ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:162/571)

Kruche mini rogaliki makowe 271

idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Dwie łyżki maku zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Jeśli chcecie zrobić rogaliki w większym rozmiarze, nie dzielcie ciasta na 2 części. Wyjdzie wtedy 8 większych rogalików. Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko(...)pudru + łyżka wody) 6 suszonych moreli Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Margarynę siekamy nożem. Ręką zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Mak wsypujemy na patelnię i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na gazie i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie

Dieta bez mleka
CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI 262

wspaniale wygląda i tak samo smakuje. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 21/25 CM CIASTO: 5 białek 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki + 1 łyżka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżki suchego maku 0,5 opakowania kisielu wiśniowego  KREM: 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym galaretka(...)przemian z olejem. Ubijamy tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 równe części.  Do 1-ej dodajemy kakao, 2-giej mak, 3-ciej kisiel, 4-tej żółtka i 1 łyżkę mąki. Każde z ciast mieszamy oddzielną łyżką. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na środek blachy nakładamy po 3 łyżki każdego z ciast i tworzymy kręgi

Pani na deser
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 328

warzywa jak na przykład rabarbar już pojawiają się w ogrodach i na straganach. Warto więc korzystać z tego krótkiego sezonu i koniecznie upiec to ciasto. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 szkl maki orkiszowej T650 0,5 szkl maki krupczatki 1,5 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru(...)łyżki cukru Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić w około 1 cm kawałki. Zasypać cukrem,wymieszać i odłożyć na 3-4 godziny. Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Na wolnych obrotach miksujemy do momentu aż składniki się połączą. Przekładamy na blat zagniatamy i formujemy z ciasta wałek. 2/3 ciasta wykładamy

Ala piecze i gotuje
Rogale Marcińskie 882

warte całego tego czasu spędzonego w kuchni i całej tej pracy. Delikatne, chrupiące i to nadzienie z białego maku, po prostu bajka. Ich kaloryczność pozwolę sobie przemilczeć ;), raz do roku jeden rogalik można zjeść ;).  Ciasto: 30 g świeżych drożdży  250 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej tortowej  łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru(...)części. Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Wyjmujemy wałkujemy składamy i znów chłodzimy i tak jeszcze 2 razy, ja swoje ciasto po ostatnim składaniu pozostawiłam w lodówce na całą noc. Mak zalewamy wrzątkiem, parzymy 30 minut, a potem odsączamy na sitku. Orzechy, figi i migdały również parzymy, a migdały dodatkowo obieramy ze skórek. Następnie wszystko to mielimy

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasto z masą budyniową rabarbarem i tuskawkami 169

dodatkiem Was zapraszam. Ciasto jest wilgotne , nie za bardzo słodkie i po prostu rozpływa się w ustach, zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe z cukrem  500 ml słodkiego(...)truskawek 300 g rabarbaru 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło, cukier, zółtka , śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolitą masę, az ciasto nie bedzie przystawać do miski.Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godzinę . Rabarbar  umyc, obraz, pokroić w centymetrowe kawałki i zasypac cukrem, wymieszac i odstawić. W międzyczasie

Gosia gotuje
Makowiec drożdżowy 162

czego zacząć. Za szybko wszystko. Makowiec drożdżowy, który upiekłam wyszedł na prawdę smaczny, ciasto długo, pomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce nie podbijają naszych serc. Córeczka powiedziała, że byłby pyszny, gdyby nie mak, nie ma co ukrywać, że dzieci są najbardziej szczerymi i surowymi krytykami. Polecam do wypróbowania(...)koperta aktywne suche drożdże ) - 1/3 szklanki oleju - 2 żółtka - 1 łyżka cukru Wypełnienie: – pół puszki gotowej masy makowej opcjonalnie ulubione bakalie i orzechy Dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta. Wykonanie: Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie gorącym). Odstawić na kilka chwil aby „ruszyły”. Do miski wlać olej, ja troszkę oleju zostawiam do oblania rąk, wtedy

dom-agi.pl
Drożdżówki z makiem 203

Upiekłam wczoraj drożdżówki z makiem. Wierzcie mi, że czasami człowiek musi bo inaczej się udusi :) Taka miałam ochotę na makowe "coś", że nie

Smaczna Pyza
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 102

Cytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki(...)jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 20 g maku Starta skórka z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny 250 ml wody gazowanej 2 jaja 80 g stopionego i przestudzonego masła  olej do smarowania gofrownicy DO PODANIA jeżyny gęsty jogurt

