ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:331/571)

Kluski lane 153

jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wylewać na wrzącą wodę lub rosół (ja gotuję w rosole) najlepiej przez zęby widelca - wówczas są cienkie i długie

królestwo garów
Drożdżowe zawijańce z makiem 191

przepis na najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo pomimo drożdży w składzie, ciasto nie musi rosnąć. Są miękkie, odpowiednio słodkie, niedrogie i po prostu pyszne. 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki śmietany

Szefowa kuchni
Makowiec z jabłkami na Wigilię 223

doskonałe ciasto , które możemy podać na Wigilię. Makowiec jest smaczny, a z jabłkami  będzie miał winny  mokry smak. Bardzo szybki przepis. SKŁADNIKI 20 dag maku szklanka cukru pół kostki margaryny 5 jaj  8 łyżek kaszy manny 50 dag jabłek 1 mały proszek do pieczenia WYKONANIE jajka utrzeć z cukrem, mak ugotować i przekręcić dwa razy przez maszynkę

W kuchennym oknie Ewy
Babeczki z makiem i smażonymi wiśniami 235

łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur fix cukier puder do oprószenia Przygotowanie:   Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie

Ala piecze i gotuje
Babka Wielkanocna z rodzynkami 159

Idealna na każdą okazję- szczególnie na Wielkanoc, zawsze się udaje więc bez obaw, że nie wyjdzie :) Składniki: 30 dag maki 10 dag cukru 5 łyżek masła 5 łyżek smalcu 4 jajka 2 dag drożdży 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 dag rodzynek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i przygotować rozczyn. Żółtka utrzeć(...)nadal ucierając dodać mąkę, rozczyn. Następnie dodać pianę ubitą z białek(trochę piany zostawić), rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym

Tradycyjna Kuchnia
Chleb żytni 173

zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni."Składniki: 350 g maki żytniej150 g mąki pszennej5 g świeżych drożdży2 łyżeczki soli szklanka ciepłej przegotowanej wody1/2 szklanki mlekamakziarna słonecznikaSposób przygotowania:Na sam początek, do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, rozkruszone na małe kawałki(...)podsypujemy mąką i wykładamy na blat, lekko ugniatając aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.  Ciasto odkładamy zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut.Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około

Słodkie Przyjemności
ciasto z orzechową wkładką i nutką kawy 186

składniki na jeden cienki biszkopt: (pieczemy dwa lub jeden z podwójnej porcji a następnie przecinamy go na blaty) 110 g maki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 125 ml mocnego naparu kawy do nasączenie wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas(...)ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto z orzechami: 250 g orzechów włoskich

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z porzeczkami 145

rozpuści. Na końcu dodaję żółtka po jednym i już tylko mieszam chwilę aż masa się połączy. Maki przesiewam, dodaję kakao, proszek do pieczenia i wsypuję stopniowo mieszając od spodu delikatnie. Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto . Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 20 minut aż biszkopt będzie suchy

wesoła kuchnia
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8703

ostatnio zapomniałam i również była pyszna...) - 250g (ml) wrzącej wody Mak zalać w misce wrzątkiem, zamieszać i odstawić. Gdy użyjemy maku w całości, musimy go zalać wodą i gotować ok.20-30 minut, a następnie 2-3-krotnie zmielić. Ja od kilku lat używam już tylko suchego maku mielonego. Do przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione(...)drożdżowego ciasta. Gotowe ciasto (zimne najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno (na arkuszu papieru lub na folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę masy makowej i rozsmarowuję ją na cieście (po bokach pozostawiam margines bez masy). Przy pomocy folii lub papieru (na którym rozwałkowałam ciasto) zwijam ciasno struclę. Z zimnym ciastem rewelacyjnie

Smaczne Zdrowe
Ekspresowy jabłecznik 185

Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne nie za słodkie. Od razu upiekłam w największej blaszce jaką mam w domu, a i tak po dwóch dniach nie było śladu. Jak to ciasta z owocami będzie dobre do 3 dni, bo nie radzę przechowywać w lodówce, tylko zawinięte w papier. Składniki na dużą blachę: 1-1,2 kg jabłek 300 g mąki ziemniaczanej(...)garść)   Przygotowanie: Na idealnie gładką masę zblenduj banany, cukier i olej. Maki i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i wymieszaj z masą bananową. W zależności od wielkości jabłek pokrój je na ćwiartki, w ósemki lub kostkę, oczywiście usuń gniazda nasienne. Połącz owoce z ciastem. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cynamonem i z grubsza

greenscarf
Farsz makowy - najlepszy 197

sicie, zemleć w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach, 3 -4 razy. W żeliwnym rondlu rozpuścić masło, miód, dodać wanilię , wszystkie bakalie, mieszamy. Teraz  dodać mak i przesmażać go z podanymi składnikami przez 15 minut, często mieszając, by uniknąć przypalenia.  Po lekkim przestudzeniu masy przechodzimy do kolejnego etapu. 3- 4 żółtka utrzeć dokładnie ze szklanką cukru(...)kieliszek rumu lub koniaku. Jeszcze letni farsz nakładać na ciasto np z  tego  przepisu. Uwagi:   Ilość bakalii jest moim zdaniem jak najbardziej do modyfikacji - to jest minimum. Można dodać znacznie więcej i bardziej różnorodnych. Ponieważ farsz jest nieco pracochłonny, na ogół szykuję go nieco wcześniej. Po przesmażeniu maku z bakaliami, masę studzę i zamrażam. Przed samym pieczeniem

Stare Gary
Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem 196

wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą   dla nich najlepszymi dodatkami.  Składniki: 50 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 450 g maki pszennej razowej, 250 ml letniej wody, 2 łyżki oleju

Moniki Smakołyki
Wegańskie babeczki dyniowe czyli Słodki Czwartek odc.141 203

wierzchu.  Okazało się, że najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie upieczenie z tego samego ciasta babeczek!  Oryginał przepisu znajdziecie  TUTAJ . Ja dokonałam kilku zmian i zapraszam Was na muffinki dyniowe! Weganskie babeczki dyniowe 3/4 dyni Hokkaido 3/4 szkl. mąki orkiszowej 630 1/2 szkl. maki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. brązowego cukru(...)mąki, proszek do pieczenia, przyprawy oraz sól. Do drugiej miski wsypujemy cukier i dodajemy mus z dyni, olej i sok jabłkowy. Mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do formy na babeczki. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy 25 minut w temp. 200 st.C. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Waniliowe cupcaks 316

gram cukru wanioliowego 4 jajko  180 gram  maki z proszkiem do pieczenia   szczypta soli  Przygotowanie : Wymieszaj masło cukier i cukier waniliowy dodaj jajka  gdy masa bedzie dobrze wymieszana dodaj szczype soli oraz make i proszek do pieczenia    podziej ciasto na 12 babeczek i piecz 20 minut w temperaturze

cookpl
Babka kakaowa ucierana 211

pierwsze lubię, a po drugie to takie szybkie ciasto do herbaty czy kawy. Oczywiście jeszcze szybciej znika. Po mojej babce już śladu nie ma, ale przepis i zdjęcie pozostało. Może i Wy skusicie się na kakaową babę z polewą. Zapraszam po przepis. Składniki 3 jajka 1 szklanka maki pszennej 100 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka

O kuchni z uczuciem