ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:57/571)

Cebularze wypiekane na śniadanie 195

sztuk) Cebularze   - przepis oryginalny (w nawiasach moje proporcje) NA FARSZ: 5 dużych cebul 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli (1/2 łyżeczki) 4 łyżeczki maku (5 łyżeczek maku) NA CIASTO: 500 g mąki 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 szklanka letniego mleka 2 łyżeczki soli (1 łyżeczka soli(...)kroimy w grubą kostkę   (ja pokroiłam w piórka) , dodajemy sól, mak, olej. Dusimy cebulę na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie  odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę

Gotuj Sam!
Babka makowo-drożdżowa, pyszna 113

domu. Uwielbiamy makowce. Tą babkę makową zrobiłam szybciej, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Mak zalać wrzątkiem, wymieszać. Zostawić na całą noc. następnego dnia wylać mak na sitko i dokładnie odsączyć. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i zalać 1/3 szklanki letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w garnuszku razem(...)odstawić do wyrośnięcia masło z cukrem roztopić, obroty 2, temperatura 37 C, 2 minuty dodać przesianą mąkę, jajko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, interwał, 3 minuty odstawić do wyrośnięcia Przygotowanie masy makowej – odsączony mak zmielić trzykrotnie przez maszynkę. W garnku roztopić masło, cukier i miód. Następnie dodać mak, rodzynki i orzechy. Gotować na małym ogniu 5 minut. Cały

Kuchnia Pokoleń
Co Upiec na Święta? – TOP 10 Najlepszych Przepisów na Świąteczne Ciasta 98

się, jakie ciasto na święta będzie królowało na stole w Waszym domu. Z pewnością wiele z Was posiada swoje ulubione i sprawdzone przepisy, ale zachęcamy Was do wypróbowanie czegoś nowego. Dzięki temu pozytywnie zaskoczycie swoich gości i będziecie mieć okazję wyprobowania innego przepisu. Co Wy na to? Tradycyjne ciasta na święta to oczywiście piernik, ciasto z makiem, miodownik(...)sernik . Pośród nich nie może zabraknąć także innych wypieków, przygotowanych z nowych przepisów. Wiele osób lubi stawiać również na ciasta bez pieczenia , które w ostatnim czasie cieszą się ogromną popularnością. W związku z tym, że coraz więcej z Was szuka odpowiedzi na pytanie, „ co upiec na święta? ” postanowiliśmy ułatwić Wam to zadanie i mamy coś dla Was! Poniżej znajdziecie

Damusia.pl
Sernik z rosą 98

Dzisiaj polecam sernik z rosą Składniki na ciasto 300g maki pszennej 100g cukru pudru 130 g masła jajko 2 żółtka (białka zostawić ) łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie Z podanych składników zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Wykładamy formę (25x35cm) ciastem i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa  kg sera z wiaderka szklanka cukru (ale można

Pomysłowa kuchnia
Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 179

francuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chałki z makiem 150

minut, podsypujemy maka bo ciasto będzie klejące Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę ( w misce przykryte ściereczką). Po godzinie dziele ciasto na 12 części i wałkuje równe wałki 25 cm, łącze po 3 wałeczki i przekładam jak warkocz i zawijam pod spód. Zostawiam chałki na 20 minut do wyrośnięcia. Smaruje rozbełtanym jajem i posypuje zmielonym makiem( miałam kupny gotowy

Różowa kuchnia
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 159

żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki. Mak sparzyć i zmielić, następnie dodać do niego jajka w całości, mąkę, olejek. Masło roztopić z cukrem dodać do maku i dusić na małym ogniu do czasu mocnego zgęstnienia się masy. Gorącą masę przełożyć na biszkopt lub biszkopciki i wyrównać. Schłodzić w lodówce.   Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać(...)szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą

Jadło i czytadło
Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity 201

się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie i kręcenie maku. Gotowy, mielony mak wystarczy zalać wrzątkiem, dodać ulubione bakalie, przyprawy(...)jogurtem. Na stolnicy posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników i wymieszaj zagarniając ciasto do środka nożem. Teraz wyrabiaj ciasto rękami, gdyby zanadto się kleiło podsyp mąką. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by stężało suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym) i wymieszaj. Dodaj likier, miód, stopione masło i posiekane bakalie. Tuż przed wyłożeniem na ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka panettone 93

następnie wyrabiamy czas 8 min/Wyrabianie ciasta. Jedna minutę przed końcem wyrabiania dosypujemy odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczowa i kandyzowana skórkę. Masa nie będzie zwarta, będzie klejaca. Ale nie dodawajmy maki żeby ciasto nie było po upieczeniu zbite. Ciasto wylewamy do dużej miski (ciasto sporo urośnie), przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Tortownicę o średnicy 16 cm (można użyć szerszej ale babka

