miechunka) mak Ponadto: olej do smażenia (u mnie rzepakowy Woj-Len ) Przygotować ciasto. Jajka z solą i rumem ubić na puszystą masę. Następie nie przerywając mieszania - stopniowo dodać przesianą mąkę. W chwili, gdy miksowanie będzie już niemożliwe - ciasto wyrobić ręcznie - do momentu, aż przestanie lepić się do dłoni. (Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.) Gotowe ciasto zawinąć(...)małe i duże trójkąty, trapezy, prostokąty). W głębokiej patelni/garnuszku rozgrzać olej (aby sprawdzić, czy temperatura do smażenia jest odpowiednia - należy wrzucić mały kawałek ciasta). Kawałki ciasta smażyć do 1 minuty po obu stronach. (Ciasto smaży się bardzo szybko i praktycznie od razu na jego powierzchni pojawiają się małe pęcherzyki.) Usmażone kawałki odsączyć na ręczniku kuchennym. Przygotować syrop miodowy
Di gotujeKolejne ciasto dla miłośników maku i kokosa, które piekłam z Asią z bloga Słodko Słodka . Wyszło bardzo dobre, nie za suche, aromatyczne po prostu pyszne. Nie ukrywam, że jest przy nim trochę pracy, ale naprawdę warto się natrudzić. Polecam :) CIASTO KRUCHE : 60 dag mąki 30 dag masła 20 dag cukru pudru 6 żółtek 3 łyżki śmietany(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao CIASTO KOKOSOWE : 6 białek 3/4 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych CIASTO MAKOWE : 30 dag zmielonego maku (kupiłam w Lidlu) 2 jajka 2 łyżki stopionego masła 25 g rodzynek i orzechów 10 dag cukru 4 łyżki miodu olejek migdałowy DODATKOWO : słoik powidła śliwkowego WYKONANIE : CIASTO KRUCHE : Mąkę razem z proszkiem przesiewamy, dodajemy
Pani na deserMiałam ochotę na ciasto z makiem,gdy usłyszałam,że rodzina ma ochotę na coś marchewkowego,powstało to właśnie ciacho.Inspirację znalazłam na blogu:http://wkadrzesmaku.blogspot.com/. Składniki: 6 jaj 3 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 6 szklanek drobno startej marchewki 9 łyżek maku 1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą na małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Schładzamy w lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytŚwiatecznym stole nie moglo zabraknać ciast z makiem i obok tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca tarta z makiem, bezą z dużą ilościa truskawek i mrożonych malin. Składniki na spód tarty: 200 g mąki 120 g masła 70 g cukru 2 zółtka 2 łyżki wody Masa makowa: 500 g suchego maku(...)masło, wodę i żółtka.Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, owinać folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej maka blaszki do tarty. Wykleić nim dno i boki foremki i piec piekarniku z termoobiegiem nastawionym
Gosia gotujewśród świątecznych wypieków. Składniki: 7 białek 40 dag mąki tortowej 20 dag masła 20 dag cukru 180 ml ciepłego mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku 1 cytryna 16 g cukru waniliowego Szczypta soli Lukier lub dowolna polewa do dekoracji Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną(...)całość mieszamy bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam. Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, masę przełożyć do rękawa cukierniczego i w białe ciasto wciskać makowe kleksy. Tak przygotowaną babkę piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną
Wanilia i Kardamonjednocześnie wilgotna i dłuuugo świeża! i ten pachnący rumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba z rumowym lukrem ciasto: 70 g rodzynek 100 ml rumu 50 g drożdzy 100 g cukru 400 g maki pszennej 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 60 g mię miękkiego masła po łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy lukier(...)wody. Odstawiamy by zaczyn wyrósł. Do miski wsypujemy połowę mąki i zagniatamy razem z mlekiem i solą. Dodajemy zaczyn, mieszamy. Dorzucamy cukier, żółtka, masło i skórki oraz resztę maki. Zagniatamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki i miski wówczas jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy by wyrosło na min. godzinę. Gdy podwoi objętość dodajemy osączone rodzynki i znowu wyrabiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórymakowca użyłam maku mielonego (można kupić suchy mielony mak), dzięki czemu zaoszczędziłam sobie mielenia. Jeśli go nie macie, to również żaden problem, jednak po namoczeniu mak trzeba będzie zmielić 3 razy. Składniki na ciasto (blaszka 25 x 35 cm ): 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny ( 250 g ) 1 łyżka smalcu (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru(...)pomarańczowa itp. szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny 1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta) 100 g cukru pudru Sok z plasterka cytryny Dzień przed pieczeniem ciasta mleko zagotować i zalać nim mak. Na drugi dzień odcedzić, a jeśli mak nie był mielony, zmielić 3 razy. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części wg proporcji
Trzeci talerzchrupkich -blatów z kremem cytrynowym. Jeśli lubicie ciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem Składniki na blaty makowe: forma o wymiarach 26×30 150 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego(...)jest mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu resztę sypkich składników
UgotujmyTo.plcytrynowym. Jeśli lubicie ciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem Składniki na blaty makowe: forma o wymiarach 26×30 150 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych(...)jest mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu resztę sypkich składników
UgotujmyTo.plmoże zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto wydaje się być pracochłonne
Kuchnia MagdaLenywielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto(...)nasmarowane tłuszczem. Masę makową przygotowujemy za pomocą miksera - ubijamy do białości żółtka z cukrem. Dodajemy mak i miękkie masło, dalej ubijamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Napełniamy nią foremki wyłożone ciastem. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę razem i gotową posypujemy tarty. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez
Przysmaki Karolkiswiezymi owocami lata. Te sa wlasnie lekkie,zwiewne idealne na letnie upalne dni .Dzieki dodatkowi maki ziemniaczanej i uzyciu maslanki sa wyjatkowo chrupiace.Zamiast cukru uzylam stewii i kapitalnie sie tu sprawdzila.Jakis czas temu sporo eksperymentowalam ze stewia.Wyniki eksperymentow byly rozmaite,najczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:Niezaleznie jakiej maki uzyjesz ciasto powinno byc dosc geste,wtedy gofry sa najbardzeij chrupiace
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego przepisu podchodziłam z dużym dystansem. Nie przepadam za ciastami typu „piegusek” w których mak „zgrzyta” pomiędzy zębami. Jednak kiedy zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w jednym z czasopism kulinarnych, urzekł mnie jego wygląd i postanowiłam zaryzykować. Jak najbardziej się opłacało! Makowa delicja jest wyjątkowo smaczna i wbrew moim obawą mak wcale nie przeszkadza Makowa delicja Składniki: Biszkopt: 4 jajka(...)każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy mak. Mieszamy nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170°C do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Odstawiamy go do wystudzenia. Kawę rozpuszczamy
PatiGotujeprzyjemnej pracy;) Efekty są smacznie chrupiące;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty - urosną jeszcze nieco w piekarniku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli. Posypujemy makiem i siemieniem lnianym. Pieczemy bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika w temp. 180C
Zasmakuj Kuchnimakowa • mała puszka masy makowej • 250 g mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • 1//3 szklanki śmietanki słodkiej Wykonanie: Masa makowa • Mak z puszki wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i śmietanką na gładką masę. Ciasto drożdżowe • Podgrzać mleko i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo(...)Wyrabiać ciasto kilka minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. • Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić na 4 części. • Każdą ćwiartkę rozwałkować na dość długi prostokąt. • Na każdym prostokącie ciasta położyć po 1/4 części masy makowej i zwinąć w roladę. • Zwinięty rulon ciasta z makiem pokroić
To co kocham