Kolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldrozgrzewają. Inne są też desery i ciasta. Dominują w nich jesienne smaki: cynamon, orzechy, śliwki i jabłka. W tym roku zdecydowanie preferujemy śliwki. Podaję je w różnorodnych wersjach – w cieście, robię z nich placki, zapiekam pod kruszonką. Ale dziś sięgnęłam po banany. Zostały mi trzy bardzo, bardzo dojrzałe sztuki – z pociemniałą skórką, o mocnym aromacie. Musiałam je zużyć(...)Dodać porcjami cukier. Zmiksować, aż cukier się rozpuści. 7. Wlać rozpuszczone masło, zmiksować. 8. Do masy jajecznej dodać rozgniecione banany, zmiksować. 9. Masę jajeczną wlać do maki. Wymieszać szpatułką. 10. Do ciasta wsypać posiekane orzechy. Wymieszać. 11. Ciasto rozlać do 2 średniej wielkości keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. 12. Piec przez 50 -55 minut, do suchego patyczka. 13. Ostudzić
W mojej kuchniCiasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową, orzeźwiającą porzeczkową konfiturą i słodką czekoladą smakują rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem tegorocznych świąt. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 180g cukru 180g maki pszennej 120g suchego maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Masa serowa(...)Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 25cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 2. Masa serowa: Żelatynę
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki oleju 2 łyżki masła sól pieprz Farsz do pierożków wonton: 45g suszonych borowików 35g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 1cebula 2 łyżki masła sól pieprz Ciasto na pierożki wonton: 350g maki pszennej 2 jajka 100ml letniej wody szczypta soli Wykonanie: 1. Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą(...)rozgrzanym maśle, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Ciasto na pierożki wonton: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas wyrabiać mikserem (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę
Szalona Kuchnia EwelinyZielone figi Dzisiaj mam dla Was ciasteczka w kształcie fig. Każdy znajdzie w nich coś dobrego dla siebie. Jest tu mak, kokos, sezam i pyszny dżem ( u mnie daktylowy ). Wbrew pozorom ciasteczka są dość proste w wykonaniu. Ciasto : mąka tortowa 200 g mąka krupczatka 100 g smalec, lub olej kokosowy 50 g masło lub margaryna 50 g świeże(...)można dodać trochę mąki. Listki rukoli rozdrobnić w malakserze na gładką masę. Mąki przesiać z proszkiem, posiekać z chłodnym tłuszczem. Dodać rukolę, jajko, kwaśne mleko, mak, kokos, przesiany cukier puder i waniliowy. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Potem odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki. Możemy delikatnie podsypać mąką. Każdą kulkę spłaszczyć wewnętrzną częścią dłoni
Smaczne mojeolejek waniliowy i wyrabiać. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części: do jednej dodać łyżkę mąki do drugiej kakao, do trzeciej mak Wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki z kominem, najpierw ciasto białe, potem z kakao, na końcu makowe Piec w temp. 180 stopni C 45-50 minut. przepis: Thermomix "Dobre gotowanie
noteskulinarnyfigażółtka. Ciasto dobrze wyrobić, uformować w kulę, następnie zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie na wierzch i zacznie pękać należy wyjąć i ułożyć na desce, by obciekło z wody. 2. Masa makowa: Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Masło rozpuścić, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz maku i białek) i dobrze wymieszać. Chwilkę podsmażyć, odstawić nie wystudzenia. Połączyć z makiem. Białka(...)sztywno, delikatnie wmieszać do masy makowej. 3. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt, wysmarować masę makową. zostawiając około 2 cm margines z każdej strony. Wszystkie ciasta zwinąć w rulon, końce podwinąć pod spód. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. Każdy z makowców umieścić na blaszce
