ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:27/571)

Przepyszny makowiec z jabłkami 155

dodać do masy i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy z makiem. Znowu dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie, nigdy nie mikserem. Ciasto wlać do blaszki ( 34 cm x 24 cm )wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Pokoleń
CIASTO AMARETTO Z MAKIEM I KAJMAKIEM + film 222

Ciasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady. SKŁADNIKI: Ciasto: - mąka pszenna (3 łyżki) - cukier (200 g.) - jajka (4 szt.) - mak mielony (170 g.) - cukier waniliowy (8g.) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - kakao (2 łyżki) Krem: - masa kajmakowa (200 g.) - serek mascarpone (250 g.) - śmietanka(...)pomocą sitka lub lnianej szmatki. - Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół

RITA food channel
ryba w cieście 113

WYKONANIE Drozdze rozpuszczamy w mleku z cukrem. W duzej misce mieszamy make z sola. Dodajemy jajko, maslo i rozczyn; dokladnie wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby mozna podsypywac maka. Wyrobione ciasto przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci. W tym czasie jak nasze ciasto rosnie, przygotowujemy nadzienie. Pieczarki czyscimy i szatkujemy drobno; podsmazamy je razem z cebulkami, doprawiamy(...)dzielimy na 2 czesci. Z pierwszej walkujemy placek i wycinamy nozem ksztalt ryby. Delikatnie przenosimy na blache(wczesniej trzeba ja posmarowac maslem i podsypac maka). Brzegi rybki smarujmey bialkiem i z pozostalego po wycieciu ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadl. Na wyciety tulów ryby kladziemy filety rybne, nakladamy pieczarki i wyrównujemy. Walkujemy druga czesc ciasta

w mojej kuchni
Makowiec zawijany vel strucla makowa 91

makiem na święta Bożego Narodzenia. Pyszny makowiec zawijany na drożdżowym cieście pachnący i aromatyczny od bakalii i skórki pomarańczowej. Dla wielu to ciasto jest synonimem świąt. Czas przygotowania: 60 min Czas rośnięcia ciasta: 60 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na jedną struclę) Ciasto 200 g mąki 100 ml mleka 15 g drożdży 2 żółtka 2 łyżki cukru(...)nich utarte żółtka i wyrabiaj aż ciasto przestanie się lepić (ok. 15 min) Następnie dodaj masło i olej i ponownie wyrób do uzyskania jednolitego ciasta (ok. 5-10 min) Uformuj z ciasta kulę. przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 min Masa makowa Do garnka wsyp mak, dodaj mleko, cukier, cukier waniliowy, miód i masło

Słodki Blog
Makowiec z lekką budyniową pianką 4982

miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku. Mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki (białka najlepiej dodać tuż przed upieczeniem, żeby białka nie opadły(...)szklanki oleju rzepakowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie wsypujemy proszek budyniowy, ciągle miksujemy. Na końcu wlewamy delikatnie olej. Miksujemy do połączenia się składników. Na ciasto(może być ciepłe) wykładamy mak, na niego piankę budyniową i na piankę ścieramy drugą mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Mniam :-))))))))))). Smacznego

kruche babeczki
Smaczek 349

napracować, ale wygląd i smak zdecydowanie wynagradzają  poświęcony czas.   Ciasto: 40 dag mąki   25 dag cukru   8 jaj   1 margaryna   cukier z wanilią   2 łyżeczki proszku do pieczenia   10 dag wiórków kokosowych   10 dag mielonych orzechów   10 dag maku   2 łyżki kakao   4 łyżki kwaśnej śmietany Margarynę ucieramy(...)niej kolejno po jednym żółtku. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę śmietany. Po wymieszaniu, pieczmy każdy placek oddzielnie

Cynamonowe szczęście
Świąteczny makowiec 115

masą. Czynność powtarzamy do wykończenia białek. Ciasto wyciągamy z miski i delikatnie ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy dość cienko na duży prostokąt. Masę makową wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy zostawiając ok. 1 cm odstępu od dłuższego brzegu ciasta. Ciasto zwijamy w długą roladę i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Ciasto przykrywamy luźno folią spożywczą i zostawiamy(...)minut. Po tym czasie studzimy nasz makowiec, a w oddzielnej misce łączymy ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Gotowym lukrem polewamy wystudzone ciasto i dekorujemy je makiem oraz skórką pomarańczową (opcjonalnie). Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Świąteczny makowiec pochodzi z serwisu Mostek w kuchni

