serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao 150 ml wody 150 g cukru(...)Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko i zmiksować. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę czekoladową i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki (użyłam okrągłej o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać górę ciasta malinami i dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec
Pink Envelopeserniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki - ciasto robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być - po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao 150 ml wody 150 g cukru(...)ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko i zmiksować. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę czekoladową i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki (użyłam okrągłej o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać górę ciasta malinami i dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec
pink envelopeżółtka 1 i 1/2 szklanki maki 1/2 szklanki maki ziemniaczanej NADZIENIE I SOS 400g borówki amerykańskiej cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 180g jogurtu naturalnego WYKONANIE Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło.Kiedy mleko zacznie się gotować wsypujemy mąkę (nie ziemniaczaną tylko zwykłą) i energicznie mieszamy aż powstanie ciasto takie jak na ptysie czy karpatkę. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.Gdy będzie
Mała w garnku mieszamoże zabraknąć w moim domu. Na blaszkę 36x25x6cm 400 g rabarbaru 400 g truskawek Na ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 2 całe jajka 2 żółtka 50 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru Na kruszonkę: 1 szklanka maki krupczatki 1/2 szklanki cukru 100 g masła Na lukier: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody(...)czasie rozpuścić i ostudzić masło. Kiedy na zaczynie pojawią się już bąbelki dodać do niego mąkę, resztę mleka, cukier i rozpuszczone mleko. Wyrabiać (ręcznie lub robotem z końcówką hakową) ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Robotem zajęło mi to 10 minut Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić objętość
Krylowa Kuchniawypróbowania. Ja jestem nim zachwycona. Składniki: 500 g. maki pszennej 40 g. drożdży 300 ml. ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto i przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na cztery części
Agusiowe smakołykipyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek lub mak do posypania Farsz: Grzyby namoczyć ok godziny w 1 szkl wody, gotować ok pół(...)oleju cebulkę oraz pokrojone grzybki. Całość wymieszać i dusić ok 30-40 minut, w razie konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce
Smakołyki AsiCzasy nastały takie, jakie nastały i czasami bardzo desperacko potrzebujemy zaj ą ć towarzystwo przez godzinę, czy dwie. A i nasza pojemność w kwestii zjadliwości upieczonych przez dziewczynki ciast, cookies i muffinów zaczęła drastycznie się kurczyć. St ą d plastelina. Większość przepisów woła o dodatek wodorowianu potasu (kamienia winnego), jako substancji stabilizuj ą cej. A ja, jak na złość, swój(...)szybko drewnianą łyżką. Dolej aromat, barwnik i olej. Zagnieć na gładką masę. W tym momencie NIE DODAWAJ więcej mąki! 'Ciasto' może się wydawać klejące, ale po ostudzeniu powinno być o wiele lepsze. Dopiero wtedy możesz ewentualnie zacząć dodawać po łyżeczce maki, zagniatając po każdym dodatku. Po ostudzeniu przechowuj w szczelnym pojemniku. NOTKI: Nasza plastelina była mocno klej
Lejdi of the houseCiasto lekkie i pachnące pomarańczą. Mięciutkie i mokre. Pyszności! Co nam trzeba? 4 jajka pół kostki masła 150 g cukru 200g maki pszennej np. Młynomag 50g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza śmietana 36% ml 2 łyżki cukru pudru łyżka czubata kakao pół opakowania galaretki pomarańczowej- około 25-30 g 50ml gorącej wody skórka pomarańczowa kandyzowana
LatosiowydomProsty przepis na delikatne jak chmurka i bardzo pyszne ciasteczka z makiem na oleju. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1
Krokusowy Dompełne łyżki miękkiego masła 3½ szklanki mąki 1 łyżeczka cukru 1½ łyżeczka soli Dodatkowo: 1 małe jajko Ziarna sezamu, mak i czarnuszka Sposób przygotowania: Ciepłą wodę (ok 30⁰C) mieszamy z pozostałymi składnikami za pomocą miksera z założonym hakiem. Wyrobione ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, ponownie
Kuchnia w czekoladziesernik galicyjski i napoleonka. Jeżeli jednak zamówimy napoleonkę to otrzymamy inne ciasto niż znamy. Tu jest to wielowarstwowe ciasto (kruche/półkruche) przekładane kremem. Otwarcie ogródka świętowaliśmy popijając Marengo, ukraińskie wino musujące - bardzo przyjemne „prosecco”. Degustowałam na zaproszenie siała baba mak i restauracja Kanapa . deska wykonana przez Deski Deseczki
królestwo garówPodczas świąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam
Bajeczna KuchniaMasło – 50 g Jajka – 2 sztuki Szczypta soli Cynamon Konfitura Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, zmielonymi migdałami, makiem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do nich cynamon i sól. Wszystko mieszamy z jajkami, masłem i nasionami z laski wanilii. Ciasto formujemy w kulkę i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne
Kuchnia Bon AppetitInaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie) idealnie
Ze smakiem bez glutenupewno jest to coś innego niż zwykłe kanapki do szkoły lub pracy. Składniki (6 sztuk) 2 szklanki maki pełnoziarnistej pół szklanki wrzątku łyżka oleju sól Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszaj mąkę a olejem, solą oraz wrzątkiem. Ugnieć ciasto tak by wyszła jedna odchodząca od ręki duża kulka. Następnie podziel ją na 6 części i smaż na suchej patelni
wysmienity