Po lekkiej obsesji na punkcie orzechów pekan w mojej kuchni rozpanoszył się, dosłownie i w przenośni, mak. Zaczęło się od tego, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniTakże, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g masy kajmakowej(...)dżemu żurawinowego Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru 50 g suszonej żurawiny Przygotowanie: Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Do misy z ciastem biszkoptowym wsypujemy mak, dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia Łukaszasmakują. Ciasto jest miękkie i puszyste. To doskonała propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka, 25g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 łyżka cukru kryształu, 1 łyżka cukru waniliowego, 50g masła, 2,5 szklanki mąki, szczypta soli, Dodatkowo: 1/2 puszki masy makowej z bakaliami HELIO , 50g orzechów włoskich, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto drożdżowe(...)miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, cukry, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmarowuję masę makową. Ciasto zawijam 2x. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z makiem kroję na ok. 10cm kawałki. Ostrym nożem nacinam na brzegu. Z pozostałym
Tradycyjna kuchnia Kasibułeczek. Dodatkowo posypuję je dyniowymi pestkami. Dyniowe pieczywo jest przepyszne i oczywiście zadziwia pięknym kolorem jesieni. Ciasto z dynią i makiem Jeśli mowa o świętach to proponuję ciasto dyniowe z makiem. Będzie to piękny i pyszny makowiec na świątecznym stole. Ciasto zachwyca smakiem no i to połączenie pomarańczowego z ciemnoniebieską, makową masą. W tym cieście zastosowałam dyniowe puree
codojedzeniadrożdży 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 żółtka 1/2 kostki masła Makowiec – przepis Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mleka, maki, rozczyn zostawiamy na 15 min. Do mąki dodajemy utarte żółtka, następnie rozczyn i mleko. Ciasto zagniatamy następnie dodajemy stopione masło. Wyrabiamy na lśniącą kulę. Zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta. Na powierzchni ciasta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak,który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:) Blacha : 40 x 14 cm ( ja użyłam dwóch mniejszych ) Składniki(...)tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy. 3. Wsypujemy mak. 4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy. 5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy. 6. Dolewamy olejek migdałowy 7. Wsypujemy bakalie oprószone mąką i wszystko mieszamy. 7. Ciasto
Różne smaki w kuchniZnakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny
Ola la LCHFSernik zebra to nieco zmodyfikowany przepis na mój klasyczny sernik wiedeński , czyli bez jakiegokolwiek spodu. Tym razem kakaowo-waniliowy w bardzo atrakcyjnej wizualnie odsłonie z wzorem
Ola la LCHFmaku np.w ciastach. Moja strucla makowa jest wyśmienita,bo jest tu zachowana idealna proporcja maku do ciasta.Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy,dlatego strucla jest bardzo łatwa do przygotowania.Ciasto nie wymaga podsypywania mąką.Piekłam mój makowiec zawinięty w papier i jeśli tylko prawidłowo go zawiniesz metoda jest super.Bardzo polecam.Makowiec zachowuje piękny kształt i nie pęka. Nie gotowalam maku co oszczędza(...)półkach sklepowych ,jest naprawde kapitalny.Z takim makiem można częściej piec makowce.Wcześniejsze gotowanie maku i mielnie to byly tortury jak dla galerników.Natomiast maku gotowego w puszce w ogóle nie polecam.Tam nawet zamiast cukru jest sam syrop glukozowo-fruktozowy.Przepis,z małymi modyfikcjami pochodzi z "Przysmaków polskiego stolu" Marka Lebkowskiego.Polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki 250 g mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec
UgotowaćPiernik, do którego musiałam się przekonać, nim wreszcie postanowiłam go tutaj dodać. Tak to bywa, gdy upiecze się coś naprawdę pysznego i potem każdy kolejny wypiek
brunetkawkuchniszpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej. Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow) 2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista) 3/4 szklanki mocno cieplej wody 1 lyzka oleju spora szczypta soli soli Z maki(...)patelnie.Przesmazyc razem z czosnkiem i cebula. Gdy przestygnie wymieszac z serem i doprawic do smaku galka muszkatalowa,sola i pieprzem.Na koniec dodac bulke tarta.Ilosc jej uzaleznicod gestosci masy. Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie placki. Wykrawackolka,nakladac po 1 lyzece farszu i zlepiac pierogi. W duzym garku zagotowac wode z sola i 1 lyzka oleju.Partiami wrzucac pierogi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką(...)jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie
Kuchnia MagdaLenyMazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel
Ola la LCHFwyrośnięcia w ciepłym miejscu. MASA MAKOWA Mak zalej gorącym mlekiem sięgając ponad poziom maku. Przykryj talerzykiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu odcedź go z mlecznego płynu na kilkukrotnie złożonej gazie bawełnianej. Jeśli używasz maku niemielonego, teraz musisz co najmniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym siteczkiem. Mielony mak wymieszaj z rodzynkami, kandyzowaną skórką cytrusową(...)MASA MAKOWA","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Mak zalej gor\u0105cym mlekiem si\u0119gaj\u0105c ponad poziom maku. Przykryj talerzykiem i pozostaw do ca\u0142kowitego wystudzenia. Po ostudzeniu odced\u017a go z mlecznego p\u0142ynu na kilkukrotnie z\u0142o\u017conej gazie bawe\u0142nianej.","text":"Mak zalej gor\u0105cym mlekiem si\u0119gaj\u0105c ponad poziom maku. Przykryj talerzykiem i pozostaw
ProstePesto.pl