ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:254/571)

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne) 256

przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych ziemniaków około 1/2 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 jajka sól 500g wędzonego boczku 2 białe cebule 1kg kiszonej kapusty ziele angielskie liść laurowy łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki Sposób wykonania(...)chwilę do ustania, odlać i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia. Boczek posiekać w drobna

Pyry na Gaz
Ciasto na maślance truskawkowej z wiśniami z alkoholu 172

natychmiast wstawiamy do piekarnika,  - nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia. Może się i tak zdarzyć, że nie zastosujemy się do powyższych rad, a ciasto nam wyjdzie :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 gr maki pszennej 250 ml maślanki ( dałam truskawkową ) 110 gr cukru 1/3 szkl oleju 2 jajka esencja waniliowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)roztrzepujemy z cukrem. 3. Do jajek dodajemy następnie olej i maślankę - mieszamy krótko. 4. Teraz dodajemy mąkę przesianą z soda oraz proszkiem do pieczenia. Całość krotko mieszamy. 5. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem, na górze układamy owoce, posypujemy kruszonką i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 180 stop przez 45 -55 min. Źródło  blog Smakołyki Bereniki

Gotowanie...to proste !
Luksusowy z masą orzechową 167

ciasto pochodzące z książki  103 ciasta Siostry Anastazji Składniki: 40 dag margaryny 40 dag cukru pudru 8 jajek 14 dag mąki ziemniaczanej (ok 3 łyżki płaskie) 14 dag mąki pszennej (ok 3 łyżki płaskie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 10 dag mielonych orzechów 10 dag wiórek kokosowych 10 dag maku 1 olejek cytrynowy Masa orzechowa(...)Margarynę ucieram dodając cukier, żółtka i mąkę pszenną. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem i dodaję do ciasta.  Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej-wiórki, a do trzeciej-mielone orzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze wyłożonej papierem

Ciasteczkowy Potwór
Paluchy drożdżowe 109

rogale, z których robi się kanapki. Na pewno nie jest to typowe maślane i słodkie ciasto drożdżowe. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają podane na śniadanie. Paluchy drożdżowe świetnie smakują upieczone bez dodatków, ale zachęcam do zrobienia ich z sezamem lub makiem. Mnie najbardziej posmakowały z sezamem i te najszybciej zniknęły. Domowe wypieki są najlepsze(...)sprężyste ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, można dodać 2 - 3 łyżki mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 14 części i z każdej zrobić wałeczki o długości 25 - 30 cm. Wałeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 1 cm odstępy, aby ciasto miało

Kuchcik gotuje
Piegusek z galaretką herbacianą Teekanne 119

herbaty... jest przepyszna i przekonałam się o tym piekąc to właśnie ciasto. Ma delikatny smak wiśni i czarnej porzeczki a w połączeniu z puszystym biszkoptem i delikatną kremówką tworzą połączenie idealne.  Naprawdę warto spróbować takiego rozwiązania! Biszkopt makowy: 350 ml białek 1 szkl cukru 1 szkl maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 1,5 szkl mąki(...)sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać na przemian mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Galaretka: W gorącej wodzie zaparzyć herbatę (ok 8 minut). Wyjąć torebki

Smakołyki Asi
Ciasto ucierane z jeżynami 113

Składniki; 1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,i owoce jakie chcesz...ja dodałam jeżyny

Anioły w kuchni
Recenzja ksiązki Bakterie do kwadratu... oraz przepis na chlebek skandynawski. 114

wody Dodatkowo; mak do posypania czarnuszka do posypania Przygotowanie; Wszystkie składniki mieszamy w misce i zalewamy woda.  Odstawiamy do napęcznienia na około 15 min. Formę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo można ją posmarować masłem aby ciasto nie przywarło. Masę wykładamy na grubość około 4-5 mm. Wyrównujemy, posypujemy po wierzchu makiem lub czarnuszką i wstawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zdrowe ciasto bananowo-kokosowe z polewą czekoladową 203

Czy ciasto może być zdrowe? Na pewno nie będzie tak zdrowe jak talerz warzyw, ale można zrobić ciasto zdrowsze od tego na mące... The post Zdrowe

Eksperymentalnie.com
Szybki jabłecznik 104

Składniki 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki maki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 8 łyżek gorącej wody 1 budyń śmietankowy 50 ml alkoholu + 8 jabłek obranych i pociętych na 8 części Sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na blaszkę, na ciasto  położyć jabłka wciskając w ciasto - super zabawa

Z notatnika
Makowiec z bezą 364

żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa: 300g maku,  2 białka,  szklanka cukru, łyżka powideł śliwkowych, 1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele(...)skórka pomarańczowa). Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście. Piec około 40 minut  w temp. 180st. Beza:  4 białka, 1/2 szklanki cukru. Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier

Z miłości do słodkości
Ptysie 280

A na deser ptysie 400 gr maki 200 gr masla szczypta soli 2 szkl wody 8 jajek Maslo rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sol, zmniejszamy ogien

Smaki Edyty
Wiatraczki z makiem 178

Dawno nie robiłam nic z mojego ulubionego ciasta krucho drożdżowego a jest takie wdzięczne. Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Czasami kombinuję i

Smaczna Pyza
Przekładane ciasto kawowe z orzechami 118

Ciasto jest pyszne, wilgotne. Z kawałkami orzechów i nutą kawy. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Mam nadzieję, że również i Wam tak zasmakuje:) Ciasto: 180 g masła 180 g drobnego cukru 3 jajka 180 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli 60 g orzechów włoskich, posiekanych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masa kawowa: 250 g serka mascarpone(...)miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy do masy mąkę przesianą ze szczyptą soli oraz przestudzoną kawę. Miksujemy do połączenia. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( śr. 20 cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie 40-45 minut). Po przestudzeniu

Smaki Na Talerzu
Pizza twist 109

rozwałkowałam ciasto i moje ogólnie cieńsze, niż na blogu z którego zaczerpnęłam przepis, ale stwierdziłam, że będzie lepiej wyczuwalny farsz, a nie samo ciasto. Polecam :-). Miłego dnia życzę :-) Inspiracja: I love bake Składniki: 500 g maki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 350 ml lekko ciepłej wody Farsz: ser mozzarella lub inny salami(...)dodajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby zaczyn zaczął pracować.  Resztę mąki przesiewamy, dodajemy sól, resztę ciepłej wody, oliwę i zaczyn. Zagniatamy ciasto, które później przekładamy do miski, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę oprószamy obficie mąką, wykładamy ciasto, które musimy rozwałkować na prostokąt

kruche babeczki
Japoniec – ciasto makowe 65

Połączyłam zaparzony i ostudzony mak z utartym masłem i jabłkami. 8. Do masy dodawałam po łyżce ubitej na sztywno piany z białek i delikatnie mieszałam do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. 9. Dodałam olejek migdałowy. Piekłam 1 godzinkę w 200 stopniach. W połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni. Jak ciasto ostygło, polałam je lukrem tutaj

Pieprzyć z Fantazją