ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:35/571)

Ciasto makowe z bitą śmietaną 204

Dziś przedstawiam pyszną krajankę makową z bitą śmietaną. Uwielbiam ciasta z makiem a tutaj dodatek bitej śmietany wzbogaca i nawilża nasz makowy biszkopt. Polecam do kawy czy herbaty, ja do czystka, bo pije go namiętnie już 4 rok. No to co? namówiłam, pieczemy? Jakie ciasta lubicie najbardziej? Ciasto makowe z bitą śmietaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^ 148

jednym żółtku, całość utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce mak oraz wsypywać po trochu kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową. Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni

Mix smaku
Ciasto Makowa panienka 586

Makowa panienka to moja propozycja na ciasto z makiem na nadchodzące święta. Wilgotne ciasto makowe, przełożone masą truskawkową na pewno zadowoli każdego łasucha. Składniki na ciasto 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 g maku 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy -1 łyżeczka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do przełożenia 1 słoiczek dżemu truskawkowego Łowicz(...)około 35 minut w temperaturze 175 C. Gotujemy budyń na mleku. Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń i resztę dżemu. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na trzy części . Nasączamy. Na pierwszej części rozsmarujemy dżem. Na dnie słoika zostawiamy około 1 łyżki dżemu, który wykorzystamy jako dodatek do kremu. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Smarujemy większą

Kasia i jej kobiecy świat
Makowiec z jabłkami na puszystym spodzie. 125

zapiekamy około  dziesięciu minut. I tym sposobem mamy wilgotny i delikatny makowiec, na puszystym  spodzie. Każdy kawałek ciasta wygląda inaczej, każdy jest nieprzewidywalny. Raz mamy więcej maku, raz ciasta, a to znów po równo

Dieta moja pasja
Ciasto Katarzynka wg siostry Anastazji 271

białkami i masą maślaną). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a trzecią pozostawić bez dodatków. Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód ciasto bez dodatków, na nim położyć powidła (połowę) i połowę biszkoptów. Na to wyłożyć ciasto z makiem. Na nim rozsmarować drugą część powideł oraz rozłożyć drugą część biszkoptów(...)górze rozsmarować ostatnią warstwę - czyli masę z kakaem. Piec ok. godzinę w temp. 150 stopni. Po wystygnięciu ciasto posmarować polewą czekoladową. Blacha : prostokątna np. 25x35cm Przepis pochodzi z książki s. Anastazji "Wielka księga ciast s. Anastazji

Mania Wypiekania
Makowiec japoński / makowiec z jabłkami 193

Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-)  800-900g gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki(...)misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.  5. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną wody lub mleka, smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy kandyzowana mieszanką owocową, dekorujemy kandyzowanymi wiśniami

Szefowa kuchni
Ciasto "4 w 1" 180

Masz ochotę na ciasto z makiem, kokosowe, kakaowe czy kisielowe?  Już nie musisz piec czterech ciast. Proponuję ciasto "4 w 1" przełożone kremem budyniowym  i frużeliną wiśniową. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych(...)proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, do trzeciej - kakao, a do czwartej  - kisiel. Do wysmarowanej masłem prostokątnej  blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy

Pyszności Słodkości
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 199

makiem" to wcale nie tak mało. I nagle wiesz, że magię świąt możesz przywołać. Nam się udało. W całym domu pachnie tak, że można pomyśleć, że faktycznie nadeszły święta. Dobrze, że nie nucimy jeszcze kolęd.  Nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy wszystko zrobiły normalnie. Opracowałyśmy już przepis na mak idealny, więc tym razem mogło nas ponieść z ciastem. Tak też(...)gonie było wcale takie trudne. Zwijałyśmy go z uśmiechami na twarzach i tak - przyznajemy się bez bicia, były one spowodowane zarówno próbowaniem maku (po przecież po 15 łyżeczce może smakować inaczej, prawda?) jak i rozkoszowaniem się... surowym ciastem owsianym. Tak kusiło. /Z podanych proporcji zrobiłyśmy 3 makowce - wyszły 2 tradycyjne i jeden owsiany/ SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE /na 2 makowce

