jeszcze kolejnego dnia. Nadziałam je domową konfiturą z aronii, możecie dodać ulubione nadzienie. Widziałam niedawno pączki z makiem, myślę, że chciałabym wypróbować tutaj i takie nadzienie! składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 0,5 szkl ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki ciasto właściwe: 2,5 szkl mąki duża szczypta soli 5 żółtek 0,25 szkl cukru 0,5 szkl
6niebobabeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym. Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt. Aby dodać swoim wypiekom
Pora coś zjeśćnowego ugotować, albo chleb przygotować. Wystarczy kilka składników pomieszać, zagnieść na ciasto chlebowe, by mieć pieczywo, smaczne, domowe. Potem tylko pieczenie, studzenie i pozostaje już tylko jedzenie. Zapach pieczonego chleba w całym domu jest wyczuwalny, a smak idealny. Świeżością zaskakuje i niewiele kosztuje. Składniki: ok. 350 g maki pszennej razowej, 20 g świeżych drożdży, 300 ml cieplej wody
Moniki Smakołykiczas gniazdek I malutkich cukierni :) Zaczynamy : Skladniki: 2.5 szklanki maki 200 gr masla 1.4 szkl wody szczypta soli 6 jajek Maslo rozpuscic w wodzie z dodatkiem soli . Dodac make. Wymieszac, tak by nie bylo zadnych grudek. Ostudzic. Dodac jajka - polaczyc. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Na papier wyciskamy ciasto, z pomoca rekawa cukierniczego. Kladziemy gniazdka na olej z papierem
Smaki Edytyskusi na takie biszkoptowe ciasteczka? Może przygotujecie je na świąteczny stół? W końcu wypieki z makiem pasują tu jak najbardziej, prawda? Składniki: (na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek) 3 jajka (białka i żółtka osobno) 80 g drobnego cukru do wypieków 75 g mąki pszennej mak do posypania ciasteczek marmolada do przełożenia ciasteczek lub gęsty dżem (smak dowolny) *Uwaga! Składniki powinny(...)przesiewamy i powoli wsypujemy ją do reszty składników, delikatnie (!) mieszając za pomocą szpatułki. Tak powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylko o szerokości 1 cm i wyciskamy na blaszki nieduże krążki. Uwaga! Zostawiamy odstępy między ciasteczkami. Przed samym pieczeniem ciasteczka posypujemy makiem. Wszystkie ciasteczka należy piec razem (dwie blaszki na raz). Nie zostawiamy jednej blachy na czas
Słodkie okruszkidomu,polecam. Składniki: 1 kg maki, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży, 1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru. Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy , przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy(...)ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min. Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości. Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki. Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia, gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki. W tym celu wałkujemy na 2 wielkie
chleba naszegowłaśnie nadeszła pora by to zrobić. Wilgotne, czekoladowe ciasto sprawdzi się idealne. Terrina czekoladowa składniki: 200 g czekolady gorzkiej 70% (może być smakowa pod warunkiem, że dokładnie sprawdziliście jej skład, w moim przypadku jest to czekolada z solą) 250 g serka mascarpone 4 jajka 40 g mąki owsianej 40 g maki migdałowej 80 g ksylitolu lub innego słodzidła wykonanie: Czekoladę
Przysmaki Karolkimiksowała składniki, a potem wykładała kawałki brzoskwiń na cieście A jeszcze większą zabawę miała, gdy oprószała ciasto cukrem pudrem Takie ciasto możecie przygotować też z innymi owocami. Ja postawiłam na dużą ilość brzoskwiń, które uwielbiamy. Ciasto przygotowałam w formie serce, którą można zamówić w sklepie Fackelmann , tak jak łopatkę do ciasta czy mój ulubiony przesiewacz do mąki i cukru . Polecam(...)ciasto z brzoskwiniami jest naprawdę prosty. Ciasto idealnie sprawdzi się do filiżanki popołudniowej kawy lub herbaty. Można je też zabrać ze sobą w odwiedziny. Ja właśnie tak dziś robię Mam nadzieję, że będzie smakował mojej siostrze i jej rodzinie. A Was zachęcam do pieczenia. Miłego dnia moi drodzy Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej
Słodkie okruszkimąki, dosypujemy łyżkę soli, dwie łyżki octu jabłkowego i dwie łyżki oleju... Wyrabiamy ciasto, żeby odchodziło od rąk i od miski :) Odstawiamy na minimum 1/2 h do wyrośnięcia i potem lepimy bułki. Wykładamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy makiem :) Potem rozgrzewamy piekarnik i nacinamy bułki.... Wstawiamy na 30 min. do piekarnika w temp
chleba naszegoorkisz i żyto nie wymagają długiego wyrabiania. Przy pszenicy ciasto należałoby wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być dość gęste, dużo gęściejsze niż na chleby pieczone w formach. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie oliwą (olejem) do wyrastania, na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto powinno zdecydowanie wyrosnąć. Masę zbijamy w misce, zagniatamy i odstawiamy(...)zbijamy, przykrywamy i odstawiamy. Po ok. 20-30 minutach ciasto zbijamy i przekładamy na podsypany delikatnie mąką blat. Zagniatamy ciasto kilkukrotnie do środka. Formujemy podłużny bochenek, pozostawiamy na blacie lub przekładamy na blachę i odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie chleb nacinamy, smarujemy wodą i obsypujemy makiem. Gdy nie lubimy chleba z makiem, smarowanie
Smaczne Zdroweprzyjemnie :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę CIASTO NA 4 MIODOWE SPODY -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 całe jajka -3/4 szklanki cukru -4 łyżki miodu (może być sztuczny) -2 łyżeczki sody-płaskie -125 g margaryny lub masła KREM -1 litr mleka -1 łyżka maki ziemniaczanej -2 łyżki maki pszennej -1 budyń śmietankowy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDrożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka(...)majeranku 1/2 łyżki tymianku sól, pieprz Dodatkowo: 1 małe jajko do posmarowania kminek / mak / sezam / czarnulka do posypania Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać łyżkę mąki i cukier. Odstawić do podrośnięcia. 2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia
Kuchnia domowa Anidobrze się formować, musi odchodzić od miski i nie może się kleić do rąk. Dzielimy ciasto z pomocą wagi na 6-8-12… itd. równych porcji. Porcje ciasta formujemy w długie cienkie wałeczki, owijamy wokół dłoni, sklejamy końce i rolujemy miejsce zlepienia na stolnicy. UWAGA! Otwór musi być duży – bajgle mocno rosną! Nawet jeśli wydaje Wam się(...)soli + 400g jogurtu greckiego, gęstego + odrobina mąki do podsypania przy zagniataniu ciasta DO DEKORACJI 1 jajko od szczęśliwej kury mieszanka nasion *W zależności od producenta, płaska 5ml łyżeczka proszku do pieczenia waży od 4-4,5 do 5g. MOJA MIESZANKA NASION i PRZYPRAW DO BAJGLI 4 łyżeczki maku 3 łyżeczki jasnego sezamu 2 łyżeczki czarnego sezamu 2 łyżeczki nasion
Karo in the Kitchennadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam, że mama może piec co chce, ale ja MUSZĘ zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką(...)już jej nie ma. Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Nasączenie: sok z 3 limonek Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów) Masa kawowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
wcinaj toplacek da sie jeszcze uratowac, ale dopieklam je tak jak nakazywal przepis. Na szczescie ciasto jakos znioslo te wszystkie niedogodnosci i wraz ze sokiem malinowym smakowalo tak jak to sobie wyobrazalam. Tego mi wlasnie bylo trzeba. Cisto z jagodami i malinami skladniki: 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki(...)posypania wykonanie: Miekkie maslo ucieramy na pulchna mase. Dodajemy po jednym jajku i cukier, caly czas ucieramy. Na koncu dodajemy make i proszek do pieczenia oraz 3 lyzki wody. Ciasto wykladamy na mala blache lub tortownice nasmarowana tluszczem i wysypana bulka tarta. Ciasto posypujemy smietan-fixem, a nastepnie ukladamy dosc gruba warstwe umytych i osuszonych owocow. Ciasto pieczemy przez
Przysmaki Karolki