ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:247/571)

Ciasto Makowa Panienka 198

Ciasto makowa Panienka to przepyszne połączenie makowego biszkoptu z delikatną budyniową masą z dodatkiem galaretki. Polewa z białej czekolady sprawia że ciasto jest wyśmienite i nie wiadomo kiedy znika cała blacha:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek L 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zmielonego maku 1/2 szklanki oleju(...)szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie olej. Na koniec dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej

Blog kulinarny S9.PL
Muffiny cytrusowe z makiem ala babki wielkanocne 236

Czym innym jest muffinka jak nie małą wersją babki Może moje muffiny cytrusowe z makiem nie są tak wymagające i czasochłonne jak prawdziwe babki wielkanocne

sierotka maRysia w kuchni
KARPATKA 173

Pyszna łatwa w przygotowaniu Karpatka ze starego przepisu. To kolejna karpatka na blogu równie pyszna ale z mniejszą ilością jajek niż poprzednia 😃. Ciasto idealne również na ptysie Składniki: 13 dag masła 260 ml wody 18 dag maki 5jajek szczypta soli   Bita śmietana   0,5 litra śmietany 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru Cukier waniliowy

RAROSSA
Delikatne ciasto z porzeczkami 243

dalszy pozbywania się owoców, więc i ciasta będą z owocami. Dzisiaj kolejny przepis z jednej z gazet   na wspaniałe delikatne i puszyste ciasto. Do przepisu wykorzystałam mrożone porzeczki. Składniki na formę z kominem: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 300 – 400g świeżych lub mrożonych owoców(...)cukier, cukier waniliowy i żółtka. Gdy piana będzie lśniąca i puszysta wlać olej i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominem, na wierzch wyłożyć owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić

Na słodko lub wytrawnie
Tarta owocowa bez cukru 170

temu będziecie mieli zapas ciasta schowany w zamrażalniku na kolejny deser. Mrożone ciasto można przechowywać do trzech miesięcy, choć jestem przekonana, że nie będzie tyle leżało ;). Tarta owocowa bez cukru [feast_advanced_jump_to] 🍓 Smak lata Wszelkiego rodzaju tarty to nasze ulubione ciasta, szczególnie letnią porą. Tego rodzaju ciasta nie mogą się nie udać. Kruche ciasto jest łatwe i szybkie(...)Instrukcje Przygotowanie ciasta Do miski miksera odmierzyć mąki, dodać erytrol, proszek do pieczenia, pokrojona w kostkę masło oraz jajka. Szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać wodę. Z ciasta uformować kulę, podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika na około 30 minut lub dłużej. Z podanej ilości otrzymamy ciasto na dwie tarty

SprawdzonaKuchnia.pl
Chlebki Do Święconki 199

posmarowania chlebków mak do obsypania 1. Z letniego mleka wymieszanego z wodą robimy zaczyn ( dodajemy cukier, wykruszamy drożdże) odstawiamy do podrośnięcia ) 2. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Kiedy zaczyn jest już gotowy dodajemy go do miski i całość zaczynamy wyrabiać. W trakcie wyrabiania dodajemy 1 łyżkę roztp. masła bądź margaryny lub oleju. Jeśli ciasto nam zbytnio się klei podsypujemy(...)jeszcze mąka i wyrobione odstawiamy na 30-40 min do podrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podrośnie, odgazowujemy je znów czyli ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 kulki z których formujemy chlebki. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na 30 min. 4. Kiedy chlebki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, obsypujemy makiem i nacinamy ostrym nożykiem.  Pieczemy w 210 stop przez

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka krucho- drożdżowe. 177

Zapraszam  na  funapage firmy na fb: https://www.facebook.com/tupperwarepolskaoficjalnyprofil?fref=ts oraz do odwiedzenia strony Tupperware: http://www.tupperware.pl/ SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 125 g margaryna 125 g smalec mak  do obsypania jajka -2 szt drożdże -3 dag cukier kryształ - 0,5 szkl 1,5 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli jajko do posmarowania ciasteczek PRZYGOTOWANIE: W misce rozetrzeć robotem(...)smalec, posiekać z mąką .  W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciastoCiasto pokroić na kilka  małych kawałków, ciasto wkładać do silikonowej foremki w prostokąty, lekko docisnąć. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować ciasteczka, posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut.  Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 234

teraz uprzedzam - słowo niemal jest tutaj kluczowe. Bo szarlotka obiektywnie dietetyczna nie jest, ale stosunkowo jak najbardziej. W porównaniu do większości ciast na blogu, to jest niemal bezgrzeszne. A żeby jeszcze bardziej je odchudzić, można zamiast maki pszennej zwykłej użyć pełnoziarnistej, która zresztą była podana w oryginalnym przepisie, a której ja w domu nie miałam. Można też zrezygnować z marcepanu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA PIEGUSKA 238

ucieramy z cukrem, ciągle miksując dodajemy jajka. Miksujemy.Pomały wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dolewamy mleko, wsypujemy mak, mieszamy łyżką,do dokładnego wymieszania składników. Formę smarujemy masę, oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto, pieczemy do suchego patyczka ok 40 minut