Themo przepisy
Najlepsze ciasta na święta 4936

Krótki zestaw ciast, które warto przygotować na świąteczny deser. U mnie na Święta Bożego Narodzenie zawsze musi być ciasto z makiem, piernik, miodownik i sernik. Wybrałam kilka propozycji, które cieszą się największym powodzeniem. Jeśli nic tu nie znajdziecie, zajrzyjcie do zakładki Na słodko → Ciasta , gdzie jest dużo większy wybór różnych ciast do pieczenia i bez pieczenia. Ciekawa jestem, jakie

Kuchcik gotuje
Keksowe muffinki XXL dla dużych chlopców i dużych Patryków 192

pozostałej mąki. Gdy znów ciasto jest połaczone dodać ostatnie jajko i gdy to jest już dobrze połaczone dodać ostatnią porcję mąki. Ważne aby ostatnim dodawanym składnikiem była maka. Gdy ciasto jest już gładkie i dobrze połączone dodać bakalie. Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki. Jeśli kawałki baakalii są zbyt duże również je pokroic na mniejsze. Po dodaniu bakalii wymieszać wszystko nawet

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makowiec z jabłkami 138

Dodać cukier i dalej miksować aż powstanie puszysta masa. białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać mielony mak, utarte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy(25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175 stopni, ok.40

Mix smaku
Pyszny piegusek 203

naszej kuchni nie może zabraknąć ,zwykłego, pysznego, pulchnego i makowego ciasta ;) Bardzo polecam wypróbować pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia: 160 C , 180 C Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min. Składniki: 300 g maki pszennej 1 szklanka maku 250 g cukru cukier wanilinowy ( male(...)dosypać mak , wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do drugiej miski włożyć miękką margarynę, dodać żółtka, cukier z cukrem wanilinowym. Utrzeć mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i mleko. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy delikatnie piane z ubitych białek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy

Różne smaki w kuchni
Cebularze z makiem 250

także są pyszne. W sieci znajdziecie cebularze z dodatkiem żółtego sera, pieczarek, bez maku czy ze smażoną cebulą – warto oczywiście się bawić smakami, ale jeśli chcielibyście spróbować cebularza, który jest bliski oryginałowi, to pamiętajcie, że powinien zawierać tylko sparzoną cebulę i mak. Cebularze – ciasto: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (ja użyłam orkiszowej(...)gorące). Do dużej miski wsypujemy mąkę (ja użyłam orkiszowej), wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mleko, rozpuszczone masło oraz sól. Wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto (ręcznie lub hakiem miksera). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania. Dzielimy na 12 podobnych kulek. Każdą kulkę rozciągamy dłońmi lub rozwałkowujemy (ja formowałam ręcznie

Poezja smaku
Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką 132

Pyszne połączenie sernika z makowcem, uwieńczone delikatną pianką! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka jaja 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych tłuszcz do formy Składniki na masę serową: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanka cukru 1 budyń(...)ciasta: Margarynę posiekać z mąką, żółtkami, następnie połączyć z resztą składników i zarobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Na cieście rozłożyć mak z bakaliami, na nim następnie wyłożyć przygotowaną masę serową. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia około 40 minut. Pod koniec pieczenia wyłożyć

Tradycyjna Kuchnia
Kołaczyki z wędzonym białym serem 136

mak Wykonanie: CIASTO: przesianą mąkę wymieszałam w misce z solą, zrobiłam wgłębienie do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier i wlałam kilka łyżek letniej wody. Drożdże wymieszałam łyżką, zasypałam je niewielką ilością zagarniętej mąki, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam, aż drożdże zaczęły się burzyć. Dolewając pozostałą letnią wodę, wymieszałam łyżką, a następnie ręką, na podsypanej mąką stolnicy, wyrobiłam dość luźne ciasto(...)śmietanę, doprawiłam do smaku pieprzem, dokładnie wymieszałam. CIĄG DALSZY: wyrośnięte ciasto przebiłam, lekko zagniotłam, rozwałkowałam dość grubo, szklanką wycięłam krążki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posmarowałam stopionym masłem, łyżką wygniotłam w nim wgłębienie i nałożyłam farsz. Wierzch posypałam kminkiem (dla mnie) i makiem (dla reszty rodziny). Blaszkę odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Kuchenne zapiski Edyty