ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:168/571)

Kakaowa kostka z serem i figami. 107

lubi figi?! ja całkiem niedawno odkryłam zastosowanie tego wyjątkowego smaku. Dziś zapraszam na babeczki z figami!  Składniki na ciasto; 3 jajka 180 g maki pszennej 80 g cukru trzcinowego   Skworcu pół łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu 60 ml oleju 2 łyżki kakao   Skworcu 60 ml wody   masa serowa; 250 g twarogu 3 łyzki śmietany(...)chwilę do połączenia składników na najmniejszej mocy miksera. Foremkę na muffiny ( ja użyłam w kształcie kwadratów) wykładamy papilotami lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Nakładamy do połowy ciasto a na wierzchu wykładamy łyżkę lub więcej  masy serowej ( tak aby zakryło ciemne ciasto). Wkładamy do pieca, pieczemy około 25 - 30 min w 180C.  Babeczki studzimy, wyciągamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z serowymi kulkami 121

kawałek dobrego ciacha to propozycja dla Was. Kakaowe, wilgotne ciasto kryjące kremową, serowo-kokosową niespodziankę. Idealne do Świątecznej herbaty lub kawy. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): Ciasto: 2 szklanki (260 g) maki pszennej 1 szklanka (200 g) cukru 1 szklanka (250 ml) mleka 0,5 szklanki (125 ml) oleju 2 jajka 2 łyżki (60 g) dżemu wiśniowego 2 łyżki(...)dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać (zacząć od 1 szklanki, w razie potrzeby dosypać). 4) Z gotowej masy formować kulki i układać we wcześniej wysmarowanej tłuszczem tortownicy. 5) Przygotować ciasto kakaowe: jajka utrzeć z cukrem i kakao. 6) Cały czas miksując dodać olej, mleko, dżem a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 7) Gotowym ciastem zalać kulki serowe

Fitsweet.me
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 168

kurczaka.Maz jada pizze tylko z tunczykiem.Uzyjmy mozarelli,ale tej odchudzonej.Nie przesadzajmy  z iloscia sera. Ta pizza jest naprawde pyszna.Bardzo polecam. Skladniki na ciasto pizzowe: 2 sztuki po 28 cm srednicy. 250 g maki pszennej pelnoziarnistej 190 ml letniej wody (dodawajmy stopniowo,ilosc wody zalezy od maki) 2 lyzki oliwy z oliwek (dalam gesty,nierafinowany olej rzepakowy) 1 lyzeczka suchych(...)Wszystkie skladniki na sos wrzucic do rondelka i gotowac od 10 do 20 minut ,do zageszczenia sosu. Po wyrosnieciu zagniesc ciasto jeszcze raz.Podzielic na 2 czesci.Rozwalkowac 2 kola o srednicy okolo 28 cm podsypujac delikatnie, w miare potrzeby maka. Wczesniej oczywiscie wlaczyc juz piekarnik na 250 °C. Rozwalkowane placki od razu ukladac na pergaminie.Pomarowac je oliwa,a potem  przygotowanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec domowy 152

makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu - nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – stanowi  gotowe nadzienie do ciasta. Dodatkowym atutem produktu, jest to, że wypieki, w których zastosowano masę makową HELIO mogą być zamrażane. Masy makowe HELIO są najczęściej wybieranymi produktami w swojej kategorii

Sama słodycz i szczypta chili
Wieniec Z Białym Makiem 87

maku miałam, a nie chciałam dokupywać więc powstał wieniec. Pyszny był, tyle Wam powiem ;) Składniki na 1 wieniec: 180 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży (4 g drożdży suszonych, lub 3 g drożdży instant) 80 ml ciepłego mleka 1 żółtko 20 g masła  szczypta soli 40 g cukru esencja waniliowa nadzienie z białego maku: 120 g białego maku(...)koniec dodajemy masło. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy żółtko, resztę cukru, szczyptę soli i esencję waniliową. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową oraz ubitym białkiem. 5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość

