wystarczy tylko przygotować ciasto z odpowiednich

Ola la LCHF
Ciastka francuskie z orzechami 202

czegos bardzo sie chce to nawet brak maki w domu nie stoi na przeszkodzie zeby cos slodkiego sobie upiec ;) Z tego co akurat bylo pod reka powstaly bardzo ciekawe ciasteczka. Z zewnatrz chrupiace, w srodku wilgotne od jablek. Aromat cynamonu przeplatal sie z orzechami. Do tego ciekawe polaczenie slonawego ciasta francuskiego i slodkiej polewy czekoladowej. Przyznam, ze zrobione pod wplywem

Przysmaki Karolki
Krewetki w tempurze na pędach groszku 178

szczypta pieprzu 25g maki pszennej olej roślinny do głębokiego smażenia Sposób: Oczyszczamy krewetki surowe (nie gotujemy) z pancerzy i żył. Nacinamy delikatnie pod skosem z obu stron (tj. nacinamy kiełbaskę na grilla) To jest ważne ,dzięki tej metodzie krewetka nam się wyprostuje ,a podczas smażenia nie skręci się i będzie idealnie prosta .   Ciasto  na tempurę: Jajko roztrzepujemy ,dodajemy

Viola cooks with passion
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 192

wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji Składniki: 13 łyżek maki mieszanej ( pszenna, ziemniaczana, krupczatka) 1 kostka masła(...)cukrem na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo po jednym jajku i po trzy łyżki mąki oraz pozostałe składniki ( utartą skórkę z cytryny, wanilię ). Po wyczerpaniu składników przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec w temp. 150 st około 1 godz. Ps. Można podzielić ciasto na pół i do 2 połowy

Gotowanie-uk
Chałka – przepis ekspresowy. 347

szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 20 g masła, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka soli, 8 gram cukru waniliowego (1 czubata łyżeczka lub jedno opakowanie), sezam, mak lub płatki migdałowe do posypania, Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kubeczku z jedną łyżeczką cukru i cukrem waniliowym. W dużej misce połączyć roztrzepane żółtka ( wymieszać je widelcem) z ciepłą wodą. Żółtka powinny być(...)wystudzone. Wszystko wymieszać trzepaczką do jajek. Dodać sól i przesianą mąkę i wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Składniki mieszać przez około 5 minut. Ciasto odstawić na ok. 40 minut, miskę nakryć czystą ściereczką. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnice podsypaną mąka i wyrabiać je jeszcze przez ok 5 minut. Dodając jeszcze mąki w razie potrzeby. Całość podzielić na dwie części

rozgotowana