ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:273/571)

Ciasto Cygan 387

nabieram ochoty na pieczenie kolejnego ciacha. Skorzystałam z przepisu s. Anastazji. I Wam też polecam. żródło Ciasta Siostry Anastazji Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 100 g płynnego miodu 300 g zmielonego  maku 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masło z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć na gładką(...)masę. Dodać miód, zmielony mak i ucierać dość długo. Miksowałam mikserem około 15 minut z małymi przerwami. Dodać miód, kakao,sodę mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Chrust po niemiecku 101

pierożki z owocami - najlepsze na gorąco;) Składniki: (na ok.30 sztuk) - ja wałkowałam ciasto troszkę cieniej i wyszło mi ponad 40 Ciasto: 100g miękkiego masła 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 3 łyżki mleka 3 jajka 500g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Do smażenia: ok. 1 litr oleju lub tłuszczu kokosowego - ja użyłam oleju

Maślane ciasteczko
Łamańce z makiem 101

cytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę . Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem)  na ok 16 trójkątów

Gotowanie jest łatwe
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym 152

kukurydzianej Przygotowanie: Mięso kroimy w paseczki. Mieszamy składniki marynaty, dodajemy   mięso. Marynujemy 30 min lub całą noc w lodówce. Przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie składniki aż będzie gęste i jednolite. W razie gdyby było za rzadkie można dodać maki. Cebule kroimy w paseczki, marchew i paprykę w słupki. Papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy. W woku rozgrzewamy szklankę oleju. Mięso

Mania Gotowania
Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym 111

siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek: 500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej i 250 g jasnej orkiszowej 630) 70 g zmielonego siemienia lnianego 1 duze jajko 1,5 lyzki oleju 1 lyzka miodu 1 lyzeczka soli 350 g mleka zmieszanego(...)mlynku do kawy.Wyrabiac przez 10 minut.Uformujemy kule,przykryc folia spozywcza i pozostawic na okolo 1 godzine do podwojenia objetosci. Po wyrosnieciu ciasta wyrzucic je na blat i powtornie zagniesc.Gdy bedzie lekko sie kleic podsypac delikatnie maka. Uformowac 12 buleczek ,kazda  okolo 80 g. Ukladacna blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka i pozostawic powtornie do wyrosniecia okolo 10 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Co dziś w piekarniku-bułki kajzerki 132

soli 4 łyżki maku do posypania 2 łyżki miodu + 3 łyżki gorącej wody Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ręcznie 15 minut lub mikserem z hakiem 10 minut. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Złóż ciasto kilka razy(...)uszło z niego powietrze, nie zagniataj tylko składaj jak kopertę. Pozostaw ciasto na 10 minut. Następnie podziel ciasto na 100 gramowe porcje i formuj okrągłe bułki. Spłaszcz lekko i przykryj ściereczką. Ostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmaruj bułki wodą z miodem i posyp obficie makiem. Ostrym zrób pięc półkolistych nacięć. Wstaw kajzerki do nagrzanego na 225ºC

codojedzenia
Bułeczki ślimaki z pysznym nadzieniem 101

zaszyć się  pod nim, z kubkiem kakao i rozkoszować się chwilą... Smakować i rozpływać się... hmmm pysznie ;-))) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g mąki tortowej - 250 g mąki orkiszowej eko - +około 100-150 g dowolnej maki do podsypywania - 3/4 kubka letniego mleka ekologicznego - 1/2 szklanki cukru - 1/2 kostki margaryny -1/2 kostki drożdży świeżych - 3 jajka wiejskie duże - 2 łyżki(...)włoskich (sparzone wrzątkiem) - 3 czubate łyżki masła - 2 łyżki miodu - 2 łyżki brązowego cukru - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1/2 łyżeczki cynamonu Za pomocą blendera zmiksuj składniki na gęste masło. Wykonanie ciasto: -  mąki przesiej na sicie do dużej miski - w kubku rozmieszaj drożdże, łyżkę cukru i mleko, na gęstą papkę, tak powstanie nam roztwór na zaczyn - w misce z mąką zrób