Mostek w kuchni
Cebularze lubelskie 196

Z racji, że mieszkam w podlubelskiej wsi cebularz jest mi dość dobrze znany. Pamiętam jak mama robiła tego typu wypieki, ale nie zdawałam sobie sprawy, że

Pieprzyć z Fantazją
Makowy pleśniak 364

Pleśniaka każdy zna, a dziś chcę Wam zaprezentować taką tam moją modyfikacje, bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu - pleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek(...)blaszkę do pieczenia (moja ma 23,5x35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na nie wykładamy masę makową, a na nią brązowe ciasto (można je zetrzeć na tartce, lub rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na mak).   Beza: 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy mąkę, miksujemy wykładamy

Cynamonowe szczęście
Makowiec świąteczny ( strucla z makiem ) 375

Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja ! Składniki: CIASTO: * 800 g mąki pszennej *  50 g świeżych drożdży * 250 g masła * 1 szklanka mleka * 1 szklanka cukru * 4 żółtka * 1 łyżeczka soli MASA MAKOWA: * 400 g suchego maku * 50 g masła o temperaturze(...)ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). W tym czasie przygotować masę makową. Mak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Opłukany mak przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 2-3 cm nad powierzchnię maku ) i gotować

kolorowotorcikowo
Pszenno-żytni chleb z cebulą i natką pietruszki 126

tytule. I jeszcze z odrobiną maku. Madzia co prawda twierdziła, że mak do tego wszystkiego nie pasuje, ale oczywiście nie miała racji, oczywiście, że pasuje :) Taki trochę leniwy weekend mamy, film obejrzeliśmy, obiad zrobiliśmy, coś tam jeszcze, i właśnie również chleb zrobiłem. Na zakwasie. Bo ostatnio stwierdziłem, że w weekendy mam trochę czasu i mogę zakwasowe chleby robić. A dodatkową(...)mąki żytniej typ 2000 210 ml wody 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki maku do ciasta + 2 łyżeczki maku do posypania chleba Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 12 godzin przed użyciem. Robimy więc zaczyn (to znaczy mieszamy łyżką przez minutę, czy dwie wszystkie składniki) i odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Odwrócony makowiec na biszkopcie 295

Idealna alternatywa dla osób które lubią makowiec ale nie przepadają za wersją z kruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej.  Ja zrobiłam własną  bakaliową masę z suchego maku mielonego . Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa - 2 puszki(...)dalej ubijać aż masa stanie się kremowa i lekko sztywna. Zmniejszyć obroty i ubijać dalej dodając po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.  Gotowe ciasto biszkoptowe wylać na mak wyłożony do formy i rozprowadzić po całości ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni - bez termoobiegu. Piec przez 45-50 minut, Po wystudzeniu wyjąć z formy

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto ucierane serowo-makowe Siostry Anastazji 141

Dzień dobry :-) Pyszne ciasto Siostry Anastazji, które pieczemy w całości. Pracy troszkę przy nim jest, ale wynagradza to smakiem, a smaków jest tu kilka. Jest ciasto ucierane, jest mak, ser i są biszkopty. Ja do ciasta używałam masła, ale jak ktoś woli margarynę to oczywiście może, bo w oryginalnym przepisie była właśnie ona. Ujęłam też trochę cukru, ciasto(...)było słodkie. Na pewno trzeba pamiętać, żeby wcześniej sparzyć sobie mak. Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka: 34x24 cm Składniki ciasto ucierane: 100 g masła 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem

kruche babeczki
KETO MALINOWA CHMURKA (keto, LCHF, bez glutenu) 352

Kolejny tradycyjny przepis w wersji niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej to keto malinowa chmurka, którą zapewne znacie bo jest dość popularna. Nie wymagała większych przeróbek bo wystarczy zrezygnować

Ola la LCHF
Ciasto na białkach z makiem i powidłami 362

teraz nauczyłam się zbierać je i zamrażać. A kiedy mam już odpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli(...)pieczenia.  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder.  3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.  5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania