Ciasteczka makowe z czekoladą 143oraz cukier, mikserem miksujemy wszystko razem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Do tego dodajemy mąkę oraz mak i już za pomocą rąk, zagniatamy do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Ciasto formujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny chłodzenia. Po schłodzeniu ciasta możemy działać dalej
Smaczna Strona
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 197mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI
Kuchnia MagdaLeny
Tort makowo marcepanowy 214kolejna łyżka jak poprzednia partia cukru rozpuści się. Jak piana jest lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Mąki, mak, migdały, proszek mieszam i dodaje w trzech partiach stopniowo do ciasta. Mieszam delikatnie od spodu łyżką drewnianą. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni
wesoła kuchnia
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami 278masła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy
Kuchenne zapiski Edyty
Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 394barszcz. Następnie trzeba upiec piernik, zrobić uszka, pierogi, namoczyć śledzie i je przygotować. Oprawić karpia, zrobić sałatki, a jeszcze trzeba mak namoczyć jeśli chcesz zjeść pysznego makowca. Wspomnę tylko, że inne ciasta też się same nie upieką! Ja to wszystko rozumiem i jeśli ktoś ma czas to bardzo polecam rozłożyć sobie przygotowania
kuron.com.pl
Fit menu na Boże Narodzenie 287migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski z makiem i orzechami Tarta makowa Piernikowe gwiazdki
My Chcemy Jeść
Chleb razowy z miodem 185ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak. Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny. Składniki: 250 g maki żytniej razowej typ 2000 + mąka do wysypania formy i posypania ciasta 300 g żytniej typ 720 200 g zakwasu żytniego (aktywnego, dokarmionego dzień wcześniej) 17 g soli 80 g miody lipowego lub akacjowego
Codziennik Kuchenny
Warkocze z sezamem i makiem 194ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, mak i sezam, mieszamy, a następnie łączymy z mlekiem z drożdżami. Ciasto wyrabiamy kilka minut aby było gładkie i elastyczne, jeśli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką, następnie ciasto odstawiamy na ok. 30 - 40 minut pod przykryciem
Apetyczna babeczka
Domowa masa makowa (z miodem) 184zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około 0,9 kg gotowej masy makowej
Ugotować
Chałwolove & osłoda poniedziałku. 159niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami
More food, love and dreams
Domowa masa makowa 189Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka
Smakołyki Asi
ciasto kocie języczki 410składniki na ciasto makowo kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g maku 90 g cukru dodatkowo: duże opakowanie podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada wykonanie: składniki na kerem: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyża cukru wykonanie
Domowy Smak Jedzenia
Wytrawny shortbread ze słonecznikiem 177Shortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego
Wiem co jem
Pierogi z kapustą i grzybami 158minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce. Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na półmisku
Kuchenne aromaty
Makowe francuskie koperty. 175maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy. Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne. Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem
BaRepas
Babka kwitnący tulipan 219białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel jabłkowy. Do drugiej kakao. Do trzeciej kisiel wiśniowy. Do czwartej dodać mak. Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe. Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem przez środek wzdłuż dłuższego
Mix smaku
Chleb z formy 184rozetrzeć drożdże z połową ciepłej wody. Dodać resztę wody. 2. Wlać drożdże z wodą w zagłębienie w mące i wymieszać palcami z odrobiną maki. Stopniowo zagarniać mąkę od strony krawędzi miski, wyrabiając zwarte, gładkie ciasto. 3. Posypać ciasto odrobiną mąki i postawić ciasto w ciepłym miejscu, by wyrosło. Po 20 minutach w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać wtedy
Apetyczna babeczka
Faworki 231łyżki kwaśnej śmietany 18 % 3 żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować, a następnie pociąć w podłużne pasy. Po środku każdego
Moje domowe kucharzenie
Brzoskwiniowa słodkość 342Lekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo-brzoskwiniowo-kokosowe :) Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 3 łyżki maku - 6 łyżek cukru pudru - 6 łyżek mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Placek kokosowy: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 30 dag wiórków kokosowych Masa: - puszka brzoskwiń - 1 budyń śmietankowy - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżka mąki - 1 kostka masła
