ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:59/571)

Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku 208

sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut.   Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i po kolei każdą z nich rozwałkuj.   Rozwałkowany placek ciasta podziel na 8 równych części(...)Przepis na ciasto drożdżowe do rogalików jest optymalne, więc nie będzie sprawiało problemów. Będzie elastyczne i łatwe do formowania. Przy okazji „zdradzamy” nasz patent na szybkie wyrastanie ciasta. Zamiast czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 30°C. Ciasto jest pulchne

kuron.com.pl
Makowiec na biszkopcie 461

zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki(...)nadaje). Przykrywamy i zostawiamy na co najmniej godzinę do napęcznienia. Jeśli mamy zwykły mak – mielimy po tym czasie dwukrotnie maszynką, jeśli zmielony – przechodzimy do następnego etapu. Do maku dodajemy żółtka, płynny (najlepiej lekko podgrzany) miód i rozpuszczone masło ( może być ciepłe, ale nie gorące). Mieszamy. Dodajemy cukier z wanilią, rozkruszone na pył (można rozkruszyć w malakserze lub wałkiem

Poezja smaku
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 140

babcinej szarlotki.  Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja!   Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru 2 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii skórka(...)razy, z najdrobniejszym sitkiem, jeśli   używamy  maku niemielonego . Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników.  Gotujemy mieszając co i rusz ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Masę studzimy. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki wkładamy do miski i ucieramy. Jeśli  ciasto jest zbyt suche dodajemy dodatkowa łyżkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kołaczyki z serem 130

Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tradycja kołaczyków z serem sięga początków XX wieku i Śląska Cieszyńskiego. Możemy spotkać również z nadzieniem z makiem. Zachęcam do spróbowania. Polecam! Składniki: ciasto 500 g maki pszennej 200 ml mleka 100 g cukru 50 g masła 50 g świeżych drożdży 2 jajka 2 żółtka farsz 250 g sera półtłustego 20 g miodu

Ciasta z tradycjami
CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI 88

Cudowne połączenie smaków. Ciasto jest lekko wilgotne i pyszne. ciasto mąka pszenna 200 g masło lub margaryna 75 g jajko 1 małe cukier puder 75 g proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki śmietana 18 proc ew. 1 łyżeczka Bułka tarta klasyczna do podsypania nadzienie masa makowa 850 g (z bakaliami) jabłka 200-210 g(obrane)    Mąkę mieszamy z proszkiem(...)margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą, lub pszenną. Trzy czwarte schłodzonego ciasta wykładamy na spód blaszki, robimy dziurki, lub nacięcia.   Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej. Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę makową.   Jabłka przykrywamy resztą maku. Pozostałe ciasto wałkujemy i robimy ozdobne wzorki, mastępnie smarujemy pozostałym

Smaczne moje
Biszkopt piernikowy z kremem 96

kremem Czas zimowy, czas świąteczny to okres, w którym szczególne lubimy korzenne rozgrzewające nut, aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów. Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków , pierników , serników , ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą jest pyszny, ale czy robicie inne ciasta na bazie biszkoptu

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek królewski z makiem i jabłkami 111

Pyszne ciasto z makiem,jabłkami ,orzechami i polewą czekoladową....Wilgotne i mięciutkie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli makowców. Sprawdzi się idealnie na Wielkanoc i Wigilię,ale również do niedzielnej kawy. Ciasto jest trochę pracochłonne ale efekt zdecydowanie jest tego warty,polecam i zapraszam po przepis

Swojskie jedzonko
Wielkanocny koszyk z ciasta-jak zrobić 136

chlebowego. Czyli: do miski daję troszkę świeżych drożdży, łyżkę cukru i ok szklankę wody. Dodaję trochę maki mieszam i odstawiam do podrośnięcia. Potem dodaję trochę oleju i maki-wyrabiam ciasta tak by było elastyczne.  Zostawiam do wyrośnięcia i przystępuję do plecenia koszyka. Koszyk wykonujemy na misce. Ja polecam metalową, ale porcelanowa, ceramiczna też się nada. Miskę owijamy folią aluminiową