Tajemnice Smaku
Kruche ciasto z malinami i pianką 275

ostatnie ciepłe dni i chcąc nasycić się smakiem malin upiekłam ciasto na pożegnanie lata. Kruchy spód i wierzch, a między nimi lekka pianka z malinami. Pyszne! Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 2/3 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 200g masła 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka pianka: 6 białek 1 szklanka cukru 100ml(...)500ml mleka, bez cukru) 2-3 szklanki malin opcjonalnie cukier puder do posypania Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jakby takie duże "płaty" kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez

Obiad gotowy
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 180

olej) Dodatkowo: mak lub ulubione ziarna do posypania (u mnie siemię lniane, sezam i słonecznik) Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Mąka orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania . Misę z ciastem odstawić(...)zwykle ok.40 minut. Gdy mamy cieplej czas może być krótszy. Wyrośnięte ciasto zbijamy dokładnie łopatką i rozdzielamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem lub oliwą (w przypadku form metalowych należy je dodatkowo wysypać dokładnie otrębami lub mąką). Ciasto wygładzamy łyżką maczaną w wodzie. Posypujemy ulubionymi ziarnami lub makiem, delikatnie skrapiamy wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania (ok.20 minut

Smaczne Zdrowe
Domowa ciabatta z podgrzybkami 141

wersji zapiekanek z grzybami leśnymi. Wyszły chrupiące, pachnące lasem. ciabatta: zaczyn biga 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/4 szklanki letniej wody ciasto: 3 i 1/4 szklanki  maki pszennej typ 650 1 i 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 2 dkg drożdży 1 łyżka oliwy farsz: 30 dkg podgrzybków 20 dkg pieczarek 1 cebula(...)dodaję mąkę i zarabiam mikserem. Nakrywam miskę folią spożywczą spinam gumką i odstawiam na noc na około 12-15 godzin w ciepłe miejsce. Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu bigle, dosypuję mąkę, dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko

wesoła kuchnia
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 222

wadzę ok 320 gram, jeżeli chcemy zrobić uchwyty to przykrywek, które odetniemy od chlebka. To od ciasta odrywamy kawałeczek i formujemy 3 równe kulki, które przykleimy do wierzchu chlebka za pomocą odrobiny wody - staramy się uformować jak najgładsze chlebki (rozpłaszczam ciasto zbieram do środka  tworząc sakiewkę obracam i delikatnie formuję bułkę - układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia(...)pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut - po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta - możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste - pieczemy ok 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny

Basia w kuchni
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 258

wymaga wymyślnych składników czy godzin spędzonych w kuchni a smakuje wyśmienicie. Przepis Marthy Steward.  Przepis wydrukowany w bieżącym numerze "Kuchnia i kropka"  ;)   Składniki: ciasto: 1 i 1/2 szklanki maki pszennej typ 500 (osobno 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 170 g masła 1 szklanka drobnego cukru 3 jajka(...)mieszamy łyżka w miseczce. Powinna mieć konsystencje mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto. Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Paszteciki z pieczarkami 146

soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki maku Przygotowanie: Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle, do czasu aż odparuje z nich woda. Doprawić solą i pieprzem – ostudzić i drobno posiekać. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić(...)stopni. Krok po kroku: 1. Pieczarki pokroić i podsmażyć 2. Zagnieść ciasto 3.Posiekać pieczarki 4. Ciasto rozwałkować, pokroić i nałożyć farsz 5. Zwinąć w rulon i pokroić na kawałki 6. Paszteciki posmarować żółtkiem i posypać makiem Pobierz wersję do druku: Pobierz Paszteciki z pieczarkami Artykuł Paszteciki z pieczarkami

KuchniaWeDwoje.pl
Rogaliki drożdżowe z serem 158

chwila. Delektowanie się rogalikami i patrzenie jak rodzinka szybko je konsumuje. Cmokając i zachwalając, że są bardzo pyszne. Jeśli macie ochotę na inne drożdżowe ciasto to polecam ciasto maślane Składniki 3 szklanki maki pszennej 130 masła roztopionego 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka Nadzienie 300 g twarogu 1 żółtko cukier(...)Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże wyrosną. Do miski  przesiać mąkę i dodać cukier, sól.. Żółtka wymieszać z mlekiem i przestudzonym rozpuszczonym masłem.Wlać do ciasta, dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść. Uformować kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania