ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:51/571)

Drożdżowe pyzy 276

odstawiając na około 15 minut do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie na blat posypany maka wykładamy ciasto. Rękę odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pyzy nie mogą rosnąć zbyt długo bo inaczej opadną po ugotowaniu. Pyzy gotujemy na parze

Delusional Trine
Wigilijne pierożki z makiem 354

ogniu ok. 30 min. mieszając od czasu do czasu. Ugotowany mak mielimy. W naczyniu mieszamy masło z miodem, dodajemy rodzynki oraz drobno pokrojone orzechy, łączymy ze zmielonym makiem. składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku

Domowy Smak Jedzenia
Cebularz lubelski 190

dodajemy mak i lekko solimy. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jedno jajko, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto już wyrośnie(...)dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem, układamy cebulę z makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy cebularze około 20-25 minut. insertCookd("bd8d3a2ee2034bfd647777338d4f5179

Kulinarne przygody Gatity
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 200

Marcina - 11 listopada cieszą się największą popularnością. Drożd żow e , rozpływające się w ustach ciasto nasiąknięte niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego drożdżowego makowca . Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto(...)pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka pomarańczow a) Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 150 ml rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie

Słodka Strona
Makowiec na cieście francuskim 167

noża) Wykonanie: Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Składniki na mak: 30 dag maku 6 żółtek 150 g orzechów włoskich, pokrojonych 30 dag cukru pudru 9 białek olejek midgałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wiśnie z kompotu - jako dodatek Wykonanie: Mak sparzyć i zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Dodać mak oraz resztę składników, ciągle mieszając. Ubić(...)pianę z białek i wymieszać delikatnie z makiem (najlepiej drewnianą łyżką). Przygotowanie do pieczenia: Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć mak, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.asto Piec w temp. 180 stopni przez

psgotujemy
Makowiec z kruszonką, na cieście kruchym 195

się skusicie? Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (typ550) 80 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (używam bakalii i przypraw firmy Skworcu ) 100 g zimnego masła 2 żółtka Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 35 g zimnego masła 1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Składniki masy makowej: 200 g maku 120 g cukru(...)może być bardziej mokry niż ten mielony po ugotowaniu. Do takiej masy makowej, aby mak miał odpowiednią wilgotność, dodaję 2 łyżki kaszy manny (semoliny). Nie wyczujecie jej w masie makowej, a będziecie mieli pewność, że masa nie będzie za mokra. Dalsze czynności: Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 17 minut

Smak mojego domu
Babka cytrynowa z makiem + film 178

makiem, która świetnie będzie komponowała się z innymi świątecznymi potrawami. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek który zachwyci nie jedno podniebienie.  składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 6 łyżek oleju 2 torebki kisielu cytrynowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suchego maku(...)Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze raz starannie łączymy mikserem. Na końcu do gęstego ciasta wsypujemy mak i wszystko mieszamy łyżką. Do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około

Smakowite Dania
Makowe ze śliwkami 113

szklanka cukru, szklanka mąki, 4 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, masło i mąka do formy, W garnku zagotować masło z makiem i cukrem. Ostudzić. Dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na ciasto. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki, rozłożyć na cieście. Piec

Anioły w kuchni
Makowiec z dynią 83

dużo czasu, użyłam suchego mielonego maku Składniki na kruche ciasto: 1 ¾ szklanki mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (35×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut(...)migdałów w słupkach) Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam. Ucieram mikserem żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło, następnie dodaję po łyżce mak, miód, proszek do pieczenia. Na koniec dodaję partiami dynię i kaszę manną i krótko miksuję. Białka ubijam i dodaję do masy makowej razem z bakaliami. Delikatnie mieszam. Masę makową wylewam na podpieczone ciasto i blaszkę ponownie wstawiam

Słodki sentyment
pyszne makowce 171

Strucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :) Skladniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta(...)rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i  przenieść  na blaszkę . Wstawić do piekarnika

w mojej kuchni
Pustelnik 402

Może to nie jest szybkie ciasto.. ale na święta stanowi obowiązkową pozycję w moim domu. Jest tak pyszne, że wynagradza czas spędzony w kuchni. Wszystkie

Prosty przepis na
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 120

Imprezowe dania na Andrzejki Ciasta i ciasteczka na Andrzejki Ciastka francuskie Wąsy Ciasteczka z wróżbą Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Ciasteczka z makiem białym – Łatwe Ciasto cynamonowe z daktylami Pyszne Jabłecznik z bezą Prosty przepis na ciasteczka Tarta z galaretkami Ciasto z melonem Ciasto czekoladowe z awokado Rogaliki z marmoladą Sałatki na Andrzejki Sałatka z selerem konserwowym Kalafior

Dorota Smakuje
Zbiór przepisów na ciasta świąteczne 2111

Zebrałam dla Was 36 przepisów, które moim zdaniem nadają się doskonale na świąteczne wypieki. W poniższym zestawieniu znalazły się ciasta trudne i łatwiejsze. Jest kilka serników, pierniki i ciasta z makiem i z orzechami. Pełny przepis po kliknięciu w zdjęcie lub nazwę ciasta. „Gargamel” wg siostry Anastazji Makowiec z wiśniami Biszkopt z masą kokosowo-orzechową Sernik kalifornijski

Smaki Na Talerzu
Babka makowa 189

Zamiast makowca polecam babkę makową. Maku jest sporo więc babka jest dosyć ciążka jak na babkę. Dla aromatu dodałam skórkę pomarańczową ale można dodać inne bakalie

Monia miesza i gotuje
Knedle ze śliwkami 114

pokryły. Ziemniaki dobrze rozgniecione wymieszać z mąką, jajkiem i solą - wyrobić na ciasto. W razie jak ciasto będzie się zbyt lepić podsypać mąką. Wyłożyć ciasto na dobrze obsypany maka blat - z ciasta uformować podłużny walec ( na kształt bagietki) - pociąć na równe kawałki - mi wyszło 10 knedli ale to pewnie zależy też od wielkości śliwek. Można też nie dzielić ciasta

Cooking for Emily
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką 162

Wczoraj na Facebooku zdecydowaliście, że to właśnie ten makowiec pojawi się dzisiaj na blogu. Kruchy spód, słodki mak, leciutka pianka bezowa, a wszystko to uwieńczone złocistą maślaną kruszonką. Nie sposób odmówić... Polecam!     Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 300-320 g mąki pszennej tortowej 200 g masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Dorsz w nalesnikowym ciescie piwnym 180

ogole niewyczuwalny,tak jak i rybi zapach gdzies sie ulotnil.Smakowala nam,choc nadal wole tradycyjnego dorsza w panierce z bulki tartej.Ale jako odmiana,czemu nie? Skladniki na ciasto piwne: 3/4 szklanki maki(...)piwa 1 jajko 1/2 lyzeczki soli pieprz 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypiorek-opcjonalnie ponadto: 2 srednie odfiletowane tuszki z dorsza sok z cytryny sol 2 lyzki maki Wykonanie: przygotowac ciasto: make wymieszac z piwem na gladka mase bez grudek,dodac jajko i przyprawy.Odstawic na pol godziny.Ciasto ma byc geste,nie moze sciekac z ryby rybe umyc ,pokroic na porcje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!