ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:164/571)

Drożdżowe hot dogi z pieczarkami i serem feta 221

Pyszny domowy fast food w postaci hot dogów. Pyszne nadzienie w postaci przesmażonych pieczarek, żółtego sera i sera feta. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 150 g sera feta(...)żółtego sera 5 parówek z szynki Maestro Henryk Kania Mąkę pszenną mieszamy z solą i pieprzem. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do maki. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.  Pieczarki kroimy na pół plasterki, cebulę kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach, ser feta kroimy w kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Pączki tradycyjne z dżemem 168

spirytus (dzięki niemu pączki będą mniej nasiąkały tłuszczem) i wyrabiamy przez ok. 5 min. Ciasto będzie bardzo lepkie, ale w żadnym razie nie wolno dodawać maki,bo pączki wyjdą twarde. Do tak wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło i wyrabiamy kolejnych 5 min. Tak przygotowane ciasto wykładamy do czystej misy, posmarowanej olejem i odstawiamy pod przykryciem na 2 godz do wyrośnięcia

Kuchnia Łukasza
Drożdżówki z serem 324

Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :) Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70g masła 100ml mleka (w temperaturze pokojowej

Smakowy Raj
ciasto makowo serowo jabłkowe 460

masłem, cukrem i jajkiem. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie równe części, schładzamy ok. 30 min. w lodówce. Dwie jednakowe blachy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy na nie rozwałkowane ciasto kruche, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 160-180 st. C. składniki na masę serową: 1000 g tłustego sera 250 g cukru pudru 120 g masła 5 jajek(...)Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Do masy jajecznej dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mieszamy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą serową. masa makowa: 850 g maku z puszki Na podpieczone ciasto kruche wykładamy gotową masę makową. Na nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 45 min. składniki masę jabłkową

Domowy Smak Jedzenia
Obwarzanki 135

sody oczyszczonej Dekoracja: 3 łyżki mleka sezam mak, ja użyłam maku Bacalis z POLOmarketu Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do niej rozpuszczone w wodzie drożdże. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut, czas pracy robotem to około 3 minuty. Ciasto drożdżowe na obwarzanki odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Zajmie(...)czasie wyrastania nastawiamy wodę do obwarzania obwarzanek.  Zanim woda się zagotuje dzielimy nasze ciasto na 6 równych części. Z każdej z nich rolujemy wałeczek, z kolei ten składamy na pół i skręcamy. Tworzymy okrąg i zlepiamy obydwa końce. Tak postępujemy z każdą kulką ciasta. Odstawiamy je na 15 minut do napuszenia. Po tym czasie woda już wrze. Dodajemy

MamaOskarka
Wielkanocny tulipan 251

następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę (najlepiej po 2 łyżki na raz). Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy dodatkowe dwie łyżki mąki, do drugiej kisiel, a trzecią jeszcze raz dzielimy, tym razem na dwie części. Jedną łączymy z makiem, a drugą(...)kakao. (Każdą delikatnie mieszamy szpatułką lub miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera.) Keksówkę delikatnie natłuszczamy i wysypujemy cienko bułką lub płatkami. Wlewamy najpierw jasne ciasto, później różowe - na środek białego, wzdłuż formy, a następnie to z makiem - na środek różowego, również wzdłuż formy. Przez środek keksówki w rzędzie układamy wiśnie (można obtoczyć je najpierw delikatnie w mące) i przykrywamy

Ratunku obiad
Kopciuszek 177

pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawać żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki. Ciasto wlać do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.  Biszkopt makowy :   ( blacha 24 cm x 36 cm ) 1 szkl.mąki 3 duże(...)proszku do pieczenia Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsypać mak i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka malinowa :  2 galaretki o smaku malinowym

Moje domowe kucharzenie
Chleb owsiany oliwkowo-pistacjowy 106

Składniki: (bochen o wadze 1,050 kg.) Zaczyn poolish 1 szkl. maki pszennej chlebowej 750 1 szkl. letniej wody 1/3 łyżeczki suchych drożdży Ciasto na chleb cały zaczyn poolish 400 g. maki pszennej chlebowej 750 83 g. płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. letniej wody 2 łyżki drobniutko posiekanych czarnych oliwek(...)zmiel w młynku), sól oraz suche drożdże. Dodaj zaczyn i wlej wodę, wymieszaj. Dodaj posiekane oliwki oraz posiekane nożem pistacje, wymieszaj krótko i przełóż całość na stolnicę.  Wyrabiaj ciasto ugniatając rękami przez około 10 minut. Uformuj kulę i przełóż ciasto do wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba (jeśli nie posiadasz, wyłóż durszlak ściereczką kuchenną, obsyp ją mąką i połóż

