ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:248/571)

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 159

nimi knedle. Przepyszne i bardzo sycące danie, które w szczególności przypadnie do gustu dzieciom. Składniki: ugotowane ziemniaki (mogą być ugotowane poprzedniego dnia)  maka jako śliwki sol cukier cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane takie same jak na kopytka . a) ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i make i wyrabiamy. Jak to zrobić krok

Kulinarnie z Polką na Kresach
Bułeczki bezglutenowe z gotowego mixu domowego mąki od Balviten 100

bądź 20- 30 g drożdży świeżych 5 g soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać mikserem, ciasto wychodzi rzadkie i nie polecam mieszać go ręką. ;) Ciasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni

MamaOskarka
Pszenne bułeczki z makiem, sezamem i siemieniem lnianym 130

łyżki maku 2 łyżki siemienia lnianego (w ziarnach lub mielonego) Sposób Drożdże rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, sezam, mak oraz siemię lniane wlać rozprowadzone drożdże oraz oliwę. Zarabiać ciasto do momentu aż stanie się gładkie i jednolite, a przy rozciąganiu go ręką zacznie się kurczyć. Z ciasta uformować kulę, zostawić w misce przykrytej ściereczką

Kuchenne aromaty
Najprostsze brownie 121

dajcie znać jak Wam smakowało. Na samym końcu przepisu, zobaczycie jak smakowało ciacho mojej Siostrzenicy :)  Powiem tylko tak, że oderwać się od ciasta nie chciała ;) 'najprostsze brownie' Składniki: - 5 jajek  - 1 szklanka maki  - 1,5-2 szklanki cukru - 400g gorzkiej czekolady  - 200g masla   Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodać jajka, mąkę

CookYourself
Próbujemy ciasta na Świeta 184

wsypujemy makę do miski... Rozkruszamy drożdże, dodajemy mleko i cukier...odstawiamy do wyrośnięcia...  W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem... Rozpuszczamy masełko... Do maki dodajemy ubite jajka, rozczyn i ścieramy skórkę cytryny.... Zarabiamy ciasta na koniec dodając rozpuszczone masło... Czekamy aż wyrośnie... I pieczemy

Anioły w kuchni
Simit czyli Tureckie specjały 145

każdy!. Składniki na ok 12-14 sztuk: 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanka oleju szczypta soli opakowanie suchych drożdży, ok 2 1/2 łyżeczki  maka ok 3 szklanek -(mąki należy dodać tyle aby wyrobione ciasto było miękkie i nie kleiło się do ręki ) 1 jajo sezam Wykonanie: Mleko olej cukier i sól mieszamy w głębokim naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy

Apetyczna babeczka
Chlebki 127

umiem się powstrzymać Składniki: - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczka soli; - 1/3 łyżeczki cukru; - 150 g wody; - 1/2 łyżeczki drożdży; - żółtko; -sezam, mak Wykonanie: Z mąki, soli, cukru, wody i drożdży zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe chlebki. U mnie wyszło 5 i ułożyć je na wyłożonej

dom-agi.pl
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 353

Zostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów

e-PrzepisyKulinarne
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 147

dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia

Pyry na Gaz
Pyzy z mięsem 172

zetrzec na drobnych oczkach tarki,odcisnac.Zlac sok,pozostawic by sie ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic . wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto. nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla pyze.Postepowac podobnie do wyczerpania skladnikow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaszubski chleb na podmłodzie 195

się upiecze :-). Kaszubski chleb na podmłodzie Proporcje na chleb o wadze 800 g Czas przygotowania: 10-11 godzin Składniki Podmłoda: 250 g maki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 świeżych drożdży Ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówka zawijana z makiem 135

Ostatnio u mnie coś drożdżowo..tą drożdżówkę zawijaną z makiem robiłam jednocześnie z użądleniem pszczoły ..tak gdzieś dwie trzecie ciasta drożdżowego zużyłam do ciasta z masą budyniową , a resztę wykorzystałam do tego oto zawijańca...ale można zrobić i z całej ilości ciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka Bałwanki przekładane kremem śmietankowym 198

musiałam więc w końcu je upiec. Upiekłam pyszne kruche ciasteczka z makiem, przełożone cytrynowym kremem. Naprawdę pyszne!! Inspiracja Składniki:  2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,  230g masła,  jajko,  szklanka cukru pudru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  szczypta soli,  2 łyżki maku,  1/2 laski wanilii, skórka starta(...)cytryny.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajko, mak, nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką w kształcie bałwanka wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Pierogi ruskie 253

zrobione, dom posprzątany, mogę w spokoju robić to co sprawia mi największą przyjemność. Wczoraj spędziłam prawie pół dnia na lepieniu pierogów - ruskich i z makiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz do ruskich, które uwielbiam! PIEROGI RUSKIE Składniki: Ciasto do pierogów: - 500 gram mąki pszennej (typ 650, lub 450) - około

Zgrabne Gotowanie
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 166

kolejne etapy Twojego życia integrując otaczających Cię ludzi. Pamiętaj o tym. U nas na blogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki:   Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (ewent. cukru z prawdziwą wanilią) 1 łyżeczka agaru(...)Przygotowanie:   Masa makowa:   Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy i gotujemy około 15-20 minut (od zagotowania). Mielimy mak w maszynce do kawy. Zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy agar i cukier oraz ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną. Przekładamy do miksera

Moja Mama Gotuje