Z Majeczką w kuchni
Najlepszy piernik błyskawiczny 117

pół godziny, aby stężała.   [caption id="attachment_8636" align="aligncenter" width="684"] Najlepszy piernik błyskawiczny[/caption] Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Seromakowiec (Seromak) Makowiec Na Biszkopcie Babka Zebra Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Sernik Na Zimno Z Makiem (338 Kcal) Babka Piaskowa Artykuł Najlepszy piernik błyskawiczny pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Skórka pomarańczowa kandyzowana 161

roku, tak i w tym obiecywałam sobie, że nie będę dużo piec ;) Ale nie byłabym sobą, więc do podstawowych dwóch ciast- sernika i snikersa, na pewno dołączy makowiec. O ile w mak mielony się zaopatrzyłam, tak o skórce pomarańczowej nie pomyślałam. Nie planowałam już żadnych zakupów większych, więc postanowiłam, że skoro 2 kg pomarańczy jest w domu

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka makowe z czekoladą 112

oraz cukier, mikserem miksujemy wszystko razem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Do tego dodajemy mąkę oraz mak i już za pomocą rąk, zagniatamy do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Ciasto formujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny chłodzenia.   Po schłodzeniu ciasta możemy działać dalej

Smaczna Strona
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 161

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Tort makowo marcepanowy 174

kolejna łyżka jak poprzednia partia cukru rozpuści się. Jak piana jest lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Mąki, mak, migdały, proszek mieszam i dodaje w trzech partiach stopniowo do ciasta. Mieszam delikatnie od spodu łyżką drewnianą. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni

wesoła kuchnia
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami 252

masła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy

Kuchenne zapiski Edyty
Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 366

barszcz. Następnie trzeba upiec piernik, zrobić uszka, pierogi, namoczyć śledzie i je przygotować. Oprawić karpia, zrobić sałatki, a jeszcze trzeba mak namoczyć jeśli chcesz zjeść pysznego makowca. Wspomnę tylko, że inne ciasta też się same nie upieką!   Ja to wszystko rozumiem i jeśli ktoś ma czas to bardzo polecam rozłożyć sobie przygotowania

kuron.com.pl
Fit menu na Boże Narodzenie 255

migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski z makiem i orzechami Tarta makowa Piernikowe gwiazdki

My Chcemy Jeść
Chleb razowy z miodem 166

ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak. Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny. Składniki: 250 g maki żytniej razowej typ 2000 + mąka do wysypania formy i posypania ciasta 300 g żytniej typ 720 200 g zakwasu żytniego (aktywnego, dokarmionego dzień wcześniej) 17 g soli  80 g miody lipowego lub akacjowego

Codziennik Kuchenny
Warkocze z sezamem i makiem 170

ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, mak i sezam, mieszamy, a następnie łączymy z mlekiem z drożdżami. Ciasto wyrabiamy kilka minut aby było gładkie i elastyczne, jeśli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką, następnie ciasto odstawiamy na ok. 30 - 40 minut pod przykryciem

Apetyczna babeczka
Domowa masa makowa (z miodem) 162

zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około 0,9 kg gotowej masy makowej

Ugotować
Chałwolove & osłoda poniedziałku. 131

niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami

More food, love and dreams
Domowa masa makowa 169

Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka

Smakołyki Asi
ciasto kocie języczki 383

składniki na ciasto makowo kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g maku 90 g cukru dodatkowo: duże opakowanie podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada wykonanie: składniki na kerem: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyża cukru wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Wytrawny shortbread ze słonecznikiem 156

Shortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego

Wiem co jem
Pierogi z kapustą i grzybami 131

minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce.  Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na półmisku

Kuchenne aromaty
Makowe francuskie koperty. 148

maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy. Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne. Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BaRepas
Babka kwitnący tulipan 192

białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel jabłkowy. Do drugiej kakao. Do trzeciej kisiel wiśniowy. Do czwartej dodać mak. Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe. Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem  przez środek wzdłuż dłuższego

Mix smaku
Chleb z formy 159

rozetrzeć drożdże  z połową ciepłej wody. Dodać resztę wody. 2. Wlać drożdże z wodą w zagłębienie w mące i wymieszać palcami z odrobiną maki. Stopniowo zagarniać mąkę od strony krawędzi miski, wyrabiając zwarte, gładkie ciasto. 3. Posypać ciasto odrobiną mąki i postawić ciasto w ciepłym miejscu, by wyrosło. Po 20 minutach w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać wtedy

Apetyczna babeczka