wody Przygotowanie zaczynu: Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Składniki ciasta chlebowego: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni (namoczyć 2 godziny przed wyrabianiem chleba) 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie ciasta chlebowego: Do zaczynu dodać wodę i dokładnie wymieszać
Codziennik KuchennyWilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia. *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej(...)cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazmielonego maku 20 g kaszy manny Zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. 250 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Wymieszać z 4 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min. Resztę mąki przesiać do miski, dodać 55 g cukru, sól, jajko, goździki, rozczyn, zagnieść ciasto, pod koniec(...)mleka zagotować z 60 g cukru, cukrem waniliowym i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać z makiem, ponownie zagotować. Wsypać kaszę mannę i stale mieszając gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu. Wystudzić. Przygotować formę z kominkiem (średnica 26 cm) i dobrze ją natłuścić. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Podzielić na dwie porcje, rozwałkować na prostokąty o wymiarach
Świat Ciastainna przystawka i wszyscy przy stole są szczęśliwi Składniki : 5-6 udek sól posypka: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki kartoflanej 1 szklanka mąki pszennej ciasto : 3 cebule 1 szklanka maki pszennej 2 łyżki mąki kartoflanej 1 łyżeczka słodkiej musztardy 1 łyżka curry 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka papryki ostrej 1/2 szklanki wody gazowanej Udka(...)udka . Trzymamy do ostygnięcia . Ten zabieg powoduje ze mięso będzie bardziej soczyste i przy kości szybciej się dopiecze . Studzimy , solimy . W misce łączymy ze sobą składniki z listy „ciasto”. Cebula dodana do ciasta musi być starta na tarce o drobnych oczkach . Niestety Wasze oczka uronią trochę łez w tym procesie . Mieszamy aż powstanie dość gęste ciasto , gdyby było
Ogrodnik w podróżywody 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Do posmarowania białko 1 łyżka mleka mak sezam Przygotowanie: Wszystkie składniki ciast przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły w górę należy postępować w następujący(...)układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni góra dół przez około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. W wspólnym wypiekaniu udział brały: Dorota - Moje
Ala piecze i gotujeidealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Dwie łyżki maku zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Jeśli chcecie zrobić rogaliki w większym rozmiarze, nie dzielcie ciasta na 2 części. Wyjdzie wtedy 8 większych rogalików. Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko(...)pudru + łyżka wody) 6 suszonych moreli Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Margarynę siekamy nożem. Ręką zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Mak wsypujemy na patelnię i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na gazie i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie
Dieta bez mlekawspaniale wygląda i tak samo smakuje. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 21/25 CM CIASTO: 5 białek 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki + 1 łyżka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżki suchego maku 0,5 opakowania kisielu wiśniowego KREM: 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym galaretka(...)przemian z olejem. Ubijamy tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do 1-ej dodajemy kakao, 2-giej mak, 3-ciej kisiel, 4-tej żółtka i 1 łyżkę mąki. Każde z ciast mieszamy oddzielną łyżką. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na środek blachy nakładamy po 3 łyżki każdego z ciast i tworzymy kręgi
Pani na deserwarzywa jak na przykład rabarbar już pojawiają się w ogrodach i na straganach. Warto więc korzystać z tego krótkiego sezonu i koniecznie upiec to ciasto. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 szkl maki orkiszowej T650 0,5 szkl maki krupczatki 1,5 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru(...)łyżki cukru Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić w około 1 cm kawałki. Zasypać cukrem,wymieszać i odłożyć na 3-4 godziny. Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Na wolnych obrotach miksujemy do momentu aż składniki się połączą. Przekładamy na blat zagniatamy i formujemy z ciasta wałek. 2/3 ciasta wykładamy