SMYKWKUCHNI
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 135

nerkowców. Całość jest aromatyzowana przyprawami takimi jak kardamon i cynamon, ciasto jest bez żadnych sztucznych aromatów. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g mąki tortowej - 250 g mąki orkiszowej eko - +około 100-150 g dowolnej maki do podsypywania - 3/4 kubka letniego mleka ekologicznego - 1/2 szklanki cukru - 1/2 kostki margaryny -1/2 kostki drożdży świeżych - 3 jajka wiejskie duże(...)włoskich (sparzone wrzątkiem) - 3 czubate łyżki masła - 2 łyżki miodu - 2 łyżki brązowego cukru - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1/2 łyżeczki cynamonu Za pomocą blendera zmiksuj składniki na gęste masło. Wykonanie ciasto: -  mąki przesiej na sicie do dużej miski - w kubku rozmieszaj drożdże, łyżkę cukru i mleko, na gęstą papkę, tak powstanie nam roztwór na zaczyn - w misce z mąką zrób

SMYKWKUCHNI
Obwarzanki 388

mąki pszennej • 2 płaskie łyżeczki soli ponadto: • sól gruboziarnista i mak do posypania • 1 roztrzepane jajko do posmarowania • 4 łyżeczki sody spożywczej* • ok. 700 ml wody Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać odrobinę letniego mleka i odstawić na 15 min. Po tym czasie wszystkie składniki ciasta wyrobić dokładnie.Następnie ciasto wyjąć, przełożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić

KUCHNIA POLSKA
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 187

czerwonym, idealne na kolację wigilijną.  Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci.  Składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 jajka, 200 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 ½   łyżeczki soli, żółtko do posmarowania, szczypta kurkumy,   farsz: 500 g kiszonej kapusty (bez marchwi), 500 g pieczarek, 2 duże(...)drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto

Moniki Smakołyki
Kalafior w cieście naleśnikowym 355

razem w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu czosnkowego. Młody spróbował i zajadał się nim o dziwo. Taki kalafior fajny, chrupiące ciasto, zawsze to inaczej :-). Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-). Składniki: 1 większy kalafior około 2,5 szklanki maki jaglanej 1 szklanka mleka 2% 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko L płaska łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz słodka papryka

kruche babeczki
Ciasto Latte 178

Ciasto latte  Pyszne ciacho dla wielbicieli kawy i słodyczy - pyszne, trójwarstwowe , mocno kawowe ciasto. Przepis pochodzi z Galerii potraw , Ciasto: 1/4 szkl. cukru 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki maku (suchego) 1 łyżka mielonej kawy (suchej) ew. 1-2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 łyżki mąki 2 łyżki

w mojej kuchni
ciasto usta Adama z owocami i galaretką 523

składniki na biszkopt kakaowy: 140 g maki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Stopniowo wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. 1/2 przekładamy(...)foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Układamy posklejane powidłem śliwkowym biszkopciki i przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Pieczemy ok. 40 min. w 170st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 200 g masła, miękkiego wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki drożdżowe – śniadaniowe. 66

ciasto. Wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i raz jeszcze krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części w zależności jakiej wielkości rogaliki chcemy otrzymać. Ja podzieliłam je na pół. Jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy dość(...)szerokiego brzegu do środka formując rogalik. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut pilnując żeby nie spiekły się zbyt

To co lubię - gotuję i polecam
MURZYNEK Z BAKALIAMI 72

kilka sprawdzonych przepisów na murzynki i ciasta kakaowe: murzynek bez miksera murzynek ciasto kakaowe z wanilią bez miksera ciasto kakaowe z sezamem łaciate ciasto kakaowe z morwą białą Murzynek z bakaliami Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 350 g maki pszennej 120 g masła 220 g dżemu ciemnego, np. wiśniowego, z czarnej porzeczki, jagodowego, z owoców leśnych 2 jajka 250 ml mleka ¾ szklanki(...)połączenia. Wyłączam mikser. Wsypuję mieszankę keksową i mieszam już łyżką. Formę do babki z kominem (Ø 24 cm) smaruję niewielką ilością masła i wysypuję mąką (lub bułką tartą), wlewam ciasto, wyrównuję i upuszczam kilkakrotnie formę z wysokości około 3-5 cm na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Babka też równiej urośnie. Piekę w temp. 170 st. C przez

Zasmakuj Kuchni