Rogale marcińskie bez białego maku? Wystarczy tylko pyszna masa z kaszy manny i orzechów z dodatkami.… Czytaj dalej Domowe rogale jak marcińskie
Pij soki wyciskaneBiszkopt orzechowy z masą orzechową to bardzo orzechowe ciasto. Muszę przyznać że jest smaczne ale następnym razem do masy dodam mniej orzechów i wleję trochę alkoholu
Kulinarne Fantazje MarioliSernik na ciemnym spodzie jest nadzwyczaj pyszny, półkruche ciasto i ser na wierzchu. Serniczek na drugi dzień rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI : ciasto ; 500 g
Kulinarne Fantazje MarioliSernik na zimno z truskawkami to letnie, smaczne ciasto za którym dzieci i nie tylko, przepadają. Bardzo lubię ciasta z truskawkami a serniczek to jedno z
Kulinarne Fantazje Mariolijapońsku" może to ten. Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia od zwykłego ciasta makowego. Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Mak: Puszka maku bakalie(...)według uznania 5 jajek pół szklanki kaszy manny szklanka cukru margaryna parę dużych jabłek łyżeczka sody kropla aromatu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie wyłożyć je na brytfance wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych
Pychotkaaaponakładać odpowiednie warstwy na siebie i gotowe :-). Ja przepis zmodyfikowałam pod siebie :-). Polecam na pewno fajna propozycja na Święta :-). Miłego poniedziałku :-). Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto: 200 g masła 3 szklanki maki pszennej typ 450 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera(...)śmietanki 30% 2 całe jajka 2 żółtka 150 g cukru pudru 30 g maki ziemniaczanej Pianka: 4 białka (które na zostały) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie kisielu (ja nie dałam, bo zapomniałam kupić) Dodatkowo: 70 g płatków migdałów Helio 200 g powidła śliwkowego Ciasto: 1. Na stolnicę lub do miski (jak kto woli) przesiewamy mąkę z proszkiem
kruche babeczkimąki pszennej 100 g masła 20 g cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli nadzienie 500 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru trzcinowego 1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą połączać za pomocą noża, następnie zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania
Niezły Młynekszczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka, po której można wyjść do pracy lub zająć się przez cały dzień czymkolwiek chcemy. Trzeba wykonać prosty zaczyn zwany poolish. Zaczyn: 100 g maki pszennej np. 550 100 g ciepłej wody - ja mam 38 st. i biorę(...)pozostawić w temperaturze pokojowej. Do wieczora nic już z tym nie robimy. Po minimum 10 godzinach, ale raczej nie dłużej 16, będzie pora wykonać ciasto. Zaczyn będzie bąbelkował i wyglądał tak: Odważamy 400 g maki, 200 g ciepłej wody, taką samą niewielką ilość suchych drożdży co rano, łyżeczkę soli i wszystko łączymy, najpierw łyżką, a potem
I tu będę miała takie tezmiel przez maszynkę, na stolnicy mąkę posiekaj z margaryną i dodaj twaróg -wymieszaj, konsystencja ciasta jest bardzo lepka i taka ma być! Jest to ciasto pół francuskie i jeżeli dodacie więcej maki będzie twarde. Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na ósemki. Używaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj
Niezły Młynekubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodać mak, wiórki kokosowe, proszek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20 - 25 minut. Ciasto wystudzić. Krem: Żółtka zmiksować z 100 ml mleka i obiema mąkami, a pozostałe mleko zagotować z cukrem(...)jednolitą konsystencję. Polewa: Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do uzyskania jednolitej i lśniącej polewy. Jak złożyć ciasto? Biszkopt posmarować dżemem i położyć na nim blat z wiórków i maku. Na warstwie makowo-kokosowej rozsmarować krem. Następnie moczyć biszkopty w mleku rozmieszanym z alkoholem i układać na kremie. Zachować między nimi niewielkie odstępy
Kuchcik gotujeMiałam okazje upiec to ciasto i polecam wam jest takie w sam raz, nie za słodkie . składniki 8 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanka kokosu 1/2 szklanka maku suchego 2 łyżki kopiate kakao krem 3 budynie smietankowe 0,80 l mleka 6 łyżek 1 cała 1/2 kostki(...)masła lub margaryny przygotowanie Ubić białka z cukrem kryształem, potem dodać żółtka i resztę składników – olej i mąkę i proszek do pieczenia, dzielimy ciasto do na 3 części. Do jednej wsypać kokos, do drugiej mak a do ostatniej kakao i w każdej wymieszać. Nakładamy na dużą blaszkę łyżkami z jednej miseczki połowę ciasta potem z drugiej i następnej ,robimy
Moje Wyrobynajsławniejszych przysmaków tego regionu. Wywodzi się on z kuchni żydowskiej, jednak receptura na jego wypiek rozprzestrzeniła się szybko po całej Lubelszczyźnie. Jest to placek pszenny z cebulą i makiem, o średnicy 15-20 cm. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, wyjęty wprost z pieca. Ma piękny złocisty kolor, chrupiącą skórkę oraz niepowtarzalny zapach. Cebularz wpisany jest na listę produktów tradycyjnych(...)wyrabiać ciasto przez 10 minut. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę
Przepisy na domowy ser i chlebSkładniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/(...)masy 2 łyżku, możesz pominąć olje luz zastąpić innym. Wszyskie skłądniki wymieszaj razem (mak wchłonie wodę, więc nić nie odcedzaj). Można śmiało przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Reszta masy makowej jest przeznaczona na makowiec z tego przepisu : Delikatny makowiec z orzechową kruszonką Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka sojowego
greenscarfwspominałam nie raz, ale gdy jest okazja robię to dość chętnie. Staram się jednak z rozwagą dobierać produkty. Stare przyzwyczajenia zmieniłam o 180 stopni i biała maka czy cukier raczej do moich ciast nie trafiają. Nie jest to proste, ale pobudza wyobraźnie. Za każdym takim eksperymentem zastanawiam się co dobrego wyjdzie tym razem, bo że ciasto będzie udane
Przysmaki Karolkifolia i odstawiam w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe 600 g mąki chlebowej - strong flour cały zaczyn 25g soli Mieszam wszystkie składniki. Ciasto będzie lepiące, ale nie dosypywać maki, wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i sprężyste. Najlepiej dobrym mikserem lub w maszynie do chleba-ustawiając program
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk