ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:46/571)

Uroki lata 153

laka, na ktorej pasa sie konie. Moje ciasto smakuje wspaniale w takim plenerze. Uwielbiam lato! Ciasto z malinami i polewa mascarpone skladniki ciasto ucierane: 200g miekkiego masla 250g cukru (dalam mniej) 1 cukier waniliowy 4 jajka 250g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia masa serowa 100g serka mascarpone 100g gestej smietany 1 zoltko 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki cukru(...)przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C W tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka. Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny. Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Po wystudzeniu upieczonego

Przysmaki Karolki
Drożdżowy warkocz makowy 118

każde Święta w moim rodzinnym domu musi pojawić się drożdżowe ciasto z makiem. W tym roku postawiłam na drożdżowy warkocz makowy. Jest podobny do strucli i do drożdżowej chałki. Jednym słowem wypiek idealny. Zapraszam Was również do przeglądu innych bożonarodzeniowych wypieków ;* Drożdżowy warkocz makowy Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży

PatiGotuje
Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni 87

wyparzyły i wypiekły się mega pysznie! Z tego przepisu wychodzi 14 sztuk bajgli. Składniki ZACZYN 5 g świeżych drożdży 100 g wody 100 g maki chlebowej typ 750 CIASTO 500 g maki chlebowej  – typ 750 10 g drożdży 100 ml letniej wody cały zaczyn z poprzedniego dnia 25 g miodu 200 g purée z pieczonej dyni* 1 łyżeczka(...)Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem. W misce mieszamy drożdże, mąkę i wodę, przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Zaczyn może stać 18 – 24 godziny. CIASTO Drożdże i miód rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy zaczyn i purée z pieczonej dyni. Dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Tajemnice Smaku
Popapraniec wg Aleex 178

się doskonale, smakował wybornie, więc to kolejna propozycja dla Was i Waszych bliskich na nadchodzące święta. Polecam. Składniki: Ciasto: • 5 jaj • 1 szklanka mąki • 1 szklanka cukru • 1/4 szklanki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki wiórków kokosowych • 1/2 szklanki maku • 1 łyżka kakao Masa: • 1/2 litra mleka • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru • 250 g masła (temp. pokojowa(...)przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać łyżką. 5. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. 6. Ciasto wkładać do formy o wymiarach 22x37 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać na przemian łyżką. Powinien powstać nieregularny, trójkolorowy wzór, który „rozmazujemy” wykałaczką, aby powstały esy-floresy. 7. Piec

W mojej kuchni
Keto rolada makowa (Paleo, LowCarb) 174

Moją drugą dzisiejszą słodką propozycją świąteczną jest keto rolada makowa. A nawet podwójnie makowa, bo mak znajdziecie nie tylko w nadzieniu, ale także w biszkoptowym cieście. Dla urozmaicenia do rolady dorzuciłam bowiem odrobinę suchego maku , który podczas konsumpcji śmiesznie chrupie. Mak do nadzienia został natomiast ugotowany i namoczony w mleku kokosowym , a także rozdrobniony w malakserze, a następnie połączony(...)czasochłonny. Należy oczywiście dobrze ubić białka, a potem delikatnie wymieszać je z mieszaniną żółtek, oleju kokosowego i mąki kokosowej . Na koniec kilka garści suchego maku i siup do piekarnika. Po kilkunastu minutach ciasto biszkoptowe jest gotowe! Należy pamiętać, żeby zrolować je jeszcze ciepłe. W przeciwnym razie uformowanie rulonu może być mocno utrudnione lub nawet niemożliwe… Środek nadziewamy masą makową

Modern Cave Girl
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosowym 116

zagniatamy na jednolite ciasto, schładzamy przez kwadrans w lodówce. Wylepiamy formę do pieczenia około 35 x 25 cm. Podpiekamy w piekarniku przez 8 minut, wykładamy masę makową i pieczemy dalej. MASA MAKOWA: - 700 g niebieskiego maku Mak wsyp do garnka, zalej szklanką mleka i dodaj resztę wody, tak aby płynów było 2 cm ponad powierzchnię maku. Wodę doprowadź do wrzenia(...)gotuj maku. Mak tak jakby parzymy, czyli na minimalnej temperaturze dochodzi prawie we wrzątku. Ja mak parzę około 30 - 40 minut. Przelewam na sito, lub na gazę, mocno odciskam. - kostka masła - 5 łyżek miodu - dwie garście rodzynek - garść suszonej żurawiny - garść posiekanych migdałów lub orzechów laskowych - pojemniczek skórki pomarańczowej - dwie łyżki powideł śliwkowych Całość wraz z odcedzonym makiem, przesmaż

