ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:174/571)

Pierożki serowe z jabłkami 373

zmiel przez maszynkę,  na stolnicy mąkę posiekaj z  margaryną i dodaj twaróg -wymieszaj, konsystencja ciasta jest bardzo lepka i taka ma być! Jest to ciasto pół francuskie i jeżeli dodacie więcej maki będzie twarde. Jabłka obierz, usuń gniazda i  pokrój na ósemki. Używaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj

Niezły Młynek
Ciasto Cycki mulatki 360

ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodać mak, wiórki kokosowe, proszek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20 - 25 minut. Ciasto wystudzić. Krem: Żółtka zmiksować z 100 ml mleka i obiema mąkami, a pozostałe mleko zagotować z cukrem(...)jednolitą konsystencję. Polewa: Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do uzyskania jednolitej i lśniącej polewy. Jak złożyć ciasto? Biszkopt posmarować dżemem i położyć na nim blat z wiórków i maku. Na warstwie makowo-kokosowej rozsmarować krem. Następnie moczyć biszkopty w mleku rozmieszanym z alkoholem i układać na kremie. Zachować między nimi niewielkie odstępy

Kuchcik gotuje
Popapraniec- ciasto które pewnie wielu z was zna 148

Miałam okazje upiec to ciasto i polecam wam jest takie w sam raz, nie za słodkie . składniki 8 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanka kokosu 1/2 szklanka maku suchego 2 łyżki kopiate kakao krem 3 budynie smietankowe 0,80 l mleka 6 łyżek 1 cała 1/2 kostki(...)masła lub margaryny przygotowanie Ubić białka z cukrem kryształem, potem dodać żółtka i resztę składników – olej i mąkę i proszek do pieczenia, dzielimy ciasto do na 3 części. Do jednej wsypać kokos, do drugiej mak a do ostatniej kakao i w każdej wymieszać. Nakładamy na dużą blaszkę łyżkami z jednej miseczki połowę ciasta potem z drugiej i następnej ,robimy

Moje Wyroby
Cebularz lubelski 260

najsławniejszych przysmaków tego regionu. Wywodzi się on z kuchni żydowskiej, jednak receptura na jego wypiek rozprzestrzeniła się szybko po całej Lubelszczyźnie. Jest to placek pszenny z cebulą i makiem, o średnicy 15-20 cm. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, wyjęty wprost z pieca. Ma piękny złocisty kolor, chrupiącą skórkę oraz niepowtarzalny zapach. Cebularz wpisany jest na listę produktów tradycyjnych(...)wyrabiać ciasto przez 10 minut. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę

Przepisy na domowy ser i chleb
Świąteczne ciasto drodżowe z domowej roboty masą makową 154

Składniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/(...)masy 2 łyżku, możesz pominąć olje luz zastąpić innym. Wszyskie skłądniki wymieszaj razem (mak wchłonie wodę, więc nić nie odcedzaj). Można śmiało przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Reszta masy makowej jest przeznaczona na makowiec z tego przepisu : Delikatny makowiec z orzechową kruszonką Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka sojowego

greenscarf
Ciasto potrójnie truskawkowe 101

wspominałam nie raz, ale gdy jest okazja robię to dość chętnie. Staram się jednak z rozwagą dobierać produkty. Stare przyzwyczajenia zmieniłam o 180 stopni i biała maka czy cukier raczej do moich ciast nie trafiają. Nie jest to proste, ale pobudza wyobraźnie. Za każdym takim eksperymentem zastanawiam się co dobrego wyjdzie tym razem, bo że ciasto będzie udane

Przysmaki Karolki
...zapach chleba 131

folia i odstawiam w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe 600 g mąki chlebowej - strong flour cały zaczyn  25g soli Mieszam wszystkie składniki. Ciasto będzie lepiące, ale nie dosypywać maki, wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i sprężyste.  Najlepiej dobrym mikserem lub w maszynie do chleba-ustawiając program