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 111

fantastyczne odrywane bułeczki wypełnione po brzegi tym domowym dżemem! Zniknęły jeszcze gorące! Od nich nie dało się odejść! Serio! U Was będzie dokładnie to samo! Koniecznie spróbujcie! :)) SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt + dżem wiśniowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO DROŻDŻOWE: Drożdże rozpuszczamy

Ostra na Słodko
Pierogi z pasztetem (szybkie) 97

zniknęły w ciągu jednego. To chyba o czymś świadczy, prawda? Dodam jeszcze, że ciasto wychodzi mięciutkie i idealnie się skleja. Sami spróbujcie!  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:   500-600g pasztetu (u mnie z koperkiem - Profi ) Dodatkowo: cebula olej Przygotować ciasto. Mąkę należy przesiać

Di gotuje
Naleśniki pełnoziarniste z "ruskim" nadzieniem ziemniaczano-serowym 133

maki drobno mielonej.Nie dosc ,ze danie zyska na smaku,to i na wartosci.Maka ciemniejsza,najlepiej razowa zawiera wiecej prozdrowotnych skladnikow,takich jak blonnik czy sole mineralne.Dodatkowo czesc maki mozemy zastapic otrebami.Wtedy ciasto nabierze juz innego charakteru ,bedzie wyraznie "razowe" w smaku ,a drobinki otrab beda wyczuwalne podczas jedzenia.Moje sa bez dodatku otrab. Skladniki na nalesniki: ^2 szklanki maki orkiszowej pelnoziarnistej(...)mleka,jak kto woli) mieszac rozga,by nie utworzyly sie grudki.Z tej porcji upieczemy 12 srednich nalesnikow.Ciasto odstawic na 1 godzine,zeby odpoczelo.W tym czasie tez  maka mocno napecznieje,a ciasto zgestnieje. Skladniki na farsz: ^okolo 80 dkg ugotowanych ziemniakow przecisnietych przez praske ^okolo 25 dkg twarogu ^jedna cebula,droniutko pokrojona i przyrumieniona na masle klarowanym ^sol,pieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto dwuwarstwowe czyli sernik wylegujący się na makowcu. 148

pamiętać, że masa jest słodka i biszkopty także. Na koniec partiami dodajemy pianę, wykładamy na mak i do pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami  z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie.  Coraz rzadziej dodaję do sera masło,  ono jednak twardnieje

Dieta moja pasja
Seromakowiec wg s. Anastazji 238

średniej wielkości jabłka Wykonanie: Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.  Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję(...)ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.  Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.  Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,  na wierzch wykładam większa część masy serowej  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min,  następnie zmniejszam temperaturę

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto serowo-makowe 196

Uwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:)   Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2-krotnie zmielonego); 20 dkg cukru pudru; 6 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka mąki pszennej; kilka kropli olejku migdałowego; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno(...)mak, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i olejek migdałowy. Na końcu delikatnie wmieszać do masy makowej pianę ubitą na sztywno z sześciu białek. Składniki na masę serową: 60 dkg sera białego (zmielonego); 15 dkg masła; 6 jajek; 10 dkg cukru pudru; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; kilka kropli olejku waniliowego; rodzynki; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem

In my kitchen
Smaczny duet 121

Smaczny duet to ciasto pod, którego nazwą kryje się idealne połączenie masy twarogowej z masą makową. Jedno z lepszych ciast z makiem, jakie jadłem. Idealnie nadaje się do kawy jak i na Święta czy inne okazje. Stosunkowo proste w przygotowaniu więc powinno się udać każdemu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 200 g mąki tortowej 50 g cukru 1/2 kostki

Blog kulinarny S9.PL