ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:174/571)

Makowiec z jabłkami na kruchym cieście - makowiec japoński 142

japońsku" może to ten.  Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia od zwykłego ciasta makowego. Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Mak: Puszka maku bakalie(...)według uznania 5 jajek pół szklanki kaszy manny szklanka cukru margaryna parę dużych jabłek łyżeczka sody kropla aromatu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie wyłożyć je na brytfance wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych

Pychotkaaa
Ciasto harataniec z serem i migdałami 175

ponakładać odpowiednie warstwy na siebie i gotowe :-). Ja przepis zmodyfikowałam pod siebie :-). Polecam na pewno fajna propozycja na Święta :-). Miłego poniedziałku :-).  Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto: 200 g masła 3 szklanki maki pszennej typ 450 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera(...)śmietanki 30% 2 całe jajka 2 żółtka 150 g cukru pudru 30 g maki ziemniaczanej Pianka: 4 białka (które na zostały) 2 łyżki cukru pudru  1 opakowanie kisielu (ja nie dałam, bo zapomniałam kupić) Dodatkowo: 70 g płatków migdałów Helio 200 g powidła śliwkowego Ciasto: 1. Na stolnicę lub do miski (jak kto woli) przesiewamy mąkę z proszkiem

kruche babeczki
Tarta migdałowa z wiśniami 166

mąki pszennej 100 g masła 20 g cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli nadzienie 500 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru trzcinowego 1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie:  Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą połączać za pomocą noża, następnie zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania

Niezły Młynek
Bułeczki pszenne śniadaniowe 116

szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka, po której można wyjść do pracy lub zająć się przez cały dzień czymkolwiek chcemy. Trzeba wykonać prosty zaczyn zwany poolish. Zaczyn: 100 g maki pszennej np. 550 100 g ciepłej wody - ja mam 38 st. i biorę(...)pozostawić w temperaturze pokojowej. Do wieczora nic już z tym nie robimy. Po minimum 10 godzinach, ale raczej nie dłużej 16, będzie pora wykonać ciasto. Zaczyn będzie bąbelkował i wyglądał tak: Odważamy  400 g maki,  200 g ciepłej wody,  taką samą niewielką ilość suchych drożdży co rano,  łyżeczkę soli i wszystko łączymy, najpierw łyżką, a potem

I tu będę miała takie te
Pierożki serowe z jabłkami 368

zmiel przez maszynkę,  na stolnicy mąkę posiekaj z  margaryną i dodaj twaróg -wymieszaj, konsystencja ciasta jest bardzo lepka i taka ma być! Jest to ciasto pół francuskie i jeżeli dodacie więcej maki będzie twarde. Jabłka obierz, usuń gniazda i  pokrój na ósemki. Używaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj

Niezły Młynek
Ciasto Cycki mulatki 355

ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodać mak, wiórki kokosowe, proszek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20 - 25 minut. Ciasto wystudzić. Krem: Żółtka zmiksować z 100 ml mleka i obiema mąkami, a pozostałe mleko zagotować z cukrem(...)jednolitą konsystencję. Polewa: Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do uzyskania jednolitej i lśniącej polewy. Jak złożyć ciasto? Biszkopt posmarować dżemem i położyć na nim blat z wiórków i maku. Na warstwie makowo-kokosowej rozsmarować krem. Następnie moczyć biszkopty w mleku rozmieszanym z alkoholem i układać na kremie. Zachować między nimi niewielkie odstępy

Kuchcik gotuje
Popapraniec- ciasto które pewnie wielu z was zna 140

Miałam okazje upiec to ciasto i polecam wam jest takie w sam raz, nie za słodkie . składniki 8 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanka kokosu 1/2 szklanka maku suchego 2 łyżki kopiate kakao krem 3 budynie smietankowe 0,80 l mleka 6 łyżek 1 cała 1/2 kostki(...)masła lub margaryny przygotowanie Ubić białka z cukrem kryształem, potem dodać żółtka i resztę składników – olej i mąkę i proszek do pieczenia, dzielimy ciasto do na 3 części. Do jednej wsypać kokos, do drugiej mak a do ostatniej kakao i w każdej wymieszać. Nakładamy na dużą blaszkę łyżkami z jednej miseczki połowę ciasta potem z drugiej i następnej ,robimy

