ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:178/571)

Moje warsztaty kuchni fusion 217

ziemniaki - musztarda - śliwki - drożdże Wykonanie: Ziemniaki wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku. Składniki: - kasza gryczana - ogórek kiszony - mak - śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie: Z mąki i margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami i cukrem. Tak przygotowaną masą(...)pracować. Następnie dodajemy mąkę i wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto, do którego dodajemy pokrojone owoce. Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne maki. Składniki: - cebula - cukier - kapusta kiszona - andruty - węgiel drzewny Wykonanie: Cebulę kroimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Rogale marcińskie 134

miekkiego masła Składniki na nadzienie: 350 g białego suchego maku 100 g cukru pudru 150 g łuskanych orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 30 g śmietany 30 % 3 białka, które nam zostały z ciasta szczypta soli na wierzch rogali: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania(...)nadmiar wody. Do naczynia Thermomix wsypujemy mak, migdały i orzechy, marcepan i miksujemy czas 30 s/obr.10 . Następnie dodajemy biszkopty, śmietanę, cukier, skórkę pomarańczową mieszamy masę czas 1 min/obr.4-5. W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek ze szczyptą soli na sztywno. Masę makową przekładamy do miski i dodajemy partiami ubitą pianę delikatnie mieszając ciasto. Nie chciałam tego robić w Thermomix ponieważ

Themo przepisy
Makowiec z budyniem (bez glutenu, cukru białego) 135

skrobi ziemniaczanej -1 łyżka pasty waniliowej Dodatkowo -pomarańcze - krem orzechowy Nuturella WARSTWA MAKOWA 1. Mak zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. 2. Następnie dodać żurawinę i orzechy oraz ksylitol według preferencji. 3. Dodać mąkę migdałową, całość wymieszać i odstawić. CIASTO 4.Mąki wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem. 5. Jajka rozmieszać. 6. Olej zalać 3/4 szklanki ciepłym napojem roślinnym(...)minut by mąki wpiły płyny. Ciasto ma być plastyczne, mokre ale bardziej ma przypominać mokry piasek. 8. Formę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem (trochę zostawić na górę). 9. Na spód wyłożyć mak a na mak pokrojone pomarańcze. BUDYŃ WANILIOWY 10. 300ml mleka wlać do garnka, dodać ksylitol i zagotować. 11. W reszcie mleka rozmieszać skrobie

Candy Pandas
Bułki pszenne z makiem / Poppyseed Wheat Rolls 99

Bułki pszenne z makiem  Dziś zapraszam na domowe bułki pszenne z makiem i mąką pełnoziarnistą. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, z ich przygotowaniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa.  Pełnoziarniste bułki pszenne z makiem   mają delikatne wnętrze i miękką skórkę. Jeśli zamiast makiem, posypiecie je sezamem(...)olej lub oliwę (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (lub na noc do lodówki). Po tym czasie z ciasta uformować 10 - 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posmarować mlekiem, posypać makiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.  Chcesz

Lekcje w kuchni
Regionalne Smaki - KWIECIEŃ. ZAPROSZENIE 148

łyżeczki soli 1-2 łyżki oleju rzepakowego Cebulowy top - przygotowanie: 4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodać mak i olej.  Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła. Przygotowanie cebularzy: Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl(...)wyrabiać ciasto przez 10 minut. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę

Codziennik Kuchenny
Cebularz 156

łyżeczki soli 1-2 łyżki oleju rzepakowego Cebulowy top - przygotowanie: 4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodać mak i olej.  Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła. Przygotowanie cebularzy: Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl(...)wyrabiać ciasto przez 10 minut. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę

Codziennik Kuchenny
Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą 181

całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie.   Składniki Na ciasto: 120g mąki pszennej tortowej 80g maki razowej typ 2000 100g masła jajko szczypta soli łyżka zimnej wody Na farsz: Tuńczyk w sosie własnym 150g 1,5 średniej czerwonej cebuli Strąk czerwonej papryki Gałązka selera

Pyry na Gaz
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 244

uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko

OstryKęs
Makowe koniczynki 219

odrobina amoniaku Mąkę, masło, cukier waniliowy, cukier, jaja, proszek do pieczenia, amoniak - posiekać i zagnieść ciasto, (jeśli będzie się kleiło, wstawić na chwilę do lodówki). Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć kółeczka, każde kółeczko napełnić łyżeczką maku, zagiąć w trzech miejscach i powstanie ,,koniczynka,,. Piec ok 12 min w tem 200 C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Mak- składniki; 12 dag zmielonego(...)maku 1/8 l mleka 5 dag startej skórki cytrynowej 4 dag pokrojonych migdałów 5 dag rodzynek cukier do smaku Mak i wszystkie składniki zalać gotującym mlekiem, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. źródło,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 271

uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko

OstryKęs
Kluski pieguski z jabłkami i sosem 199

sosem i w takim wydaniu są równie pyszne. Pamiętajcie, że ciasto na kluski leniwe nie może być zbyt zwarte, bo jeśli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą twarde. A powinny być mięciutkie, delikatne. Dodatek drobno pokrojonego albo startego jabłka do ciasta dodaje im wilgotności. Razem z makiem wzbogaca zarówno smak jak i konsystencję. Spróbujcie, na pewno

Smaczna Pyza
Karpatka 310

jest najprostsza i najlepsza.  Można ją urozmaicić poprzez dodanie warstwy dżemu lub upieczenie spodniego blatu - z ciasta kruchego. (Forma o wymiarach 25 x 35 cm) Ciasto: 125g masła/margaryny 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka (średnie/duże) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru; dodałam 1 śmietankowy) 1/2 szklanki cukru (można

Di gotuje
Makowiec 194

Uwielbiam piec ciasta , te proste w wykonaniu jak i te, na których przygotowanie potrzebuję więcej czasu. Te, które zachwycają połączeniu wielu warstw i smaków, jak i te, które mają ciekawy smak przy zastosowaniu kilku niemal składników. Jako(...)coraz bardziej zbliżają się święta to nadszedł czas by pomyśleć o jakimś ciekawym przepisie na makowiec. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. Lubię ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii , prosty w wykonaniu i niezwykle

Pobite gary Barbary
Wieniec drożdżowy z makiem 112

zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki na dwie chałki: 540 g mąki pszennej u mnie chlebowa 80 g drobnego cukru do wypieków (dałam(...)suchego, zmielonego, do kupienia w Lidlu) 100 g cukru (u mnie 50 g) Mak zalać wrzątkiem, tylko do przykryć, poczekać aż ostygnie, około 20-30 min, dokładnie odcisnąć z namiary wody, np. w pielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek i rozwałkować na wydłużony

moj przepis na
Makowa panienka 187

Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta Bożego Narodzenia i szczerze mówiąc zakochałam się w nim. Bardzo delikatny, lekki biszkopt z makiem i krem na bazie budyniu z nutą cytrynowego smaku jest bardzo orzeźwiający. Ciasto pięknie się prezentuje i jest idealne do kawy. Składniki: na biszkopt: 8 białek 4 żółtka 150 g drobnego cukru 150 g suchego maku(...)dokładnie po każdym miksować. Pozostałe zmieszane ze sobą suche składniki delikatnie wmieszać szpatułką. Wyłożyć na niedużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 minut w 170­°C. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta delikatnie nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem

Pysznie & Pięknie