Nastoletnie Wypiekanieciasta w jedno. Jedno jest pewne: ciasto jest tak pyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku 1,5 szkl mleka 75 g miodu 60 g masła 60 g cukru 2 jajka(...)waniliowego Polewa: 100 g czekolady 100 g śmietanki 30% Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 175 stopniach. Mak zalać mlekiem i prażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać miód i masło. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić
Smakołyki Asiwarto I chociaż raz zróbcie je sobie sami w domu, a na pewno nie pożałujecie PS. Biały mak jest bardzo ciężko dostępny stacjonarnie (widziałam go tylko w Piotrze i Pawle), dlatego polecam sklepy internetowe np. Krukam . Rogale Świętomarcińskie przepis na 12 rogali CIASTO: 750 g mąki pszennej 100 g masła 200 g masła do wałkowania 50 g świeżych drożdży(...)składania powtórz 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawiń w folię i włóż do lodówki, najlepiej na na całą noc. MASA MAKOWA: Mak przesyp do garnka, zalej go mlekiem oraz wodą i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu
365 dni dookoła kuchniwarto I chociaż raz zróbcie je sobie sami w domu, a na pewno nie pożałujecie PS. Biały mak jest bardzo ciężko dostępny stacjonarnie (widziałam go tylko w Piotrze i Pawle), dlatego polecam sklepy internetowe np. Krukam . Rogale Świętomarcińskie przepis na 12 rogali CIASTO: 750 g mąki pszennej 100 g masła 200 g masła do wałkowania 50 g świeżych drożdży(...)składania powtórz 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawiń w folię i włóż do lodówki, najlepiej na na całą noc. MASA MAKOWA: Mak przesyp do garnka, zalej go mlekiem oraz wodą i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu
365 dni dookoła kuchnidrugi dzień zajęłam się resztą. Ciasto pyszne więc polecam. Zrobiłam małe zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu. Składniki: Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 100 g płynnego miodu 200 g zmielonego maku( w oryginale 300g) 100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek) 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki(...)masła Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę
Ala piecze i gotujeMakowiec taki jak robiła zawsze moja mama. Ciasto, którego nie może zabraknąć nie tylko na wigilijnym stole. Jest rewelacyjny - wilgotny i puszysty. Podobnież mak symbolizuje szczęście i urodzaj. Tego właśnie życzę Wam w tym Nowym Roku 2017! 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 50 ml mleka 2,5 łyżki cukru 150 g margaryny 2 jajka(...)placku rozsmarowujemy masę makową (z każdej strony zostawiamy około 2 cm). Roladę zawijamy do środka, boki podwijamy pod spód aby mak nie wypłynął. Odstawiamy do podrośnięcia na 30 minut. Gotowe ciasto zawijamy w papier do pieczenia, związujemy boki. Starajmy się ciasto zawinąć bardzo dokładnie i mocno w papier, wtedy nie rozpłynie się nam na boki. Pieczemy w temperaturze
VioletoweKucharzenieprzepisu wychodzą przewspaniałe. przepis znajduje się tu : przepis na rogale marcińskie kliknij (z przepisu wychodzi około 25 dużych rogali) Oczywiście składają się z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, z miodem, orzechami, migdałami i bakaliami. Ja nie dodaję do nadzienia rodzynek oraz skórek z cytryny. Nie lubię :-) Właśnie skończyłam piec tegoroczne rogale, wyszły cudownie, pięknie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuboję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę, bo początkowo ciasto było ciut za luźne i mogłoby nie utrzymać tak skomplikowanego kształtu. Jednak książka(...)pieczemy w 180 stopniach również przez 30-35 min. Upieczony i polukrowany makowiec posypujemy posiekanymi migdałami, skórką pomarańczową lub makiem (niemielonym). Makowce świetnie się przechowują i można je upiec nawet 3-4 dni przed Świętami. Całkowicie ostudzone ciasta należy w takim wypadku zawinąć w ściereczkę i schować do szczelnego pojemnika lub woreczka foliowego, a polukrować dopiero w dniu podania
Ratunku obiadwrzącą wodą, odstaw do napęcznienia. Na sitku połóż lnianą ściereczkę, wylej mak, odciśnij wodę, zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub utrzyj w makutrze, wymieszaj z miodem. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, letnie mleko, łyżkę miękkiego masła, olej i jajko, wyrób ciasto. Przełóż do miski, nak ryj folią, odstaw
SzczyptaSmaQ