dodawać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać , wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy i upiec (30- 40 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto przeciąć na dwie części. Mak zalać wrzącą wodą (do wysokości maku), po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Mak zmielić dwukrotnie. Do zmielonego maku dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy(...)wymieszać. Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaproponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam. Makowiec – składniki: Ciasto : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 kostka masła (250g) 3 budynie śmietankowe
UgotujmyTo.plciast budyniowych , jest to ciasto z kremem grysikowym, czyli takim z kaszy manny. Dodatek maku świetnie urozmaica krem i sprawia, że ciasto nabiera fajnego, może nawet troszkę świątecznego charakteru. Zamiast herbatników możecie również użyć podłużnych biszkoptów – wyjdzie tak samo pyszne! Ciasto grysikowe z makiem jest świetnym pomysłem do ulubionej, popołudniowej kawki. Gwarantuję, że każdy smakosz słodkości będzie się
Ostra na Słodkosię na stole. Ciasto dobrze prezentuje się zarówno w wersji czekoladowej jak i makowej. Ja wykonałam biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje. Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej
ciastkarnia na kruchym spodzielaka, na ktorej pasa sie konie. Moje ciasto smakuje wspaniale w takim plenerze. Uwielbiam lato! Ciasto z malinami i polewa mascarpone skladniki ciasto ucierane: 200g miekkiego masla 250g cukru (dalam mniej) 1 cukier waniliowy 4 jajka 250g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia masa serowa 100g serka mascarpone 100g gestej smietany 1 zoltko 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki cukru(...)przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C W tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka. Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny. Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Po wystudzeniu upieczonego
Przysmaki Karolkikażde Święta w moim rodzinnym domu musi pojawić się drożdżowe ciasto z makiem. W tym roku postawiłam na drożdżowy warkocz makowy. Jest podobny do strucli i do drożdżowej chałki. Jednym słowem wypiek idealny. Zapraszam Was również do przeglądu innych bożonarodzeniowych wypieków ;* Drożdżowy warkocz makowy Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży
PatiGotujewyparzyły i wypiekły się mega pysznie! Z tego przepisu wychodzi 14 sztuk bajgli. Składniki ZACZYN 5 g świeżych drożdży 100 g wody 100 g maki chlebowej typ 750 CIASTO 500 g maki chlebowej – typ 750 10 g drożdży 100 ml letniej wody cały zaczyn z poprzedniego dnia 25 g miodu 200 g purée z pieczonej dyni* 1 łyżeczka(...)Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem. W misce mieszamy drożdże, mąkę i wodę, przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Zaczyn może stać 18 – 24 godziny. CIASTO Drożdże i miód rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy zaczyn i purée z pieczonej dyni. Dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Tajemnice Smakusię doskonale, smakował wybornie, więc to kolejna propozycja dla Was i Waszych bliskich na nadchodzące święta. Polecam. Składniki: Ciasto: • 5 jaj • 1 szklanka mąki • 1 szklanka cukru • 1/4 szklanki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki wiórków kokosowych • 1/2 szklanki maku • 1 łyżka kakao Masa: • 1/2 litra mleka • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru • 250 g masła (temp. pokojowa(...)przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać łyżką. 5. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. 6. Ciasto wkładać do formy o wymiarach 22x37 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać na przemian łyżką. Powinien powstać nieregularny, trójkolorowy wzór, który „rozmazujemy” wykałaczką, aby powstały esy-floresy. 7. Piec
W mojej kuchniMoją drugą dzisiejszą słodką propozycją świąteczną jest keto rolada makowa. A nawet podwójnie makowa, bo mak znajdziecie nie tylko w nadzieniu, ale także w biszkoptowym cieście. Dla urozmaicenia do rolady dorzuciłam bowiem odrobinę suchego maku , który podczas konsumpcji śmiesznie chrupie. Mak do nadzienia został natomiast ugotowany i namoczony w mleku kokosowym , a także rozdrobniony w malakserze, a następnie połączony(...)czasochłonny. Należy oczywiście dobrze ubić białka, a potem delikatnie wymieszać je z mieszaniną żółtek, oleju kokosowego i mąki kokosowej . Na koniec kilka garści suchego maku i siup do piekarnika. Po kilkunastu minutach ciasto biszkoptowe jest gotowe! Należy pamiętać, żeby zrolować je jeszcze ciepłe. W przeciwnym razie uformowanie rulonu może być mocno utrudnione lub nawet niemożliwe… Środek nadziewamy masą makową
Modern Cave Girlzagniatamy na jednolite ciasto, schładzamy przez kwadrans w lodówce. Wylepiamy formę do pieczenia około 35 x 25 cm. Podpiekamy w piekarniku przez 8 minut, wykładamy masę makową i pieczemy dalej. MASA MAKOWA: - 700 g niebieskiego maku Mak wsyp do garnka, zalej szklanką mleka i dodaj resztę wody, tak aby płynów było 2 cm ponad powierzchnię maku. Wodę doprowadź do wrzenia(...)gotuj maku. Mak tak jakby parzymy, czyli na minimalnej temperaturze dochodzi prawie we wrzątku. Ja mak parzę około 30 - 40 minut. Przelewam na sito, lub na gazę, mocno odciskam. - kostka masła - 5 łyżek miodu - dwie garście rodzynek - garść suszonej żurawiny - garść posiekanych migdałów lub orzechów laskowych - pojemniczek skórki pomarańczowej - dwie łyżki powideł śliwkowych Całość wraz z odcedzonym makiem, przesmaż
SMYKWKUCHNIświęta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym ! Przepis jest bardzo prosty, ciasto pięknie rośnie i bardzo dobrze się z nim pracuje. Elastyczne ciasto idealnie nadaje się na tego typu bułeczki lub drożdżowe zawijańce. Nadzienie przygotowałam na bazie białego maku, ale można użyć maku ciemnego , wtedy nadzienie będzie miało bardziej wyrazisty makowy smak. Fantastyczne puszyste(...)mak delikatnie mielimy w młynku do kawy i zalewamy gotującą wodą , odstawiamy na 20 minut. Można zalać cały mak, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Rodzynki namoczyć w rumie. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, a następnie rozdrobnić, masę marcepanową pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białko ubić z trzema łyżkami cukru pudru. Mak
SprawdzonaKuchnia.plRolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady(...)mielimy go. Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy melasę trzcinową i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony biały mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką orzechową, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz
Kuchnia MagdaLenymiałam jednak w domu żadnych owoców, które mogłabym do niego dodać. Miałam za to otwartą paczkę z makiem. Dla efektu, bardziej niż dla smaku - dodałam dwie łyżki. mak był delikatnie wyczuwalny, a efekt uwieczniłam na zdjęciach. Śmietanowiec jest ciastem bardzo delikatnym, puszystym i często mylonym z sernikiem :) Dzisiaj Dzień Matki. Nie będę na ten temat pisać, żeby się zbyt
bistro mamacukru kryształu, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, ½ słoiczka powideł śliwkowych, 100 g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych), Ciasto makowe: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 2 łyżki cukru kryształu, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, 2 kieliszki(...)piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ciasto makowe: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję cukier, ocet oraz mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem
Tradycyjna kuchnia KasiCzas Przygotowania : 2 h Wymiary blaszki : 35×25 cm W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy