ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:49/571)

Cytrynek z makiem 124

Cytrynek z makiem, czy inaczej cytrynowy piegusek, to proste ciasto do kawy czy herbaty. W przeciwieństwie do tradycyjnego pieguska na białkach, ten wypiek robi się z całymi jajkami. Przygotowanie to kwestia utarcia składników mikserem – nic trudnego. Musimy tylko pamiętać, aby wyjąć wcześniej masło i jajka z lodówki. Słodko-kwaśny lukier pasuje do niego idealnie, ale piegusek jest(...)połączenia. Na końcu dodajemy mak i ostatni raz mieszamy. Keksówkę (o dł. 27cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 170ºC (lub 160ºC z termoobiegiem), a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Post Cytrynek z makiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sernik z makiem 435

Okres Świąteczny się już zaczął a z nim potrawy z makiem. W moim domu w tym okresie pojawia się bardzo dużo maku i miodu. Mogę wam szczerze powiedzieć, że to główny składnik większości naszych potraw świątecznych. Chcę się z Wami podzielić moim ulubionym ciastem świątecznym, przepis jest prosty, a ciasto jest bardzo aromatyczne i mokre, przez co możemy delektować(...)ciasto W mikserze ucieramy żółtka z cukrem i masem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka na sztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy spód naszych blach. masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 15 minut, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 2x na najmniejszych oczkach. Do maku dodajemy, żółtka i cukier, wszystko

Niezły Młynek
Makowiec drożdżowy 294

mleka – lekko podgrzanego – wsypujemy drożdże i zostawiamy na kilka minut. 2. Oddzielamy jajka: jedno jajko i 2 żółtka do ciasta a oddzielnie 2 białka, które ubijemy na końcu i dodamy do maku. 3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka (1 całe plus 2 żółtka), cukier, mleko z drożdżami, wanilię, przestudzone masło i szczyptę soli i wyrabiamy całość

UgotujmyTo.pl
Muffinki z czerwonymi porzeczkami i makiem 92

słodkie - takie w sam raz do wzięcia ze sobą do pracy lub na piknik :)  Z podanej porcji ciasta wyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki 60 ml oleju około 30 dag czerwonych porzeczek W jednej misce(...)mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mak. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre - jajko, maślankę i olej. Mokre składniki wlać do tych suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dosypać czerwone porzeczki i wymieszać. Formę na muffinki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami i za pomocą łyżki nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki włożyć do piekarnika rozgrzanego

My simple kitchen
Babka tulipan 139

niepełna szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu Kilka kropel ulubionego olejku Przygotowanie: Margarynę z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę dodając kolejno żółtka. Następnie   dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej oraz ocet i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek i olejek. Ciasto podzielić(...)34x12 mierzona po rancie - pierwsza część bez dodatków - druga część wymieszana z kakao - trzecia część wymieszana z kisielem (osobiście dodałam jeszcze kilka kropel czerwonego barwnika) - czwartą warstwą jest ciasto wymieszane z makiem. Tak wyłożone warstwy ciasta przeciąć nożem wzdłuż foremki, po środku   co sprawi, że po upieczeniu uzyskamy ładny wzór z poszczególnych warstw. Piec około 50 minut

W garach u Gosi
Makowiec czekoladowy 171

też coś dzisiaj mam - makowiec czekoladowy to kolejna propozycja na tegoroczne święta. Czekoladowa masa makowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 4 jajka 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki zmielonych(...)delikatnie wmieszać do masy makowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i polać czekoladową polewą. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 172

temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem fanką jego mielenia, bo później wszędzie pląta mi się mak to ten makowiec jest zdecydowanie tego wart. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową Ciasto: 5 żółtek 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 koski zimnej margaryny (187,5 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)niej stopniowo zmielony mak (cały czas ucierając) i margarynę. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Masę makową wykładamy na kruche ciasto. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150° z termoobiegiem przez około 40 minut. Mak powinien lekko popękać i odchodzić od papieru do pieczenia. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Masę krówkową/kajmak ucieramy z masłem. Polewamy nią makowce

PatiGotuje
Rogale marcinkowickie 131

cukrem, dodajemy do maku. Dodajemy biszkopty i skórkę oraz na początek łyżkę śmietany, mieszamy, jeżeli jest za sucha, sypie się mocno, dodajemy trochę śmietany, do uzyskania spójnej masy, ale niezbyt mokrej. Teraz masa powinna już być gotowa. Pora wyjąć z lodówki ciasto - po pół godzinie lub kilku (do 4 dni) dniach. Delikatnie rozwijamy płat ciast, jeśli wcześniej nie wałkowaliśmy(...)pół centymetra robimy to teraz. Przy pomocy noża do pizzy lub radełka do ciasta kroimy ciasto na trójkąty równoramienne o wysokich bokach. Smarujemy dosyć grubo masą pozostawiając puste brzegi z wszystkich stron trójkątów, zwijamy od podstawy trójkątów, odkładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką kuchenną i w pokojowej temperaturze zostawiamy do wyrastania na ok. 40 min., muszą wyraźnie

I tu będę miała takie te
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 125

których nic mnie nie odstraszy. Bardzo lubię zapach  unoszący się w domu podczas pieczenia ciasta drożdżowego, lubię też mieć coś słodkiego na drugie śniadanie, a najlepiej się sprawdzają właśnie drożdżówki. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na domową drożdżówkę z makiem, przygotowałam więc takie oto zawijaski. Idealne na drugie śniadanie ze szklanką mleka lub jogurtem. MAKOWE ŚLIMACZKI(...)masło z mlekiem oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy przykrywając ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokątny placek około (0,5 cm grubości). Na cieście rozkładamy równomiernie cienką warstwą masę makową.Ciasto z makiem jak roladę. Roladę kroimy nożem na krążki

Bon appetit mon amie
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 162

łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu  łyżeczka maku  Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 45 minut. Po upieczeniu wyjąc od razu z papieru i wystudzić. Rum wymieszać z cukrem pudrem i posmarować ciasto, posypać makiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto z wątróbką 184

Jakoś tak się dzieje, że w słowie ciasto wszyscy od razu słyszą słodycz, a tu figa z makiem - będzie ciasto ale słone! Nasza kuchnia nie ma chyba niczego podobnego do anglosaskich pajów. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by się nimi inspirować. Na początek proponuję bardzo proste ciasto szpinakowe przykryte ciastem francuskim . A potem ciut bardziej pracochłonny dzisiejszy

Eksperyment sobotni
Drożdżówki z makiem. 133

sól. Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Mak wyłożyć do miski dodać bułkę tartą i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać do maku, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulę. Trzy części odłożyć na bok i przykryć ściereczką. Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt(...)wyłożyć część maku pozostawiając wolne brzegi. Zawinąć ciasno w roladę, lekko spłaszczyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Po środku każdego kawałka zrobić wgłębienie tępą stroną noża. Tak samo postąpić z każdą częścią ciasta. Gotowe bułeczki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki posmarować rozmieszanym jajkiem. Zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym

Agusiowe smakołyki
Chleb pszenny na zakwasie, z rodzynkami, makiem i sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.106 163

kilka łyżek sezamu i maku Do misy miksera wkładamy wodę i mąkę i chwile wyrabiamy, by składniki połączyły się. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę na kuchenny blat. Po tym czasie dodajemy zakwas i wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą w jednolite ciasto, dodajemy syrop klonowy, sól i namoczone w gorącej wodzie rodzynki. Ciasto wyrabiamy na wyższych obrotach przez(...)pół godziny do rośnięcia, składamy je co 30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony kuchenny blat i formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ją ściereczką i zostawiamy na 20 minut, by ciasto odpoczęło. W tym czasie ściereczkę, która posłuży nam do wyłożenia koszyka wysypujemy sezamem i makiem. Z ciasta formujemy okrągły bochenek i przekładamy go na ściereczkę i do koszyka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 197

Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie . Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską(...)wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, wykładamy farsz zostawiając wolne miejsce wokół rantu i na środku koła. Radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mrowisko - przysmak z Podlasia ("faworki" z miodem, makiem i rodzynkami) 95

miechunka) mak Ponadto: olej do smażenia (u mnie rzepakowy Woj-Len ) Przygotować ciasto. Jajka z solą i rumem ubić na puszystą masę.  Następie nie przerywając mieszania - stopniowo dodać przesianą mąkę. W chwili, gdy miksowanie będzie już niemożliwe - ciasto wyrobić ręcznie - do momentu, aż przestanie lepić się do dłoni.  (Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.)  Gotowe ciasto zawinąć(...)małe i duże trójkąty, trapezy, prostokąty). W głębokiej patelni/garnuszku rozgrzać olej (aby sprawdzić, czy temperatura do smażenia jest odpowiednia - należy wrzucić mały kawałek ciasta).  Kawałki ciasta smażyć do 1 minuty po obu stronach. (Ciasto smaży się bardzo szybko i praktycznie od razu na jego powierzchni pojawiają się małe pęcherzyki.) Usmażone kawałki odsączyć na ręczniku kuchennym. Przygotować syrop miodowy

Di gotuje