ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:167/571)

Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi 228

kostki ostudzonego roztopionego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń  Masa makowo-kokosowa: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 białek Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagnieść podzielić na 3 części, zmrozić. Blaszkę o średnicy 24x34 cm wyłożyć papier do pieczenia, potarkować 2 części ciasta, równomiernie rozprowadzić na blasze(...)wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Dodać wiórki kokosowe i mak, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na masę serową. Wierzch przykryć potarkowaną trzecią częścią ciasta. Piec w temp. 180 stopni przez 60 minut

Darcia w kuchni
Keks do dłuższego przechowywania 167

ciasta jak to, które upiekłam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” keks ten nadaje się do dłuższego przechowywania. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 1 i ½ szklanki maki pszennej ½ łyżeczki sody 1 łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia sody 250 g masła lub margaryny ( dałam masło klarowane) 1 szklanka cukru ½ łyżeczki olejku pomarańczowego 5 jajek(...)olejek rozpuszczoną sodę i wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać odsączone z wody bakalie i ubite białko. Całość delikatnie wymieszać. Keksówkę   wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka grzybki 188

białka łyżeczka maku tłuszcz do smarowania foremek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy jednakową ilość kółek w dwóch rozmiarach, z których powstaną kapelusze (większe kółka) oraz ich spody (mniejsze). Z pozostałego ciasta lepimy wałeczki, których jeden z końców smarujemy mlekiem lub białkiem i posypujemy makiem- to będą

Wrzosowa Polana
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1018

łyżeczka nasion kminu rzymskiego rozdrobionego w moździerzu (lub sproszkowanego) duża szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chilli w płatkach (lub do smaku) sól do smaku 6 arkuszy ciasta filo olej do smarowania mak, czarny sezam lub nasiona chia do posypania Przygotowanie pasztecików: Cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzej(...)farsz pozbawiony wody, dopraw go kminem rzymskiem, gałką muszkatołową, chilli oraz solą. Spróbuj, aby upewnić się, że farsz jest dobrze doprawiony i smaczny. Odstaw do wystygnięcia. Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmróź go najpierw w lodówce. Rozwiń arkusze ciasta filo i przykryj ściereczką, aby nie obsychało. Weź jeden arkusz i ułóz na desce lub papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka

Chilli Czosnek i Oliwa
Cygańskie ścieżki 2519

szklanki mąki + 2 łyżki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju, 1 łyżka kakao, 3 łyżki suchego maku, 1 opakowanie kisielu wiśniowego, Masa: 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 5 opakowań galaretek o różnych kolorach. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto(...)Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie mieszam. 2. Na blaszkę (wymiary 25x35cm

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto ze sliwkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.81 223

zamrażarki, do owocowych zapasów, i zobaczyłam śliwki. Zaraz potem przypomniałam sobie o dodatku do KUCHNI dotyczącym ciast, w środku już czekała receptura na poniższy placek. Ciasto ze śliwkami 250 g maki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 2 czubate łyżki cukru 150 ml śmietany 18% 150 g masła 600 g śliwek (u mnie mrożone(...)pół godziny do lodówki. Masło do kruszony topimy w rondelku. Mieszamy z cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkiem. Powinniśmy otrzymać dość zwartą kruszonkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości 20 na 40 cm. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Brzegi zawijamy do środka i smarujemy lekko rozbełtanym białkiem. Środek ciasta posypujemy migdałami i cukrem trzcinowym. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z rozmarynem 70

paczka suszonych drożdży Wykonanie: Do miski wlać wodę, dodać cukier, 2 łyżeczki rozmarynu i drożdże, wymieszać odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, sól, maki i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Dużą miskę wysmarować oliwą przełożyć do niej ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wysmarować do oliwą. Wyjąć ciasto z miski i ‚zbić

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto z kaszy jaglanej z morelami i migdałami 160

Ciasto z kaszy jaglanej z morelami i migdałami   Drukuj Prep time 30 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 20 min   Wilgotne ciasto z kaszy jaglanej i maki migdałowej z morelami i chrupiącymi płatkami migdałowymi Author: www.cookingforemily.pl Serves: 12 Ingredients 1 szklanka suchej kaszy jaglanej ½ szklanki mleka (u mnie kokosowe ale można dowolne) 3 łyżki(...)kokosowym. W misce zmiksować jajka z cukrem. Jajka razem z miodem dodać do kaszy i zmiksować. Mąkę migdałową zmieszać z sodą, dodać do reszty składników i zmieszać na gładkie ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę okrągłą (ja miałam taką 28 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, na wierzch poukładać połowy albo ćwiartki moreli. Piec 45-50 minut

