ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:62/571)

Moj pierwszy dyniowy wypiek :) 172

czego sie spodziwac, ale lista skladnikow dzialala na moja wyobraznie. Zaskoczyla mnie jedynie konsystencja ciasta, bo nie spodziawalam sie, iz bedzie tak bardzo kremowe. Ciasto dyniowe skladniki na ciasto 250g maki krupczatki lub tortowej 200g masla 3 lyzki cukru pudru 1 zoltko szczypta soli torebka cukru waniliowego 40g zmienonych orzechow wloskich skladniki na mase: 450g miazszu dyni 2 jajka

Przysmaki Karolki
Ziemniaki zamiast paczkow 189

tylko napelnilysmy foremke i umiescilysmy ja w piekarniku na dobrych 40 minut. Od chwili rozpoczacia gotowania na efekt koncowy czekalysmy mniej niz na paczki ;-) Quiche ziemniaczany z porem ciasto: 170g maki 1 jajko 1 lyzeczka slodkiej papryki 1 lyzeczka suszonego rozmarynu 0,5 lyzeczki soli 3 lyzki oliwy 1 lyzka wody maslo do nasmarowania foremki nadzienie: 4 ziemniaki ugotowane

Przysmaki Karolki
Bułki na maślance 117

dokladnie polaczyc. Nastepnie powoli dosypac reszte maki do czasu, az ciasto zacznie odchodzic od miski. Ciasto przelozyc na lekko oprószony maka blat i wyrabiac przez okolo 7-10 minut, az zrobi sie gladkie i elastyczne. Czysta miske natluscic, z ciasta uformowac kule i wlozyc do srodka. Przykryc i odstawic na 1 i 1/2 godziny w cieple miejsce do wyrosniecia. Nastepnie(...)natluszczonej lub wylozonej dobrym papierem blaszce (moje niestety przywarly do papieru). Przykryc i ponownie odstawic do podrosniecia na okolo 30 minut. Przed pieczeniem mozna posmarowac jajkiem i posypac np. makiem. Piec w 190oC przez okolo 15-18 minut. Mi wyszło 16 bułeczek .Jadzia

w mojej kuchni
Ciasteczka makowe 262

mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto - ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0,5-1 godz. - schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem(...)dekoracji, gdyż ziarenka maku sprawiają, że są one piegowate, co wygląda bardzo ładnie. Jeżeli jednak chcemy pobawić się w tworzenie wzorów na ciastkach, proponuję czekoladę deserową, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej oraz biały lukier wykonany z białka i cukru pudru utartych razem na gładką gęstą masę. Przy okazji dekorowania ciasteczek z makiem, upiększyłam też ciasteczka korzenne

Smakołyki Bereniki
Tarta z galaretkami 156

spokojnie przygotować nawet jeden czy dwa dni wcześniej bo jeszcze lepsze jest następnego dnia.       PRZEPIS NA TATĘ Z GALARETKAMI Składniki na tarte z galaretkami: ciasto: 250g maki pszennej 125g masła 1 jajko 50g cukru pudru krem: 300g śmietanki kremówki 30% – zimnej, z lodówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki(...)różową barwę dodatkowo: jeżyny 2 galaretki w różnych kolorach   Jak zrobić tartę z galaretkami: Mąkę i cukier puder wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy jajko i masło, wyrabiamy ciasto. Ciasto formujemy w kule i wkładamy na 15-30 min do lodówki. 2 galaretki rozrabiamy – każdą oddzielnie w 300ml wrzątku, studzimy, wylewamy na płaskie naczynia, wstawiamy do lodówki do stężenia

Dorota Smakuje
SNICKERS 173

Snickers jedno z moich ulubionych ciast. SKŁADNIKI: Ciasto: 60dag maki 3/4 szkl cukru 20 dag margaryny 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy Polewa orzechowa: 12 dag margaryny 20 bag posiekanych orzechów 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Krem I: 1 budyń ś m ietankowy 350 ml mleka Krem II: Masa kajmakowa(...)krówka w puszc e ) WYKONANIE: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. na 3 cześć wylać gorącą polewę orzechową i upiec. ( temperatura 180 stopni ). Ugotować budyń w 350 ml mleka. Na jeden upieczony i ostudzony placek ułożyć budyń. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć masę kajmakową. Przykryć plackiem

Darcia w kuchni
Maślane rogale z makiem 132

razu po wyjęciu z piekarnika były takie rumiane, mięciutkie, że nie mogłam się powstrzymać i chapnęłam jednego. A niech mówią, że gorącego ciasta nie wolno jeść, ale dla takiego smaku było warto:) Maślane rogale z makiem Składniki (na 12 sztuk): 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki maku 1 łyżka(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając mak oraz rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić

Obiad gotowy
Cebularze 184

więc dziś w menu cebularze czyli bułki drożdżowe z cebulą. Moją wersję wzbogaciłam jeszcze pieczarkami i serem i oto co wyszło. Spróbujecie? Składniki potrzebne do przygotowania cebularzy: na ciasto: 500g maki pszennej, 1 opakowanie drożdży suszonych lub opcjonalnie 25g świeżych drożdży, 1 jajko, łyżeczka cukru, szklanka mleka, 100g masła, pół łyżeczki soli. na nadzienie: 4 duże cebule, 500g pieczarek(...)smaku. Sposób przygotowania cebularzy: Mąkę, suszone drożdże, cukier i sól mieszam w misce, dodaję roztopione i przestudzone masło, jajko i lekko podgrzane mleko i wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto i odstawiam ma około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Pieczarki myję, kroję w plastry i duszę na patelni z odrobina soli i pieprzu do momentu aż odparuje

