Domowe obwarzanki

Domowe obwarzanki

Domowe obwarzanki

Cześć!Czy wiecie, że tradycja wypiekania Krakowskich Obwarzanków sięga kilka wieków wstecz? Pierwsza zapisana wzmianka była wydana przez księcia Bolesława Wstydliwego.Skąd taka nazwa? Wzięła się od jednego z etapów procesu wykonywania obwarzanków - od ważenia, czyli gotowania. Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy obgotować w wodzie.Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor.... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pora coś zjeść

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Adriana Baran, 24 maja 2013 12:37:03

Czy ja wiem czy trudno, jest dużo stosik z certyfikatem europejskim :)