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka „Tulipan” 504

cukru wanilinowego (16g) 6 jajek 1/2 szkl. oleju 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 op. kisielu wiśniowego 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ciemnego kakao Bardzo miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Po chwili dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem(...)połączenia. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kisiel, do drugiej budyń, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Wszystkie masy dokładnie, lecz delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy poszczególne warstwy ciasta (kolejność dowolna). Na sam koniec przez środek robimy nożem nacięcie wzdłuż blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Smaki Na Talerzu
BABKA 4 SMAKI 157

różnych smakach.W mojej babce znajdziecie,aż 4 smaki- dla każdego coś dobrego ;)   Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 480 Szymanowskiej 1 szklanka cukru 6 jajek 1/2 szklanki maku 1 kostka masła 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Polski Olej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kisielek truskawkowy cukier puder do posypania Wykonanie: Masło ucieramy na puch z cukrem. Oddzielamy żółtka(...)koniec ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy z ciastem, które dzielimy na 4 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej mak i mieszamy, do trzeciej wsypujemy kisiel, mieszamy. ostatnią część ciasta pozostawiamy białą. Do blachy wykładamy po łyżce na zmianę każdy kolor ciasta. Najpierw jedną warstwę następnie na górę kolejną. Patyczkiem mieszamy w cieście dość energicznie, żeby

Z Majeczką w kuchni
Wianuszki z makiem 149

. Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i dość szybko się je robi. Trochę zabawy przy owijaniu, ale to taka  miła praca z ciastem. Może i Wy skusicie się na zrobienie takich wianuszków. Ja posypałam je makiem, ale również można wykorzystać sezam, czarnuszkę lub orzechy. Składniki 4 szklanki mąki pszennej(...)świeżych drożdży 1 jajko 4 łyżki cukru 200 ml kwaśnej śmietany 250 g masła dodatkowo 1 jajko suchy mak Na stolnicę przesiać mąkę, dodać posiekane masło, cukier,jajko i śmietanę wymieszaną z drożdżami. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na około 15 kawałków. Z każdej części uformować wałeczek o grubości ołówka. Z części wałeczka

O kuchni z uczuciem
Leśna pokusa... 742

szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku mielonego krem budyniowy: 1 duży budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki mąki ryżowej 1/4 szklanki cukru 700 ml mleka 100 g miękkiego masła galaretka: 500 g mieszanki owoców leśnych mrożonych 650 ml wody 2 galaretki truskawkowe wierzch ciasta: herbatniki maślane polewa(...)czekoladowa 1 czekolada deserowa 6 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: Jajka ubijamy razem z cukrem do białości następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, pieczemy w nagrzany do do 180°C piekarniku około 20 -30 minut. Przygotowujemy masę budyniową

kgwjanczewo
drożdżowe z makiem... 136

ciasto znowu wyrobić w robocie z 1 minutę i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ciasto posypać mąką i zostawić przykryte na 30 minut ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 cm placek - nałożyć połowę maku i zawinąć jak na roladkę włożyć do keksówek 24x15 wyłożonych papierem do pieczenia posmarować ciasto na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piec w 200C około

W Mojej Kuchni Lubię
Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji 89

Wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka, cukier i masło utrzeć. Dodać sypkie składniki przesiane przez sitko i utrzeć. Odłożyć 3 łyżki ciasta. Resztę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Składniki na masę makową: 200 g maku gotowego do użycia (dostępny w Tesco) 1 1/3 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżka(...)Dodać cukier ze skórką cytrynową, rodzynki, płatki migdałowe i esencję pomarańczową. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć odłożone ciasto ze spodu, masło, cukier, żółtka i utrzeć. Dodać mak z bakaliami, utarte ze skórką na grubych oczkach jabłko i marmoladę. Wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i wymieszać. Masę wylać na spód. Piec

Przepisy Babci
TARTALETKI Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI 301

porcja pysznego kremu z serka mascarpone i dużo owoców to niebo w gębie dla każdego smakosza nie zbyt słodkich deserów! Idealne na lato ;) SKŁADNIKI (6 tartaletek): CIASTO: 100 g masła 200 g maki pszennej 100 g cukru pudru ok. 5 kropel olejku waniliowego 1 żółtko KREM: 200 ml śmietanki 30% (schłodzona) 250 g serka mascarpone (schłodzony) 3 łyżki cukru pudru

Calzonella.com
Makowiec zawijany 224

zrobiłam do kupienia np. w Biedronce) wówczas wystarczy jedynie zalać go wrzątkiem i po wystudzeniu odcisnąć z nadmiaru wody. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na trzy równe części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 m, na każdy z nich wykładamy(...)maku i zawijamy roladę. Każdą roladę zawijamy w papier do pieczenia zostawiając ok 1,5 cm "luzu" pomiędzy ciastem a papierem ( dzięki temu ciasto nie będzie nam się rozwarstwiać) i ostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 st. C przez ok 30-40 minut do złotobrązowego koloru.  Rozciąć papier i przestudzić. Lukier: 1 szklanka cukru pudru

Słodka Kraina Wypieków