ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:175/571)

Chleb z płatkami owsianymi 94

zakwasie, to etap przygotowania zaczynu. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem przed pójściem spać, przez noc zaczyn nabierze mocy, a rano będzie można przystąpić do mieszania ciasta właściwego. Czyli następnego dnia rano wystarczy dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, a już po południu będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżego i pachnącego chleba. Print Chleb z płatkami owsianymi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating(...)Time 1 hour 20 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 100 g zakwasu żytniego 300 g wody 30 g nasion siemienia 130 g maki żytniej typ 2000 Składniki na ciasto właściwe 350 g wody 15 g soli 150 g mąki gryczanej 30 g siemienia lnianego 100 g płatków owsianych 50 g otrąb pszennych 200 g mąki krupczatki

SprawdzonaKuchnia.pl
Serniczki z patelni z konfiturą truskawkową. 195

bardzo, dziś w trochę innej wersji. I chociaż z prawdziwym sernikiem nie wiele mają wspólnego to i  tak je uwielbiam! Spróbujcie sami... Składniki na ciasto; 30 dag białego sera 1/3 szklanki maki 1/3 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru Składniki konfitury; ok.40 dag truskawek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru żelującego  olej do smażenia Przygotowanie

Radość kipiąca uśmiechem.
Łącki przekładaniec wg Siostry Anastazji 424

szklanka cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 1/2 l mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek (pozostałych z ciasta) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które zostały zamoczone przez noc w alkoholu wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy

Pychotkaaa
Ciasteczka z kajmakiem 170

wyobraźnia. Ja swoje kruche - makowe ciasteczka zrobiłam z masy z białego maku i marcepanu. Zostało mi jej robiąc rogaliki, na które oczywiście znajdziecie przepis na blogu, zastanawiałam się długo co z niej zrobić i wpadłam na pomysł, że dodam do niej mąki i masła, zrobię ciasto i upiekę ciasteczka. Nie miałam kompletnie pojęcia co wyjdzie, a był to strzał(...)ochotę na takie to oczywiście możesz je zrobić, przepis podaje poniżej, ale jeśli nie chcesz się trudzić w przygotowaniu takiego ciasta, to równie dobrze sprawdzą się kruche ciasteczka, które nadziejesz kajmakiem. CIASTECZKA KRUCHE MAKOWE: - 2 szklanki masy z białego maku i marcepanu (przepis) - 120 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka - 2 łyżki cukru

SMYKWKUCHNI
Cynamonowe ciasteczka z makiem. 150

bardzo pyszne, pachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół(...)szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy

Izabelawkuchni
Rolada makowo-orzechowa 142

białka jaj na sztywno z cukrem.  Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać.  Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.  Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut.  Upieczony biszkopt, wyjąć

Kuchnia Danusi
Babka piaskowa 145

Składniki maka pszenna, 150g mąka ziemniaczana, 100g margaryna, 200g cukier, 200g jajka, 4 szt sok z 1/2 cytryny proszek do pieczenia, 2 płaski łyżeczki śmietana 18%, 4 łyżki cukier puder, do dekoracji Przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ucieramy na puch margarynę. Kolejno dodajemy po trochu cukier i po jednym żółtku(...)dolewamy sok z połowy cytryny i śmietanę. Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do babkowej formy wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 45-60 minut do "suchego patyczka". Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem

Gotowanie moimi oczami
CIASTO "CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ" 230

Składniki:      Ciasto: 350g margaryny 1 szklanka cukru kryształu 9 jaj 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 kisiel czerwony 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanka wiórków kokosowych Margarynę utrzeć(...)cukrem, dodając stopniowo żółtka, oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do I dodać kakao, do II dodać kisiel, do III dodać mak, do IV wiórki kokosowe. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec

Prosto i Smacznie z Anetą
Chleb z makiem i białym serem 130

misce mieszamy mąki, płatki, drożdże, sól, cukier, twaróg i połowę maku. Do mieszanki powoli wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy bochenek chleba, smarujemy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy

Gotowanie i blogowanie
Makowiec japoński z kremem żurawinowym 134

publikowanie przepisów. Jako pierwszy pojawia się więc zeszłoroczny makowiec japoński , który przełożyliśmy kremem żurawinowym, ciasto idealne zarówno na święta, jak i cały okres karnawału. Udostępnij Składniki na makowiec japoński z kremem żurawinowym Makowiec japoński: 6 jajek wielkości L 300 g cukru pudru 200 g maku niebieskiego niemielonego 130 g margaryny w temperaturze pokojowej 400 g jabłek 6 łyżek kaszy manny(...)obrotach wmieszać zmielony mak, kaszę mannę, zmielone orzechy włoskie oraz proszek do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dobrze odcisnąć, po czym wmieszać je łyżką w makową masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek stopniowo dodawać do masy makowej, delikatnie wmieszać ją w ciasto. Ciasto wylać

niecodziennikpary
ciasto makowe z kremem i czekoladowa glazurą 176

Składniki ciasto 8 białek szczypta soli 200 g cukru 150 g maku 50 g mąki + 1 łyżka pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia krem 8 żółtek 150 g cukru 300 ml + 2 łyżki mleka 1 op. budyniu waniliowego proszek 300 g masła przełożenie 200 ml mocnej kawy około 24-26 proste ciastka maślane (np Leibniza) glazura czekoladowa 200 g gorzkiej(...)Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, aż sztywno. Powoli dodawać cukier i kontynuować ubijanie, aż białka są sztywne i błyszczące. Wymieszać mąkę ,mak i proszek do pieczenia w małej misce. Połączyć z ubitymi białkami. Piec ciasto około 30-35 lub do suchego patyczka .Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Umieść żółtka i cukier w rondelku i dobrze wymieszać. Dodać mleko

w mojej kuchni
ciasto makowe z kremem i czekoladowa glazurą 154

Składniki ciasto 8 białek szczypta soli 200 g cukru 150 g maku 50 g mąki + 1 łyżka pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia krem 8 żółtek 150 g cukru 300 ml + 2 łyżki mleka 1 op. budyniu waniliowego proszek 300 g masła przełożenie 200 ml mocnej kawy około 24-26 proste ciastka maślane (np Leibniza) glazura czekoladowa 200 g gorzkiej(...)Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, aż sztywno. Powoli dodawać cukier i kontynuować ubijanie, aż białka są sztywne i błyszczące. Wymieszać mąkę ,mak i proszek do pieczenia w małej misce. Połączyć z ubitymi białkami. Piec ciasto około 30-35 lub do suchego patyczka .Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Umieść żółtka i cukier w rondelku i dobrze wymieszać. Dodać mleko

mojej kuchni
Sok antygrypka i drożdżowe paluchy z makiem 176

szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 8 g suchych driżdży 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów) 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek szczypta soli mak do posypania paluchów Przygotowanie(...)dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, ciepłe mleko, olej, cukier, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy dobrze ręką. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy, uwaga paluchy mocno rosną

Słodkie okruszki
Wegańskie bananowe brownie 225

Na blogu pojawiło się już pyszne brownie bananowe  - zdrowe i dietetyczne, teraz pora na podobne, ale w wersji wegańskiej. Bez jajek, laktozy i cukru :) W

Healthy food explorer