Wypisz Wymaluj
PROSTA ROLADA Z JABŁKAMI I MAKIEM 175

poprzednich wypieków została mi połowa puszki maku, więc trzeba było coś wymyślić żeby ją wykorzystać. Zrobiłam bardzo prostą i szybką a do tego mega smaczną roladkę biszkoptową. Polecam zwłaszcza dla osób zabieganych ;) BISZKOPT: 4 jajka 3-4 łyżki cukru szczypta proszku 4 łyżki mąki pszennej łyżka wody gazowanej łyżka oleju ORAZ: 0,5 puszki gotowej masy makowej 1 jajko(...)dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki. MAK: Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kaszę mannę i mak. Mieszamy i wykładamy pomiędzy jabłka. Na mak wlewamy ciasto biszkoptowe, najlepiej kupkami i potem rozsmarowujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 150 st. C termoobieg- ok. 30 minut (góra dół nastawiamy na 170 st. C) Stół wykładamy dużą ściereczką

Pani na deser
Kostka makowo herbaciana 134

ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy, następnie dodajemy kolejno żółtka, a na koniec ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. ok 30 minut do tzw suchego patyczka. Masa: 2 budynie o smaku malinowym 1 litr mleka(...)gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do gorącego budyniu i mieszamy dokładnie. Budyń wylewamy na ostudzone ciasto. Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną wody i znów odstawiamy do napęcznienia. Herbaty zalewamy  1/2 litra wrzątku, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy. Gdy herbaciana galaretka zacznie gęstnieć wylewamy

Cynamonowe szczęście
Seromakowiec-pyszne i łatwe ciasto na święta+FILM 999

bułki tartej MASA SEROWA -1200g sera białego półtłustego lub tłustego -4 jajka  -3 białka (z ciasta) -200g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g Na początek wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta wsypujemy mak do do garnka lub miski, zalewamy wrzątkiem, tak by pokrył on mak,  przykrywamy(...)odkładamy na całą noc. CIASTO  Składniki na ciasto dajemy od miski i zagniatamy ciasto. Do ciasta dajemy same żółtka a białka odkładamy do masy serowej.  Ciasto dzielimy  na dwie części. Jedną dajemy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wałkujemy i wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. MASA MAKOWA Zaparzony mak  odcedzamy na sitku

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto makowe z polewą 208

Miękkie, delikatne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto makowe. Świetne dla osób, które mają w domu mak, a niestety nie są w stanie go zmielić. Poniższe ciasto będzie idealnie pasować do kubka niedzielnej kawy.  Składniki na formę keksową 30 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki suchego maku 250 g masła (standardowa kostka(...)pianę. Do drugiej miski dodać żółtka, wsypać suchy mak, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i przestudzoną masę maślaną. Za pomocą miksera wszystkie składniki ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać partiami ubite białka. Delikatnie wszystko wymieszać (można użyć miksera, ale na najniższych obrotach). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać przygotowane ciasto. Piec około 35-40 minut w 180ºC (pamiętajcie

Ugotować
KUCHENNA APTEKA #22 - MAK 124

pracę nerek i wątroby (dotyczy oleju makowego) przyśpiesza gojenie się ran (dotyczy oleju makowego) Uwaga! mak spożywany w większych ilościach działa jak narkotyk mak może powodować interakcje z niektórymi lekami - przed spożyciem dań czy ciast z makiem najlepiej skontaktować się z lekarzem mak jest ciężkostrawny, dlatego osoby z problemami trawiennymi (np. wrzody) czy wątrobowymi powinny unikać spożywania maku, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #22 - MAK 131

pracę nerek i wątroby (dotyczy oleju makowego) przyśpiesza gojenie się ran (dotyczy oleju makowego) Uwaga! mak spożywany w większych ilościach działa jak narkotyk mak może powodować interakcje z niektórymi lekami - przed spożyciem dań czy ciast z makiem najlepiej skontaktować się z lekarzem mak jest ciężkostrawny, dlatego osoby z problemami trawiennymi (np. wrzody) czy wątrobowymi powinny unikać spożywania maku, gdyż

Kuchnia MagdaLeny