zwalniamy … po to aby nacieszyć się śpiewem ptaków, czy wpatrzyć w kwitnące maki na łące-są takie piękne! dla mnie piękniejsze niż nie jeden bukiet z kwiaciarni za miliony monet. Czasem można, a nawet trzeba pokusić się upiec proste domowe ciasto. Słodka kanapka z domowymi powidłami które smażyłam w tamtym sezonie u schyłku
Wanilia i KardamonPrzepis podała Janka na cin-cinie . Robię go z połowy porcji. Ciasto wymaga dojrzewania, więc trzeba je zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie ułatwia pracę z wałkiem :). Kruche piernikowe ciasteczka Składniki: 2 jajka 250 g cukru 750 g maki pszennej 250 ml miodu 250 g tłuszczu 8 g proszku do pieczenia 3/4 płaska łyżeczki(...)składniki, następnie dodajemy do nich masę jajeczną i miodową. Wszystko dobrze wyrabiamy, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę dni. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na grubość około 5 mm, podsypując je odrobiną mąką. Foremkami wykrawamy ciasteczka, a następnie je stemplujemy. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatitywięc ... nie będę się już powtarzać :))) I mimo, że jest ono ciastem dość pracochłonnym to raz w tygodniu, no ... góra raz na dwa tygodnie muszę zaserwować sobie jakiś drożdżowy rarytas. Tym razem padło na drożdżówkę z truskawkami ... Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie Pichceniebułek można użyć maku, słonecznika, pestek dyni itp. Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać w rondelku. Masło rozpuścić w osobnym rondelku . W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz 100 ml letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do osobnej miski wsypać mąkę, pozostało część podgrzanego mleka, sól, jajko, rozpuszczone masło oraz rozczyn. Ciasto wyrabiać przez około(...)czasie wyjąć z miski i krótko wyrabiać. Ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować bułki. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki rozmąconym jajkiem, dodatkowo można posypać makiem, sezamem itp. Naciąć każdą bułkę ostrym nożem. Piec
Kulinarne przygodykapusty jajko do posmarowania czarnuszka, kminek lub mak do posypania Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać grzybki, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę. Gotować do miękkości przez około godzinę. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ostudzić. Ciasto: Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać w misce. Dodać jajko
Smakołyki Asiprzed pieczeniem 1 żółtko, łyżeczka cukru i garstka maku. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn- przykrywamy na 15 min. żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodając szczyptę soli. Następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy do połączenia się w jedną masę. Potem ciasto wyrabiamy ręką, żeby odchodziło od miski i od ręki(...)Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki lub tak jak ja kilka bułek i chleb. Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły. Przygotowujemy "smarowidło" i włączamy piekarnik na 200 st. góra/dół Przed wstawieniem pieczywa do piekarnika smarujemy je po wierzchu i posypujemy makiem. Bułki pieczemy 20-30 min. zależy
chleba naszegoposmarowania mak do posypania Z drożdży, cukru, wody i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli do podwojenia objętości. Resztę mąki przesiewamy z solą, dodajemy płatki i czarnuszkę, mieszamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy drewnianą łyżką i stopniowo wlewamy po szklance wody, aż uzyskamy gęste ciasto. Jeszcze chwilę(...)ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na pół, chwilę wyrabiamy, formujemy podłużne bochenki, przekładamy do form wysmarowanych masłem, blaszki przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Gotowe bochenki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy do zarumienienia około 45-50 minut
Rozpustne gotowaniemak, pestki dyni W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie.Masło, mleko, cukier i sól podgrzać w garnku (nie gotować).Mąkę wsypać do miski z drożdżami, dodać podgrzane mleko i dokładnie wymieszać / wyrobić.Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem miski, posmarować roztopionym masłem ciasto po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie ciasto wyłożyć(...)ściereczką i odstawić do odpoczęcia na 15 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C.Przed pieczeniem każdą bułeczkę można posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać np. sezamem lub makiem. Ten krok można pominąć, ale dzięki jajku bułeczki będą miały ładną, błyszczącą skórkę. Bułeczki możesz naciąć od góry, ale nie trzeba
Moje domowe kucharzeniepolubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na węgierskie pogacse. Ciasto : 3,5 dkg drożdży 3 dkg cukru pudru 50 ml mleka 40 dkg ugotowanych ziemniaków 40 dkg masła (bez laktozy) lub margaryny roślinnej 70 dkg mąki 3 żółtka (białka użyć do smarowania bułeczek) 4 dkg soli Dodatkowo opcjonalnie : kminek w ziarnach mak tarty ser żółty sól morska słodka papryka sezam Węgierskie(...)Palcami mieszać całość starając się łączyć margarynę z mąką i solą. Kiedy zaczynamy uzyskiwać jednolitą masę, dodać żółtka oraz przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wyrośnięte drożdże. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na kilka części. Jedorazowo pracujmy tylko z jedną częścią ciasta. Ciasto rozwałkować
mecookspyszne wieloskładnikowe ciasto, z obłędnym kremem ajerkoniakowym, kruchą bezą i wiśniami SKŁADNIKI Ciasto kruche z bezą: blaszka 24x38 cm 1,5 szkl. mąki, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru Masa wiśniowa 1 l drylowanych wiśni w syropie, 1 galaretka wiśniowa, 2 łyżeczki żelatyny(...)szkl. cukru, 1/3 szkl. maku, 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem ajerkoniakowy 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ l mleka, 5 łyżek cukru, 1 kostka masła, ½ szkl. ajerkoniaku Dodatkowo 2 paczki herbatników, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy
słodki bratekborówek. Fantastyczne na śniadanie lub podwieczorek. Placuszki są bardzo delikatne i smakują wyśmienicie z borówkami. SKŁADNIKI: 3/4 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ SZCZYPTA SOLI CZUBATA ŁYŻECZKA SODY 2 JAJKA 250 G SERKA HOMOGENIZOWANEGO O SMAKU WANILIOWYM DUŻA GARŚĆ BORÓWEK EWENTUALNIE ODROBINĘ MLEKA JEŚLI CIASTO WYJDZIE ZA GĘSTE. OLEJ DO SMAŻENIA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, DODAĆ
Pani M - kuchnia smakowitaSkładniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki suchego maku 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jaja 150 g masła Dżem morelowy lub inny ulubiony Cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Przygotowanie Zagnieść ciasto, rozwałkować niezbyt cienko. Wzdłuż brzegu wyłożyć dżem. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy, odciąć od pozostałego ciasta, zwinięte
W garach u Gosiciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki cytrusów. Najpopularniejsza skórka kojarząca się z procesem kandyzowania to pomarańczowa. Ja ostatnio spróbowałam
vaniliowoczekoladowaczarną godzinę" ;) Składniki: 2 szklanki maki 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200g masła Przygotowanie: Masło połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na około
Amatorka kuchennaMakowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem. A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05 , więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :) Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażurawiny suszonej garść ananasa kandyzowanego 1 łyżka rumu (opcjonalnie) Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sypki mak, wiórki, cukier i wymieszać. Następnie dodać kefir i rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Bakalie obtoczyć w mące, aby nie spadały na dno. Dodać do ciasta bakalie, a także rum i delikatnie
talerz przyjemnościrosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wylewać na wrzącą wodę lub rosół (ja gotuję w rosole) najlepiej przez zęby widelca - wówczas
królestwo garówKolejny pyszny chlebek wg domowej receptury. Tym razem z marchewki. Pycha! Składniki: 2 szklanki startej marchewki 4 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki suszonej żurawiny tłuszcz do formy Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić ciasto, przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 190 stopni przez pół godziny, do zrumienienia
Tradycyjna Kuchniadokarmieniu zakwasu żytniego. Pozostaje mi wówczas upieczenie chleba na drożdżach. Musi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb jest lżej strawny. Najlepiej ugotować je w łupinie, żeby zachowały więcej
Wiem co jemjajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wylewać na wrzącą wodę lub rosół (ja gotuję w rosole) najlepiej przez zęby widelca - wówczas są cienkie i długie
królestwo garówprzepis na najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo pomimo drożdży w składzie, ciasto nie musi rosnąć. Są miękkie, odpowiednio słodkie, niedrogie i po prostu pyszne. 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki śmietany
Szefowa kuchnidoskonałe ciasto , które możemy podać na Wigilię. Makowiec jest smaczny, a z jabłkami będzie miał winny mokry smak. Bardzo szybki przepis. SKŁADNIKI 20 dag maku szklanka cukru pół kostki margaryny 5 jaj 8 łyżek kaszy manny 50 dag jabłek 1 mały proszek do pieczenia WYKONANIE jajka utrzeć z cukrem, mak ugotować i przekręcić dwa razy przez maszynkę
W kuchennym oknie Ewy