brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Sernik z musem mango Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik
Cynamonowe szczęścierozbełtane jajo do posmarowania 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę maki. Odstawiamy do ruszenia. 2. Następnie z mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto(...)Dzielimy je na 3 równe części. 3. Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i zagniatamy. 4. Do drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy. 5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam bez dodawania maki gdyż nie lepiło się. 6. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na koło 30-40min. Potem krotko zagniatamy, formujemy wałeczki i splatamy chałkę. Wkładamy do foremki do napuszenia
Gotowanie...to proste !sztuk) Cebularze - przepis oryginalny (w nawiasach moje proporcje) NA FARSZ: 5 dużych cebul 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli (1/2 łyżeczki) 4 łyżeczki maku (5 łyżeczek maku) NA CIASTO: 500 g mąki 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 szklanka letniego mleka 2 łyżeczki soli (1 łyżeczka soli(...)kroimy w grubą kostkę (ja pokroiłam w piórka) , dodajemy sól, mak, olej. Dusimy cebulę na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
Gotuj Sam!domu. Uwielbiamy makowce. Tą babkę makową zrobiłam szybciej, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Mak zalać wrzątkiem, wymieszać. Zostawić na całą noc. następnego dnia wylać mak na sitko i dokładnie odsączyć. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i zalać 1/3 szklanki letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w garnuszku razem(...)odstawić do wyrośnięcia masło z cukrem roztopić, obroty 2, temperatura 37 C, 2 minuty dodać przesianą mąkę, jajko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, interwał, 3 minuty odstawić do wyrośnięcia Przygotowanie masy makowej – odsączony mak zmielić trzykrotnie przez maszynkę. W garnku roztopić masło, cukier i miód. Następnie dodać mak, rodzynki i orzechy. Gotować na małym ogniu 5 minut. Cały
Kuchnia Pokoleńsię, jakie ciasto na święta będzie królowało na stole w Waszym domu. Z pewnością wiele z Was posiada swoje ulubione i sprawdzone przepisy, ale zachęcamy Was do wypróbowanie czegoś nowego. Dzięki temu pozytywnie zaskoczycie swoich gości i będziecie mieć okazję wyprobowania innego przepisu. Co Wy na to? Tradycyjne ciasta na święta to oczywiście piernik, ciasto z makiem, miodownik(...)sernik . Pośród nich nie może zabraknąć także innych wypieków, przygotowanych z nowych przepisów. Wiele osób lubi stawiać również na ciasta bez pieczenia , które w ostatnim czasie cieszą się ogromną popularnością. W związku z tym, że coraz więcej z Was szuka odpowiedzi na pytanie, „ co upiec na święta? ” postanowiliśmy ułatwić Wam to zadanie i mamy coś dla Was! Poniżej znajdziecie
Damusia.plDzisiaj polecam sernik z rosą Składniki na ciasto 300g maki pszennej 100g cukru pudru 130 g masła jajko 2 żółtka (białka zostawić ) łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie Z podanych składników zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Wykładamy formę (25x35cm) ciastem i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa kg sera z wiaderka szklanka cukru (ale można
Pomysłowa kuchniafrancuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comminut, podsypujemy maka bo ciasto będzie klejące Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę ( w misce przykryte ściereczką). Po godzinie dziele ciasto na 12 części i wałkuje równe wałki 25 cm, łącze po 3 wałeczki i przekładam jak warkocz i zawijam pod spód. Zostawiam chałki na 20 minut do wyrośnięcia. Smaruje rozbełtanym jajem i posypuje zmielonym makiem( miałam kupny gotowy
Różowa kuchniażelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki. Mak sparzyć i zmielić, następnie dodać do niego jajka w całości, mąkę, olejek. Masło roztopić z cukrem dodać do maku i dusić na małym ogniu do czasu mocnego zgęstnienia się masy. Gorącą masę przełożyć na biszkopt lub biszkopciki i wyrównać. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać(...)szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą
Jadło i czytadłosię do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie i kręcenie maku. Gotowy, mielony mak wystarczy zalać wrzątkiem, dodać ulubione bakalie, przyprawy(...)jogurtem. Na stolnicy posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników i wymieszaj zagarniając ciasto do środka nożem. Teraz wyrabiaj ciasto rękami, gdyby zanadto się kleiło podsyp mąką. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by stężało suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym) i wymieszaj. Dodaj likier, miód, stopione masło i posiekane bakalie. Tuż przed wyłożeniem na ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!następnie wyrabiamy czas 8 min/Wyrabianie ciasta. Jedna minutę przed końcem wyrabiania dosypujemy odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczowa i kandyzowana skórkę. Masa nie będzie zwarta, będzie klejaca. Ale nie dodawajmy maki żeby ciasto nie było po upieczeniu zbite. Ciasto wylewamy do dużej miski (ciasto sporo urośnie), przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Tortownicę o średnicy 16 cm (można użyć szerszej ale babka
Themo przepisyKrótki zestaw ciast, które warto przygotować na świąteczny deser. U mnie na Święta Bożego Narodzenie zawsze musi być ciasto z makiem, piernik, miodownik i sernik. Wybrałam kilka propozycji, które cieszą się największym powodzeniem. Jeśli nic tu nie znajdziecie, zajrzyjcie do zakładki Na słodko → Ciasta , gdzie jest dużo większy wybór różnych ciast do pieczenia i bez pieczenia. Ciekawa jestem, jakie
Kuchcik gotujepozostałej mąki. Gdy znów ciasto jest połaczone dodać ostatnie jajko i gdy to jest już dobrze połaczone dodać ostatnią porcję mąki. Ważne aby ostatnim dodawanym składnikiem była maka. Gdy ciasto jest już gładkie i dobrze połączone dodać bakalie. Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki. Jeśli kawałki baakalii są zbyt duże również je pokroic na mniejsze. Po dodaniu bakalii wymieszać wszystko nawet
Sztuka gotowania w/g SamiryDodać cukier i dalej miksować aż powstanie puszysta masa. białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać mielony mak, utarte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy(25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175 stopni, ok.40
Mix smakunaszej kuchni nie może zabraknąć ,zwykłego, pysznego, pulchnego i makowego ciasta ;) Bardzo polecam wypróbować pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia: 160 C , 180 C Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min. Składniki: 300 g maki pszennej 1 szklanka maku 250 g cukru cukier wanilinowy ( male(...)dosypać mak , wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do drugiej miski włożyć miękką margarynę, dodać żółtka, cukier z cukrem wanilinowym. Utrzeć mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i mleko. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy delikatnie piane z ubitych białek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy
Różne smaki w kuchni