ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:147/571)

Ciasto śmietanowo – makowe 146

wanilii, 1,5 łyżki maku. Przygotowanie: Masło utrzeć z sodą i cukrem, dodać jajko i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać 150 g mąki i wymieszać. Resztę mąki dodać stopniowo. Nie należy za długo zagniatać ciasta. Musi być ono miękkie.Zrobić kulę i włożyć na godzinę do lodówki.W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem, wanilią, makiem i jajkami(...)natłuszczonej formy (20 cm) wyłożyć ciasto robiąc brzegi na ok. 3,5 cm. Wlać śmietanę. Wstawić do piekarnika na ok. 40 – 50 min.Piec w temp

kulinarnajamka.blogspot.com
Wykwintny Zawrót Głowy 173

folią aluminiową, posmarowaną odrobiną oleju. (Posmarowałam blaszkę, na to folię włożyłam. Odeszła po upieczeniu ciasta bez problemu). Piec 45 minut, w temperaturze 180 stopni.  Ciasto II: 7 białek szklanka cukru szklanka sypkiego maku szklanka wiórek kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić dodając cukier. Następnie powoli wsypywać mieszaninę z sypkich składników: maku, wiórek, mąki

Kuchnia smaków
Wieniec Makowy 429

Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową. 5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę.  Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasteczka na Halloween 184

Takie ciasteczka w tym roku zrobiliśmy na Halloween. I razem z dziećmi je dekorowaliśmy. Ciasteczka są super kruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na

kuchnia doski
ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA – TARTA ZEBRA 69

ciasto, ale w nietypowej wersji. Nietypowej, ale absolutnie nie mniej smacznej, niż klasyk. Pyszne, delikatnie kruche ciasto pokryłam serową i makową masą – całość wylałam naprzemiennie tworząc ozdobną zebrę po upieczeniu. Ciasto jest niesamowite! Wspaniale pachnące migdałami, wanilią i skórką pomarańczową. Nie zapychające! Takie, po którego dokładnie śmiało można sięgnąć bez chwili wahania! Masa serowa jest niesamowicie kremowa! Ciasto idealne(...)cukrem z wanilią Bourbon Dr. Oetker oraz zwykłym cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Mak zalewamy wrzątkiem ( do przykrycia ), zostawiamy do wystudzenia, odcedzamy i dodatkowo odsączamy usuwając nadmiar wody. Schłodzony mak łączymy z 1/3 masy, dodajemy ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker , mieszamy. Na schłodzone ciasto wylewam naprzemiennie masę serową i masę makową. Pieczemy ok. 45 minut w 170C. Studzimy

Ostra na Słodko
JABŁECZNIK MOJEJ BABCI + FILMIK 3341

Jabłecznik to jedno z pyszniejszych ciast, na maślanym, półkruchym cieście smakuje rewelacyjnie. Najlepszy jabłecznik jest na drugi dzień kiedy to zmięknie, polecam.       

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK Z MAKIEM I GLAZURĄ POMARAŃCZOWĄ + FILMIK 194

Sernik z makiem i glazurą pomarańczowo - brzoskwiniową, to pyszne i efektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam. CIASTO :   1,5 szklanki mąki pszennej 100 g margaryny 1 jajko 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru  MASA SEROWA :   1 kg sera wiaderkowego 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru

Kulinarne Fantazje Marioli
Parówki w cieście 177

przekąskę w ciągu dnia, podwieczorek. Parówki w cieście zapieczone gorące i chrupiące. W środku oprócz gorącego mięsa czeka też niespodzianka w postaci ciągnącego się sera. Ciasto można posmarować jajkiem i posypać np. sezamem, makiem, ulubionymi ziołami lub tartym serem. Jeśli zostanie Wam ciasta przygotujcie z nich małe kąski w postaci np. kwadratowych ciasteczek przygotowanych na wytrawnie (na każdym ułóżcie

Zasmakuj Kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ 129

Dzisiaj podam fajny przepis na ciasto drożdżowe z papierówkami i kruszonką. Ciasto jest nie za wysokie, lekko słodkawe i bardzo smaczne a papierówki idealnie się do

Kulinarne Fantazje Marioli
Stripsy jak z KFC 205

czerwonej papryki ostrej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy 1/2 szklanki maki, mleko, szczyptę soli, pieprzu i odrobinę kurkumy. Ciasto miksujemy blenderem, tak aby je odpowiednio napowietrzyć (ciasto ma być gęste). Następnie przelewamy je do miski z mięsem i mieszamy, tak aby ciasto dokładnie oblepiło mięso

Emcia Pichci
Ciasto „serowo - makowa więź” z brzoskwiniami 174

cukru pudru 3 jajka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa makowa: 200g maku 1/2 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 łyżki miodu 100g masła 70g rodzynek 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 9ml olejku migdałowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać(...)rodzynki, miód, cukier puder i żółtka. Wymieszać mikserem, dodać ubite na sztywno białka i wlać aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. 4. Na spód formy wylepiony ciastem najpierw wyłożyć masę makową (robiąc dwa okręgi z maku), następnie wylać masę serową i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche babeczki makowo-pomarańczowe 106

Kruche ciasto, masa makowa z pomarańczami i delikatna aromatyczna śmietanka pomarańczowa to alternatywa dla świątecznego makowca. Łatwiej, szybciej, ale równie smacznie. Niestety dość często się zdarza,że słodkości z makiem oraz tradycyjne potrawy świąteczne mogą powodować jednak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, uczucie przejedzenia(...)zapobiec tym nieprzyjemnym skutkom jedzenia warto sięgnąć po Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej KRUCHE BABECZKI z MAKIEM i ŚMIETANKĄ POMARAŃCZOWĄ Składniki: ciasto na foremki według tego przepisu  klik (lub 15 gotowych foremek z kruchego ciasta) 250 g masy makowej 1 pomarańcza 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru

Bon appetit mon amie
Ruskie pierogi, czy na pewno? 169

moje pierogi ruskie, bowiem smak farszu , zależy od proporcji  jakie zastosujemy. Podobno te, które robię są pyszne , tak twierdzą ci , którzy je  jedzą. Czego potrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy

W kuchennym oknie Ewy
Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami 177

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 50 sztuk Ciasto: Ok 500g mąki 1 szklanka gorącego mleka 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: 200g mielonego maku 300ml mleka ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek płynnego miodu Dodatkowo: Wiórki masła Prażone płatki migdałów Sposób przygotowania Ciasto: W przesianej(...)mące robimy dołek. Dajemy sól i powoli wlewamy mleko cały czas siekając wszystko nożem. Na końcu dodajemy roztrzepane jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na min 30 minut, pod szklanym naczyniem, by odpoczęło. Farsz: Mak zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie solidnie odciskamy z nadmiaru płynu, łączymy z orzechami i miodem.  Przygotowanie: Ciasto wałkujemy na grubość

Kuchnia w czekoladzie
MAKOWO - CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ 138

SKŁADNIKI na ciasto :  3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 g masła lub margaryny 9 jajek 5 łyżek oleju 1 opakowanie czerwonego kisielu 1/2 szklanki maku 1 łyżka kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)Sposób przygotowania :  Margarynę utrzeć z cukrami, dodając stopniowo po jednym żółtku, oliwę, mąkę z proszkiem i na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajmy kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. ciasta układamy przemiennie łyżką na blaszce. Wierzch ciasta lekko wyrównujemy. Pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli