ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:173/571)

Cytrynowe drożdżówki z serem 152

porcji ciasta piekę dwa albo nawet trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem lub makiem. Te dzisiejsze są moje i męża. Ciasto o smaku cytrynowym z nadzieniem z twarogu takiego z grudkami i cytrynowym lukrem". Czytaj więcej

Wiem co jem
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym ( bezglutenowe) 248

sera topionego  mała śmietana 12% 1/2 szklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem odstawiamy na 20 minut. po tym czasie jesli ciasto będzie za rzadkie dodajemy trochę maki natomiast jeśli za gęste dodajemy mleko. Smażymy na oleju cienkie naleśniki. Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek

NaKońcuJęzyka
Ona jest niesamowita... 170

lubie" Nie moglam sie oprzec pokusie i juz po chwili moje upragnione ciasto z rabarbarem wyladowalo w piekarniku. Okazalo sie tak pyszne, ze dzis robie powtorke :) Ciasto z rabarbarem skladniki: 300 g maki 200 g miekkiego masla 200 g cukru 4 jajka 1 budyn waniliowy 3 lyzki mleka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 lyzki brazowego cukru 500 g rabarbaru

Przysmaki Karolki
MAKOWIEC Z SEREM I BRZOSKWINIAMI 189

ORAZ: 2 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń WYKONANIE: CIASTO: Składniki na ciasto siekamy i zarabiamy, jeśli nie możemy zagnieść ciasta wlewamy troszkę zimnej wody. Schładzamy przez ok. 0,5 godziny. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy do lekkiego zarumienienia. MAK: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do miski przekładamy masę makową, dodajemy orzechy, mannę miód, olejek i dobrze mieszamy(...)studzimy. Wszystkie składniki na sernik przekładamy do miski i mieszamy rózgą. Na końcu wlewamy zimne masło. Dokładnie mieszamy i wylewamy na mak. Równo rozprowadzamy. Pieczemy ok 50 - 60 minut.  Sernik odstawiamy aż przestygnie. WIERZCH CIASTA: Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Odstawiamy do stężenia. Brzoskwinie kroimy w plasterki, rozkładamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką, chowamy do lodówki. Smacznego

Pani na deser
Torcik makowy z mascarpone 183

makowy z mascarpone jak najbardziej. Bazą makowego tortu jest zwykły biszkopt, do którego dodaliśmy zmielone ziarenka niebieskiego maku. Torcik makowy przełożyliśmy pysznym i prostym do zrobienia kremem mascarpone. Użyty do przełożenia dżem z czerwonych porzeczek kontrastował ze śmietankowym nadzieniem i lekkim ciastem. Udostępnij Składniki na Makowy biszkopt: 6 jajek wielkości L 120 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego(...)Żółtka utrzeć na puszystą białą masę z połową cukru i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mielony mak dokładnie wymieszać. Miksując żółtka na niskich obrotach, stopniowo dodawać naprzemiennie składniki suche i ubite białka. Masę przelać do tortownicy ( śr. 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego

niecodziennikpary
Najlepszy Piernik 413

rodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową(...)Prostota i minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu lejącego 3 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy kefir. Ubijamy krótką chwilę. Następnie dodajemy mąkę. Ubijając wlewamy

Made By Mom And Son
Focaccia z polędwiczką 189

ananas pokrojony w kawałeczki ser żółty starty na tarce pomidorki koktajlowe w całości Focaccia z polędwiczką - wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy je do maki wymieszanej z solą. Zagniatamy drożdżowe ciasto i odstawiamy je do podwojenia objętości. Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 3 części i każdą z nich rozciągamy w zgrabny okrąg pomagając sobie oliwą, nie mąką

MamaOskarka
Ciasto Poduszkowiec – prosty i sprawdzony przepis 158

Ciasto Poduszkowiec[/caption] Zobacz inne przepisy na ciasto z serem: Sernik Na Zimno Z Brzoskwiniami Jagodowa Pokusa – Sernik Na Zimno Sernik Na Zimno Z Makiem (338 Kcal) Aksamitny Sernik Z Bezą Artykuł Ciasto Poduszkowiec – prosty i sprawdzony przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Kokoski, Kokosanki,Kostka Kokosowa, czy Lemingtony? 655

reszta tak jak w przepisie, czyli mąka z proszkiem do pieczenia, olej z wodą, mąka z proszkiem i do formy. A drugie identycznie tylko do maki z proszkiem dochodzi kakao. Gotowe ciasta wlane do keksówek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam wykałaczką stan upieczenia ciasta, było gotowe. Wiem, że piekarniki pieką

Blondynka Gotuje
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MAKIEM 402

Wbrew pozorom w tym cieście nie ma kakao ani czekolady. Ciemny kolor to zasługa maku oraz mąki pełnoziarnistej. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 263

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował

Moja Delicja
Ciasto na pierniki 268

gdzie czas lezakowania skrocony jest o polowe. W sam raz by ciasto dojrzalo, a upieczone pierniczki zdaza nabrac kruchosci do swiat przechowane w metalowych puszkach. Pierniczki - ciasto dejrzewajace II skladniki: 1 kg maki 1/2 kg miodu 2 szklanki cukru 3 lyzeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1 plaska lyzka kakao 250g masla 3 jajka szczypta soli 1 opakowanie przyprawy(...)rozpuszczamy miod, cukier i maslo. Po przestudzeniu dodajemy do tego przesiana make + kakao, jajka, sol oraz sode rozpuszczona w zimnym mleku. Na koncu dodajemy przyprawy. Wszystko dokladnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy w chlodne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje, walkujemy i za pomoca foremek wycinany wzorki. Ciasto nie moze byc zbyt cienko rozwalkowane, bo pierniczki

Przysmaki Karolki
WIELKANOCNE CYTRUSKI 177

skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko maka i rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (ja użyłam kwiatka, zajączka i owieczkę) wyciąć ciasteczka. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, posmarować roztrzepanym jajkiem(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Z porcji wyszło mi około 50 sztuk. Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Rada: można użyć zamiast margaryny masło; jeśli ciasto przy zagniataniu jest klejące, maziste należy dosypać mąki. Ciasto ma być gładkie, elastyczne

Ciastka - domowe słodkości
Chałka z miodem 272

dłonią do uzyskania jednolitego ciasta - ciasto odstawić do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką lub ręcznikiem papierowym - po 1-1,5 godziny ciasto lekko zagnieść, podzielić na 3 części - każdą z części podzielić na 5 kawałków, z nich uformować wałeczki o długości około 20cm - wałeczki złączyć końcami razem ze sobą tworząc "wachlarz" (zdj. 1) - przeplatać wałeczki ciasta między sobą zaczynając(...)zostaną nam niewielkie kawałki ciasta z każdego wałka, skleić je razem i lekko wcisnąć pod spód chałki (zdj. 3 i 4) - w ten sam sposób wykonać pozostałe dwie chałki -gotowe chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia - chałki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem - piec w temperaturze około

Smakołyki Bereniki
CHLEB PYTLOWY NA ZAKWASIE Z PESTKAMI DYNI - wspólne pieczenie 223

mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze(...)trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku

Posadzone i zjedzone
20. Ciasto kokosowe bez mąki na kaszy jaglanej 347

Jutro dzień matki i tak jak pisałam wcześniej, cały weekend zastanawiałam się co by dobrego wyczarować dla mojej mamy. Miałam do spełnienia 3 warunki: powinno być

Be Fit Be Strong