ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:50/571)

Ciasto marchewkowe z makiem 100

Miałam ochotę na ciasto z makiem,gdy usłyszałam,że rodzina ma ochotę na coś marchewkowego,powstało to właśnie ciacho.Inspirację znalazłam na blogu:http://wkadrzesmaku.blogspot.com/. Składniki: 6 jaj 3 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 6 szklanek drobno startej marchewki 9 łyżek maku  1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą na małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Schładzamy w  lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy

Wielki apetyt
Tarta z makiem i bezą 139

Światecznym stole nie moglo zabraknać ciast z makiem i obok tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca tarta z makiem, bezą z dużą ilościa truskawek i mrożonych malin. Składniki na spód tarty: 200 g mąki 120 g masła 70 g cukru 2 zółtka 2 łyżki wody  Masa makowa: 500 g  suchego maku(...)masło, wodę i żółtka.Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, owinać folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej maka blaszki  do tarty. Wykleić nim dno i boki foremki i piec  piekarniku  z termoobiegiem  nastawionym

Gosia gotuje
Babka z białek w makowe kleksy 156

wśród świątecznych wypieków. Składniki: 7 białek 40 dag mąki tortowej 20 dag masła 20 dag cukru 180 ml ciepłego mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku 1 cytryna 16 g cukru waniliowego Szczypta soli Lukier lub dowolna polewa do dekoracji Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną(...)całość mieszamy bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam.  Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, masę przełożyć do rękawa cukierniczego  i w białe ciasto wciskać makowe kleksy. Tak przygotowaną babkę piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną

Wanilia i Kardamon
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 161

jednocześnie wilgotna i dłuuugo świeża! i ten pachnący rumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba z rumowym lukrem ciasto: 70 g rodzynek 100 ml rumu 50 g drożdzy 100 g cukru 400 g maki pszennej 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 60 g mię miękkiego masła po łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy lukier(...)wody. Odstawiamy by zaczyn wyrósł. Do miski wsypujemy połowę mąki i zagniatamy razem z mlekiem i solą. Dodajemy zaczyn, mieszamy. Dorzucamy cukier, żółtka, masło i skórki oraz resztę maki. Zagniatamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki i miski wówczas jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy by wyrosło na min. godzinę. Gdy podwoi objętość dodajemy osączone rodzynki i znowu wyrabiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec na kruchym spodzie 1331

makowca użyłam maku mielonego (można kupić suchy mielony mak), dzięki czemu zaoszczędziłam sobie mielenia. Jeśli go nie macie, to również żaden problem, jednak po namoczeniu mak trzeba będzie zmielić 3 razy. Składniki na ciasto (blaszka 25 x 35 cm ): 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny ( 250 g ) 1 łyżka smalcu (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru(...)pomarańczowa itp. szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny 1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta) 100 g cukru pudru Sok z plasterka cytryny Dzień przed pieczeniem ciasta mleko zagotować i zalać nim mak. Na drugi dzień odcedzić, a jeśli mak nie był mielony, zmielić 3 razy. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części wg proporcji

Trzeci talerz
Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem 71

chrupkich -blatów z kremem cytrynowym. Jeśli lubicie ciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem Składniki na blaty makowe: forma o wymiarach 26×30 150 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego(...)jest mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu resztę sypkich składników

UgotujmyTo.pl
Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem 521

cytrynowym. Jeśli lubicie ciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem Składniki na blaty makowe: forma o wymiarach 26×30 150 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych(...)jest mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu resztę sypkich składników

UgotujmyTo.pl
FANTAZJA MAKOWA 168

może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto wydaje się być pracochłonne

Kuchnia MagdaLeny
Mini tarty makowe 158

wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto(...)nasmarowane tłuszczem. Masę makową przygotowujemy za pomocą miksera - ubijamy do białości żółtka z cukrem. Dodajemy mak i miękkie masło, dalej ubijamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Napełniamy nią foremki wyłożone ciastem. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę razem i gotową posypujemy tarty. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez

Przysmaki Karolki
Dietetyczne,slodkie,orkiszowe gofry bez cukru 138

swiezymi owocami lata. Te sa wlasnie lekkie,zwiewne idealne na letnie upalne dni .Dzieki dodatkowi maki ziemniaczanej i uzyciu maslanki sa wyjatkowo chrupiace.Zamiast cukru uzylam stewii i kapitalnie sie tu sprawdzila.Jakis czas temu sporo eksperymentowalam ze stewia.Wyniki eksperymentow byly rozmaite,najczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:Niezaleznie jakiej maki uzyjesz ciasto powinno byc dosc geste,wtedy gofry sa najbardzeij chrupiace

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowa delicja 415

tego przepisu podchodziłam z dużym dystansem. Nie przepadam za ciastami typu „piegusek” w których mak „zgrzyta” pomiędzy zębami. Jednak kiedy zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w jednym z czasopism kulinarnych, urzekł mnie jego wygląd i postanowiłam zaryzykować. Jak najbardziej się opłacało! Makowa delicja jest wyjątkowo smaczna i wbrew moim obawą mak wcale nie przeszkadza Makowa delicja Składniki: Biszkopt: 4 jajka(...)każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy mak. Mieszamy nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170°C do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Odstawiamy go do wystudzenia. Kawę rozpuszczamy

PatiGotuje
Francuskie kwadraciki z makiem i siemieniem lnianym 130

przyjemnej pracy;) Efekty są smacznie chrupiące;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty - urosną jeszcze nieco w piekarniku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli. Posypujemy makiem i siemieniem lnianym. Pieczemy bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika w temp. 180C

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe ślimaczki z makiem 123

makowa • mała puszka masy makowej • 250 g mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • 1//3 szklanki śmietanki słodkiej Wykonanie: Masa makowa • Mak z puszki wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i śmietanką na gładką masę. Ciasto drożdżowe • Podgrzać mleko i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo(...)Wyrabiać ciasto kilka minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. • Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić na 4 części. • Każdą ćwiartkę rozwałkować na dość długi prostokąt. • Na każdym prostokącie ciasta położyć po 1/4 części masy makowej i zwinąć w roladę. • Zwinięty rulon ciastamakiem pokroić

To co kocham
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 193

24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek 200 g masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki(...)puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp 180*c. Po wystudzeniu całkiem zimne przeciąć

Wanilia i Kardamon
TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 99

białek. Wlać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej mak. Do ciasta makowego, białego i kakaowego dodać po kropelce ulubionego aromatu jeżeli lubicie (ja nie dałam i mi go brakowało). Wymieszać. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wykładać

Pieguskowa Kuchnia