Cooking for Emily
Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem na zakwasie żytnim 71

Chleb jest po prostu przepyszny, chrupiąca skórka posypana makiem, mnóstwo słonecznika we w miękkim wnętrzu i niesamowity zapach. Przepis na chleb jest dość prosty, robię go co prawda na zakwasie, ale żeby nie czekać aż kilku godzin na wyrośnięcie dodaję do niego szczyptę drożdży. Jeżeli mam więcej czasu pomijam drożdże i zostawiam chleb na ok 12 godzin, rośnie wtedy(...)końcówką hakową miksera, bądź ręcznie, tak aby składniki utworzyły gęste elastyczne ciasto. ( u mnie mikserem trwało to około 10 minut). Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po godzinie przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki i posypujemy makiem. Piekarnik nastawiamy na 250 st. C, a chleb odstawiamy jeszcze

Krylowa Kuchnia
Rogaliki z makiem i bakaliami 109

Dziś rogale ale nie marcińskie. Co prawda z białym makiem ale do marcińskich im daleko. Ciasto jest zwykle drożdżowe a nie na typowo marcińskie rogale. Może się skusze i powalczę na 11 listopada z tymi prawdziwymi. Kto wie ??? Do maku dodałam pyszne bakalie Plenus Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kakaowa kostka z serem i figami. 110

lubi figi?! ja całkiem niedawno odkryłam zastosowanie tego wyjątkowego smaku. Dziś zapraszam na babeczki z figami!  Składniki na ciasto; 3 jajka 180 g maki pszennej 80 g cukru trzcinowego   Skworcu pół łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu 60 ml oleju 2 łyżki kakao   Skworcu 60 ml wody   masa serowa; 250 g twarogu 3 łyzki śmietany(...)chwilę do połączenia składników na najmniejszej mocy miksera. Foremkę na muffiny ( ja użyłam w kształcie kwadratów) wykładamy papilotami lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Nakładamy do połowy ciasto a na wierzchu wykładamy łyżkę lub więcej  masy serowej ( tak aby zakryło ciemne ciasto). Wkładamy do pieca, pieczemy około 25 - 30 min w 180C.  Babeczki studzimy, wyciągamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z serowymi kulkami 125

kawałek dobrego ciacha to propozycja dla Was. Kakaowe, wilgotne ciasto kryjące kremową, serowo-kokosową niespodziankę. Idealne do Świątecznej herbaty lub kawy. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): Ciasto: 2 szklanki (260 g) maki pszennej 1 szklanka (200 g) cukru 1 szklanka (250 ml) mleka 0,5 szklanki (125 ml) oleju 2 jajka 2 łyżki (60 g) dżemu wiśniowego 2 łyżki(...)dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać (zacząć od 1 szklanki, w razie potrzeby dosypać). 4) Z gotowej masy formować kulki i układać we wcześniej wysmarowanej tłuszczem tortownicy. 5) Przygotować ciasto kakaowe: jajka utrzeć z cukrem i kakao. 6) Cały czas miksując dodać olej, mleko, dżem a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 7) Gotowym ciastem zalać kulki serowe

Fitsweet.me
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 171

kurczaka.Maz jada pizze tylko z tunczykiem.Uzyjmy mozarelli,ale tej odchudzonej.Nie przesadzajmy  z iloscia sera. Ta pizza jest naprawde pyszna.Bardzo polecam. Skladniki na ciasto pizzowe: 2 sztuki po 28 cm srednicy. 250 g maki pszennej pelnoziarnistej 190 ml letniej wody (dodawajmy stopniowo,ilosc wody zalezy od maki) 2 lyzki oliwy z oliwek (dalam gesty,nierafinowany olej rzepakowy) 1 lyzeczka suchych(...)Wszystkie skladniki na sos wrzucic do rondelka i gotowac od 10 do 20 minut ,do zageszczenia sosu. Po wyrosnieciu zagniesc ciasto jeszcze raz.Podzielic na 2 czesci.Rozwalkowac 2 kola o srednicy okolo 28 cm podsypujac delikatnie, w miare potrzeby maka. Wczesniej oczywiscie wlaczyc juz piekarnik na 250 °C. Rozwalkowane placki od razu ukladac na pergaminie.Pomarowac je oliwa,a potem  przygotowanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec domowy 153

makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu - nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – stanowi  gotowe nadzienie do ciasta. Dodatkowym atutem produktu, jest to, że wypieki, w których zastosowano masę makową HELIO mogą być zamrażane. Masy makowe HELIO są najczęściej wybieranymi produktami w swojej kategorii

Sama słodycz i szczypta chili