Polecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe barwniki
Bajeczna Kuchniazrobienia ciasta. W dzisiejszej propozycji pyszne ciasto drożdżowe w trochę innej odsłonie. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie bez zagniatania! Składniki: Ciasto: -> 5 jajek -> 3 szklanki maki tortowej -> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 szklanka cukru -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka oleju -> 1 cukier waniliowy -> Kostka świeżych drożdży
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Zaczynam już za serio gotowanie świątecznie, co prawda dziś tylko testy smakowe, tak żeby domowników wporwadzić w stan świąt makiem, ale taka tarta to ciekawa odmiana dla makowców. Składniki na formę o średnicy około 30 cm: ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła kokosowego 100 g daktyli 100 ml gorącej wody do namoczenia(...)włoskich 250 ml mleka roślinnego 50 g kaszki kukurydzianej lub manny 2-3 gruszki Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą tak aby przykryła mak 2 cm ponad poziom i gotuj aż do odparowanie wody (w tym czasie przygotujesz ciasto) Namoczone daktyle wraz z wodą w których się moczyły (100 ml!) zblenduj razem na gładką masę Zagnieć gładkie ciasto z masy daktylowej
greenscarfłyżka cukru pudru żółtko na krem: 1/2 kostki masła 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru dodatkowo: białko łyżka maku 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka Składniki ciasta zagnieść. Przygotować foremki do babeczek (użyłam większych i mniejszych): nasmarować je i oprószyć mąką od zewnętrznej strony. Przygotować szklankę lub kubek odrobinę większe średnicą niż(...)samą szklanką wyciąć taką samą ilość kołek ile babeczek. W każdym kółku wyciąć mały otworek na nóżkę. Z pozostałego ciasta uformować nóżki cieńsze niż średnica otworka (ciasto trochę urośnie w pieczeniu), jeden koniec zamoczyć w białku i oprószyć makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec do zrumienienia około 10 minut. Wystudzić i delikatnie zdjąć ciastka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} SERNIK Ciasto: 4 żółtka, 3 szkl. maki zwykłej, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny Masa serowa(...)całe jajka, 1 budyń śmietankowy bez cukru Wykonanie: Piana z białek: 4 białka ubić na sztywno i dodawać szklankę cukru, Z podanych składników zagnieść ciasto. Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części, większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno
Kuchnia BeatyKlasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 kg śliwek węgierek Kruszonka: 1 żółtko 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 cukier
Na Ciasteczkowych Papierachłyżki suchego maku, 1/2 słoiczka konfitury z płatków róży Polska Róża . PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję stopniowo cukier oraz żółtka. Na końcu wsypuję mąkę. Delikatnie mieszam. 2. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą nakładam łyżką niewielkie porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka. Ciastka posypuję makiem. Piekę około(...)testowania od sklepu Polska Róż a. Konfitura jest przygotowywana z najwyższej jakości, mięsistych płatków róży. Ma wspaniały smak i aromat. W kuchni konfiturę wykorzystuje się, jako dodatek do ciast, ciastek i deserów. Ma także właściwości zdrowotne, pomaga w leczeniu infekcji bakteryjnych i chorób dróg oddechowych. Konfitura ma wspaniałą konsystencję i jest idealnie słodka. Podbiła moje kubki smakowe i jeszcze niejednokrotnie
Tradycyjna kuchnia Kasimak, słonecznik, czarnuszka itp. *** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta(...)formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!),*** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C, a na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki
Blog z Apetytemmiejsce na 15-20 minut. W misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą, dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony – paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez
Zasmakuj Kuchnimiejsce na 15-20 minut. W misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą, dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony - paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez
Zasmakuj KuchniSernik czekoladowy to jedno z pyszniejszych ciast. Pyszny, ciemny biszkopt z mokrym i puszystym serem w środku, do tego polany polewą i posypany kokosem. Przypis znany
Kulinarne Fantazje Mariolirumu nie żałowała;) Samo ciasto jest bardzo podzielne i bardzo dobre. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach czy uroczystościach. Polecam. Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki Masa(...)Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około 25-30 minut – pilnujemy by nie spiekło się zbyt
Smaki Na Talerzulądują na podium. Swoją drogą może warto utworzyć ranking sudeckich naleśników? Naprawdę w niektórych schroniskach potrafią być podłe.. ale może nie zrobię żadnym gospodarzom antyreklamy :) Ciasto na naleśniki (prosta sprawa): - 2 szklanki maki - 2 szklanki mleka - 2 jajka - 2 łyżki oleju Oczywiście modyfikacji przepisu na ciasto naleśnikowe jest mnóstwo w zależności od ich smaku, kaloryczności, puszystości
Słodka sielankaskladniki i przystapilysmy do wspolnego pieczenia majac przy tym wiele radosci. Poniewaz Viki chwilowo nie moze jesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama. Ciasto orzechowe skladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie: Orzechy drobno(...)siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase. Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy. Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej
Przysmaki KarolkiMoja Bożonarodzeniowa wariacja sernika stała się makosernikiem z brzoskwinią. Osobiście mak lubię tylko w towarzystwie( sera , owoców, marcepanu, czekolady). Nie przepadam za tradycyjnymi makowcami( za to uwielbiam japoński). Tym razem jednak postawiłam na serowo- makowy miks .Bardzo konkretny , orzeźwiony słodkim smakiem soczystej brzoskwini. Całość zaserwowana na kruchym cieście o aromacie waniliowym. Na Święta Bożego Narodzenia sprawdził się rewelacyjnie. Składniki
Domowe ciasta