Moje Wyroby
Cebularz lubelski 255

najsławniejszych przysmaków tego regionu. Wywodzi się on z kuchni żydowskiej, jednak receptura na jego wypiek rozprzestrzeniła się szybko po całej Lubelszczyźnie. Jest to placek pszenny z cebulą i makiem, o średnicy 15-20 cm. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, wyjęty wprost z pieca. Ma piękny złocisty kolor, chrupiącą skórkę oraz niepowtarzalny zapach. Cebularz wpisany jest na listę produktów tradycyjnych(...)wyrabiać ciasto przez 10 minut. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę

Przepisy na domowy ser i chleb
Świąteczne ciasto drodżowe z domowej roboty masą makową 150

Składniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/(...)masy 2 łyżku, możesz pominąć olje luz zastąpić innym. Wszyskie skłądniki wymieszaj razem (mak wchłonie wodę, więc nić nie odcedzaj). Można śmiało przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Reszta masy makowej jest przeznaczona na makowiec z tego przepisu : Delikatny makowiec z orzechową kruszonką Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka sojowego

greenscarf
Ciasto potrójnie truskawkowe 100

wspominałam nie raz, ale gdy jest okazja robię to dość chętnie. Staram się jednak z rozwagą dobierać produkty. Stare przyzwyczajenia zmieniłam o 180 stopni i biała maka czy cukier raczej do moich ciast nie trafiają. Nie jest to proste, ale pobudza wyobraźnie. Za każdym takim eksperymentem zastanawiam się co dobrego wyjdzie tym razem, bo że ciasto będzie udane

Przysmaki Karolki
...zapach chleba 129

folia i odstawiam w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe 600 g mąki chlebowej - strong flour cały zaczyn  25g soli Mieszam wszystkie składniki. Ciasto będzie lepiące, ale nie dosypywać maki, wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i sprężyste.  Najlepiej dobrym mikserem lub w maszynie do chleba-ustawiając program

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka „Tulipan” 500

cukru wanilinowego (16g) 6 jajek 1/2 szkl. oleju 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 op. kisielu wiśniowego 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ciemnego kakao Bardzo miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Po chwili dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem(...)połączenia. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kisiel, do drugiej budyń, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Wszystkie masy dokładnie, lecz delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy poszczególne warstwy ciasta (kolejność dowolna). Na sam koniec przez środek robimy nożem nacięcie wzdłuż blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Smaki Na Talerzu
BABKA 4 SMAKI 155

różnych smakach.W mojej babce znajdziecie,aż 4 smaki- dla każdego coś dobrego ;)   Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 480 Szymanowskiej 1 szklanka cukru 6 jajek 1/2 szklanki maku 1 kostka masła 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Polski Olej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kisielek truskawkowy cukier puder do posypania Wykonanie: Masło ucieramy na puch z cukrem. Oddzielamy żółtka(...)koniec ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy z ciastem, które dzielimy na 4 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej mak i mieszamy, do trzeciej wsypujemy kisiel, mieszamy. ostatnią część ciasta pozostawiamy białą. Do blachy wykładamy po łyżce na zmianę każdy kolor ciasta. Najpierw jedną warstwę następnie na górę kolejną. Patyczkiem mieszamy w cieście dość energicznie, żeby

Z Majeczką w kuchni
Wianuszki z makiem 146

. Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i dość szybko się je robi. Trochę zabawy przy owijaniu, ale to taka  miła praca z ciastem. Może i Wy skusicie się na zrobienie takich wianuszków. Ja posypałam je makiem, ale również można wykorzystać sezam, czarnuszkę lub orzechy. Składniki 4 szklanki mąki pszennej(...)świeżych drożdży 1 jajko 4 łyżki cukru 200 ml kwaśnej śmietany 250 g masła dodatkowo 1 jajko suchy mak Na stolnicę przesiać mąkę, dodać posiekane masło, cukier,jajko i śmietanę wymieszaną z drożdżami. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na około 15 kawałków. Z każdej części uformować wałeczek o grubości ołówka. Z części wałeczka

O kuchni z uczuciem
Leśna pokusa... 738

szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku mielonego krem budyniowy: 1 duży budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki mąki ryżowej 1/4 szklanki cukru 700 ml mleka 100 g miękkiego masła galaretka: 500 g mieszanki owoców leśnych mrożonych 650 ml wody 2 galaretki truskawkowe wierzch ciasta: herbatniki maślane polewa(...)czekoladowa 1 czekolada deserowa 6 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: Jajka ubijamy razem z cukrem do białości następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, pieczemy w nagrzany do do 180°C piekarniku około 20 -30 minut. Przygotowujemy masę budyniową

kgwjanczewo