Ala piecze i gotujewarte całego tego czasu spędzonego w kuchni i całej tej pracy. Delikatne, chrupiące i to nadzienie z białego maku, po prostu bajka. Ich kaloryczność pozwolę sobie przemilczeć ;), raz do roku jeden rogalik można zjeść ;). Ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej tortowej łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru(...)części. Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Wyjmujemy wałkujemy składamy i znów chłodzimy i tak jeszcze 2 razy, ja swoje ciasto po ostatnim składaniu pozostawiłam w lodówce na całą noc. Mak zalewamy wrzątkiem, parzymy 30 minut, a potem odsączamy na sitku. Orzechy, figi i migdały również parzymy, a migdały dodatkowo obieramy ze skórek. Następnie wszystko to mielimy
Cynamonowe szczęściedodatkiem Was zapraszam. Ciasto jest wilgotne , nie za bardzo słodkie i po prostu rozpływa się w ustach, zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 ml słodkiego(...)truskawek 300 g rabarbaru 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło, cukier, zółtka , śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolitą masę, az ciasto nie bedzie przystawać do miski.Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godzinę . Rabarbar umyc, obraz, pokroić w centymetrowe kawałki i zasypac cukrem, wymieszac i odstawić. W międzyczasie
Gosia gotujeczego zacząć. Za szybko wszystko. Makowiec drożdżowy, który upiekłam wyszedł na prawdę smaczny, ciasto długo, pomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce nie podbijają naszych serc. Córeczka powiedziała, że byłby pyszny, gdyby nie mak, nie ma co ukrywać, że dzieci są najbardziej szczerymi i surowymi krytykami. Polecam do wypróbowania(...)koperta aktywne suche drożdże ) - 1/3 szklanki oleju - 2 żółtka - 1 łyżka cukru Wypełnienie: – pół puszki gotowej masy makowej opcjonalnie ulubione bakalie i orzechy Dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta. Wykonanie: Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie gorącym). Odstawić na kilka chwil aby „ruszyły”. Do miski wlać olej, ja troszkę oleju zostawiam do oblania rąk, wtedy
dom-agi.plsmażona w cieście rybę, w słodko – kwaśnej zalewie. Idealna na Wigilie, ale świetnie się sprawdzi jako danie na każda okazję. Smakuje również wybornie na drugi dzien. Zrób ja koniecznie! SKŁADNIKI: około 6 filetów ulubionej ryby. Może być mrożona, ja użyłam dorsza. sol i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto: 1 jajko 1 szklanka maki pszennej(...)filmu WYKONANIE: Rozmrożoną rybę, jeśli używacie mrożonej, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić sola i pieprzem, po obu stronach. Rybę odstawić do lodówki aby się zamarynowała, a w międzyczasie zrobić ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, szczyptę soli, mleko i odpowiednia ilość wody do uzyskania gęstego ciasta. Całość dobrze wymieszać i odstawić na minimum 15 minut. W międzyczasie zrobić zalewę
Pani M - kuchnia smakowitaUpiekłam wczoraj drożdżówki z makiem. Wierzcie mi, że czasami człowiek musi bo inaczej się udusi :) Taka miałam ochotę na makowe "coś", że nie
Smaczna PyzaCytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki(...)jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 20 g maku Starta skórka z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny 250 ml wody gazowanej 2 jaja 80 g stopionego i przestudzonego masła olej do smarowania gofrownicy DO PODANIA jeżyny gęsty jogurt
Tajemnice Smakuostatnie ciepłe dni i chcąc nasycić się smakiem malin upiekłam ciasto na pożegnanie lata. Kruchy spód i wierzch, a między nimi lekka pianka z malinami. Pyszne! Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 2/3 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 200g masła 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka pianka: 6 białek 1 szklanka cukru 100ml(...)500ml mleka, bez cukru) 2-3 szklanki malin opcjonalnie cukier puder do posypania Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jakby takie duże "płaty" kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez
Obiad gotowyolej) Dodatkowo: mak lub ulubione ziarna do posypania (u mnie siemię lniane, sezam i słonecznik) Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Mąka orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania . Misę z ciastem odstawić(...)zwykle ok.40 minut. Gdy mamy cieplej czas może być krótszy. Wyrośnięte ciasto zbijamy dokładnie łopatką i rozdzielamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem lub oliwą (w przypadku form metalowych należy je dodatkowo wysypać dokładnie otrębami lub mąką). Ciasto wygładzamy łyżką maczaną w wodzie. Posypujemy ulubionymi ziarnami lub makiem, delikatnie skrapiamy wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania (ok.20 minut
Smaczne Zdrowe