ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:191/571)

Filo z makiem, bakaliami, orzechami i czekoladą 144

Na święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam

Mienta blog
Wiśniowa fantazja 7220

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makowy biszkopt przełożony w środku budyniową masą i galaretką z wiśniami. To pyszne połączenie składników bardzo dobrze do

Marta Gotuje
Makowiec na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej! 107

mąki pszennej - 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej - 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR - 1 łyżka śmietany - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut. MAK: - 1 puszka gotowej masy makowej - paczka bakalii - 100 ml koniaku - 4 krople zapachu pomarańczowego - 3 białka   Bakalie zalej koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się

SMYKWKUCHNI
Strucla z makiem 211

Bardzo lubię struclę makową, nie mogłam się powstrzymać i jeszcze gorącą ukroiłam, smakowała rewelacyjnie:) Strucla z makiem  SKŁADNIKI:   Składniki na 2 strucle CIASTO: żółtka - 3 szt cukier waniliowy- 1 szt margaryna Palma w złotym opakowaniu  - 0,5 kost cukier - 3/4 szkl drożdże - 5 dag mąka 50 dag mleko -1 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka

Kuchnia Danusi
pierożki rosyjskie pieczone 134

łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. ================================== Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być(...)Ciasto odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto

w mojej kuchni
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 164

uzyskania pomarańczowego aromatu wykorzystuję ekologiczny olejek pomarańczowy.  Przy tym przepisie warto zaznaczyć, że mak to najlepsze roślinne źródło wapnia (100 g zawiera około 1300 mg wapnia). Jeśli więc dzieci powinny jeść jakieś słodycze, to tylko takie! Polecam! Składniki na ciasto: 3/4 szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 1 1/2 szklanki suszonych(...)owoce na drobne kawałki. Odlewamy wodę z maku, a następnie kilkakrotnie mielimy mak (w maszynce do mielenia kawy lub wysokoobrotowym blenderze). Do zmielonego maku dodajemy bakalie oraz olej. Mieszamy, umieszczamy masę w lodówce. Składniki na ciasto blendujemy do uzyskania klejącej masy. Następnie wykładamy na papier do pieczenia lub folię spożywczą i wałkujemy, formujemy w prostokąt. Na ciasto wykładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sześć makowców Babci Anielki 218

Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz: 700 - 800g niebieskiego maku 300g cukru olejek lub cukier migdałowy 150g masła 2 łyżki miodu 1 całe jajko 3 białka(...)się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy na noc do lodówki.           2. (następnego dnia) Mak przekładamy na czystą, lnianą ściereczkę i dobrze odciskamy. Do maszynki do mielenia zakładamy drobne sitko ("do maku") i przepuszczamy przez nie mak przynajmniej

Kuchenna Kontrrewolucya
Najlepsze ciasta świąteczne 104

zrobienia. Mam nadzieję, że pomogłam i coś wybraliście. U mnie dużym powodzeniem oprócz sernika cieszy się Shrek bez pieczenia Mazurek czekoladowy z bakaliami Mazurek z makiem i bakaliami Babka cytrynowa z majonezem Ciasto z kremem krówkowym Sernik z bezą kokosową Sernik zebra Biszkopt z kremem jogurtowym Ciasto Shrek bez pieczenia

Kuchcik gotuje
Ciasteczka makowe z kremem cytrynowym 127

Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Przygotowanie : Składniki : Ciasto : cukier - 85 g mąka - 300 g mak mielony - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opak masło - 200 g żółtko jaja - 1 szt szczypta soli Krem cytrynowy : jajka małe - 4 szt sok z 3 dużych cytryn masło - 90 g cukier - 90 g skórka starta z cytryn mąka ziemniaczana - 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Do miski

Kuchnia Danusi
Chlebek ziołowy wg Aleex (TM5) 127

później smak chlebka, ale także jego niezwykle oryginalny wygląd. Mimo że chlebek wygląda na dość skomplikowany, to naprawdę można go przygotować bardzo łatwo. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: • 300 g ciepłej wody • 600 g maki pszennej • 40 g świeżych drożdży • 1\2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soli • 40 g oleju Masło ziołowe: • 1 gałązka pietruszki • 3-4 listki bazyli • 2 duże

W mojej kuchni
Makowa Gwiazda Betlejemska 527

świeżych drożdży Masa makowa: 5 łyżki miodu 100 g cukru   bakalie( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały) ilość według upodobania 50 g masła  300 g maku zmielonego 1/2 szklanki mleka Sposób wykonania ciasta: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać tak aby było letnie. Drożdże i 2 łyżeczkę cukru rozpuścić w 4  łyżkach mleka. Odstawić

kgwjanczewo
Chleb ukraiński na zakwasie 142

podanego przepisu wychodzą dwa bochenki. Ja dałam dużą keksówkę, ale była stanowczo za mała gdyż ciasto o mało co nie uciekło poza blachę. Przepis wzięłam z   TEJ strony   z małymi modyfikacjami. Składniki na zaczyn: 190 g zakwasu żytniego 220 g maki żytniej 160 g wody Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu(...)chlebowej 300 ml wody Od 0,5 do 4 g drożdży 10 g soli Dodatkowo: 1 rozmącone jajko Ziarna lub mak do posypania Sposób wykonania: Gotowy zaczyn połączyć   z mąką, wodą, solą i drożdżami i zagnieść gładkie luźne ciasto. Całość   pozostawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny w temperaturze 25 stopni C.   W przypadku gdy robimy

Na słodko lub wytrawnie
Rosyjskie pieczone pierożki--- Russian ravioli al forno 198

łyżki mleka * mak WYKONANIE  .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno(...)Ciasto odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto

w mojej kuchni
CIASTO CZEKOLADOWE Z KAJMAKIEM I KREMEM TOFFI – bardzo szybkie! 193

mąka pszenna – 70-80 g KREM TOFFI: * masło – 130 g * syrop Victoria’s Toffi ( Victoria Cymes ) – 130 ml * maka kajmakowa – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Czekoladę roztapiamy z masłem nad kąpielą wodną, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę, syrop Toffie oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Wszystko razem delikatnie i krótko

Ostra na Słodko