Zainspirowana w kuchni
Tort, który zachwyci.... 24070tworząc to dzieło, stara się, dlatego uważam ,że każdy tort jest niepowtarzalny. Przepis z książki: 120 Przepisów na Święta. Składniki: Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru 2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki jedna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 puszki brzoskwiń po 425 ml 5 łyżeczek żelatyny 375 ml jogurtu 300 ml wina musującego(...)brzoskwiniowym, resztę bardzo powoli połączyć z masą jogurtową. obydwie masy schłodzić w lodówce. 375 ml kremówki ubić n sztywno, wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym, 2/3 zostawić na cieście , n wierzchu ułożyć kleksy z musu. Delikatnie pociągnąć widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Torcik odstawić na noc do lodówki. Pozostałe brzoskwinie osączyć. Owoce ułożyć na cieście . Galaretkę wymieszać
W kuchennym oknie Ewy
Idealnie kruche wegańskie rogaliki 187sztuk: 3 szklanki mąki kostka masła 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka kwaśnej śmietany W przypadku tego typu ciasta ważen są proporcje, dlatego też bardzo proszę o ich zachowanie: Wersja wegańska: 500 g maki pszennej 1 banan 150 g zimnego oleju kokosowego 150 g gęstego mleka kokosowego szczypta soli 50 g cukru pudru łyżka soku z cytryny
greenscarf
Szybkie bułki pszenne 200mleko do posmarowania bułek + mak do posypania Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, olejem oraz wodą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i wyrabiać je przez kilka minut. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, czyli na ok. 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiać jeszcze przez(...)każdą z nich uformować na kształt bułeczki. Położyć na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Na koniec wierzch każdej bułeczki posmarować mlekiem i posypać makiem. Wstawić na środkowy poziom do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C, a na dno postawić naczynie żaroodporne z kostkami lodu. Piec ok. 20-25 minut, aż bułeczki się
Simply Food
Bułeczki z makiem 161łyżki oleju rzepakowego mak do posypania bułek Do miski przesiać połowę mąki,rozkruszyć drożdże,dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę mąki,sól i olej.Wyrobić ciasto,przykryć miskę ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto,z ciasta uformować wałeczki i utworzyć z nich serca. Bułeczki,ułożyć(...)blaszce, każdą posmarować drobiną wody i posypać makiem. Piec 25 minut w temp. 190 stopni
Kolorowa kuchnia Elki
BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWYM 189jestem...zdjęcia nie są rewelacyjne i długo zastanawiałam się czy w ogóle pisać przepis na to ciasto....zdecydowałam...nie może zabraknąć tak dobrego ciasta wśród moich przepisów Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki pszennej 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Następnie przesianą mąkę zmieszaną z pr do pieczenia(...)dodać do niej trochę śmietany,wymieszać a następnie całość wlać do ubitej śmietany.delikatnie wymieszać dodając połowę wiórków kokosowych. Dodatek: 25-30 dag okrągłych biszkoptów Złożenie ciasta: Biszkopt - rozprowadzić mus śliwkowy - ułożyć okrągłe biszkopty - krem śmietankowy - wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi
Niespełnione zdolności kulinarne
Krucho-drożdżowe koperty / Z jabłkami 596Jeszcze nie miałam do czynienia z ciastem krucho-drożdżowym, a kiedy wypróbowałam jego smak , zakochałam się od razu. Teraz będę częściej przygotowywać słodkości z tego właśnie ciasta. Składniki na 12-14 kopert 300 gr mąki pszennej 4-5 łyżek cukru pudru 100 gr zimnego masła 35 gr drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka ( można zostawić sobie odrobinę jajka(...)Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Jabłka kroje w kostkę i obsypuje cynamonem. 4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej
Gotowanie...to proste !
Chlebek Ziemniaczany 193łyżki oleju / oliwy mak do posypania po wierzchu 1. Z drożdży, cukru i wody robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, puree ziemniaczane oraz jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (u mnie zajął się tym robot). W trakcie wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej aż się wchłonie a ciasto stanie się lekko lepkie(...)będzie odchodzić od ścianek misy robota. Następnie wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie formujemy i wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki. Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać makiem lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika
Gotowanie...to proste !