Gotowanie...to proste !
Pełnoziarniste ciasto z nektarynkami - proste 106

uwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci  z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache. Nadaja(...)wlasciwie kazde owoce.Ja uzylam nektarynek.Idealna propozycja na letnie,upalne dni. Skladniki na foremke o srednicy 23 cm: 2 jajka 1/2 szklanki cukru( dalam ciemny trzcinowy) 1 szklanka maki (dalam 1/2 pszennej pelnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pelnoziarnistej) 125 g masla 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka cukru waniliowego skorka otarta z 1 cytryny 3  spore nektarynki lub kazde inne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z makiem 139

jest niższe, ponieważ zrobiłam z połowy porcji. Masa makowa – tym razem użyłam masy gotowej. Dużo ludzi tak lubi, ponieważ jest łatwiej. Nie miałam dużo czasu na wykonanie tego ciasta więc tak sobie właśnie ułatwiłam. Masło z cukrem utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. Do masy maślanej wlać esencję waniliową i dodawać po łyżce masy serowej(...)masy makowej dodać żółtka i bakalie. Nawet jak masa jest z bakaliami ja dodaje jeszcze ekstra bakalie. Lubię bakalie w maku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać delikatnie. Formowanie ciasta – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki i dno. Wymiary blaszki to 24 x 33 cm. Ciasto nakładać za pomocą bardzo dużej łyżki, kleks ciasta

Kuchnia Pokoleń
Przepis na chleb z boczkiem 137

Chleb domowy Przepis na chleb z boczkiem rozpoczynamy od przygotowania podstawowego ciasta. Ciasto drożdżowe na ten chleb jest delikatne. Drożdżowe ciasto na mleku zawsze wychodzi odrobinę bardziej delikatne i słodsze niż na wodzie. Chleb na drożdżach nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, wcześniejszych przygotowań, regularności, jak w wypadku chleba na zakwasie. Można go zrobić zawsze, o każdej porze, nie pamiętając(...)pleśniowy, na przykład z niebieską pleśnią - 20 g ser żółty - 130 g 1 cebulka dymka Jak upiec chleb? Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy je do maki z solą. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Wyrabianie robotem potrwa około 3 minuty. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 30 minut w ciepłe miejsce. Boczek kroimy w kosteczkę

MamaOskarka
Drożdżowo - cynamonowy zawijaniec ze śliwkami. 129

Dlatego dziś te dwa w jednym  , Nie mogło nie smakować  :)   Składniki : 1 szklanka mleka 4 dkg świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3 szklanki maki (pół kg ) + odrobina do podsypania ciasta  2 jajka  1/4 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 4 łyzeczki cynamonu 1 szklanka cukru 1,4 koski masła (50g) 70 dkg śliwek

Malinowa Kawiarenka
Chleb na maślance 119

wypieka). Pozostawiamy na noc do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca. Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h.   Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest

Gotowanie...to proste !
Wielkanocne bułeczki zajączki (pszenno-żytnie) 140

mąki pszennej typ 650 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju   Dodatkowo: odrobina wody do posmarowania mak, sezam, słonecznik do posypania       Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości mleka z cukrem i 1 łyżką mąki. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. Więcej przeczytasz tutaj

Nastoletnie Wypiekanie
drobne ciasteczka 192

Narodzenie ciasteczka upiec trzeba i basta. W tym roku czas miałam trochę ograniczony, dlatego zrobiłam ciasto z jednego przepisu podstawowego a później przerobiłam na kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część(...)łyżeczki proszku do pieczenia  Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść na gładkie ciasto ( w tym momencie można dodać kakao, mak lub inne dodatki smakowe). Rozwałkować na grubość około 3 mm i foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chlebek z dynią 189

użyłam Kresto), garść żurawiny, garść sezamu (użyłam Kresto), mak (użyłam BackMit). Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.  Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką. Powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę(...)lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Wierzch posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną godzinę w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość.  Piec około 25minut w temp. 190st

Z miłości do słodkości
Świąteczny torcik makowo - porzeczkowy 140

Idealne ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i orzeźwiającą porzeczkową nutą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem świątecznych spotkań przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopty makowe: 7 jajek 200g cukru 180g maki pszennej 1/2 szklanki maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)Wykonanie: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 23 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 140

stracił tylko na urodzie, bo w smaku jest rewelacyjny ! Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem Składniki: Na zaczyn: 4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego 80 g maki żytniej typ 2000 100 g wody Na ciasto właściwe: Gotowy zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki żytniej typ 720 50 g maki pszennej 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru

Kulinarne przygody Gatity