Pyszne ciasto, idealne składniki, w prost prosi się o powtórkę. Prezentuje się i smakuję równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko.... Gorąco polecam! Składniki: 200 g margaryny/masła 150 g maku 100 g mielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 2 budynie śmietankowe(...)Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier stale miksując. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut. Odlewamy pół szklanki
Malinowe Pocałunkimakowa, podobnie jak klasyczna rolada makowa, makowiec jest z ciasta drożdżowego. Do przygotowania ciasta użyłam suche drożdże. Ciasto : 250 g mąki pszennej (u mnie tortowa), 120 g masła, 3 żółtka, 1 jajko, 120 g cukru, 30 ml mleka, 8 g suchych drożdży, mąka do wałkowania, masa makowa : 120 g maku (użyłam mak mielony), 120 ml mleka, 60 g cukru(...)lazło z rąk i ciągnęło się, jeżeli będzie rzadkie, dodaj trochę mąki ” . Masa makowa : mleko zagotować z cukrem i miodem. Wsypać mak i mieszając gotować, aż mak napęcznieje. Dodać skórkę pomarańczową, żurawinę/rodzynki i migdały. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość grubo, rozłożyć na nim masę makową i zwinąć w rulon, a następnie zwinąć w rogal. Wstawić do piekarnika
królestwo garówproste w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie spokojnie poradzi z przepisem. Może zagości u Was na święta? Do przygotowania sernika z makiem i wiśniami użyłam sera z wiaderka Wieluń Mój Ulubiony. Polecam! Do tego typu ciast polecam masę makową Helio Składniki: (na tortownicę 24 cm) 0,5 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony
Słodkie okruszkimakowej zostawiając ok. 1 cm marginesu przy brzegu. Przykryć kolejnym kółkiem z ciasta drożdżowego. Podobnie postępować z pozostałymi warstwami, tak aby powstały 3 warstwy maku w środku, a na wierzchu znalazła się warstwa ciasta. Na środku ciasta położyć szklankę (warto jej brzeg oprószyć mąką). Przekroić ciasto na 16 części (na 4, następnie na 8, następnie na 16) przecinając
Kulinarne Inspiracjewyjąć z blaszki. Biszkopt z makiem Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając. Dodawać pojedyńczo żółtka miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać mak i delikatnie wymieszać łyżką do połaczenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec(...)żelatyną. Przestudzić polewę i do lekko ciepłej wlać śmietanę. Roztrzepać i wlać na ciasto. Składanie ciasta Uwaga: Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie i przecięłam je na dwie części. Do ciasta wykorzystałam jedną część jasnego i jedną część makowego. Resztę zamroziłam Biszkopt jasny Masa śmietanowa Biszkopt z makiem Masa budyniowa Herbatniki polewa
O kuchni z uczuciemmakiem, które w smaku bardzo przypominają sucharki, choć są od nich znacznie cieńsze. Ciasteczka te mogą być przekąską, ale równie dobrze pasują do pikantnego barszczyku z czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia. Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak ten rodzaj ciasta przy wyrabianiu stawia(...)śmietanę, cukier, sodę, szczyptę soli, ocet, jajko i łyżeczkę wrzącej wody. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut. Następnie dodajemy suchy mak i dokładnie wyrabiamy. Rozwałkowujemy cienko (na 2 mm ) i rozcinamy radełkiem na niewielkie romby. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Delikatnie posypać makiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka
Trzeci talerzkuchennym wyrabiałam przez koło 6-7 minut). 3. Roztopić masło i stopniowo dodawać je do ciasta, wgnieść je w ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut), ma podwoić objętość. Masa makowa: 4. Mak opłukać pod zimną wodą (na sicie). Przełożyć go do rondla i zalać wrzątkiem (tak, żeby go przykrył 2-3cm). Zagotować(...)maku dodać bakalie, aromat i roztopione masło z miodem, wymieszać. 7. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać. 8. Dwie blaszki o wymiarach 29×16 cm (można użyć większych) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe porcje. Porcje ciasta rozwałkować na dwa prostokąty. Krótszy bok ma mieć długość blaszki, czyli 29cm
