ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:338/571)

Babka budyniowa(szybka) 147

smakuje z kubkiem herbaty lub kawy. Co ważne to ciasto możecie przygotować razem z dziećmi, na pewno chętnie pomogą. Moim zdaniem nie ma smaczniejszej i szybkiej babki jak właśnie babka budyniowa. Polecam! Składniki: 200 ml śmietany 12% 180 g budyniu waniliowego(3 opakowania) 120 g cukru pudru 100 g maki pszennej 100 g cukru 80 g skórki pomarańczowej(...)masy dodajemy śmietanę. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budynie waniliowe. Miksujemy do połączenia się składników. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę mieszamy do momentu powstania lukru. Lukrem polewamy wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową

Ciasta z tradycjami
Wielkanocny chleb nadziewany. 169

ziarno sezamu lub maku, czarnuszki, kminku itp.     W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wyrośnięcia na 10 minut.      500 g mąki przesiewamy do misy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, 200 ml śmietany, olej, sól i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Gdy ciasto jest już dobrze(...)ciasto chwilę wyrabiamy, a następnie wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Chrzan mieszamy z kwaśną śmietaną i smarujemy nim wierzch placka (zostawiając około 1 cm rant), równomiernie rozkładamy pokrojone w ósemki jajka, szynkę oraz szczypior (lub brokuł), zwijamy w roladę, a następnie w "ślimaka" i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb smarujemy rozmąconym jajkiem, oprószamy sezamem, makiem

Rozpustne gotowanie
Chleb z ziarnami 162

słonecznikiem. Ale taki tylko ze słonecznikiem to nuda straszna :) Więc dostała i ze słonecznikiem i makiem i jeszcze pestkami dyni. 500 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika 75 g maku 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sprawa prosta: do miski wrzucamy wszystko co tam mamy, tylko(...)ziarnami trochę kombinujemy. Mianowicie wsypujemy po 50 g każdych ziaren, a po 25 g zostawiamy na później. Wyrabiamy ciasto 15-20 minut - będzie dość lepiące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (przy przekładaniu zwilżamy wodą dłonie, ciasto będzie się wtedy mniej kleiło), wygładzamy wierzch mocno

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z agrestem i kruszonką 193

owocami lata Drożdżowe ciasto ze śliwkami   Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym   Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami   Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami   Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami   Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką   Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Drożdżówki z agrestem i kruszonką(...)świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: czerwony agrest Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe knedle ze śliwkami i makowym masełkiem 204

makowe: 120 g masła 1 łyżka ksylitolu/cukru 2 łyżki maku w ziarenkach Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolnonej wodzie. Odcedzone przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia puree z dynii przygotować wg  tego przepisu śliwkę naciąć z jednej strony, wypestkować  z ziemniaków, mąki, jajka i musu dyniowego zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ilość mąki okazała się niewystarczająca, a zależy(...)jakości ziemniaków i wilgotności musu, dosypać mąki, z wyczuciem nie za dużo ciasto podzielić na 3 części. Uformować grube rulony, podzielić na około 6-8 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć na placuszek, ułożyć na nim śliwkę. Do środka śliwki wsypać cukier i cynamon następnie zwinąć w kulkę. Odkładać na blat wysypany mąką w międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę z solą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłecznik 212

dość szybkie ciasto, natomiast w smaku nie ustępuje tym pięknym i wypracowanym. Ciasto jest cienkie i to w nim lubię najbardziej, ponieważ wtedy dominuje wyraźny smak jabłek. Taki jabłecznik najlepszy latem z odmianą jabłka starej daty czyli Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką. SKŁADNIKI 3 szklanki maki 1 margaryna 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki(...)rozcieramy z mąką. W brew różnym opiniom,  nie siekam nożem, tylko szybko rozcieram margarynę z mąką w dłoniach. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem, śmietanę i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką jeśli się klei i jest za rzadkie. Ciasto dzielimy na dwie części. Ta dolna nieco większa. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przyznam,że czasami jak  się spieszę robię