Gotuj Się Kto Może
Podpatrzone ravioli ;) 187

raviloi zrobie i ja. Oczywiscie nie jest to wierna kopia dania proponowanego przez Malgosie, choc mocno sie nim inspirowalam :) Ravioli z farszem ricotta w sosie pomidorowym skladniki na ciasto: 300g maki najlepiej krupczatki 2 jajka 2 lyzki wody sol skladniki na nadzienie: 1 opakowanie serka ricotta okolo 200g suszonych pomidorow 2 lyzki orzeszkow piniowych 2 lyzki startego parmezanu 3 lodyszki(...)400g pomidorow z puszki 3 galazki bazylii 1 lyzeczka suszonego oregano 2 zabki czosnku sol, pieprz odrobina cukru do smaku dodatkowo swieza lub wedzona mocarella (ja uzylam wedzonej) wykonanie: Ciasto W mace robimy wglebienie, dodajemy jajka, sol i wode. Mieszamy wszystko widelcem, a potem zagniatamy gladkie ciasto. Gdy juz bedzie mialo prawidlowa konsystencje owijamy je folia spozywcza i odstawiamy

Przysmaki Karolki
Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem 147

czerwonej papryki, a to wszystko obsypane serem żółtym i zapieczone w piekarniku. Miłośnicy mięsa i ostrych przypraw z pewnością polubią to danie😊 Składniki: Ciasto naleśnikowe: maka pszenna 2 szklanki, maka pełnoziarnista 2 szklanki, woda 3 i 1/4 szklanki, olej 1/4 szklanki, sol szczypta, Farsz: mięso mielone wołowe 350g, fasolka czerwona pół(...)mielona pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, chili, sol, pieprz do smaku, olej do smażenia, Ponadto: ser żółty 250 g, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie gładkie (bez grudek). Następnie smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu

kulinarne odsłony pati
Ciasto dyniowe – po raz pierwszy 174

korzenna, a kruchy spód z orzechami - poezja - rozpływa się w ustach! Ciasto z dynią łatwe 25 minut plus gotowanie i studzenie pieczenie 45 minut blacha 25/35 Składniki: na ciasto * 250g maki krupczatki lub tortowej * 200g masła * 3 łyżki cukru pudru * 1 żółtko * szczypta soli * torebka cukru waniliowego * 40g zmielonych orzechów włoskich na masę * 450g miąższu dyni * 2 jajka + 1 żółtko(...)gałki muszkatelowej * 0,5 łyżeczki zmielonych goździków * 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru * 250 ml kremówki Do dzieła!!! Składniki na masę zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wykładamy ciastem blachę. Dynię gotujemy w małej ilości wody. Studzimy. Przeciskamy przez praskę (ja zmieliłam blenderem). Śmietanę gotujemy z przyprawami. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy piure z dyni

sierotka maRysia w kuchni
Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) 299

zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać wodę i dwukrotnie zmielić. Następnie połączyć z rozbełtanymi jajkami, mąką oraz aromatem. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia powoli dodawać mak , a na końcu bakal ie . Got ujemy do momentu zgęstnienia (masy nie można zbyt długo gotować , ponieważ może oddzielić się tłuszcz). Biszkop t ostrożnie rozwijamy i wykładamy ciepłą masę(...)puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodowce. Moje posty

Słodka Strona
Jabłecznik z makiem 208

łyżki. 4. Mak zalać niewielką ilością zimnego soku jabłkowego. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej porcji dodać masę makową i w pierwszej kolejności przelać ją na tortownicę, wyrównując powierzchnię. Teraz nakładać jasne ciasto. Można spiralnym ruchem przeciągnąć przez ciasto widelcem, aby powstał marmurek. 5. Masło rozpuścić ( 2 łyżki ). Jabłka ułożyć dekoracyjnie, lekko zatapiając je w cieście, polać stopionym masłem(...)Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50-55 minut na jasnozłoty kolor. 6. Gorący piaskowiec z makiem i jabłkami posmarować konfiturą z moreli. Tuż przed podaniem brzegi piaskowca można oprószyć cukrem pudrem. Źródło,, wielka księga ciast

Apetyczna babeczka
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 432

posmarowanie boków torcika. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, na który rozsmarować pozostała masę kajmakową i lekko posypać wiórkami kokosowymi. Na koniec udekorować ciasto biszkoptami podłużnymi.   14. Kruche ciasteczka z czekoladą Składniki: 1 łyżka maki pszennej 1,5 łyżki ziemniaczanej 3 dag czekolady gorzkiej 45 g margaryny 3 łyżki cukru kryształ 1 żółtko 5 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę(...)ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i każde smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.  19. Markizy kokosowe Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka 1 szklanka śmietany Beza kokosowa: 5 białek szczypta soli 1 - 1,5 szklanki cukru pudru

Ciastka - domowe słodkości
Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów 230

Świetny pół biszkopt z dużą ilością maku. To ciasto ma bardzo dużo zalet: - idealnie kroi się nawet na bardzo cienkie blaty - do tortów, ale i jako samodzielne ciasto do herbaty - wygląda i smakuje rewelacyjnie - jest mało słodkie i się nie kruszy Czas przygotowywania:  do 30 minut Czas pieczenia:  około 30 minut w temperaturze 175 stopni Ilość(...)mąki ziemniaczanej - skrobi • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 5 białek z dużych jajek • 4 łyżki drobnego cukru • pół szklanki ciepłego mleka • niecałe pół szklanki suchego maku

AniaGotuje.pl

Proponowane wyszukiwania