SMYKWKUCHNI
Ślimaczki makowe drożdżowe 73

święta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym ! Przepis jest bardzo prosty, ciasto pięknie rośnie i bardzo dobrze się z nim pracuje. Elastyczne ciasto idealnie nadaje się na tego typu bułeczki lub drożdżowe zawijańce. Nadzienie przygotowałam na bazie białego maku, ale można użyć maku ciemnego , wtedy nadzienie będzie miało bardziej wyrazisty makowy smak. Fantastyczne puszyste(...)mak delikatnie mielimy w młynku do kawy i zalewamy gotującą wodą , odstawiamy na 20 minut. Można zalać cały mak, a następnie zmielić w maszynce do mięsa.  Rodzynki namoczyć w rumie. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, a następnie rozdrobnić, masę marcepanową pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białko ubić z trzema łyżkami cukru pudru. Mak

SprawdzonaKuchnia.pl
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 177

Rolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady(...)mielimy go.  Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy melasę trzcinową i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony biały mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Ciasto: W misce mieszamy  mąkę pszenną z mąką orzechową, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz

Kuchnia MagdaLeny
Śmietanowiec z makiem. I ja jestem mama. 133

miałam jednak w domu żadnych owoców, które mogłabym do niego dodać. Miałam za to otwartą paczkę z makiem. Dla efektu, bardziej niż dla smaku - dodałam dwie łyżki. mak był delikatnie wyczuwalny, a efekt uwieczniłam na zdjęciach. Śmietanowiec jest ciastem bardzo delikatnym, puszystym i często mylonym z sernikiem :) Dzisiaj Dzień Matki. Nie będę na ten temat pisać, żeby się zbyt

bistro mama
Słoneczna Latina 2747

cukru kryształu, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, ½ słoiczka powideł śliwkowych, 100 g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych), Ciasto makowe: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 2 łyżki cukru kryształu, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, 2 kieliszki(...)piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ciasto makowe: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję cukier, ocet oraz mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Serowe cudo 113

Czas Przygotowania : 2 h Wymiary blaszki : 35×25 cm   W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
SERNIK GOTOWANY Z HERBATNIKAMI I CZEREŚNIAMI + FILMIK 394

Sernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezglutenowy chleb wersja 2.0 poprawiona :-) 130

łyżka oleju ( kokosowy, lniany, itp) Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy razem, dodajemy wodę i olej. Wszystko razem mieszamy przez około 10 minut. Na spód formy wysypujemy sezam i mak. Wlewamy ciasto i na wierzch znowu dodajemy sezam i mak. Bezglutenowy chleb pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Smacznego! Artykuł Bezglutenowy chleb wersja 2.0 poprawiona :-) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
SERNIK NA MURZYNKU Z KAJMAKIEM + FILMIK 718

Sernik na murzynku to jedno z pyszniejszych ciast jakie upiekłam. Jest delikatny i puszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI I OREOO 142

Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych. Ser przygotowany z ciemną czekoladą, zapieczony na spodzie oreoo i polany czekoladą. Dodatkowo dekoruje się go maliami. Smakuje

Kulinarne Fantazje Marioli
Szare kluski 116

boczku wędzonego 1 cebula PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ucieramy na najdrobniejszej tarce, odsączamy, dodajemy jajko,sól oraz troszkę mąki. Ciasto wyrabiamy przy pomocy łyżki (kopystki), dodajemy tyle maki,aż ciasto zacznie 'odchudzić' od łyżki (lepiej dać mniej mąki,niż za dużo-bo wtedy kluski będą twarde i niesmaczne). Nigdy nie bazuję na przepisach-ile dodać mąki-to wszystko zależy od ziemniaków. Jeżeli

Kopystką po garach
SERNIK ŚNIEŻNY PUCH 635

Dzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK CZEKOLADOWY 193

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało

Kulinarne Fantazje Marioli