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą 151

Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów. Składniki: Biszkopt makowy: 1 szklanka maku 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 3 łyżki wody Masa waniliowa: 1 kg sera delfiko o smaku waniliowym 250g(...)płatków migdałowych Wykonanie: 1.  Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i mak. Wlać do formy o wymiarach 24cm x 40cm  i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około  30-35 minut. Po tym czasie wystudzić, a następnie przekroić

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto styropian 1563

budyniu śmietankowego (proszek) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 szkl wiórków kokosowych 3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około900 ml ) Dodatkowo: Dżem porzeczkowy lub inny najlepiej kwaskowaty Wykonanie: pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną,  wiórki kokosowe oraz śmietanę. Podpieczone ciasto posmarować dżemem , masę śmietanową wymieszać  i delikatnie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 247

czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej 60 g świeżych drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 łyżka cukru 1 żółtko czarnuszka, mak, sezam, kminek lub zioła do posypania      Grzyby myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy(...)mące robimy dołek i wlewamy weń rozczyn, odstawiamy na 10 minut (drożdże mają podwoić objętość). Po tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut), na końcu dodajemy letnią margarynę i wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie lśnić. Gotowe ciasto oprószamy z wierzchu mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Rozpustne gotowanie
Krakowskie obwarzanki 144

mieszamy z solą. Dodajemy do mleka, wlewamy roztopione masło i rozmłucone jajko. Zagniatamy 5-10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne, jednolite i będzie swobodnie odchodzić od ręki i ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 2. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy wałeczek o długości ok. 30 cm. Bierzemy dwa wałeczki(...)ponieważ ciasto do niego przywiera). W szerokim garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy łyżkę cukru i szczyptę soli. Uformowane ciasto obwarzamy, czyli pojedynczo kładziemy na wrzątku i obgotowujemy około 1 minuty (zdj. poniżej). Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy i kładziemy na folii. Gdy wszystkie obwarzanki będą już obwarzone, smarujemy je rozmłuconym jajkiem i posypujemy sezamem, solą gruboziarnistą lub makiem

My Culinary Art
Czekoladowe marzenie 219

ciasto powstało w mojej głowie już jakiś czas  temu, ale dopiero niedawno nabrało realnych kształtów. Połączenie ciemnego kakaowego biszkoptu i aksamitnego musu czekoladowego dało wspaniały efekt i wizualny i,  oczywiście, smakowy. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki maki pszennej 2 pełne łyżki kakao Czekolada: 250 g masła 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 6 łyżek(...)Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z kakao i łącze delikatnie z masą jajeczną. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na około 30-35 min. Upieczony wyjmuję i studzę. Masło, cukier, kakao i mleko podgrzewam do połączenia się składników

Ciasteczkowy Potwór
Marmurkowe babeczki z majonezem 150

mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Jajka, cukier, majonez, obie mąki oraz proszek do pieczenia należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać.  Ciasto podzielić na 2 części

Di gotuje
Marmurkowe babeczki z majonezem 154

mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Jajka, cukier, majonez, obie mąki oraz proszek do pieczenia należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać.  Ciasto podzielić na 2 części

Di gotuje
Ciasto z rabarbarem 207

kostki margaryny lub masła 2/3 szklanki maki 1/3 szklanki cukru Przygotować kruszonkę. Margarynę rozgnieść w palcach z mąką i cukrem, odstawić. W rondelku rozpuścić margarynę i wystudzić. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę. Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć

Monia miesza i gotuje
Pieczarki z warzywami w rustykalnym wydaniu - pizza pełnoziarnista 199

startego żółtego sera mozzarella, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ. 2000, ok. 150 g maki pszennej tortowej, ponadto: ok. 20 g mąki tortowej do podsypania, olej rzepakowy rzepakowego rozmaryn(...)ogniu i czekamy, żeby woda z pieczarek odparowała, dopiero wtedy mieszamy. Smażymy kilka min, następnie odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy pasty warzywnej, sera, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Rozkruszone drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki żytniej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15  min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę

Moniki Smakołyki