przez sitko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części . Jedną część rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy na złoty kolor. 2. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową. 3. Masę makową wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne(...)wystudzenia. Ucieramy 15 dkg margaryny i łączymy z zimnymi orzechami. Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem. 5. Na masę dajemy placek kruchy. 6. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem. SMACZNEGO ! Chcecie się dowiedzieć jak sprytnie przekroić ciasto ? klik
Kuchnia u Bietkiwyszło tak jak powinno. Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno wsypując stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni
Agusiowe smakołykiszklanka, margaryna 200 ml LUKIER: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1-2 łyżeczki, wiórki kokosowe 2 łyżki mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, suchy mak w misce wymieszać, cukier i cukier wanilinowy w mniejszej miseczce wymieszać, margarynę Kasia stopić i wystudzić zimne białka ze szczyptą soli ubijać mikserem na dużych obrotach gdy zaczną białka sztywnieć(...)wystudzoną margarynę i na mniejszych obrotach połączyć z pianą pianę przełożyć do miski z mąką i łyżką delikatnie połączyć składniki niska forma silikonowa, średnica 28 cm, do formy wyłożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka lukier: do cukru pudru wlać sok cytrynowy, mleko i wymieszać na dość płynny lukier
W Mojej Kuchni LubięSzybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania. ;) Składniki: -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao(...)części, Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem. układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką polewamy ciasto. Ciasto chłodzimy
Garnkowe fanaberiemak (lub sezam) do posypania bułek Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, nie mieszać, odstawić na ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodać rozkłócone jajko, olej oraz sól, wymieszać. Następnie mieszając stopniowo dodawać mąkę, aż będzie można zagnieść gładkie, miękkie i nie klejące się do rąk ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta ulepić 8 spłaszczonych bułeczek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować wierzch bułek mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Na dolną półkę piekarnika
Simply Foodszybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, które uda się nawet początkującym w kuchni. Połączenie słodkiego budyniowo-waniliowego kremu ze słonymi krakersami daje rewelacyjny efekt smakowy. Słoność krakersów fajnie przełamuje słodkość masy budyniowej. Ciasto po schłodzeniu bardzo dobrze się kroi, masa jest zwarta, a krakersy dobrze przylegają. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 25x30 ) - 1 litr mleka - 1 szklanka maki pszennej - 2 budynie(...)mieszając, aż zgęstnieje. Na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia rozkładam warstwę krakersów, na krakersy wykładam ciepłą masę, na masę układam druga warstwę krakersów. Delikatnie je dociskam. Blaszkę z ciastem wstawiam do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPrzepis znalazłam w jakiejś gazecie. Oczywiście parę szczegółów zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki: 400 g maki tortowej 125 g margaryny 250 g cukru 2 jajka 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki(...)piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą
Bon Appetit MałgorzatyNawet bardziej niż mak, czy piernik. Może dlatego, że budzą we mnie miłe wspomnienia o moich nieżyjących już dziadkach. Mam od razu przez oczami wiszące przed świętami worki orzechów. Mam wrażenie, że orzechy były przed świętami dosłownie wszędzie. Były wykorzystywane jako dekoracja pierniczków, do moczki, leżały w miseczkach na stole jako przekąska i oczywiście pachniało nimi ciasto. Dlatego też
Passions hobbies lifełyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 85 g oleju 40 g świeżych drożdży 1 jajko i mleko (na glazurę, do posmarowania) pestki dyni , mak, siemię lniane (do posypania bułek) Najpierw robimy zaczyn: do dużego kubka nalewamy 125 ml wody, wkruszamy tam drożdże, zasypujemy cukrem i dajemy z naszej porcji mąki 2 czubate łyżki. Mieszamy łyżką żeby się(...)mleka i jajka na glazurę. No to wrzucamy i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Potem odstawiamy i pozwalamy ciastu tak luzem odpocząć przez 5 minut. Potem znów 10 minut wyrabiamy. I przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przez chwilkę znów wyrabiamy i dzielimy ciasto na 12 części. Każdą część wałkujemy i wiążemy supełek: instrukcja na samym
Marder&Marder Manufacturemiękkiego masła 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko mak (w oryginalnym przepisie jest sezam) Ważne: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki zagnieść (podczas wyrabiania nie podsypywać mąką) i postawić do wyrośnięcia o 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować bułeczki - urywam kawałek ciasta spłaszczam i zawijam do środka, następnie kładę zwiniętą stroną(...)bułeczka powinna ważyć ok. 70-80 g). Wychodzi 12 sztuk. Odkładam bułeczki do kolejnego wyrośnięcia ok. 40-50 minut. Po tym czasie smaruje bułeczki jednym rozmąconym jajkiem i posypuje makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na 15- 20 minut. Studzić na kratce
Delicious Titbitsnaczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z pieczonym ciastem U mnie rozmiar tortownicy 24cm. Składniki masy serowej: 500g sera białego twarogowego u mnie serek śremski 3 jajka 250ml śmietany kremówki u mnie 36% ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki maki pszennej Kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii Przygotowanie: Ser zemleć w maszynce
W garach u Gosimnie takim ciastem jest jogurtowe , które w zależności od dodatków za każdym razem zmienia smak, ale jeszcze nigdy nam się nie znudziło i zawsze znika do ostatniego okruszka. Tym razem cytrynowa wersja z jabłkami, malinami i makowymi piegami:) Składniki: 280g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki maku 2 jajka 200ml jogurtu(...)sokiem i skórką z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, razem z makiem wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Jabłka obrać, przepołowić, wydrążyć gniazdo nasienne, każdą połówkę pokroić w ósemki. Tortownice 24cm (lub formę 22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, w ciasto włożyć kawałki jabłek i maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowyłyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka maku do posypania po wierzchu Wykonanie: Ciepłe mleko mieszam z 3 łyżkami cukru i drożdżami, zasypuje wierzch 3 łyżkami mąki i odstawiam by zaczyn zaczął pracować. Żółtka mieszam ucieram z pozostałym cukrem , dodaję do zaczynu, następnie wlewam rozpuszczone masło i dodaję porcjami mąkę ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie(...)pieczenia, ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam by ładnie wyrosło na około 40 min. Jajko rozbijam, ucieram delikatnie za pomocą widelca, smaruję wierzch bułek, a następnie posypuję makiem. Piekarnik nagrzewam do 200 °C i wstawiam bułki na 20-30 min, aż będą rumiane. Upieczone wyjmuję i odstawiam by wystygły
Ciasteczkowy PotwórFigę zjedz...FIGĘ ! Czy figa, to nic ? Czy jak figa, to tylko z makiem i pasternakiem ? Oj nie. Figa, królowa jesieni, ubrana w purpurę, pod skórką skrywa czerwone, piękne wnętrze. Kusi słodyczą, soczystością, zachęca i nęci zapachem, kokietuje swym okrągłym, powabnym kształtem... Weź ją, teraz, już ... i zrób chlebek figowy ! Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki(...)obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i cukier trzcinowy. Dodać bakalie. Mokre składniki wlać do składników suchych - zmiksować do połączenia składników. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Wierzch posypać sezamem oraz pestkami słonecznika i dyni. Chlebek figowy piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Smacznego
kolorowotorcikowo