Mała Cukierenkasię na 2 bochenki. Podsumowując, nie jestem zadowolona z efektów. Składniki na 1 bochenek: zaczyn: 1 łyżka zakwasu 100 g mąki orkiszowej ciemnej 175 ml wody ciasto właściwe: cały zaczyn 325 g maki orkiszowej jasnej 90 ml wody 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli Wykonanie: skladniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 14 godzin składniki na chleb odważyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!babeczka ma same zalety. Bezglutenowa. Beztłuszczowa. Biszkoptowa.Lekka. Gryczana. Z figą. Bez maku. Kiedy zaczęłam piec te babeczki nie przypuszczałam, że wyjdą takie piękne i smaczne. W niedzielę piekłam dwa ciasta(...)przepisów jednego z najlepszych polskich blogów. To miało być ciasto ze śliwkami. Pierwsze: zakalec. Drugie: śliwki poszły na dno. Odwróciłam je i było to ciasto śliwkowe odwrócone. Przepis można zostawić. Bo z maki razowej. Byłam rozczarowana. Tamte przepisy u mnie się nie sprawdziły. Na fali złego humoru zrobiłam sama babeczki załączone na obrazku. Wyszły. Ogarnęła mnie radość
AZgotuj!Wielkanoc. Ciasto składa się z czterech warstw: jedna jest z dodatkiem kakao, druga z kisielem, trzecia z budyniem i ostatnia z makiem. Kolejność wykładania dowolna. Po przekrojeniu surowego ciasta nożem powinien powstać wzorek przypominający kwiat tulipana (stąd nazwa babki). Nie przejmujcie się, jeśli nie do końca Wam się to uda - abstrakcje też są piękne :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowawodzie, utłuc i wystudzić. • Zagnieść ziemniaczane ciasto z mąki i jajek. • Formować z ciasta paluszki i ugotować w posolonej wodzie. • Mak sparzyć, zemleć i wymieszać z cukrem. • Podawać polane stopionym masłem i posypane makiem.{jcomments
To co kochamprzygotowania ciasta przeciskamy przez praskę. Gotowym ciastem zalewamy przyprawione mięso. Do osobnego pojemnika wsypujemy około szklankę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Pojemnik musi być zamykany. Do maki wkładamy po kilka kawałków kurczaka z ciastem. Potrząsamy zamkniętym pojemnikiem tak aby mięso dokładnie się obtoczyło. Obtoczone kąski wrzucamy na rozgrzany głęboki olej. Smażymy na rumiano z każdej strony
VioletoweKucharzenieJest to przeróbka przepisu na ciasto Trzy smaki, które oprócz sera i maku miało jeszcze warstwę orzechową. Teraz dałam na spód warstwę piernikową, ale już bez orzechowej. Składniki Piernik: – 125 g miodu – 1/3 szklanki cukru – 65 g masła – 250 g mąki pszennej – 1 jajko – 1 płaska łyżeczka sody(...)Wykonanie: Piernik – Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. – Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajko, mleko i wystudzoną masę. – Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 2 godziny i rozwałkować na prostokąt. – Wyłożyć blachę 28×40 cm papierem do pieczenia i położyć na dnie
To co kochamwtedy jest tak rodzinnie, gwarno i pełna chata. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 białka 200 g zmielonego maku 45 g posiekanej skórki cytrynowej kandyzowanej cukier puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno cały czas ucierając po jednym żółtku. Dodać mak, skórkę cytrynową
O kuchni z uczuciemmięciutkie. A do tego ta pyszna cebulka. składniki: ciasto 500 g mąki pszennej, ja dałam bułkową typ 650 50 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżka płaska cukru 1 łyżka płaska soli 3 łyżki oleju lub roztopionego masła farsz cebulowy 600 g cebuli 1 czubata łyżka maku, u mnie mak mielony Back Mit sól, pieprz(...)Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Smażyć często mieszając aby cebula zmiękła ale żeby nie zbrązowiała. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać łyżkę maku i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część uformować w kulkę i rozwałkować na placek. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym jajkiem
Monia miesza i gotuje