Delicious Place
Wieniec drożdżowy z makiem 157

zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki . Składniki na dwie chałki: 540 g mąki pszennej u mnie chlebowa 80 g drobnego cukru do wypieków (dałam(...)suchego, zmielonego, do kupienia w Lidlu) 100 g cukru (u mnie 50 g) Mak zalać wrzątkiem, tylko do przykryć, poczekać aż ostygnie, około 20-30 min, dokładnie odcisnąć z namiary wody, np. w pielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek i rozwałkować na wydłużony

moj przepis na
kruchy makowiec zawijany 111

tego przepisu wyszły dwie rolady pieczone w keksówkach o długości 21 cm.  Składniki: na ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 2 szklanki maku 4-5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórki kandyzowane(...)folią i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać.  Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ORKISZOWE KRAKERSY Z 4 SKŁADNIKÓW 60

też posiekać masło z mąką, dodać kefir i sól i wymieszać) zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na około pół godziny posyp blat mąką, rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok 1-2 mm wytnij krakersy o takim kształcie, jaki chcesz – ja wybrałam króliczki i pisanki ułóż wycięte krakersy na blaszce i zrób w nich dziurki widelcem(...)Smacznego! *jeśli chcesz na krakersy nałożyć jakąś masę i zmienić je w mini kanapeczki, posmaruj je rozbełtanym jajkiem przed pieczeniem **możesz je także posypać sezamem lub makiem, albo dodać przyprawy do ciasta – opcji na urozmaicenie tego przepisu jest wiele (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł ORKISZOWE KRAKERSY Z 4 SKŁADNIKÓW pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 218

sprzyja  wykorzystaniu ich  na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiaj polecam ciasto drożdżowe ze śliwkami. Naprawdę bardzo proste , nie wymaga specjalnych umiejętności podczas robienia ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI: 1/2 kg maki pszennej 3 jajka 50g drożdży   1 szklanka mleka 100 g masła 1/2  szklanki cukru 1  cukier  wniliowy ¼ łyżeczki soli(...)żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę. Następnie wlać drożdże, mleko i roztopione ciepłe masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką tak, by składniki się połączyły. Ciasto będzie nieco rzadkie. Odstawić chwilę do wyrośnięcia.  Śliwki przekroić na pół, wyjąc pestki, ułożyć na cieście powciskać. Poczekać, aż ciasto jeszcze podrośnie. Można  na wierzch posypać kruszonką. Wstawić

W kuchennym oknie Ewy
Kopiec kreta w innej odsłonie 324

postanowiłem upiec ciasto  kakaowe  tylko, że tym razem wzbogaciłem je o piankę i wiśnie. Zresztą  sami zobaczcie jak wyszło na poniższych zdjęciach. Składniki na ciasto: 6 jajek 11/2 szklanki maki pszennej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao Szczypta soli, 10 g Masła, bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy  Inne składniki(...)białka z odrobiną soli (wówczas  jest szybciej), dodajemy żółtka, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą,  wówczas ciasto na 100% nam nie przywrze do ścianek . Pieczemy w temperaturze 180' C przez pół godziny. Moje ciasto nie wyrosło równomiernie, a tylko środek, wiec postanowiłem zrobić z niego

cookpl
Tort truskawkowo rabarbarowy 114

biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki maku białego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru  galaretka: 35 dkg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżki cukru krem budyniowy: 1budyń śmietankowy z cukrem 500 ml mleka 4 łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżeczki żelatyny dekoracja: migdały prażone truskawki(...)znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu, na końcu mak dodaję i mieszam delikatnie. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około

wesoła kuchnia
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. 168

wody Przygotowanie zaczynu: Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Składniki ciasta chlebowego: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni (namoczyć 2 godziny przed wyrabianiem chleba) 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie ciasta chlebowego: Do zaczynu dodać wodę i dokładnie wymieszać

Codziennik Kuchenny